Vendéglátás cikkek

Fontos változás jön a SZÉP-kártyáknál
Megjelent a Magyar Közlönyben a Széchenyi Pihenő Kártya alszámláinak megszüntetését szabályozó rendelet.

Durva jövő vár a vendéglátó szektorra
2,1 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalma.

Elhunyt Magyarország egyik leghíresebb vendéglátósa, a rántott húsok királya
Magyarország egyik leghíresebb szakácsa volt Bábel István, akinél szinte naponta fordultak meg az újságírók.

Veszélyben a magyarországi vendéglátás
5,8 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalma.

A turisztikai cégek nem hárították át teljesen megnövekedett költségeiket vendégeikre, ennek ellenére további romlást várnak
A turizmus minden alágazatára kiterjedő, reprezentatív turizmus konjunktúra index (tki) augusztusban mínusz 13 ponton állt.

A belföldi turizmusban még nem érezni az inflációt és a rezsiváltozást
Bíztatóan indul az őszi szezon a szálláshelyeken.

Magyar találmány az Ausztriában üzemelő kriptovalutás szendvicsező
A komoly üzleti befektetés mellett életeket hivatott menteni a LAMEA Sandwich Corner által indított kriptovaluta. A tokennel az innsbrucki székhelyű szendvicsező minden éttermében lehet már fizetni, a vállalat célja pedig az, hogy az emberek tudatosan vásároljanak és a termékek összetevőire nagyobb figyelmet szenteljenek világszerte. Szalkai Tímea, a cég vezérigazgatója arról beszélt, éttermük koncepciója eddig is egyedülálló volt, hiszen itt egyszerre tudnak egy társaság vegán, vegetáriánus, húsevő, laktózérzékeny, búzaliszt allergiás és candida problémával küzdő tagjai enni, amelynek létjogosultságát Google értékelések is alátámasztanak.

Lassan áll helyre a turizmus
Az egy évvel ezelőtti fokozatos nyitás miatt emelkedő bázishoz képest júniusban 14,7 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene a májusi 34,3 százalékos növekedés után, míg 35,3 százalékkal emelkedett az árbevétele.

Fontos gazdasági mutató javult Magyarországon
Az egy évvel ezelőtti fokozatos nyitás miatt emelkedő bázishoz képest májusban 34,3 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene az áprilisi 89,3 százalékos növekedés után, míg 55,8 százalékkal emelkedett az árbevétele.

Bekövetkezett a régen várt pillanat
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja. Júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet.
Nagyot ugrott a vendéglátás forgalma
Kétszámjegyű infláció várható a vendéglátás területén.
Bajban vannak a balatoni éttermek
A Balatonra utazó turisták sokszor csak mérgelődnek, hogy milyen drágák a balatoni éttermek, amihez képest a szolgáltatás se valami egetrengető. A helyzetet szakemberek elemezték.
Éledezik a szállodapiac, de a munkarőhiány komoly gondot fog okozni
Noha a még továbbra is jelenlévő koronavírus mellett az elhúzódó ukrajnai konfliktus is kockázatokat hordoz az iparág számára, az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) továbbra is kitart az előrejelzése mellett, amely a globális turizmus átlagosan 55 százalékos növekedését vetítik előre 2022-re, ami világszinten 645 millió turistaérkezést jelent. Az újrainduló szállodaipar egyik legnagyobb kihívása idén a munkaerőhiány – derül ki a Moore Global legújabb nemzetközi iparági elemzéséből.
Ínyencparadicsom az örökség jegyében – Egy tál dödölle, avagy milyen is a közösségi étel?
Mi szem-szájnak ingere, bemutatkozott a hétvégén a Millenárison: a Gourmet Fesztivál két év szünet után ismét felvonultatta a magyar gasztronómia színe-javát. Már pénteken élénk volt az érdeklődés, bár ekkor még inkább a szakmabeliek jöttek, hogy meglessék, hol tartanak, mit kínálnak a kollegák, míg a többi napon a nagyközönségé volt a főszerep.
Nagy mennyiségű élő csótányt találtak egy pizzériában
Egy budapesti pizzéria ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek által feltárt hibák és hiányosságok, például az általános takarítatlanság, a nagy mennyiségű élő csótány jelenléte a főzőtérben, a szakosított tárolás hiánya, az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták.
Rácz Jenő és a Stand a sztár – Pajtától a koktél bárig – Cukrászda helyett pastry és patisserie?
Lépni sem lehetett tegnap a Várkert Bazárban, de ezúttal nem valamilyen NER rendezvény várta az ide érkezőket, hanem az év gasztronómiai gálája. A magyar Michelin – ahogy valaki tegnap este aposztrofálta a Dining Guide-ot – a szokottnál is nagyobb izgalmakat hozott, Mintha Oscar díjátadón lennénk: a kelleténél nagyobb „behangoló” várakoztatás, elegáns ruhák, ováció, vastaps, sporteseményekhez illő zajos- kikiáltós felvezetés - jóllehet, a vörös szőnyegen ezúttal séfruhában léptek fel a nagyágyúk. Akik közül volt, aki a valódi Oscar gálára is főzött a világhírű filmszínészeknek…
Újra járnak étterembe a magyarok
Változtak az éttermi és az étel házhoz szállítási szokások.
Élményvásárlók vagyunk, nemcsak vendégek – Melyek a legjobb éttermek Magyarországon? – Ismét fellendül a bárkultúra
Egy hét múlva kiderül, melyek lesznek Magyarország 2022-es legjobb éttermei, bárjai, cukrászdái. 2005 óta minden évben megrendezik a gálát, ahol bemutatják az adott évre vonatkozó éttermi minősítését tartalmazó kiadványt, az Audi - Dining Guide TOP100 Étteremkalauzt.
A nap híre: ingyen sör lesz
Országos, ingyenes program keretében sörkóstolókkal, főzdebemutatókkal és színes programokkal várják a magyar kisüzemi sörfőzdék május 21-én, szombaton a sörkultúra iránt érdeklődőket. A Nyitott Főzdék Napjához eddig 21 magyar sörfőzde csatlakozott.
Bajban a vendéglátóipar
Lehet tudni, hogy hány étterem jelentett csődöt? Hányan, hogyan bírják majd idén? – ezekkel a kérdésekkel kerestük meg Kovács Lászlót, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökét.
Gigarekord, 306 milliárd forintot költöttünk SZÉP kártyáról
A járványban különösen súlyos csapásokat elszenvedett hazai turizmusnak és vendéglátásnak mentőövet jelentett az OTP SZÉP kártya. A kártyatulajdonosok 2021-ben 306 milliárd forintot költöttek, ami 60 százalékkal magasabb az előző évhez képest. A termék növekvő népszerűségét jelzi, hogy az OTP Pénztárszolgáltató adatai szerint az elmúlt évben az új ügyfelek és elfogadóhelyek száma, a feltöltések és költések összege egyaránt dinamikusan emelkedett.
A hét bombaüzlete - étlapon a szerzetesek kedvenc étele
A Szerzetesek titka nevű palóc fogás, amely a Geofood védjegyet is megkapta, egész évben fennmarad a mátraverebély-szentkúti Szent Jakab étterem étlapján.
Munkaerőhiány a turizmusban és vendéglátásban: új módszer segíthet a cégeknek
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Aggodalmat is hoz a karácsonyi időszak a hazai kisvállalkozásoknak
Egy friss kutatás szerint a vendéglátósok fele, de összességében is minden harmadik magyar kisvállalkozó aggódik az idei év végi ünnepek bevételei miatt. Az aggodalom különösen azokban az iparágakban van jelen, ahol az éves bevétel jelentős hányadát ebben az időszakban realizálják.
Nagy a baj a vendéglátásban - tízezrek hiányoznak a szektorból
Továbbra is nagyon nehezen találnak munkaerőt a vendéglátósok, a pályát elhagyó munkavállalók többsége ugyanis egyelőre nem akar visszatérni, hanem a biztosabb megélhetést választja.
Újabb feladattal nehezítik meg a vendéglátósok életét
Novembertől a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén.
Meghátrált a kormány: kijött a vendéglátósokat ellehetetlenítő rendelet módosítása
Mégsem kell szakképesítés egyes konyhai feladatok ellátásához.
Átírja a kormány a vendéglátósokat sújtó új rendeletet
Pedig az ITM szerint azt előzetes egyeztetések után dolgozták ki.
Elképesztő szabállyal nehezítették meg a vendéglátósok életét
Szeptember elseje óta él az a rendelet, amely szakképesítéshez köt több konyhai munkát is.
Mit hozott a nyár a vendéglátósoknak?
174 milliárdot hozott a vendéglősök konyhájára az augusztus.
A vendéglátók legnagyobb része most is a létfenntartásért küzd
Júniusban a vendéglátóhelyek forgalma már megközelítette a válság előtti, 2019. júniusi szintet, és a várakozások szerint júliusban és augusztusban is kiemelkedő forgalomra lehet számítani.
Drágább lesz a kanapén enni – az éhes emberek nyelik le az emelkedő áfát
Július 31-ig volt érvényes az elvitelre vagy házhozszállítással értékesített étel- és alkoholmentesital-forgalomra vonatkozó kedvezményes áfa. A kormány tavaly év végén döntött az áfakulcs 27 százalékról 5 százalékra történő csökkentéséről. Abban mindenki egyetért, az áfacsökkentés nagy segítéséget jelentett a vendéglátósoknak, becslések szerint 100 milliárd forinttal kevesebb áfát kellett befizetni a vállalkozásoknak az elmúlt háromnegyed évben. Viszont nagyon is valószínű, hogy a nehéz helyzetben lévő szektor a növekvő áfát a fogyasztókra fogja hárítani.
Fájdalmas év van a magyar turizmus mögött
A koronavírus okozta járvány és az ezzel összefüggő korlátozó intézkedések 2020 jelentős részében markáns visszaesést okoztak a magyarországi turizmus és vendéglátás szinte minden szegmensében, ennek hatására a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás bruttó hozzáadott értéke az előzetes becslések alapján 32 százalékkal csökkent az előző évhez képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, Helyzetkép a turizmus, vendéglátás ágazatról 2020 című kiadványából.
Fontos változásra készülhetnek a vendéglátósok
Augusztus 1-től új szabályok alakítják a vendéglátóhelyek italbeszerzéseire vonatkozó szerződéseket, illetve a beszállítók kiválasztását, ezért a Gazdaság Versenyhivatal (GVH) arra hívja fel az érintett vendéglátósok figyelmét, hogy időben készüljenek fel a jogszabályi változásokra.
Nyitás után: megugrott a feladott álláshirdetések száma a turizmusban
Áprilisra több, mint háromszorosára nőtt a meghirdetett pozíciók száma a hazai vendéglátó és turisztikai szektorban a márciusihoz képest. A nyitás következtében pedig májusban is hasonló ütemben folytatódott a tendencia: a márciusihoz képest több, mint ötszörösére emelkedett a területen feladott hirdetések száma, az elkövetkezendő hónapokban pedig fokozatos helyreállás várható az iparágban – derül ki a Profession.hu által publikált friss adatokból és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének állásfoglalásából.
Kezd magához térni a turizmus Magyarországon – megtriplázódott a forgalom?
Jelentős a javulás a tavaly májusi számokhoz képest.
A budapesti éttermek sokkal nagyobbat buktak, mint a vidékiek, de kevesebb támogatást kapatak
Nagyon vegyes a kép arról, hogy mennyire viselte meg az egyes éttermeket tavaly a koronavírus-járvány miatti leállás. A balatonszemesi Kistücsök például szép nyereséggel zárt és állami támogatást is kapott, míg például a budapesti Kárpátia közel 150 év után bezárt, és nem kapott kormányzati segítséget.
Fontos változás jön a szállodáknál
Az Országgyűlés előtt fekvő turisztikai törvénymódosítás egységes szempontok alapján, egytől öt csillagig tartó besorolás alá vonja valamennyi magyarországi szálláshelyet - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.
Hatalmas a kereslet és a kínálat a vendéglátóipari állásoknál
A kékgalléros álláshirdetésekben piacvezető Jófogás átnézte a felkínált vendéglátóipari pozíciók alakulását, továbbá 75 vendéglátós szakembert is megkérdezett a kilátásokról. Van, aki szerint 2-3 évbe is telhet, míg a szektor a járvány előtti szinten tud működni, a képzett munkaerőt pedig elsősorban béremelésekkel próbálják visszacsábítani, miközben az sem ritka, hogy egy állásra ötvenszeres a túljelentkezés.
Nyitnak az osztrák vendéglősök
Készen állnak a május 19-ei nyitásra - jelentette ki Sebastian Kurz kancellár.
Súlyos milliárdokat buktak a vendéglátósok a korlátozások alatt
Az április 24-i terasznyitás előtt – az elviteles lehetőség mellett – 40 százalékos mínusszal mentek a vendéglők. A veszteség 600 milliárdnál tart a korlátozások időszakát nézve, de ez az összeg még növekedni fog – írja friss elemzésében a Blokkk.com.
Magasabb nyugdíjat remélhetnek a vendéglátásban dolgozók
A kormány visszamenőlegesen eltörölné a speciális szabályokat. A múlt héten benyújtott salátatörvényben bújik meg a rövidke módosító paragrafus.
Idén nem marad el a nyaralás - ezek a legnépszerűbb úti célok a magyarok körében
Az elmúlt hetek korlátozások enyhítéséről és az oltási számok markáns növekedéséről szóló híreinek hatására a nyári utazás újra biztosabbnak látszik. A Szallas.hu és az Ipsos friss reprezentatív felmérése szerint a lakosság harmada újra bízik abban, hogy el tud menni nyaralni. A következő időszak további lazító intézkedései és a beoltottak számának gyarapodása kedvezően befolyásolhatja az utazással kapcsolatos bizonytalanságot, így a hazai turizmust is.
Még pár hónap és beindul a megroggyant cégek bekebelezése
A bajba került cégtulajdonosok még kitartanak, a nyár közepére azonban változhat a kép, ha nem sikerül stabilizálni a bedőlés szélére került vállalkozások helyzetét. Vevői oldalon a kormány kedvencein kívül képbe kerülhetnek nyugati és ázsiai befektetők is.
Nagy forgalomra számítanak, ha nyitnak a teraszok
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a jövő hét végére mindenhol biztonságosan újra lehet nyitni a teraszokat, és ha jó idő lesz, nagy forgalom várható a vendéglátóhelyeken.
Nyitnak a teraszok – indul egy újonnan kialakuló piac tesztelése
Várhatóan a jövő héten kinyitnak a vendéglátóhelyek teraszai, egy hónapon belül talán az éttermek is újra fogadhatnak vendégeket. A vendéglátók ipartestületének elnöke óvatos újranyitásban bízik. Kérdés, mekkora lesz a kereslet, és a nyitást követő eufória lecsengése után hány vendéglátóhely tud életben maradni.
Gerendai Károly szerint ekkor nyithatnak az éttermek
Ahogy nő az oltottak száma, úgy nő az esélye annak, hogy májusban végre kinyitnak a hazai éttermek. Gerendai Károly szerint viszont a nyitás nem jelenti azt automatikusan, hogy rentábilisan is tudnak majd működni.
Most túlél a vendéglátó- és szállodaipar, aztán jön a krónikus munkaerő-hiány?
A vírusválság és a lezárások egyértelműen a szálloda- és vendéglátóipart sújtják leginkább. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének trendriportja szerint a vendégéjszakák száma országosan közel 40 százalékkal esett vissza 2020-ban a megelőző évhez képest, míg tavaly novemberben a visszaesés még drámaibb, közel 90 százalékos volt az egy évvel korábbi teljesítményhez viszonyítva. Rengeteg a pályaelhagyó, akik kényszerűségből más területeken keresnek boldogulást, és nagy kérdés, hogy ők később visszatérnek-e. A gondok mellet az iparág már a nyitásra és újraindulásra készül. Mindezt hogyan tervezik? Erre a kérdésre igyekezett választ találni a WHC Csoport vezető szakemberek segítségével a HR Fest konferenciasorozat márciusi eseményén.