Vendéglátás cikkek


Nagy forgalomra számítanak, ha nyitnak a teraszok

Nagy forgalomra számítanak, ha nyitnak a teraszok 

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a jövő hét végére mindenhol biztonságosan újra lehet nyitni a teraszokat, és ha jó idő lesz, nagy forgalom várható a vendéglátóhelyeken.
Nyitnak a teraszok – indul egy újonnan kialakuló piac tesztelése

Nyitnak a teraszok – indul egy újonnan kialakuló piac tesztelése 

Várhatóan a jövő héten kinyitnak a vendéglátóhelyek teraszai, egy hónapon belül talán az éttermek is újra fogadhatnak vendégeket. A vendéglátók ipartestületének elnöke óvatos újranyitásban bízik. Kérdés, mekkora lesz a kereslet, és a nyitást követő eufória lecsengése után hány vendéglátóhely tud életben maradni.
Gerendai Károly szerint ekkor nyithatnak az éttermek

Gerendai Károly szerint ekkor nyithatnak az éttermek 

Ahogy nő az oltottak száma, úgy nő az esélye annak, hogy májusban végre kinyitnak a hazai éttermek. Gerendai Károly szerint viszont a nyitás nem jelenti azt automatikusan, hogy rentábilisan is tudnak majd működni.
Most túlél a vendéglátó- és szállodaipar, aztán jön a krónikus munkaerő-hiány?

Most túlél a vendéglátó- és szállodaipar, aztán jön a krónikus munkaerő-hiány? 

A vírusválság és a lezárások egyértelműen a szálloda- és vendéglátóipart sújtják leginkább. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének trendriportja szerint a vendégéjszakák száma országosan közel 40 százalékkal esett vissza 2020-ban a megelőző évhez képest, míg tavaly novemberben a visszaesés még drámaibb, közel 90 százalékos volt az egy évvel korábbi teljesítményhez viszonyítva. Rengeteg a pályaelhagyó, akik kényszerűségből más területeken keresnek boldogulást, és nagy kérdés, hogy ők később visszatérnek-e. A gondok mellet az iparág már a nyitásra és újraindulásra készül. Mindezt hogyan tervezik? Erre a kérdésre igyekezett választ találni a WHC Csoport vezető szakemberek segítségével a HR Fest konferenciasorozat márciusi eseményén.
Ennyi volt? Végelszámolás alatt a patinás I. kerületi étterem

Ennyi volt? Végelszámolás alatt a patinás I. kerületi étterem 

Nagyjából egy évvel azután, hogy új kézbe került Ákos egykori I.kerületi borozója és étterme, az új tulajdonosok megszüntetik a céget.
Így nyitnának újra a vendéglátósok

Így nyitnának újra a vendéglátósok 

Az éttermek készülnek az újraindulásra, de legalább másfél-két hét kell, mire a korábbi formában ki tudnak nyitni.
Tragikus helyzetben a vendéglátás – az átírt bértámogatás sem elég

Tragikus helyzetben a vendéglátás – az átírt bértámogatás sem elég 

Komoly segítséget jelent a kivérzett vendéglátóipari szektornak az állami bértámogatás módosítása, hiszen mára teljesen kifogytak a tartalékaikból. További segítségben is reménykednek, mert félő, az idei nyár is olyan lesz, mint a tavalyi.
Tönkrement vendéglátósok - sokan máig nem kapták meg a bértámogatást

Tönkrement vendéglátósok - sokan máig nem kapták meg a bértámogatást 

Szerkesztőségünk több forrásból is úgy értesült, hogy a vendéglátósok közül többen vannak olyanok, akik a mai napig nem kapták meg a kérvényezett bértámogatást. Pedig a papírokkal is rendben volt minden és a kérelmet is befogadta a hatóság. Az ipartestület szerint sem szórványos esetről van szó, az Innovációs és Technológiai Minisztérium viszont hallgat.
Nem döntötte be a járvány a vendéglátóipari cégeket

Nem döntötte be a járvány a vendéglátóipari cégeket 

Miközben a koronavírus tavalyi megjelenése a vendéglátóipari szektort sújtotta a leginkább, az érintett cégpopuláció nagysága nem változott. A járvány hatása más mutatók alakulásában érhető tetten.
Drámai év van a vendéglátósok mögött - 2021 sem lesz egyszerű?

Drámai év van a vendéglátósok mögött - 2021 sem lesz egyszerű? 

2020 elveszett a vendéglátás számára, de már most azzal is kell számolni, hogy a jövő év kezdete sem lesz könnyű.

Semmire sem elég az Orbán-kormány mentőcsomagja 

A regisztrált szálláshelyek kétharmada egy fillér támogatást sem kap a kormánytól. A kiosztott 15 milliárd forint pedig a fele annak, amennyit például az osztrák-módszer alapján ki kellett volna osztania.

Fontos rendelet jelent meg a vendéglátósok számára 

A vendéglátósok számára különösen fontos rendelet jelent meg péntek éjjel a Magyar Közlönyben. 

Egy fizetési szint felett már nem kérhető a bértámogatás 

Bár a vonatkozó kormányrendelet már kedden éjjel megjelent, a részletszabályok tartalmaztak még fontos tudnivalókat a 30 napos lezárás idejére szóló bértámogatással kapcsolatban.

Kegyelemdöfés a vendéglátóhelyeknek a maszkviselés 

Állami vagy önkormányzati segítséget remélnek.

A budapesti szállodapiacot sem kíméli a járvány 

A budapesti hotelek tetszhalottként várják a külföldi turizmus feltámadását. A pillanatnyi helyzet ellenére a szállodákra lenne kereslet a befektetők részéről, de érdemi kínálat szinte egyáltalán nincs. A jelenlegi tulajdonosok inkább kitartanak, ameddig lehet, pedig nem biztos, hogy ez a legjobb stratégia. Minél előbb kell lépnie azoknak, akik nem akarnak finanszírozni egy, akár évekig tartó kilábalást.

Így mentenék meg a fővárosi turisztikai cégeket Karácsonyék 

A turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díját 70 százalékkal, a teraszok után fizetendő díjat 90 százalékkal csökkentik. A taxisok 70 százalékos engedményt kaphatnak a jövő évi drosztdíjból - írja a Népszava.

Kivégezték az őszt a vendéglátásban – elkerülhetetlen a csődhullám 

Komoly csődhullám elé néz a hazai vendéglátószektor, hiszen az itt dolgozó vállalkozások a tartalékaik végén járnak, és a kormányzat részéről sem látnak semmiféle hajlandóságot arra, hogy segítséget kapjanak. Nyitott kérdés még, mi lesz az esküvőkkel.

Boldog békeidők – ilyen volt a magyar turizmus a járvány előtt 

Tavaly több mint 2 milliárd forintot hagytak nálunk az országba látogató külföldi turisták. Amikor még senki sem tudta mi az a koronavírus, a magyarok is egyetlen év alatt 25 millió alkalommal látogattak külföldre. 2019 óta nagyot változott a világ, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök is fogalmazott, az idei turisztikai szezonnak kampó. Hogy milyen volt a hazai vendéglátás és turizmus helyzete a koronavírus járvány előtt? Számok tavalyról.

Mégiscsak sikeresen mentették Orbánék a cégeket? 

Nem történt drasztikus csökkenés a vállalkozások számában a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése után – olvasható ki Központi Statisztikai Hivatal héten frissült adatsoraiból. Nemzetgazdasági ágakra lebontva néztük meg, hány társas vállalkozás volt regisztrálva a vírus által leginkább megtépázott iparágakban.

Ez lehet a megoldás a munkaerőhiányra a vendéglátásban 

Évről évre egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány a vendéglátásban világszerte, amit a koronavírus-járvány csak felerősít Magyarországon is. Miközben a magyar gasztronómia folyamatosan fejlődik, jó felszolgálót nehéz, jó szakácsot még nehezebb találni napjainkban. Pataky Péter kreatív séf arról beszélt, a világjárvány miatt kialakult bizonytalanság a magas szinten elkészített, úgynevezett sous vide termékekkel könnyen kiküszöbölhető, hiszen a kényszerkényelmi kínálattal nemcsak munkaidőt lehet megtakarítani, de úgy növelhető a hatékonyság, hogy tökéletesen adagolható és tervezhető. Éppen ezért a sous vide termékek már lakossági használatban is nagy népszerűségnek örvendenek.

Nem jönnek a külföldiek, nagyot buknak a vendéglősök 

Június első harmadában 36 százalékos volt a visszaesés.

Történelmi összeomlás a hazai turizmusban 

Áprilisban 97 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma.

Megvan az időpont, mikor nyithatnak a budapesti éttermek zárt terei is 

Péntektől újra kinyithatnak a budapesti éttermek koronavírus-járvány miatt bezárt belső helységei - közölte a PestiSrácok.hu a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjére hivatkozva.

Varga szerint nagyon fog fájni a koronavírus a vendéglátószektornak 

A pénzügyminiszter szerint a legrosszabb variációt is meg kell vizsgálni.

Jó éve volt a hazai vendéglősöknek – mégse keresnek jól a pincérek 

A felszolgált étek, ital mennyisége 6,9 százalékkal, az ár 7,1 százalékkal, míg a felszolgálók bére 12 százalékkal nőtt tavaly. Mindeközben a bérelmaradás 81 ezer forint volt.

Vendéglátósok! Fontos határidő közeleg az év végével! 

Eddig kell regisztrálni minden szálláshelyet a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ online felületén.

Negyedével nőtt az Airbnb szállásokon eltöltött vendégégéjszakák száma 

Az Airbnb aktivitása 2017-hez hasonlóan 2018-ban is jelentős növekedést mutatott, 25%-kal növekedett a vendégéjszakák száma, ami 2018 végére meghaladta a 1,8 milliót. Ezzel 2016-hoz képest közel 70%-kal növekedett az Airbnb szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák száma, derül ki a Colliers International és a Hotelschool The Hague friss, Budapestre vonatkozó Airbnb elemzéséből.

Ha étterem, akkor a magyar vagy az olasz a nyerő 

A magyar internetezők a hazai ízek után az olasz ételeket szeretik a legjobban és a legtöbben internetes értékeléseket olvasnak, mielőtt beülnek valahova - derült ki egy friss, az étterembe járási szokásokról készült kutatásból.

Fehéredő fővárosi éttermek? 

Bár a fővárosban működő éttermi, mozgó vendéglátással foglakozó vállalkozások száma továbbra is csökken, az alkalmazotti létszám jelentős növekedése azt mutatja, hogy a szektorban visszaszorulóban van a feketén foglalkoztatás – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató statisztikáiból.

Külföldre kacsingat a vendéglátásban dolgozók negyede 

A vendéglátásban dolgozók ötödének nincs képesítése, tízből egy semmilyen idegen nyelven nem tud megszólalni, és 23 százalék aktívan figyeli a külföldi munkalehetőségeket – derült ki egy hiánypótló kutatásból.

Egy jó étteremért utazni is hajlandó a magyar 

Általánosságban igaz a magyarokra, hogy messzebbre is elutaznak egy étterem miatt - derül ki egy friss kutatásból. Érdekesség, hogy a legtöbben az ismerőseik ajánlása alapján keresnek fel egy vendéglátóhelyet, és a válaszadók több mint fele hangulattól függően dönt az új és a megszokott között.

Nincs vega menü, de igény volna rá 

Ha lenne vega menü az éttermek kínálatában, akkor azt sokan választanák, sőt a felmérések szerint ez a trend egyre erősebb lesz, ahogy terjed az egészség- és környezettudatos táplálkozás. A kereslet ezen a területen fényévekkel előzi meg a kínálatot.

Boldogok a vendéglősök: többet, többször, többért eszünk étteremben 

Sokkal gyorsabban nő a vendéglők forgalma az élelmiszerboltokénál, ebből is látszik, hogy átrendeződik az élelmiszerfogyasztás. Öt esztendő alatt a kétszeresét ugrották a vendéglők növekedési ütemben az élelmiszerboltokénál.

Átalakulóban a belföldi turizmus 

A magyar turisták főleg fürdőhelyekre utaznak, de ha már ott vannak, más attrakciókat is kipróbálnak. A fesztiválozás meglepően kis részét jelenti a vidéki turizmusnak, bár az alternatív és gasztrofesztiválok igencsak felfutóban vannak.

A munkahelyen is a házi kosztra esküszik a magyar 

Az irodai dolgozók többsége a munkahelyén fogyasztja el ebédjét, amit jellemzően otthonról visz magával. Különösen igaz mindez a 18 és 30 év közöttiekre: ennek a korcsoportnak a háromnegyede fogyasztja délben a magával hozott ételeket – ez derül ki a felnőtt magyar internetezők munkahelyi étkezési szokásairól szóló - a Profession.hu és a Wolt Magyarország közös - reprezentatív felmérésből. A kutatás eredményei szerint az ételrendelések során is a házias ízeket részesítjük előnyben.

Gyerekmenü: miért a rántott szentháromság? 

A budapesti és vidéki éttermek jelenleg 10 százaléka kínál kifejezetten gyermekek számára készített fogásokat. A gyerekmenüt kínáló éttermek egyharmada budapesti, kétharmaduk pedig egyenletesen oszlik meg a vidéki nagyvárosokban, az élen Szegeddel – derült ki a Falatozz.hu országos ételrendelő portál friss felméréséből.

Betiltanák a borravaló megsarcolását Nagy-Britanniában 

Törvényben tiltanák meg a nagy-britanniai éttermeknek, hogy sarcot szedjenek a borravalókból. A kártyás fizetéskor adott borravalót is a 100 százalékban felszolgálóknak kell adni.

Tovább csökken a magyar boltok száma 

A legutóbbi statisztikai adatok szerint 2010 és 2017 között 23 ezerrel csökkent a kiskereskedelmi boltok, a vendéglők, valamint a nagykereskedelmi raktárak száma - írja a blokkk.com.

Amerikába mentek 

Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni, vagyis ha igazi barbecue-t akarsz csinálni, akkor azt a déli államokban fogod megtanulni, a valódi deep dish pizzáért pedig irány Chicago – vallják a Kiss testvérek, Dávid és Péter. A harmadik amerikai ételek ihlette éttermet nyitják Budapesten: a befektetői tőkével indított Beer & Burger és a Budapest Barbecue Company után ezúttal saját tőkéből fejlesztenek.

Nagy a jövés-menés az energiaszektorban 

„Egyes szektorokban a cégek alig 80 százaléka működik egy éven keresztül folyamatosan, ami azt jelzi, hogy az egyensúlyi állapottól még elég messze van a hazai cégbázis” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Desztinációs szemlélet kell a fejlesztésekben 

Újabb kiemelt turisztikai régiók kijelölésére kerülhet sor – árulta el a Piac & Profitnak Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője. A szakember arra számít, hogy ebben az évben is folytatódik a fellendülés az ágazatban, és ideje, hogy a fellendülésből a vidék is nagyobb mértékben részesüljön.

Gasztroforradalom: a szalvéta színe sem mindegy 

Mi kell egy sikeres éttermi dekorációhoz? Több összetevő, de az biztos, hogy a szín-választás meghatározó. Legalábbis így látja Linda Lundgren ételstylist, aki a Torkkal közösen összeállított gasztroszín kisokosával szeretne segíteni a vendéglátásban dolgozóknak, hogy még közelebb kerüljenek a tökéletes íz élményhez.

Rendeljünk vagy beüljünk? Hol fizetünk kevesebbet? 

A Falatozz.hu ételrendelő portál elemzése szerint az új éttermi áfakulcs bevezetésével bár nagy mértékben a beülős éttermek adóterheit csökkentik, mégsem minden esetben járnak jobban, mint a házhoz szállító társaik. Az étkezőhelyi vendéglátást nyújtó konyhák adóterhei 9%-kal alacsonyabbak, mégsem biztos, hogy jobban jártak ezzel, mint a kiszállítást bonyolító éttermek, akiknél 27%-os maradt az áfakulcs.

Vacsorázni sem megyünk oda, ahol rossz a kávé 

Az étterembe járó vendégek négyötödénél már egyértelmű elvárás a jó minőségű kávé, ami a vendégek étteremválasztását is befolyásolhatja. Gyovai Györgyi, a Nespresso hazai ügyvezetője szerint épp ezért fontos, hogy vendéglátóként milyen kávét és élményt adunk a vendégeknek, miközben a munkavállalók megtartására is törekszünk.

Michelin-csillagok: nem Franciaország a nyerő 

Nagy meglepetés, de a háromcsillagos éttermek rangsorában nem Franciaország vezeti a világranglistát. Magyarországon egyelőre nincs ebben a kategóriában vendéglátóhely, sőt, öt helyett már csak négy csillagunk van.

Az éttermi vendéglátás az egyik legsérülékenyebb szolgáltatási szektor 

A fővárosban működő éttermi, mozgó vendéglátással foglakozó vállalkozások jól teljesítettek az elmúlt években, de jól látszanak a szektor alapvető problémái is – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató statisztikáiból.

Csökkenő cégszám mellett növekvő árbevétel a vendéglátásban 

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás iparágának ciklikussága kétségtelen, hiszen a nyári időszakban megduzzadnak a piac bevételei az ország adottságainak és az általa vonzott turistáknak köszönhetően. Nem volt ez másképp az elmúlt három év folyamán sem, derül ki a Bisnode elemzéséből, melyben a szezonalitást kiszűrve vizsgálta meg, hogy mi is mondható el az ágazat mutatóiról éves vonatkozásban.

Allergének: miről és hogyan kell tájékoztatni a vendéget? 

A vendéglátósokat törvény kötelezi arra, hogy az általuk felszolgált ételek és italok allergiát, intoleranciát okozó összetevőiről tájékoztassák a vendégeiket. De hogyan kell ezt megtenniük? A legfontosabb kérdésekre adunk most választ a NÉBIH által összeállított tájékoztató anyag segítségével!
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
 Inkább cowboyok szeretnének lenni az amerikai gyerekek, mint gyárakban dolgozni

Inkább cowboyok szeretnének lenni az amerikai gyerekek, mint gyárakban dolgozni 

Gyurcsik Attilával, a Privátbankár.hu idei befektetési alapkezelői szavazásán több dobogós helyezést elért Accorde Alapkezelő vezérigazgatójával beszélgettünk.
A kockázat csökkenthető, de a legjobb, ha egyáltalán nem dohányzunk

A kockázat csökkenthető, de a legjobb, ha egyáltalán nem dohányzunk 

Május 31-e a Dohányzásmentes Világnap.

Gazdaság

A Brexit agyatlansága az amerikai vámcunami hatására látszik csak igazán

A Brexit agyatlansága az amerikai vámcunami hatására látszik csak igazán 

Brexit – Bank of England-kormányzó: mindent meg kell tenni a Brexit negatív kereskedelmi hatásainak minimalizálásáért.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo