Mi köze az ezotériának és Rudolf Steinernek a klímabarát borhoz?

Egyre erősödik a környezet- és egészségtudatos fogyasztók szegmense az élelmiszerpiacon. A bortermelésben az organikus és a „biodinamikus” szőlőtermesztés most az új divat. Illetve nem is annyira új ez: már a teozófia 19. századi német atyjának, Rudolf Steinernek is megvoltak a gondolatai arról, milyen a jó bor. Az ökotudatos 21. századi borászatok tulajdonképpen az ő nyomdokain járnak.

A hagyományos szőlőtermesztés vegyszerek permetezésével jár. Az organikus termesztés vegyszermentes, a biodinamikus pedig még úgyszólván a szőlő és az ökoszisztéma lelkére is odafigyel.

Borban az igazság – és a klímavédelem

Az észak-kaliforniai Mendocino megyében működő Bonterra bormárka – mely az USA piacvezető organikus boraként hirdeti magát – vizsgálatot rendelt meg, melyet a Pacific Agroecology szakértői 2017–2018 folyamán végeztek el a cég 13 szőlészetében. Ebből 9 organikus, 3 biodinamikus, egy hagyományos szőlőtermő terület volt. A szőlőtőkéket 1987 és 2015 között ültették.

Mintegy ötszáz szőlőmintát és 100 talajmintát tanulmányozva a szakemberek arra jutottak, hogy a biodinamikus gazdálkodás 9,4–12,8 százalékkal több organikus karbont képes megkötni a talajban, mint a hagyományos agrártevékenység. A kutatást 404 hektárt (1000 holdat) kitevő területen végezték. Ekkora földet művel a Bonterra.

A biodinamikus módon termelt bor tehát klímabarátabb, mint a konvencionális mezőgazdasági tevékenységből eredő nedű. Mint ismeretes, a talaj felszántása üvegházgázok kibocsátásával jár, mert a talajban lévő – és a szántással felszaggatott, megtört, kivájt – gyökerek is megkötik a szén-dioxidot, nem csak a fák levelei és ágai. Amikor egy fát kivágnak, az meghal, és a benne megkötött szén-dioxid visszaszivárog a légkörbe.

Kép: MTI

Milyen a biodinamikus termesztés?

Az amerikai Bonterra elmondásában a biodinamikus termesztést „regeneratív” módszerek jellemzik:

  • Komposztot vegyítenek a talajba.
  • A talajra fedőrétegnek bizonyos élelmiszernövényeket ültetnek.
  • A földet jószágokkal legeltetik.
  • Keveset szántanak.
  • Gondot fordítanak a rovarok és a vadon élő állatfajok védelmére.
  • A föld közel 50 százalékát meghagyják eredeti állapotában.
Az eredmény: jobb a talaj levegőzése, könnyebben ellenáll az aszálynak, és megelőzik a talajeróziót, vagyis a tápanyagszint csökkenését a talajban.

Kép: PP Archív

Kozmikus energiával – Rudolf Steiner után szabadon

A biodinamikus farmgazdálkodás ideáját a teozófia atyja, Rudolf Steiner (1861–1925) gondolta ki 1924-ben, vagyis ez volt földi élete egyik utolsó koncepciója, melyben a misztikát és a spiritualitást vegyíti a természet, a szerves anyagok dinamikáival.

A biodinamikus termesztésben fontos szerep jut a növényi komposztnak és az állati trágyának (népies szóval ganéjnak), mint a talajt termékenyebbé tevő anyagoknak. A vegyi anyagok használata a növények védelmére és a talaj serkentésére tiltott.

A biodinamikus gazdálkodásban igyekeznek helyi növényfajtákat termeszteni, vagyis a természet saját lokális szabályszerűségeit és jellemzőit kiaknázni.

De ez még semmi. Az univerzum harmóniáját is „learatják”: a jó biodinamikus gazda az asztrológiát is tanulmányozza ahhoz, hogy meghatározza, mikor vet. Mert úgy gondolja, jobb, ha a csillagok kedvező együtt állása is segíti a termést. Ennek érdekében még a kozmikus energiákat is mozgósítja, szinte az ősi mágikus-pogány-panteista rítusokból hátramaradt szokásokat ismétli. Hogyan?

Kép: PP/Kádár Lajos

Voltak (vannak?) olyan biodinamikus farmerek, akik például bizonyos ásványi adalékanyagokat szórtak (nyilván préselt, porhanyósított formában) a komposztba vagy a nem vegyi anyag alapú, természetes permetekbe, sőt kvarckristályt tettek egy szarvasmarhaagancsba, hogy az begyűjtse és erősítse a kozmosz energiáit a farmon.

Nincs nagyobb terméshozama, mint az organikus farmoknál

A biodinamikus gazdálkodás kritikusai azonban úgy tartják, hogy mindez áltudományos handabanda, s a terméshozamot illetően nincs számottevő különbség a minősített biodinamikus farmok és a misztikus felhangokat nélkülöző organikus farmok között. Talán azért is igyekszik egy másik erényt, a nagyobb karbonmegkötő képességet felmutatni a Bonterra, hogy legyen valamilyen versenyelőnye biodinamikus márkaként.

Nem véletlen, hogy a biodinamikus gazdálkodás Németországban a legnépszerűbb, hiszen Rudolf Steiner német volt, és ott fejtette ki munkássága nagy részét. 2019-ben mintegy 187 549 hektáron űztek biodinamikus művelést 55 országban, ennek 45 százaléka Németországhoz köthető. A többi országban átlagosan 1750 hektárt műveltek ilyen módszerrel. A biodinamikus földek bevizsgálásának és minősítésének nemzetközileg legismertebb intézete a Demeter International.

Démétér a földművelés és a termékenység istennője, a nők és a házasság védője volt az antik görög mitológiában.

 (Sustainable Brands, Wikipedia)

Véleményvezér

Hadházy Ákos szerint luxusutakra jártak a köztévé vezetői az adófizetők pénzéből

Hadházy Ákos szerint luxusutakra jártak a köztévé vezetői az adófizetők pénzéből 

Az adófizetők pénze könnyen vihető préda.
Egy magyar szervezet is részt vett egy olyan gyűlésen, amelynek célja az Orosz Birodalom helyreállítása

Egy magyar szervezet is részt vett egy olyan gyűlésen, amelynek célja az Orosz Birodalom helyreállítása 

Az Orosz Birodalom helyreállítása sok ember álma Keleten.
Fellélegeztek Európában, buktak az oroszbarátok

Fellélegeztek Európában, buktak az oroszbarátok 

EU-párti győzelem a moldovai választásokon.
Török Gábor előkapott egy dokumentumot, amikor Orbán Viktor egy politikustársa nemi identitásán élcelődött

Török Gábor előkapott egy dokumentumot, amikor Orbán Viktor egy politikustársa nemi identitásán élcelődött 

Elfajzott-e a Fidesz, ez a kérdés uralja a közbeszédet.
Orbán Viktor patrióta barátja egyszerűen lelőtte volna az Észtországba behatoló orosz vadászgépeket

Orbán Viktor patrióta barátja egyszerűen lelőtte volna az Észtországba behatoló orosz vadászgépeket 

A cseh miniszterelnöki szék várományosa váratlanul kemény oroszellenes gondolattal állt elő.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo