Mást vásárol az Y-generáció: iparágak dőlhetnek be

Elemzők szerint számos iparág napjai vannak megszámlálva, mert az Y-generációnak teljesen mások az igényei, a kedvenc márkái és a fogyasztói szokásai, mint szüleiknek, a baby boomer generációnak.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Business Insider cikke szerint a Y-generáció a most 18-34 éves korosztályt jelenti, vagyis a 1983-1999 között születetteket, habár más helyeken az 1980-1995 közötti generációt illetik ezzel a kifejezéssel. Mai huszonéveseken és harmincasokon nagy lelki sebet hagyott a 2008 utáni válság. Ezért mások a preferenciáik, ha a pénzük elköltéséről van szó - márpedig ezt nem szabad figyelmen kívül hagynia a vállalkozásoknak sem, mert tíz éven belül ez a generáció teljesen átveszi a vezetést.

Az Egyesült Államok talán a piackutatók által legpontosabban mért ország. Ott úgy tartják a kutató-, marketing- és közvéleménykutató cégek az ujjukat a fogyasztás pulzusán, ahogy az orvos a páciensén. Nem csoda, hiszen a fogyasztói társadalom mintaképéről van szó. Az alábbi megállapítások tehát elsősorban az amerikai vásárlókra és piaci trendekre vonatkoznak, de bizonyos pontok applikálhatók nemzetközileg is.

Jönnek a fiatalok - Kép: Equipo

Kábeltévé

A tévés szakma már évek óta beszél arról a jelenségről, amit úgy hívnak, cord cutting. Az ipszilonosok elvágják a zsinórt, a kábelt. Lemondják a kábeltévéelőfizetést. Inkább a streaming, az előfizetés netes tartalomhozzáférés és az illegális letöltés érdekli őket. Vélhetően ennek köszönhető, hogy az amerikai futballközvetítések nézettsége is csökkent 2016-ban.

Szereti az Y-generáció a társadalmilag elkötelezett cégeket
Az ipszilonosok készek többek fizetni azokért a termékekért, melyek gyártójánál hitelesnek tartják a CSR-tevékenységet. Ők már egy teljesen globalizált világban nőttek fel, és természetes nekik, hogy az egész földgolyó sorsát tartják szemük előtt.
Dizájnerbrandek

A fiatalok inkább vesznek olcsó, hamarabb eldobható ruhákat a diszkontdivat sztárjainál, a H&M-nél vagy a Zaránál, minthogy a nagy divatáruházakban válogassanak (Macy's, Sears). Egyébként is generációtól független jelenség a vásárlás áttolódása az e-kereskedelem szférájába, ami beindította a kiskereskedelem válságát: a retailgeddont. A Sears és a Kmart több mint 300 áruházat zár be Amerikában, a Macy's 68-at. Amikor minden egy klikkelésre van, az emberek lusták kimenni vásárolni.

A "fast fashion" népszerűségét erősíti, hogy a fiatalok inkább élményekre szeretnek költeni (étterembe járni, utazni), mint státusszimbólumként szolgáló tárgyakra (beleértve a drágább árfekvésű öltözeteket). Ezért is kisebb a keletje a dizájnermárkáknak. Semmi bajuk nincs azzal, hogy az öltözködésükön spóroljanak és olcsót cuccokat vegyenek. A drága dizájnertáskákon is nagy leárazásokkal tudnak túladni olyan brandek, mint a Michael Kors vagy a Kate Spade.

Kép: EU

Olaj

Többször elhangzott már -a Piac & Profit konferenciáin is-, hogy a fiatalokban erős a társadalmi tudatosság. Nem mutakozik meg ez jobban másutt, mint az olajipar esetében. A McKinsey kutatása szerint a korosztály 14 százaléka nem akar ebben a szektorban dolgozni, és lehetőleg fogyasztója sem lenne. Az EY felmérésében az jött ki, hogy az ipszilonosok megkérdőjelezik az olajipar életképességét és jövőjét. Nem látják stabilnak ezt az iparágat, nehéznek és a társadalomra nézve veszélyesnek tartják. A Z-generációba tartozó kamaszok még inkább kritikusak, szerintük az olaj- és gázipar problémákat teremt, ahelyett, hogy megoldaná őket.

Elbeszélnek egymás mellett a cégek és a fiatalok?
A munkaadók szerint a cég hírneve, a diákok szerint a versenyképes fizetés a legvonzóbb tényező az ideális munkahely kiválasztásakor. Míg a diákok a nyelvtudást képzelik a leghangsúlyosabb elvárásnak a munkaadók részéről, a cégek inkább a lelkes hozzáállást értékelik a jelentkezők kiválasztásakor.
Sör

A Goldman Sachs elemzésében alacsonyabb besorolásba helyezett két amerikai sörgyárat (Boston Beer Company, Constellation Brands), amit arra alapozott, hogy a fiatal fogyasztók inkább a bort és a röviditalokat isszák, mint a sört. 2006 és 2016 között 10 százalékkal csökkent a sör részesedése a piaci tortából, míg a másik két italtípus pozíciója nem romlott.

Müzli

Túl macerás megcsinálni és utána elmosogatni. A Mintel közvéleménykutatásában az Y-generációsok 40 százaléka mondta azt, hogy kényelmetlen vesződség a müzlizés. Inkább a gyorséttermi szendvicseket választják. 2009 és 2014 között 5 százalékkal estek vissza müzlieladások Amerikában, miközben több amerikai reggelizik, mint valaha. A Kellogg és a General Mills eladásainak csökkenése ugyanakkor megállt 2017-ben, tehát talán még nem halt ki ez az opció a reggeli menüből.

Golf

Az apák, nagyapák szórakozása volt, a fiatalok már nem rajonganak érte.

Kevés már a fiataloknak a csocsóasztal
Hamarosan az Y generáció uralkodik a munkahelyeken. Nekik kell kedvezni, ha versenyképes kollégákat szeretnénk megszerezni és megtartani. A közhiedelem szerint a kulcs a csocsóasztal, valójában viszont bevonásra, felelősségre és jövőképre van szükség.
Motorbicikli

A Harvey Davidson is egy másik generáció életérzését testesíti meg. A Harley Davidson globális eladásai 2016-ban 1,6 százalékkal estek, ebből az amerikai piacon 3,9 százalékos visszaesést szenvedett el.

Joghurt

A fogyasztók egyre inkább egészségtudatosak, nő az igény a természetes, fehérjékben gazdag élelmiszerek iránt, s ebbe a tendenciába azért nem illik bele igazán a joghurt, mert a vásárlók már nemcsak alacsony kalória- és zsírtartalmú eledelekre vágynak. Ennél már kifinomultabbak az igények.

Hagyományos szappan

Az amerikai Y-generáció 48 százalékának az a véleménye a hagyományos szappanokról, hogy nem higiénikus a használatuk, mert tele van baktériumokkal, azok használat közben lerakódnak rájuk. A 18-24 évesek körében ez a nézet még elterjedtebb (60 százalék), míg a 65 évnél idősebbeknek csak 31 százaléka ért ezzel egyet. A fiatalok inkább a folyékony szappant részesítik előnyben. . (Business Insider)

Véleményvezér

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo