hirdetés

Mezőgazdálkodás a toronyházakban

Az agrárium nem lesz képes lépést tartani a Föld növekvő népességével. A talaj nélküli, hidroponikus termesztés a vertikális farmokban lehet a hatékony megoldások. Új módszerrel ötvözik a haltenyésztést és a növénytermesztést.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

A mezőgazdasági rendszer rendkívül termékeny, de nem elég hatékony, túl nagy föld- és vízlábnyommal jár. Az élelmiszertermelés a vidékről városokba való telepítése csökkenti a szállítási költségeket, ráadásul friss zöldségeket juttat a legnagyobb létszámú célközönség számára, a városi lakosságnak. 2015-ben a világ lakosságának 9,9 százaléka már résztvett valamilyen módon városi agrárgazdálkodásban, mellyel a globális élelmiszertermelés 17 százalékát állították elő. Ugyanakkor még nem igazán alakult ki a nagyméretű urbánus gazdálkodás, a többség saját maga számára termeszti a kis városi kertjében vagy termőföld nélküli helységében.

A városi agrárium -legalábbis amit mostanában értenek e szó alatt- úgynevezett vertikális farmokat jelent, vagyis termőföld nélküli termesztést.

Vertikális farm nagyvárosi körülmények között.
(fotó: Flickr/Delza)

Hidropónia: vertikális farmok

Az élelmiszernövényeket vattaszerű anyagba helyezik, s a tápanyagokat és a vizet csöveken juttatják el ide a termőföld kiküszöbölésével. Akik üzletszerűen foglalkoznak ezzel, raktárépületekben magas, sokemeletes állványzatokon termesztenek. Akik igazán profik, okosrendszereket is bevetnek a világítás és a locsolás gépi kontrolálására.

  • Kevesebb üvegházgázemisszió a szállítási távok csökkentése révén.
  • A szükséges áramot általában az épületek tetején lévő napkollektorokból nyerik.
  • Friss zöldségek és gyümölcsök egész évben.
  • A kontrolált beltéri környezetben lényegesen kisebb a fertőzés esélye és kiküszöbölhetők a kánikulák sorvasztó hatásai.
fotó: Flickr/AgriLifeToday

Akvapónia

Az ipari méretű haltenyésztés (akvapónia) és a hidroponikus termesztés ötvözése új módszer az agráriumban. A halak az eledelüket olyan tápanyagokká alakítják, amiket a növények fel tudnak szívni a vízből, amikben a halak élnek. Ezeknek a rendszereknek nagyjából 18 hónapra van szükségük, hogy olyan mikróbás ökoszisztémává érjen, ami eme alapelv szerint tud működni.

Ez a szisztéma fele annyi vizet használ, mint a hagyományos haltenyésztés. További hatékonyságot jelent, hogy míg a konvencionális növénytermesztésben 2,85 kilogrammnyi saláta termelhető ugyanennyi erőforrással, az akvapónia és hidropónia együttes rendszerében 5,94 kilogramm saláta termeszthető és 2,67 kilogramm hal tenyészthető.

Tudósok most azon vannak, hogy a takarmánytermesztést is e rendszerben valósítsák meg.

Forrás: futurism.com

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo