Kevesebb sört iszunk, 4,4 milliárdot bánhat az állam

A folytatódó gazdasági válság jelentős hatással volt a magyar söriparra is 2009-ben: a sörgyárak a magyar piacon történt értékesítése 9%-kal csökkent a 2008-as évi értékesítéshez képest - mutatott rá a Magyar Sörgyártók Szövetsége a mai online sajtótájékoztató keretében.

 

Az idei prognózis
A 2010-es gazdasági kilátások is negatívak. A fogyasztásban még enyhe csökkenést vár a Szövetség, mivel az év elejétől érvényes további 10%-os jövedéki adó emelés mind az eladásokat, mind a gazdaságosságot sújtja. Ez tovább nehezíti a magyar söripar kilábalását a gazdasági válságból, mely várhatóan csak középtávon valósulhat meg.

Míg a magyar piacon történt értékesítés 9%-kal csökkent múlt évben, addig - az export visszaesésének köszönhetőn - a teljes értékesítés 12 százalékkal, 6289 ezer hektoliterre csökkent a 2008-as értékesítéshez képest. Az értékesítés jobban csökkent a vendéglátásban, mint a kiskereskedelemben; ennek látható jele a hordós értékesítés folyamatos visszaesése. A fogyasztás csökkenése jobban érintette az üveges söröket, mint a dobozos csomagolású söröket.

A 2009-es év vesztesei a minőségi kategória márkái voltak, ahol 476 ezer hektoliterrel kevesebb sör fogyott a 2008-as értékesítéshez képest. A gazdaságos sörök kategóriájában ugyanakkor az eladott mennyiség (1842 hektoliter) alig alacsonyabb a 2008-as évhez (1855 hektoliter) képest. Így míg a minőségi sörök értékesítése 13%-kal esett vissza, addig a gazdaságos sörök értékesítése alig 1%-kal csökkent az előző évhez képest.  A prémium kategória eladásai szintén csökkentek, míg a szuperprémium kategóriát kevésbé érintette a visszaesés.

Kevesebb adó, ugyanannyi alkalmazott

Tavaly tovább romlott a söripar adófizetési képessége is: 2009-ben az iparág összesen 53 milliárd forinttal járult hozzá az állami költségvetéshez. A 2008-hoz képest 4,4 milliárd forinttal kevesebb adó az ÁFA és a jövedéki adó csökkenéséből származik. Sajnos helyes volt az iparág prognózisa, mely szerint a jövedéki adó és ÁFA emelés az erősen csökkenő fogyasztás mellett a teljes adóbefizetés erős csökkenését eredményezi majd.


A minőségi sörök értékesítése 13%-kal esett vissza

A zsugorodó sörfogyasztás ellenére a söripar továbbra is elkötelezett a magyar piac iránt: a söripar 2009-ban gyakorlatilag megtartotta foglalkoztatási képességét, 2011 főnek biztosít közvetlenül munkát és több tízezren közvetetten dolgoznak az iparág érdekében a hazai mezőgazdaságban, a vendéglátóiparban és a kiskereskedelemben.

A felelős sörfogyasztásért

A Sörszövetség 2009-ben is folytatta az előző években megkezdett, a társadalmi felelősségvállalás és a sörkultúra népszerűsítése érdekében folytatott programjait, illetve új programot is kezdett. Tavaly megújult, és teljesen online felületre költözött a JÓFEJ (Józan, Felelős Járművezető) kampány. A közösségi média erejét hasznosító, új kampány során több mint ezer felhasználóhoz sikerült közvetlenül eljuttatni a JÓFEJ üzenetét: vagyis azt, hogy a fiatalok vállalják a felelősséget saját maguk és társaik iránt; ha bulizni mennek, akkor mindig mondjanak határozott nemet az ittas vezetésre.

Tavaly új programot is indított a Sörszövetség: a VEDD MAGAD KOMOLYAN Szakértői Kört neves szakértők meghívásával alapította meg azért, hogy a söripart is érintő társadalmi kérdésekben közös szakértői állásfoglalásokat fogalmazzon meg. 2009-ben a Szakértői Kör az önszabályozás témakörét tárgyalta meg.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo