Vendéglátás cikkek


Finomat és táplálót 420 forintból?

Finomat és táplálót 420 forintból? 

Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) címmel hirdetett versenyt közétkeztető cégeknek az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete és a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal (NÉBIH). A kétfordulós vetélkedőre kétfős csapatok nevezését várják. A cél, hogy bebizonyítsák, kis odafigyeléssel – nettó 420 Forintból is lehet – tápláló és finom ebédet készíteni nagyüzemi körülmények között.
Kiirthatatlan a borravaló

Kiirthatatlan a borravaló 

A felszolgálási díj nem tudta kiszorítani a borravalót a vendéglátásban az elmúlt években, alkalmazása tekintetében még mindig megosztottak a vendéglátóhelyek, és noha pontosan nem tudni, hány helyen vezették be ezt a költségelemet, a szakmai érdekképviseletek szerint kedvezőek a tapasztalatok ott, ahol alkalmazzák.
Pályázat vendéglátóknak a Budai Várban

Pályázat vendéglátóknak a Budai Várban 

A Várgondnokság Nonprofit Kft. nyilvános pályázati felhívást tett közzé a Budai Várban található, volt Honvédelmi Minisztérium (HM) épületben lévő vendéglátóegység bérbeadására, mely az alábbi négy - különböző méretű és funkciójú - helyiségből áll.
Forgalom van, csak nyereség nincs

Forgalom van, csak nyereség nincs 

A nyár közeledtével érdemes megvizsgálni, milyen helyzetben vág neki a főszezonnak vendéglátóipar. A Bisnode csoport elemzése érdekes következtetésre jut: a vendéglátást főtevékenységként végző cégek összesítve évről évre tetemes mínuszt termelnek, de a tíz legnagyobb árbevételű cég mindegyike nyereséget ért el 2011-ben.
Répával a zöldebb vendéglátásért

Répával a zöldebb vendéglátásért 

Szavazz a pénzeddel! Erre buzdított egy május 4-i rendezvény, melyen körülbelül 400 fiatal egy buli keretében szólította fel a vendéglátóhelyeket kézzel fogható környezetvédelmi fejlesztések bevezetésére.
Új szabály a vendéglátásban – életszerűbb lett a törvény

Új szabály a vendéglátásban – életszerűbb lett a törvény 

A jövőben 2 liter alatti kiszerelésű alkoholtermékből és borból lehet választékonként öt-öt, a 2 literes vagy annál nagyobb kiszerelésű alkoholtermékből és borból pedig választékonként legfeljebb egy-egy bontott palackot tartani.
Összefogás és jó marketing – ez kell az éttermeknek

Összefogás és jó marketing – ez kell az éttermeknek 

A beszállítói kapcsolatok javításában, a hatékonyabb működtetésben éppúgy szüksége van segítségre a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozásoknak, mint az eredményes marketingben. Képzéssel és összefogással lehet sikeres a túlélés a Horeca Marketing Klub szakemberei szerint.
Bérkompenzáció turisztikai cégeknek

Bérkompenzáció turisztikai cégeknek 

A szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás ágazatokban is megtéríti az állam a minimálbér és a garantált bérminimum 2013. évi emelésének első félévi munkáltatói költségeit. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből azonban kiderült, hogy a béremelést januárban kell végrehajtani, de csak márciusban jelenik meg a kormányrendelet, amely alapján a kompenzáció majd kérhető.
Nem csak a vendáglátósok dolga a lakók nyugalmának védelme

Nem csak a vendáglátósok dolga a lakók nyugalmának védelme 

A belső kerületi lakók többsége szerint a helyben élők és a szórakozni vágyók jól megférnek egymás mellett, és bár többségük szerint az esetlegesen zavaró zajért a szórakozókat terheli a felelősség, azt is elismerik, hogy kitiltásuk az érintett kerületekből komoly anyagi kárt is okozna a városrészek önkormányzatainak – többek között ezekre az eredményekre világított rá a Csendkirály program keretében végzett 2012. nyári és őszi kutatás, melyben összesen közel 800 helyi lakos vett részt.
DJ-k és vendéglátósok is bukhatnak a jogdíjon

DJ-k és vendéglátósok is bukhatnak a jogdíjon 

A DJ-k és a vendéglátóhelyek a másolt hangfelvételekért is büntetés kapnak, ha nem fizetik be a jogdíjat.

Vendéglő a nappaliban 

Kicsit titokzatos, nagyon trendi és teljességgel szabályozatlan – ezek talán az itthon is egyre népszerűbbé váló lakáséttermek legfontosabb jellemzői. A kérdés, hogy ez új üzleti lehetőség kreatív vállalkozóknak, vagy kegyelemdöfés a hivatalos vendéglátásnak.

Borturizmus? Egészségünkre!  

Kezd felnőni a magyarországi borturizmus, ez látható a szaporodó programkínálatból, fesztiválokból. A nyolcvanas években már népszerűnek számító desztinációk mellett, mint a Badacsony, vagy a Tokaj-Hegyaljai borvidék, már olyan újabb, eddig viszonylag háttérbe szorult tájegységek is egyre népszerűbbé válnak, mint a legendás Hajósi pincesor, Pannonhalma, vagy a Móri borvidék.

Kegyelemdöfés az éttermeknek? 

Az elmúlt egy évben reálértéken kevesebb pénzt költöttek a magyarok vendéglátóhelyi étkezésre, mint 2009-ben, legtöbben étterembe és gyorsétterembe járnak. A csökkenő reáljövedelmek mellett az utolsó tőrdöfés lehet a hivatalos vendéglátásnak az úgynevezett lakáséttermek esetleges legalizálása.

Vége a működési engedély nélküli kocsmáknak? 

Az alapvető jogok biztosa szerint környezetvédelmi törvénybe ütközik az a rendelkezés, amely szerint a vendéglátóhelyek, zenés szórakozóhelyek üzemeltetéséhez nem szükséges működési engedély, hanem elegendő a megnyitás bejelentése a hatóságnál; Szabó Máté a nemzetgazdasági miniszterhez fordult, kérve az ilyen típusú helyek engedélyezési eljárásának visszaállítását.

A külföldiek húzzák a hazai turizmust 

A külföldi vendégeknek köszönhetően a vendégéjszakák számának élénkülése a forgalom több mint 80%-át kitevő szállodákban folytatódott, melyben a négycsillagos házak szerepe volt meghatározó. Az ötcsillagos szállodák forgalma az előző hónapok visszaesése után újból emelkedett. Összességében a kereskedelmi szálláshelyeken a szállásdíjbevétel 14%-kal nőtt.

A legfigyelmesebb szállodák Magyarországon 

94 ezer utazó mondott ítéletet, hogy mely magyarországi szálláshelyek voltak a legfigyelmesebbek az 50 vendégszobánál kisebb szállodák közül.   

Többszörösen sújtott ágazat 

A gazdasági válság által egyik leginkább érintett terület a vendéglátás. A 2012. évi szabályozóváltozások - a jövedéki adó és az áfa emelése, a cafeteriaelemek változtatása és más egyebek - nagymértékben rontják az ágazat jövedelmezőségét. Az amúgy is csekély forgalom mellett a vállalati megrendelések, rendezvények száma is várhatóan drasztikusan csökken, ami további bevételkiesést jelent a vendéglátás szereplői számára. Tehetnek-e valamit a szektor vállalkozásai, hogy bevételeiket, illetve költségeiket optimalizálják, és ne lehetetlenüljenek el?

Február végén ismét Torkos Csütörtök 

Az éttermek és vendéglátóipari egységek mellett idén kereskedelmi szálláshelyek is csatlakozhatnak a Torkos Csütörtök elnevezésű akcióhoz országszerte.

Nincs pénz megfelelni a jogszabályoknak 

A vendéglátóiparban gyakran nem áll rendelkezésre elegendő idő és forrás ahhoz, hogy a jogszabályokat maradéktalanul végrehajtsák - áll egy új uniós jelentésben.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Már karkötővel és gyűrűvel is fizethetnek a Gránit Bank ügyfelei

Már karkötővel és gyűrűvel is fizethetnek a Gránit Bank ügyfelei  

Teljessé vált az NFC elven működő érintésmentes fizetési lehetőségek palettája a Gránit Banknál.

Pénzszerzés

Ha a Fidesz marad kormányon, akkor megyünk tovább a zsákutcába – mondja Petschnig Mária Zita

Ha a Fidesz marad kormányon, akkor megyünk tovább a zsákutcába – mondja Petschnig Mária Zita 

Az 5. évfolyamában járó Klasszis Klub Live 88. adását most a Klasszis YouTube-csatornán megnézheti, vagy a Klasszis Podcast-csatornán meghallgathatja.

Adózás

Könnyít a NAV

Könnyít a NAV 

Könnyítés a biztosítási jogviszony bejelentésnél: számos pozitív változással jön a 08E.

Cégblog

Produktivitás-bajnokok: mely laptopok gyorsítják a cég munkáját?

Produktivitás-bajnokok: mely laptopok gyorsítják a cég munkáját? 

A vállalati digitalizáció gyorsulása egyre több KKV számára teszi kulcskérdéssé, hogy milyen eszközökkel dolgozunk.

Klímablog

Új támogatásra pályázhatnak a cégek

Új támogatásra pályázhatnak a cégek 

Januártól új támogatás segíti a környezeti károk mérséklésében közreműködő vállalkozásokat.

Infokom

Már a vásárlásainkat is a mesterséges intelligencia irányítja

Már a vásárlásainkat is a mesterséges intelligencia irányítja  

A magyarok 20 százaléka szerint az AI nagyobb hatással van a költéseire, mint tavaly, és a trendet a Z és Y generációk vezetik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo