Kevesebb lehet az éhező, mint gondolták

Új módszerrel akarják kiszámítani azt, hány ember nem jut elegendő tápanyaghoz a Földön. A kalóriaérték helyett azt is figyelembe vennék, milyen ételt fogyaszt az ember. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen kategóriájú és árú élelmiszernövényből nyerjük mindennapi betevő kalóriánkat. Ennek megoszlása ugyanis korrelál a anyagi helyzetünkkel.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kép:sxc

Az eddigi számítás nagyon egyszerű volt. Megállapították, mennyi kalóriát kell enni egy nap és statisztikai átlagolással megnézték, a lakosság körében elfogyasztott kalória és a lakosság lélekszáma ismeretében mennyi az egy főre jutó kalóriaadag. Csakhogy az emberek ritkán illenek statisztikai kategóriákba. Már csak azért is, mert életkortól, a testmozgás mennyiségétől és sok minden mástól is függ, mennyi a kalóriaigénye a szervezetnek. Ugyanannyi kalóriával minősülhet valaki éhezőnek, másvalaki pedig nem! Más mennyiség kell egy felnőtt gyári munkásnak és egy alsó tagozatos gyereknek. És arról még szó sincs, hogy a betegségek, mint például a (harmadik világban milliók halálát követelő) tisztítatlan ivóvíz által okozott kolera és hasmenés miatt gyakran az elfogyasztott kalória-adag egy részét tudja csak felhasználni a szervezet.

Nyilvánvaló hát, hogy az eddig használatos statisztikai módszernél differenciáltabb metódussal lehet csak rájönni arra, hol tapasztalható igazi éhezés, mely fejlődési rendellenességeket is okozhat például a fejlődő szervezetben. (Van, aki földimogyoróval oldaná meg az éhezők problémáit, de a bogárevés is sokak szerint ígéretes megoldás)

Szakemberek úgy igyekeznek árnyaltabbá tenni az éhínség világtérképét, hogy megnézik: mit is esznek az emberek.
  • Mennyi kalóriához jutnak a legolcsóbb ételek elfogyasztásával? Ezt főtermény kalóriarésznek hívják (staple) és olyan alapételekre vonatkozik, mint a rizs, a gabona vagy a nálunk kevéssé ismert tápióka. Aki elsősorban ezt eszi, az nyilvánvalóan a legszegényebbek közé tartozik.
  • Akinek az étrendjében viszont már hangsúlyosabb a hús, ott a kalória forrása már drágább ételeket is jelent. Minél több kalória jön ebből a körből, annál jobb.
A klímaváltozás veszélybe sodorja az élelmiszeripart
El tudja látni az élelmiszeripar a jövőben a Föld lakosságát, még akkor is, ha az emberiség lélekszáma meghaladja a kilencmilliárdot? Ez a kérdés foglalkoztatja leginkább a kutatókat, és a válasz viszonylag egyszerű: ha nem teszünk valamit sürgősen, akkor nem.
Miért fontos ez az elosztás? Ahol már van elég pénz rá, hogy nemcsak a legalapvetőbb, legolcsóbb élelmiszereket vegyék meg, ott az emberek ízesebb és drágább ételekre váltanak. Ha az embernek nincs pénze "ízekre", akkor marad a rizsnél, hogy ne legyen éhes, vagyis a szervezete ne kiáltsa állandóan az éhség-érzeten keresztül: "több kalóriára van szükségem!"

"Terülj, terülj asztalkám!

Az első statisztikai módszer követői összeadták, hány kalóriát szerzett be az egyén a rizsből és a gabonából, és ha az nem elegendő, akkor éhezőnek titulálják az illetőt. Ez csak a világéhínség statisztikáját hizlalja.

A második számítási módszerben viszont figyelembe vesznek másfajta étkeket is, vagyis egy bővebb étrendi skála alapján döntik el, éhezik-e az ember, vagy elegendő kalóriához jut. Ha húst eszik, az a kutatók számára azt a feltételezést foglalja magában, hogy az illető elég kalóriát kap a legalapvetőbb élelmiszernövényekből, mert ha ez nem így lenne, akkor az éhségérzet miatt feladná a drágább húst és visszaállna a rizsre, gabonára, vagy legalábbis növelné ezek arányát az étrendjében, hogy ne kopogjon a szeme az éhségtől. Vagyis az étel megválasztása már önmagában jelzi, az ember az éhezők közé tartozik-e, vagy sem. Megmondod mit eszel, s megmondom ki vagy (és hogy anyagilag ki vagy-e bukva).

Szakértők nem tartják elképzelhetetlennek, hogy e módszerrel hamarosan arra a feltételezésre jutnak, kevesebb éhező van a világban, mint ahogy eddig gondolták (illetve számolták). Ugyanis teljesen más számok jönnek ki ezzel a számítással arról, hogy a nap végén ki marad éhes.

Az eddigi kalkulációk szerint Kínában 2001-ben a lakosság 67%-a fogyasztott 2100 kalóriánál kevesebbet (1991-ben a társadalom 53%-át tették ki). De ha az új módszerrel bekalkulálják azt, hogy az alapvető élelmiszernövényekből szerzik az alanyok kalóriaszükségletük 80%-át, akkor csak a lakosság 32%-át teszik ki az "éhezők".

Eldöntendő kérdés, hogy vajon az általános vagyonnövekedés világszerte (az indiai és kínai középosztály felemelkedése révén) vajon azért nem járult hozzá számottevően a szegénység és az éhezés csökkentéséhez, mert rosszul állapították meg az éhezés mércéjét, vagy mert egyenlőtlenül oszlanak meg az emberek között a jövedelmek.

Szárazság – Legyünk vegetáriánusok?
A vízszűke miatt egyre súlyosbodó élelmiszerellátási problémák miatt az emberiségnek radikális változtatásokkal, egyebek között a majdnem teljes vegetarianizmusra való áttéréssel kell számolnia a jövőben, hogy a 2050-re várhatóan 9 milliárdosra duzzadó globális népesség egészének legyen mit az asztalra tennie.

Véleményvezér

Bajban a NER cégek a tőzsdén

Bajban a NER cégek a tőzsdén 

Egyszerre több NER cég került gyengülő pozícióba.
Orbán Viktor barátja teljesen más irányba megy, mint a magyar miniszterelnök gondolta

Orbán Viktor barátja teljesen más irányba megy, mint a magyar miniszterelnök gondolta 

Argentína teljesen más modellt választ, mint Magyarország.
Magyarország jobban teljesít, ja mégsem

Magyarország jobban teljesít, ja mégsem 

Valami újat kellene végre kitalálniuk a magyar országvezetőknek.
Milliós kórházvezetői fizetések, Hadházy Ákos felháborodott

Milliós kórházvezetői fizetések, Hadházy Ákos felháborodott 

Bérharc az egészségügyben.
Teljes bukta a kormány családbarát programja

Teljes bukta a kormány családbarát programja 

Nem vagyunk képesek még a társadalom reprodukálására sem.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo