Alapvető élelmiszernövények pusztulhatnak ki 10-20 éven belül

Eddig ismeretlen betegségek, aszály, túlzott meleg nehezíti számos növényfaj termesztését. Sok kedvenc még a mi életünkben eltűnhet. Olyan növények jövőbeli léte került veszélybe az élelmiszerellátási láncban, mint a narancs, a szőlő, a kávébab, a mogyoró, a banán vagy a méz.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A klímaváltozás nemcsak az állatfajokat veszélyezteti, hanem az élelmiszereket is. Ha nem sikerül az emissziócsökkentéssel megfékeznünk a globális felmelegedést, teljesen más lehet a menünk néhány évtizeden belül.

Teljesen magától értetődőnek vesszük, hogy ezek az élelmiszerek a rendelkezésünkre állnak. Hogy importálják őket a vállalatok, gyakran távoli trópusi tájakról. Pedig a változó csapadékmennyiség és megoszlás, a sivatagok terjedése, a melegebb égövek eltolódása természetesen a növényekre is hatással van. Alkalmazkodásra vagy kihalásra vannak ítélve.(Előbbire nem igazán képesek.)

Ha tehetjük, addig élvezzük a következő élelmiszereket, ameddig még lehet, mert még a mi életünkben eltűnhetnek. Legfeljebb botanikus kertekben lesznek megtalálhatók, nem az élelmiszerpiacon.

Avokádó

Egyre nehezebb termeszteni nagy vízlábnyoma miatt. 28 grammnyi avokádó előállításához 34 liter víz szükséges. Ráadásul Kaliforniában, ahol a legtöbb amerikai avokádót előállítják, éppen most ért véget egy négy éven át tartó aszály.

Csicseriborsó

28 grammnyi csicseriborsó létrehozásához 287,6 liter víz kell. A világ számos pontján dúló aszályok 40%-kal csökkentették a csicseriborsótermést.

Kávé

A vadon termő kávébabokról azt jósolják, hogy 2080-ra eltűnnek a Föld színéről. Az emelkedő hőmérsékletek miatt ugyanis jelentősen csökkennek azok a régiók, ahol ez a növény képes megteremni. (2050-re felére csökken a világon azoknak a helyeknek a száma, amelyek alkalmasak lesznek kávétermesztésre.)

Banán

A cavendish banánfajt egy betegség fenyegeti, mely a banánfa ereit támadja meg, ami szállítja a vizet és a tápanyagot. Márpedig ha ez akadályoztatja van, annak a fa növekedése látja kárát. A betegség gyorsan terjed, ráadásul nem csak egy kontinensen. Pusztulnak a banánültetvények.

fotó: Flickr/=CheavlieR=

Hal Mindannyian hallottunk a tengerek halállományának túlhalászásáról, ami megnehezíti az egyes fajoknak, hogy fenntartsák eddigi létszámukat. Ha a jövőben is ugyanúgy folyik az ipari méretű halászat, mint eddig, akkor a jelenlegi kivetítések szerint 2050-re összeomlik a halellátás az élelmiszerpiacon. Sőt egészen pontosan azt állítják a kutatók, hogy 2050-re egy darab hal sem marad.

Mogyoró

Már 2030-ra kifogyhatunk a mogyoróból. A mogyorótermesztés ugyanis stabil klímát igényel, de klímaváltozás miatt erre jelen pillanatban esély sincs.

Juharszirup

A juharszirup termeléséhez éjszakai fagyokra és meleg nappalokra van szükség, de a klímaváltozás miatt ez is gellert kap. Az aszályok miatt már most is csökkentett mennyiségben állítják elő ezt a terméket.

fotó: Flickr/quisnovus

Méz

A Klímablogon is írtunk már róla, hogy a méhpopuláció kezd összeomlani a világ több pontján is. A tömeges méhpusztulásért a környezetvédő szervezetek a növényvédő szereket okolják, de vannak olyan tudományos kutatások, melyek az egyértelmű ok-okozati viszonyt nem tudták kimutatni. A nagy baj az, hogy méhek porozzák be az élelmiszernövények nagy részét, s ha a beporzás globálisan befullad, akkor élelem nélkül marad az emberi faj.

Az elmúlt évtizedben a méhpopuláció 40%-kal csökkent a Honeybee Colony Collapse Disorder (CCD) miatt. Ebből egyelőre a méztermelés visszaesése érezhető.

Csokoládé

Előbb-utóbb valami más édesség után kell néznünk. A globális felmelegedés és az aszályok a kakaóbab termesztésre is megsemmisítő hatással lehetnek. A csokoládé akár 2050-re eltűnhet az élelmiszeriparból. A problémát még súlyosabbá teszi, hogy egyre többet szoknak át az étcsokira, amelynek a gyártása még több kakaóbabot igényel.

fotó: Flickr/Dobrin Isabela

 

Olasz durum búza

Ebben is az aszályok és a melegebb hőmérsékletek a ludasok. A terméshozam csökkenése 2020-ban kezdődik. Még ebben az emberöltőben teljesen el is tűnhet.

Bor

A szőlő akkor jó, ha egy hosszú aszály utáni zivatart követően szüretelik le. De mivel manapság elhúzódnak a kánikulák, egyes szőlőfajok ezt már nem bírják. Meghalnak, mielőtt a szüretre kerülne a sor.

Narancs

Egy betegség miatt bezöldülnek, egész Amerikában terjed a kór (egy rovar, az ázsiai citrus psyllid terjeszti), s ha a fát megtámadta, nincs mit tenni ellene.

Forrás: Business Insider, Spoon University

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo