Vendéglátás cikkek
Enyhítené a nyomást a vendéglátósokon az Artisjus
Átlagosan 19,5 százalékkal csökkennének a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjak 2015-ben, ráadásul megszűnik az eddigi közigazgatási alapú besorolás, és kisebb súllyal esik latba a meghosszabbított nyitva tartás is.
Mit csinál egy adóellenőr szombaton? A vendéglősök már tudják!
Kétszáz NAV-os belvárosi éttermekben, kávézókban és kocsmákban töltötte a szombatját, nem öncélúan. Volt olyan exkluzív étterem, ahol nemhogy online pénztárgép nem volt, de még nyugtát sem kaptak a vendégek.
Eltörölnénk a borravalót
A magyarok nagy része megszokásból ad borravalót, de maga akar dönteni annak mértékéről, a többség ezért elutasítja a számlába beépített szervízdíjat. A kézbe adott jutalom mértékének meghatározásakor egyébként a kedves, segítőkész kiszolgálás fontosabb, mint a szolgáltatás minősége.
Megelégelte a NAV a fegyelmezetlenséget
Átfogó ellenőrzésbe kezd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a budapesti vendéglátósok körében, megelégelve azok kirívóan alacsony adózási fegyelmét. A más régiók revizorait is mozgósító napi 24 órás fellépés célja, hogy véget vessen a vásárlókat megtévesztő visszaéléseknek és rákényszerítse a vendéglátóhelyeket, hogy bevételeikről szabályos bizonylatot adjanak. A mulasztók szigorú büntetésre számíthatnak.
Készségútlevél segít a külföldi munkában
Az Európai Bizottság útjára indította az európai vendéglátói készségútlevelet, amely azt a célt szolgálja, hogy az európai álláskeresők és munkaadók könnyebben egymásra találjanak a vendéglátásban és az idegenforgalomban.
Már a kocsma sem biztos üzlet
Már nem igaz az a mondás, hogy kocsmát nyitni biztos üzlet, legalábbis ez olvasható ki a statisztikákból. A vendéglátásban naponta 8 cég ellen indul kényszertörlési eljárás, ezzel a szektor alulmúlta a sokáig negatív csúcstartó építőipart.
Kiverte a biztosítékot a szakmánál a kötelező tábladizájn
Megadott formátumban, méretben, grafikával és betűtípussal készülő táblán kell jeleznie március 1-től a vendéglátóhelyeknek a dohányzás tilalmát. A finoman szólva is ódivatú és rideg terv kifejezetten kirívó lenne elegánsabb terekben, ezért tiltakoznak az érintettek. Ha valami nem stimmel, akár egymillió lehet a büntetés.
Öten aláírtak, de mások sincsenek kizárva
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) november 9-én, szombaton öt szervezettel kötött stratégiai megállapodást a jogszabályok előkészítésében való részvételről.
Finomat és táplálót 420 forintból?
Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) címmel hirdetett versenyt közétkeztető cégeknek az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete és a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal (NÉBIH). A kétfordulós vetélkedőre kétfős csapatok nevezését várják. A cél, hogy bebizonyítsák, kis odafigyeléssel – nettó 420 Forintból is lehet – tápláló és finom ebédet készíteni nagyüzemi körülmények között.
Kiirthatatlan a borravaló
A felszolgálási díj nem tudta kiszorítani a borravalót a vendéglátásban az elmúlt években, alkalmazása tekintetében még mindig megosztottak a vendéglátóhelyek, és noha pontosan nem tudni, hány helyen vezették be ezt a költségelemet, a szakmai érdekképviseletek szerint kedvezőek a tapasztalatok ott, ahol alkalmazzák.
Pályázat vendéglátóknak a Budai Várban
A Várgondnokság Nonprofit Kft. nyilvános pályázati felhívást tett közzé a Budai Várban található, volt Honvédelmi Minisztérium (HM) épületben lévő vendéglátóegység bérbeadására, mely az alábbi négy - különböző méretű és funkciójú - helyiségből áll.
Forgalom van, csak nyereség nincs
A nyár közeledtével érdemes megvizsgálni, milyen helyzetben vág neki a főszezonnak vendéglátóipar. A Bisnode csoport elemzése érdekes következtetésre jut: a vendéglátást főtevékenységként végző cégek összesítve évről évre tetemes mínuszt termelnek, de a tíz legnagyobb árbevételű cég mindegyike nyereséget ért el 2011-ben.
Répával a zöldebb vendéglátásért
Szavazz a pénzeddel! Erre buzdított egy május 4-i rendezvény, melyen körülbelül 400 fiatal egy buli keretében szólította fel a vendéglátóhelyeket kézzel fogható környezetvédelmi fejlesztések bevezetésére.
Új szabály a vendéglátásban – életszerűbb lett a törvény
A jövőben 2 liter alatti kiszerelésű alkoholtermékből és borból lehet választékonként öt-öt, a 2 literes vagy annál nagyobb kiszerelésű alkoholtermékből és borból pedig választékonként legfeljebb egy-egy bontott palackot tartani.
Összefogás és jó marketing – ez kell az éttermeknek
A beszállítói kapcsolatok javításában, a hatékonyabb működtetésben éppúgy szüksége van segítségre a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozásoknak, mint az eredményes marketingben. Képzéssel és összefogással lehet sikeres a túlélés a Horeca Marketing Klub szakemberei szerint.
Bérkompenzáció turisztikai cégeknek
A szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás ágazatokban is megtéríti az állam a minimálbér és a garantált bérminimum 2013. évi emelésének első félévi munkáltatói költségeit. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből azonban kiderült, hogy a béremelést januárban kell végrehajtani, de csak márciusban jelenik meg a kormányrendelet, amely alapján a kompenzáció majd kérhető.
Nem csak a vendáglátósok dolga a lakók nyugalmának védelme
A belső kerületi lakók többsége szerint a helyben élők és a szórakozni vágyók jól megférnek egymás mellett, és bár többségük szerint az esetlegesen zavaró zajért a szórakozókat terheli a felelősség, azt is elismerik, hogy kitiltásuk az érintett kerületekből komoly anyagi kárt is okozna a városrészek önkormányzatainak – többek között ezekre az eredményekre világított rá a Csendkirály program keretében végzett 2012. nyári és őszi kutatás, melyben összesen közel 800 helyi lakos vett részt.
DJ-k és vendéglátósok is bukhatnak a jogdíjon
A DJ-k és a vendéglátóhelyek a másolt hangfelvételekért is büntetés kapnak, ha nem fizetik be a jogdíjat.
Vendéglő a nappaliban
Kicsit titokzatos, nagyon trendi és teljességgel szabályozatlan – ezek talán az itthon is egyre népszerűbbé váló lakáséttermek legfontosabb jellemzői. A kérdés, hogy ez új üzleti lehetőség kreatív vállalkozóknak, vagy kegyelemdöfés a hivatalos vendéglátásnak.
Borturizmus? Egészségünkre!
Kezd felnőni a magyarországi borturizmus, ez látható a szaporodó programkínálatból, fesztiválokból. A nyolcvanas években már népszerűnek számító desztinációk mellett, mint a Badacsony, vagy a Tokaj-Hegyaljai borvidék, már olyan újabb, eddig viszonylag háttérbe szorult tájegységek is egyre népszerűbbé válnak, mint a legendás Hajósi pincesor, Pannonhalma, vagy a Móri borvidék.
Kegyelemdöfés az éttermeknek?
Az elmúlt egy évben reálértéken kevesebb pénzt költöttek a magyarok vendéglátóhelyi étkezésre, mint 2009-ben, legtöbben étterembe és gyorsétterembe járnak. A csökkenő reáljövedelmek mellett az utolsó tőrdöfés lehet a hivatalos vendéglátásnak az úgynevezett lakáséttermek esetleges legalizálása.
Vége a működési engedély nélküli kocsmáknak?
Az alapvető jogok biztosa szerint környezetvédelmi törvénybe ütközik az a rendelkezés, amely szerint a vendéglátóhelyek, zenés szórakozóhelyek üzemeltetéséhez nem szükséges működési engedély, hanem elegendő a megnyitás bejelentése a hatóságnál; Szabó Máté a nemzetgazdasági miniszterhez fordult, kérve az ilyen típusú helyek engedélyezési eljárásának visszaállítását.
A külföldiek húzzák a hazai turizmust
A külföldi vendégeknek köszönhetően a vendégéjszakák számának élénkülése a forgalom több mint 80%-át kitevő szállodákban folytatódott, melyben a négycsillagos házak szerepe volt meghatározó. Az ötcsillagos szállodák forgalma az előző hónapok visszaesése után újból emelkedett. Összességében a kereskedelmi szálláshelyeken a szállásdíjbevétel 14%-kal nőtt.
A legfigyelmesebb szállodák Magyarországon
94 ezer utazó mondott ítéletet, hogy mely magyarországi szálláshelyek voltak a legfigyelmesebbek az 50 vendégszobánál kisebb szállodák közül.
Többszörösen sújtott ágazat
A gazdasági válság által egyik leginkább érintett terület a vendéglátás. A 2012. évi szabályozóváltozások - a jövedéki adó és az áfa emelése, a cafeteriaelemek változtatása és más egyebek - nagymértékben rontják az ágazat jövedelmezőségét. Az amúgy is csekély forgalom mellett a vállalati megrendelések, rendezvények száma is várhatóan drasztikusan csökken, ami további bevételkiesést jelent a vendéglátás szereplői számára. Tehetnek-e valamit a szektor vállalkozásai, hogy bevételeiket, illetve költségeiket optimalizálják, és ne lehetetlenüljenek el?
Február végén ismét Torkos Csütörtök
Az éttermek és vendéglátóipari egységek mellett idén kereskedelmi szálláshelyek is csatlakozhatnak a Torkos Csütörtök elnevezésű akcióhoz országszerte.
Nincs pénz megfelelni a jogszabályoknak
A vendéglátóiparban gyakran nem áll rendelkezésre elegendő idő és forrás ahhoz, hogy a jogszabályokat maradéktalanul végrehajtsák - áll egy új uniós jelentésben.