Idegenforgalom cikkek

hirdetés

Nagy kérdés, mi lesz idén a turizmussal

Nagy kérdés, mi lesz idén a turizmussal

A reálbérek csökkenése miatt várható keresletcsökkenés ellenére 7,8 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.
Imádták a németek Horvátországot

Imádták a németek Horvátországot

Tavaly összesen 18,9 millió turista látogatott Horvátországba és 104,8 millió vendégéjszakát töltöttek el.
Szálloda helyett számlákra megy a magyarok fizetése

Szálloda helyett számlákra megy a magyarok fizetése

Bár így is folytatódott a szektor Covid utáni határozott helyreállása.
Kevesebb magyar, több külföldi indította pihenéssel az őszt

Kevesebb magyar, több külföldi indította pihenéssel az őszt

Miközben a vendégéjszakák száma 1,3 százalékkal nőtt tavaly szeptemberhez képest.
11 ezer forint egy éjszaka - mit kínált idén nyáron a hazai turizmus?

11 ezer forint egy éjszaka - mit kínált idén nyáron a hazai turizmus?

Idén nyáron országosan 17,5 százalékkal nőtt a bruttó szobaárbevétel tavalyhoz képest.
hirdetés
Az olasz hotelekben hiányzik a személyzet fele

Az olasz hotelekben hiányzik a személyzet fele

Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
Lassan áll helyre a turizmus

Lassan áll helyre a turizmus

Az egy évvel ezelőtti fokozatos nyitás miatt emelkedő bázishoz képest júniusban 14,7 százalékkal  nőtt a vendéglátás forgalmának volumene a májusi 34,3 százalékos növekedés után, míg 35,3 százalékkal emelkedett az árbevétele.
Fontos gazdasági mutató javult Magyarországon

Fontos gazdasági mutató javult Magyarországon

Az egy évvel ezelőtti fokozatos nyitás miatt emelkedő bázishoz képest májusban 34,3 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene az áprilisi 89,3 százalékos növekedés után, míg 55,8 százalékkal emelkedett az árbevétele.
Aggódnak a horvátországi turizmus miatt

Aggódnak a horvátországi turizmus miatt

2021-ben nagyon jó évet zárt a horvát idegenforgalom. Az erős keresletnek köszönhetően magasabb árakat tudtak érvényesíteni a szolgáltatók, mint remélték.
Nagy a baj a vendéglátásban - tízezrek hiányoznak a szektorból

Nagy a baj a vendéglátásban - tízezrek hiányoznak a szektorból

Továbbra is nagyon nehezen találnak munkaerőt a vendéglátósok, a pályát elhagyó munkavállalók többsége ugyanis egyelőre nem akar visszatérni, hanem a biztosabb megélhetést választja.
hirdetés

Fájdalmas év van a magyar turizmus mögött

A koronavírus okozta járvány és az ezzel összefüggő korlátozó intézkedések 2020 jelentős részében markáns visszaesést okoztak a magyarországi turizmus és vendéglátás szinte minden szegmensében, ennek hatására a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás bruttó hozzáadott értéke az előzetes becslések alapján 32 százalékkal csökkent az előző évhez képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, Helyzetkép a turizmus, vendéglátás ágazatról 2020 című kiadványából.

A budapesti éttermek sokkal nagyobbat buktak, mint a vidékiek, de kevesebb támogatást kapatak

Nagyon vegyes a kép arról, hogy mennyire viselte meg az egyes éttermeket tavaly a koronavírus-járvány miatti leállás. A balatonszemesi Kistücsök például szép nyereséggel zárt és állami támogatást is kapott, míg például a budapesti Kárpátia közel 150 év után bezárt, és nem kapott kormányzati segítséget.

Nyitnak a teraszok – indul egy újonnan kialakuló piac tesztelése

Várhatóan a jövő héten kinyitnak a vendéglátóhelyek teraszai, egy hónapon belül talán az éttermek is újra fogadhatnak vendégeket. A vendéglátók ipartestületének elnöke óvatos újranyitásban bízik. Kérdés, mekkora lesz a kereslet, és a nyitást követő eufória lecsengése után hány vendéglátóhely tud életben maradni.

Legalább 2-3 év kell a szállodaiparnak, hogy visszatérjen a járvány előtti szintre

A hazai szektor nyár elejére várt újbóli felfutásának fontos feltétele, hogy mind a víruskezelés és a kapcsolódó oltási programok mind a légi- és szállodaipar újraindítása európai szinten is koordinált módon fussanak – mutat rá a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan üzletága. A tanácsadó cég szerint fele annyi hotel épülhet, mint amennyit 2024-ig terveztek. 

Drámai év van a vendéglátósok mögött - 2021 sem lesz egyszerű?

2020 elveszett a vendéglátás számára, de már most azzal is kell számolni, hogy a jövő év kezdete sem lesz könnyű.

A turizmus leállt, mégis tolonganak a vevők a fővárosi szállodapiacon

Külföldi és hazai vevők “ostromolják” a budapesti szállodák tulajdonosait, de az élénk érdeklődés ellenére üzlet még nem köttetett. A  vevők úgy gondolják, hogy a járványidőszakban fél, vagy negyedáron tudnak egy-egy épülethez jutni, a szállodások viszont nem engednek az árból, és csak  a Covid előtti áron lennének hajlandók megválni hotelüktől.

Semmire sem elég az Orbán-kormány mentőcsomagja

A regisztrált szálláshelyek kétharmada egy fillér támogatást sem kap a kormánytól. A kiosztott 15 milliárd forint pedig a fele annak, amennyit például az osztrák-módszer alapján ki kellett volna osztania.

Kegyelemdöfés a vendéglátóhelyeknek a maszkviselés

Állami vagy önkormányzati segítséget remélnek.

Boldog békeidők – ilyen volt a magyar turizmus a járvány előtt

Tavaly több mint 2 milliárd forintot hagytak nálunk az országba látogató külföldi turisták. Amikor még senki sem tudta mi az a koronavírus, a magyarok is egyetlen év alatt 25 millió alkalommal látogattak külföldre. 2019 óta nagyot változott a világ, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök is fogalmazott, az idei turisztikai szezonnak kampó. Hogy milyen volt a hazai vendéglátás és turizmus helyzete a koronavírus járvány előtt? Számok tavalyról.

Óriási bajban vannak a magyar turisztikai vállalkozások

Kormányzati segítségért demonstráltak idegenforgalmi vállalkozások a turizmusban érdekelt munkavállalók részvételével pénteken Budapesten.

Mégiscsak sikeresen mentették Orbánék a cégeket?

Nem történt drasztikus csökkenés a vállalkozások számában a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése után – olvasható ki Központi Statisztikai Hivatal héten frissült adatsoraiból. Nemzetgazdasági ágakra lebontva néztük meg, hány társas vállalkozás volt regisztrálva a vírus által leginkább megtépázott iparágakban.

Tele a szállodák - ide menekülnek a magyarok a hosszú hétvégére

Teltházas a 4 napos hosszú hétvége a legtöbb belföldi szálláshelyen; Siófok, Hajdúszoboszló és Balatonfüred a legkeresettebb úti cél a Szállás.hu legfrissebb adatai szerint. Az államalapítás ünnepének hosszú hétvégéjén 32 százalékkal nőtt a szállásfoglaló oldal által közvetített forgalom bruttó értéke az egy évvel korábbihoz képest.

Nem jönnek a külföldiek, nagyot buknak a vendéglősök

Június első harmadában 36 százalékos volt a visszaesés.

Történelmi összeomlás a hazai turizmusban

Áprilisban 97 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma.

Megvan az időpont, mikor nyithatnak a budapesti éttermek zárt terei is

Péntektől újra kinyithatnak a budapesti éttermek koronavírus-járvány miatt bezárt belső helységei - közölte a PestiSrácok.hu a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjére hivatkozva.

Fájó pontunk a szabadság! Az idegenforgalom átrendeződése

Nem túlzás, ha azt mondjuk a válság első üzleti áldozata az idegenforgalom! Az ágazat összes területe zuhanórepülésbe indult az elmúlt hetekben, és még a legjobb szakemberek is csak óvatosan mernek nyilatkozni a jövőbeni károk nagyságáról. A válság egyfajta tisztítótűz, melyben lesznek olyan cégek, akik elvéreznek, lesznek olyanok, akik túlélik, és lesznek olyanok, akik felemelkednek. Ami biztos, hogy a fogyasztók hatékony elérése most kiemelt jelentőségű.

Varga szerint nagyon fog fájni a koronavírus a vendéglátószektornak

A pénzügyminiszter szerint a legrosszabb variációt is meg kell vizsgálni.

Vendéglátósok! Fontos határidő közeleg az év végével!

Eddig kell regisztrálni minden szálláshelyet a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ online felületén.

Frida Kahlo világa kel életre Budapest új hotelében

A turisták számára ideális szállás Budapest egyik legújabb hotele, a Teréz körút 62. szám alatt található T62.

A turisták imádják a mesterséges intelligenciát

Az utazási-idegenforgalmi ágazatban különösen éles a konkurencia. Az érdekelt vállalatok ezért fokozottan alkalmazzák a mesterséges intelligencia (AI) vívmányait üzleti céljaik elérésére.

Nehezebb lesz ügyeskedni a turizmusban

A szálláshely-szolgáltatásban meglévő szürkegazdaság visszaszorítását célozza a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ létrehozása, amely külföldi példákon alapul - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

10 feltörekvő turisztikai célpont

A legnépszerűbb európai turisztikai úticélok listáján az első helyeken hosszú ideje ugyanazok az országok állnak: Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Nagy-Britannia. Franciaország világszinten is a legnépszerűbb turisztikai célpont, évente mintegy 87 millió látogató fordul meg itt. Az idegenforgalom ezekben az országokban lassan növekszik, ugyanakkor a turisták kezdenek felfedezni más, eddig kevéssé látogatott országokat is.

Megfizethető és biztonságos: így látják az országot a turisták

Magyarország látnivalói mellett termálfürdőinek köszönhetően is népszerű úti cél, és kiválasztásában fontos, hogy megfizethető, valamint biztonságos desztináció is – derül ki egy friss kutatásból.

Útban van, ezért odébb viszik a várost

Milliárdos költségekkel három kilométerrel távolabbra telepítik a lappföldi Kiruna városát, hogy tovább bányászhassák az alatta fekvő vasércet. Megtérül-e valaha a beruházás – nem tudni.

Gyorsan növekszik a belföldi turizmus

13 százalék feletti volt a növekedés a belföldi turizmusban a második negyedévben a Szallas.hu elemzése szerint. Budapest, Siófok és Eger voltak a legnépszerűbb úticélok.

Ezek a legjobb turisztikai szolgáltatók Magyarországon

Az idén már nyolcadik alkalommal díjazták a legjobb magyarországi üzleti turisztikai szolgáltatókat, a Business Traveller Hungary magazin közönségszavazásán 9 kategóriában hirdettek nyerteseket csütörtökön Budapesten.

Minden tizedik ember a turizmusból él

A világ által megtermelt össztermék (GDP) 10,4 százaléka származott tavaly a turizmusból, és az idegenforgalom biztosította minden tizedik munkavállaló megélhetését – derült ki az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) kutatásából, amelyet a Biztosítási Szemle tett közzé.

Húsvétra újra felpörög a forgalom

Pörög a belföldi turizmus: ötszörös forgalmat hoz a nyuszi a szálláshelyeknek. Az apartmanok és a vendégházak mellett a négycsillagos hotelek ajánlatai a legvonzóbbak.

Budapest is bekerült a legnépszerűbb téli úti célok közé

Olaszországba, Máltára és a Kanári-szigetekre utaznak legszívesebben tél végén a közép-európai turisták. A Wizz Tours a magyar, a lengyel és a román utazók tél végi utazási szokásait hasonlította össze a foglalási adatok alapján.

A nyugdíjasok oldhatják meg a munkaerőhiányt

A magyar gazdaság legégetőbb problémája a munkaerőhiány, amire rövid távon a nyugdíjasok bevonása jelenti az egyetlen megoldást – vélekedtek az előadók a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) budapesti konferenciáján.

Van ilyen adó is - de úgyse nézi senki

Az idegenforgalmi adót (ifa) beszedő mintegy 830 magyarországi település csaknem fele nem ellenőrzi megfelelően az adófizetést, így nagyon magas - átlagosan 23 százalék - a "láthatatlan" vendégéjszakák becsült aránya - mondta Almádi Krisztina, a településmarketinggel foglalkozó EMKA Tanácsadó Kft. szakmai igazgatója az MTI-nek aztkövetően, hogy országos szakmai tájékoztatási fórumot indítottak az eredményekről.

Nincs aki a pult mögé álljon

Külföldi vendégmunkások, diákok, szakképzetlen, kisegítő családtagok szolgálhatják ki a hazai nyaralóhelyeken a turistákat idén, mivel súlyos a munkaerőhiány az idegenforgalmi főszezon előtt, írja a Magyar Idők.

Ha Pünkösd, akkor fürdeni megy a magyar

A pünkösdi hosszú hétvégén közel 4-szeresére nő a belföldi vendégforgalom egy átlagos májusi hétvégéhez képest a Szallas.hu előrejelzése szerint. A 10 legnépszerűbb úti cél fürdőzési lehetőségeivel vonzza a magyarokat, a lista élén Budapest, Eger és Siófok áll, míg a legkelendőbb szálláshelyek a Balaton és a Velencei-tó partján fekszenek.

Turizmus: ilyen jó még sose volt?

Újabb rekordévet vetít előre a Szallas.hu első negyedévre vonatkozó elemzése, miszerint a tavalyinál is nagyobb mértékben – mintegy 11,7%-kal – bővült a belföldi turizmus. Ebben fontos szerepe volt a három hosszú hétvégének, melyeken a wellness-szállodák kerültek főszerepbe. Tavalyhoz képest a SZÉP-kártya költés is jelentősen emelkedett, míg a hazai úti célok közül Budapest, Eger és Gyula lépett a dobogóra.

Nagyon megy a turizmus, de meddig?

A nemzetközi turizmusban legjelentősebb európai úti célok közül Magyarországon regisztrálták a második legnagyobb növekedést a külföldi turisták számában 2015 első felében. A nyári szezon valószínűleg rekordot döntött az ágazatban – kérdés meddig marad így.

Amilyen az időjárás, olyan a szezon

A turisztikai piac szereplői fejlődő, de az időjárás miatt kicsit hullámzó intenzitású szezont tudhatnak maguk mögött. A szállásadók összességében erősebbnek értékelték az idei szezont, mint a tavalyit.

Évek óta pont ilyen szezont vártak a Balatonnál

Továbbra is lendületben van a belföldi turizmus: a friss adatok alapján 10 százalék feletti volt a bővülés a második negyedévben 2013 hasonló időszakához képest. Nemcsak többször, de átlagosan többet is költöttük, amiben a SZÉP-kártya felhasználása is kulcsszerepet játszott.

Készségútlevél segít a külföldi munkában

Az Európai Bizottság útjára indította az európai vendéglátói készségútlevelet, amely azt a célt szolgálja, hogy az európai álláskeresők és munkaadók könnyebben egymásra találjanak a vendéglátásban és az idegenforgalomban.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Adózás

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Cégblog

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Infokom

Kevesebb mobil és számítógép fogy

Kevesebb mobil és számítógép fogy

A személyi számítógépek, táblagépek és mobiltelefonok kiszállítása az idén várhatóan 4,4 százalékkal, 1,7 milliárdra csökken globálisan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo