hirdetés

Proteinital, plasztik-újrahasznosító: a körforgásos gazdaság sztárjai

Már kezd körvonalazódni, hogy mely startupok lesznek a körforgásos gazdaság sztárjai. Olyan technológiai áttöréseket érnek el, melyekkel semmilyen matéria nem marad parlagon.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A mérnöki találékonyság remek leckét kapott: hogyan lehet átalakítani a termelési folyamatokat, a csomagolást és a fogyasztást úgy, hogy semmi ne menjen veszendőbe? Elektronikai eszközeink olyan sok ásványt igényelnek, a termékgyártás annyi nyersanyagot, az árukereskedelem olyan nagy mennyiségű csomagolást, hogy a gazdasági tevékenység minden fázisában nemcsak nyirbálni kell az erőforrások használatát új megoldásokkal, de a termékek életgörbéjének „végét” mint fogalmat is el kell törölni – derült ki cikkünk előző részéből.

A Coca-Cola levegőből kivont szén-dioxidot rak az ásványvízbe
A szén-dioxid nemcsak környezetszennyező, üvegházhatású gáz, hanem a termelésben használható erőforrás is, hiszen beépíthető termékekbe. A felhasználási módoknak csak egyike a szénsavas ásványvízbe juttatása. Dolgoznak már be CO2-t matracokba és téglákba is.
Minden anyagot újra kell hasznosítani, mert a szűz, érintetlen nyersanyagok állandó kitermelése természeti környezetünkből már nem fog menni sokáig.

A legújabb céges innovációkból jól kirajzolódik, hogy a körforgásos gazdaság fejlesztései több kategóriába sorolhatók. Van olyan, amely

  • hatékonyabbá teszi a gyártást,
  • haszontalannak vélt gyártási melléktermékeket hasznosít újra,
  • a fogyasztás fázisában csökkenti a pazarlást.
A körforgásos gazdaság alapkoncepciójáról itt irtunk részletesebben, meg itt.

A davosi Világgazdasági Fórum összegyűjtötte a legsikeresebb innovációkat, melyeket már bizonyították életképességüket a piacon, akár nemzetközileg is. Következzen a lista második része!

Proteinital gabonamaradékból

Az AB InBev a világ egyik legnagyobb sörgyártója. A belgiumi székhelyű cég is felismerte, hogy a körforgásos gazdaság alapelveinek alkalmazásában milyen költségmegtakarítási és ökolábnyom-csökkentő lehetőségek vannak. Az AB InBev 2025-re szeretné termékei csomagolásának nagy részét újrahasznosított és újrahasznosítható anyagokból megoldani, de ilyen célkitűzésekkel a többi italgyár és FMCG-márka is előállt már. Az InBev italainak közel felét visszaváltható üvegekben értékesítik.

Mi köze a boxeralsónak a tengerek megtisztításához?
Természetes kabátbélés bölényszőrből. Férfi alsónadrág újrafeldolgozott műanyag halászhálóból, ami hulladékként hevert a tengerek mélyén. Eddig felhasználatlan anyagokat vonnak be a ruhaipari szereplők a termelési folyamatokba, hogy saját területükön hozzák létre a körforgásos gazdaság zárt cikulús működését, kiküszöbölve a hulladékképződést.
Túllépve az iparági szinten, a cég piacra dobott egy olyan proteinitalt, ami a sörfőzés során fel nem használt gabonamaradékból készül. Ezt a maradékot korábban takarmánynak adta el a vállalat. Ez is jó példa arra, hogy a körforgásos gazdaság alapelve az anyagok magas értékszinten való használata új termékként. Egy környezettudatos cég minden anyagtípust felszedeget, és megpróbál minél magasabb szintű hasznosulási szintet találni neki, semmit nem hagy elveszni.

Műanyag-újrahasznosító gép

A Miniwiz Trash Lab közel 1000 újrahasznosított anyagot dolgozott ki. A vállalkozás azonban azzal dobott nagyot, hogy előállt egy olyan géppel, ami lehetővé teszi az újrafeldolgozás decentralizációját, hogy az többé ne egy-egy nagybefektető és nagy hulladékfeldolgozó üzem kiváltsága legyen. A vicces nevű Trashpresso gép – a trash szemetet jelent – nem is pusztán újrahasznosít, hanem az upcycling-et valósítja meg. Egy szállítható gépről van szó, amely két teherszállító konténerben elfér.

A gép 50 kilónyi műanyagból egy óra alatt állít elő használható matériát – mindezt alacsony költségszinten, víz, sőt vezetékes villamos energia használata nélkül. A gép ugyanis napenergiával működik.

Kép: Pixabay

Konyhai szemételemző szoftver

A brit Winnow nevű startup olyan okosmérőt fejlesztett ki, mely elemzi a vendéglátó egységek konyhájában keletkező szemetet. Mivel átlagosan az éttermek, étkezdék, kifőzdék, pékségek és egyéb üzletek élelmiszereinek közel 20 százalék a kukában végzi, nem kis mennyiségekről beszélünk.

A Winnow szoftverét már 40 országban kipróbálták, és egyes konyhákban felére csökkentette az élelmiszerpazarlást. Ezzel éves szinten összesen 25 millió dollár kidobásának vette elejét, amivel gyakorlatilag megakadályozták, hogy minden hetedik másodpercben pocsékba menjen egy étel.

Nem értik még a cégek, mi a körforgásos gazdaság
A lineáris gazdaság arról szólt, hogy termelünk, tehát értéket teremtünk, majd azt az értéket a felhasználó elpusztítja a fogyasztásával. A körforgásos gazdaságban viszont a termékek összetevőinek, alapanyagainak életciklusa meghosszabbodik, újrafelhasználásukkal a bennük lévő értéket megtartjuk, sőt növelhetjük is.
Nyomtatókból autóút

Az ausztrál Close the Loop nevű startup több mint egy évtizede dolgozik azon, hogy a már nem használt nyomtatókból is értéket csiholjon ki, és a festéktonerek se kerüljenek a szeméttelepere. Az ezekből szerzett műanyagot újrahasznosított üveggel keveri a cég, majd az így kapott anyagot aszfaltokba építi be. Az ebből előállított út 65 százalékkal tartósabb és strapabíróbb, mint a konvencionális aszfalt. Minden egyes kilométernyi útba 530 000 műanyag szatyor, 168 000 üvegpalack és 12 500 toner anyagmennyiségét építik be.

Hulladékból karbon

Kanadában működik az Enerkem  nevű cég, mely a hulladékból kivonja azt a karbont (szén), amit már nem lehet újrahasznosítani. A karbont aztán gázzá alakítja, ami jól jön a metanol és az etanol gyártásánál, valamint több ezer más termék előállításánál. Edmonton városa például hulladéka 90 százalékát hasznosította újra a cég segítségével. Náluk eddig 100 000 tonna hulladék úszta meg, hogy a szeméttelepre kerüljön.

Okostelefon-újrahasznosítás

A HYLA Mobile a már megunt, elhasznált mobiltelefonokból veszi ki az ásványok, érceket és más alkotóelemeket, hogy aztán beépítse új eszközökbe. Több mint 50 millió eszközt hasznosítottak így újra, amivel 4 milliárd dollárnyi érték keletkezett, és 6500 tonna elektronikai hulladék szeméttelepre kerülését előzték meg. Persze a körforgásos gazdaság új megoldásainak környezeti hasznossága azon dől el, hogy ezek az eljárások kellőképp energiatakarékosak-e, mert csak akkor lehet alacsony az ökolábnyoma, illetve az fedezhető-e napenergiával.

A stílus ára: túl drága
A divatipar a világgazdaság GDP-jének két százalékát adja, az éves globális üvegházgáz-kibocsátásnak viszont 10 százalékáért felel, s ezzel a legszennyezőbb ágazatok egyike. Az öltözködés nem opcionális, fakultatív tevékenység. Bolygónk minden polgára résztvevője a ruhaiparnak, és így előidézője a környezetszennyezésnek. A kelmék megmunkálása és festése irdatlanul nagy mennyiségű víz- és vegyianyag-felhasználást igényel.
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo