Ehhez elkészítették egy tipikus Heineken sörgyár energiarendszerének virtuális modelljét, és így, digitális iker technológia segítségével elemezték a jelentős energiamegtakarításra alkalmas területeket.
Kimutatták, hogy a sörfőzési folyamatokhoz szükséges fűtési és hűtési rendszerek az energiafelhasználás mintegy 70 százalékát adják. Ezek optimalizálásával, a Siemens kalkulációi szerint üzemenként akár 15-20 százalékos energiamegtakarítás és átlagosan 50 százalékos CO2-csökkentés érhető el.
Ennek megvalósítása érdekében skálázható, végponttól végpontig tartó Siemens-megoldásokat fognak bevezetni a Heineken gyártóüzemeiben. A dekarbonizációs folyamat során először 15 üzemben fogják ezeket alkalmazni, többek közt a hazai gyártóegységben is.
A globális projekt során a digitális ikerszimulációk, valamint az egyes telephelyek működési adatait felhasználva a Siemens emellett megújuló energiával működő hőszivattyúkkal villamosítja majd az üzemekben a fűtési és hűtési folyamatokat, csökkentve ezzel a sörgyár fosszilis energiahordozókra való utaltságát. A rendszert a Siemens Cooling Plant Optimization algoritmusa fogja felügyelni, vezérelni és optimalizálni, amely beépített analitikát használ a telephelyek adatainak elemzésére, ezzel csökkentve az energiaköltségeket, valamint biztosítva a hatékony működést.