hirdetés

Drámai év van a vendéglátósok mögött - 2021 sem lesz egyszerű?

2020 elveszett a vendéglátás számára, de már most azzal is kell számolni, hogy a jövő év kezdete sem lesz könnyű.
hirdetés

(Fotó: Pixabay)

A kényszerű zárások az áprilisit közelítő mélységű gödörbe taszította a vendéglátást, akkor negyedére esett a piacuk. A nyár jobb hónapokat hozott, de az ősztől indult második járványhullám okozta bajok lemosták a vendéglős piac nagyobb felét. Ebből a gödörből sajnálatos módon már nem fog tudni minden vendéglátós kikapaszkodni. Az elvitel, az áfakulcs csökkentése és a némi célzott állami támogatás annyit segít, hogy valamivel rövidebb lehet a lejtő. A szilveszter lefújása a legnagyobb kiesés év végén, hiszen sok a külföldi vendég elmarad - írja friss prognózisában a Blokkk.com

Már az őszt is kivégezték
Hogy mennyire nehéz helyzetben van a hazai vendéglátás, már kora ősszel látni lehetett. A kormányzat részéről akkor addig semmiféle támogatási szándék nem nyilvánult meg. "A többi szakmai szervezettel karöltve a kéréseinkre nem kapunk választ. Azt kértük, hogy legalább a járulékkedvezmény határidejét hosszabbítsák meg jövő tavaszig, és a munkahelymegtartó támogatást is folytassák, de eddig nincs rá pozitív válasz. A szállodaépítési programra szánt több százmilliárd forint egy részét szerencsésebb lenne átcsoportosítani munkahelymegtartásra” – nyilatkozta lapunknak Kovács László. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke már akkor azt mondta, csődhullám fog elindulni a szektorban, és még olyan vállalkozásokat is el fog sodorni, akiknek nem is volt okuk rá, hogy féljenek. Ugyanis azok a cégek, akik az év első nyolc hónapját úgy vészelték át, hogy márciustól júniusig nem működtek – de megtartották az alkalmazottaikat –, ezek mára kifogytak a tartalékaikból. Továbbá nincs is értelme tovább finanszírozni saját zsebből azokat a dolgozókat, akiket bizonytalan, mikor fognak tudni újra alkalmazni. Ide tartoznak nemcsak a szállodák, de a catering szolgáltatást végző cégek is.
Nagy kérdés, meddig maradnak a mostani intézkedések 

A kiskereskedelemi szakportál elemzése szerint jelenleg azzal lehet számolni, hogy elérheti az ezer milliárd forintot a vendéglátók éves bevétele, az előző évi 1468 milliárd forinthoz képest. Az év legeleje még erősen indult, a tavaszi gödör után a nyári hónapokban is zárkózott a vendéglátóipar, azonban az év utolsó két hónapja nagyot rántott a mérlegen, de lefelé.

Kérdés ráadásul, hogy a 2021-re átnyúló teljes zár meddig tart. Ráadásul csak egy óvatos, fokozatos nyitás várható, így nem csak 2020 nagyja, hanem 2021 első féléve is a vendéglátóhelyek gyengélkedő időszaka lehet. A magyar vendéglátózás sorsa is a járvány súlyosságától, további kimenetelétől függ. Más országokban is leállították a vendéglátózást, ott is, ahol korábban szívesen dolgoztak a magyar szakácsok, pincérek. Most viszont kénytelenek a létszámot lefaragni.

Muszáj az államnak is segítenie
Állami támogatás nélkül esély sincs a túlélésre - mondják múlt héten készült összeállításunknak a vendéglősök. Közben a kormány múlt keddi döntése értelmében január végéig meghosszabbítják a bértámogatást a turizmusban és a vendéglátásban. A teljes cikk >>>>
A trombitálás elmaradása is nagy veszteség

Áprilisban a piacának háromnegyedét vesztette a vendéglátás. Most azért ennél kisebb zuhanással számolhatunk - állítja az elemzés. A vendéglátás nagy szelete az úgynevezett kereskedelmi, egyszerűbben a hagyományos vendéglátás kényszerül szembenézni a nagyobb eséssel (ebben a vendéglő, a büfé, vagy éppen a cukrászda is benne van). 2019-ben a teljes 1 463 milliárdos vendéglátó forgalomból 1,331 milliárd forint volt ez az ág, mellette tizede a munkahelyi vendéglátás, mely 132 milliárd forintot könyvelhetett el. Utóbbiak viszont nem kényszerültek bezárásra, igaz, az áfakulcs is maradt a régi. De a home office és a digitális tanrend nekik is egy érvágás forrása.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo