Vendéglátás cikkek
Élményvásárlók vagyunk, nemcsak vendégek – Melyek a legjobb éttermek Magyarországon? – Ismét fellendül a bárkultúra
Egy hét múlva kiderül, melyek lesznek Magyarország 2022-es legjobb éttermei, bárjai, cukrászdái. 2005 óta minden évben megrendezik a gálát, ahol bemutatják az adott évre vonatkozó éttermi minősítését tartalmazó kiadványt, az Audi - Dining Guide TOP100 Étteremkalauzt.
A nap híre: ingyen sör lesz
Országos, ingyenes program keretében sörkóstolókkal, főzdebemutatókkal és színes programokkal várják a magyar kisüzemi sörfőzdék május 21-én, szombaton a sörkultúra iránt érdeklődőket. A Nyitott Főzdék Napjához eddig 21 magyar sörfőzde csatlakozott.
Bajban a vendéglátóipar
Lehet tudni, hogy hány étterem jelentett csődöt? Hányan, hogyan bírják majd idén? – ezekkel a kérdésekkel kerestük meg Kovács Lászlót, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökét.
Gigarekord, 306 milliárd forintot költöttünk SZÉP kártyáról
A járványban különösen súlyos csapásokat elszenvedett hazai turizmusnak és vendéglátásnak mentőövet jelentett az OTP SZÉP kártya. A kártyatulajdonosok 2021-ben 306 milliárd forintot költöttek, ami 60 százalékkal magasabb az előző évhez képest. A termék növekvő népszerűségét jelzi, hogy az OTP Pénztárszolgáltató adatai szerint az elmúlt évben az új ügyfelek és elfogadóhelyek száma, a feltöltések és költések összege egyaránt dinamikusan emelkedett.
A hét bombaüzlete - étlapon a szerzetesek kedvenc étele
A Szerzetesek titka nevű palóc fogás, amely a Geofood védjegyet is megkapta, egész évben fennmarad a mátraverebély-szentkúti Szent Jakab étterem étlapján.
Munkaerőhiány a turizmusban és vendéglátásban: új módszer segíthet a cégeknek
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Aggodalmat is hoz a karácsonyi időszak a hazai kisvállalkozásoknak
Egy friss kutatás szerint a vendéglátósok fele, de összességében is minden harmadik magyar kisvállalkozó aggódik az idei év végi ünnepek bevételei miatt. Az aggodalom különösen azokban az iparágakban van jelen, ahol az éves bevétel jelentős hányadát ebben az időszakban realizálják.
Nagy a baj a vendéglátásban - tízezrek hiányoznak a szektorból
Továbbra is nagyon nehezen találnak munkaerőt a vendéglátósok, a pályát elhagyó munkavállalók többsége ugyanis egyelőre nem akar visszatérni, hanem a biztosabb megélhetést választja.
Újabb feladattal nehezítik meg a vendéglátósok életét
Novembertől a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén.
Meghátrált a kormány: kijött a vendéglátósokat ellehetetlenítő rendelet módosítása
Mégsem kell szakképesítés egyes konyhai feladatok ellátásához.
Átírja a kormány a vendéglátósokat sújtó új rendeletet
Pedig az ITM szerint azt előzetes egyeztetések után dolgozták ki.
Elképesztő szabállyal nehezítették meg a vendéglátósok életét
Szeptember elseje óta él az a rendelet, amely szakképesítéshez köt több konyhai munkát is.
Mit hozott a nyár a vendéglátósoknak?
174 milliárdot hozott a vendéglősök konyhájára az augusztus.
A vendéglátók legnagyobb része most is a létfenntartásért küzd
Júniusban a vendéglátóhelyek forgalma már megközelítette a válság előtti, 2019. júniusi szintet, és a várakozások szerint júliusban és augusztusban is kiemelkedő forgalomra lehet számítani.
Drágább lesz a kanapén enni – az éhes emberek nyelik le az emelkedő áfát
Július 31-ig volt érvényes az elvitelre vagy házhozszállítással értékesített étel- és alkoholmentesital-forgalomra vonatkozó kedvezményes áfa. A kormány tavaly év végén döntött az áfakulcs 27 százalékról 5 százalékra történő csökkentéséről. Abban mindenki egyetért, az áfacsökkentés nagy segítéséget jelentett a vendéglátósoknak, becslések szerint 100 milliárd forinttal kevesebb áfát kellett befizetni a vállalkozásoknak az elmúlt háromnegyed évben. Viszont nagyon is valószínű, hogy a nehéz helyzetben lévő szektor a növekvő áfát a fogyasztókra fogja hárítani.
Fájdalmas év van a magyar turizmus mögött
A koronavírus okozta járvány és az ezzel összefüggő korlátozó intézkedések 2020 jelentős részében markáns visszaesést okoztak a magyarországi turizmus és vendéglátás szinte minden szegmensében, ennek hatására a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás bruttó hozzáadott értéke az előzetes becslések alapján 32 százalékkal csökkent az előző évhez képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, Helyzetkép a turizmus, vendéglátás ágazatról 2020 című kiadványából.
Fontos változásra készülhetnek a vendéglátósok
Augusztus 1-től új szabályok alakítják a vendéglátóhelyek italbeszerzéseire vonatkozó szerződéseket, illetve a beszállítók kiválasztását, ezért a Gazdaság Versenyhivatal (GVH) arra hívja fel az érintett vendéglátósok figyelmét, hogy időben készüljenek fel a jogszabályi változásokra.
Nyitás után: megugrott a feladott álláshirdetések száma a turizmusban
Áprilisra több, mint háromszorosára nőtt a meghirdetett pozíciók száma a hazai vendéglátó és turisztikai szektorban a márciusihoz képest. A nyitás következtében pedig májusban is hasonló ütemben folytatódott a tendencia: a márciusihoz képest több, mint ötszörösére emelkedett a területen feladott hirdetések száma, az elkövetkezendő hónapokban pedig fokozatos helyreállás várható az iparágban – derül ki a Profession.hu által publikált friss adatokból és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének állásfoglalásából.
Kezd magához térni a turizmus Magyarországon – megtriplázódott a forgalom?
Jelentős a javulás a tavaly májusi számokhoz képest.
A budapesti éttermek sokkal nagyobbat buktak, mint a vidékiek, de kevesebb támogatást kapatak
Nagyon vegyes a kép arról, hogy mennyire viselte meg az egyes éttermeket tavaly a koronavírus-járvány miatti leállás. A balatonszemesi Kistücsök például szép nyereséggel zárt és állami támogatást is kapott, míg például a budapesti Kárpátia közel 150 év után bezárt, és nem kapott kormányzati segítséget.
Fontos változás jön a szállodáknál
Az Országgyűlés előtt fekvő turisztikai törvénymódosítás egységes szempontok alapján, egytől öt csillagig tartó besorolás alá vonja valamennyi magyarországi szálláshelyet - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.
Hatalmas a kereslet és a kínálat a vendéglátóipari állásoknál
A kékgalléros álláshirdetésekben piacvezető Jófogás átnézte a felkínált vendéglátóipari pozíciók alakulását, továbbá 75 vendéglátós szakembert is megkérdezett a kilátásokról. Van, aki szerint 2-3 évbe is telhet, míg a szektor a járvány előtti szinten tud működni, a képzett munkaerőt pedig elsősorban béremelésekkel próbálják visszacsábítani, miközben az sem ritka, hogy egy állásra ötvenszeres a túljelentkezés.
Nyitnak az osztrák vendéglősök
Készen állnak a május 19-ei nyitásra - jelentette ki Sebastian Kurz kancellár.
Súlyos milliárdokat buktak a vendéglátósok a korlátozások alatt
Az április 24-i terasznyitás előtt – az elviteles lehetőség mellett – 40 százalékos mínusszal mentek a vendéglők. A veszteség 600 milliárdnál tart a korlátozások időszakát nézve, de ez az összeg még növekedni fog – írja friss elemzésében a Blokkk.com.
Magasabb nyugdíjat remélhetnek a vendéglátásban dolgozók
A kormány visszamenőlegesen eltörölné a speciális szabályokat. A múlt héten benyújtott salátatörvényben bújik meg a rövidke módosító paragrafus.
Idén nem marad el a nyaralás - ezek a legnépszerűbb úti célok a magyarok körében
Az elmúlt hetek korlátozások enyhítéséről és az oltási számok markáns növekedéséről szóló híreinek hatására a nyári utazás újra biztosabbnak látszik. A Szallas.hu és az Ipsos friss reprezentatív felmérése szerint a lakosság harmada újra bízik abban, hogy el tud menni nyaralni. A következő időszak további lazító intézkedései és a beoltottak számának gyarapodása kedvezően befolyásolhatja az utazással kapcsolatos bizonytalanságot, így a hazai turizmust is.
Még pár hónap és beindul a megroggyant cégek bekebelezése
A bajba került cégtulajdonosok még kitartanak, a nyár közepére azonban változhat a kép, ha nem sikerül stabilizálni a bedőlés szélére került vállalkozások helyzetét. Vevői oldalon a kormány kedvencein kívül képbe kerülhetnek nyugati és ázsiai befektetők is.
Nagy forgalomra számítanak, ha nyitnak a teraszok
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a jövő hét végére mindenhol biztonságosan újra lehet nyitni a teraszokat, és ha jó idő lesz, nagy forgalom várható a vendéglátóhelyeken.
Nyitnak a teraszok – indul egy újonnan kialakuló piac tesztelése
Várhatóan a jövő héten kinyitnak a vendéglátóhelyek teraszai, egy hónapon belül talán az éttermek is újra fogadhatnak vendégeket. A vendéglátók ipartestületének elnöke óvatos újranyitásban bízik. Kérdés, mekkora lesz a kereslet, és a nyitást követő eufória lecsengése után hány vendéglátóhely tud életben maradni.
Gerendai Károly szerint ekkor nyithatnak az éttermek
Ahogy nő az oltottak száma, úgy nő az esélye annak, hogy májusban végre kinyitnak a hazai éttermek. Gerendai Károly szerint viszont a nyitás nem jelenti azt automatikusan, hogy rentábilisan is tudnak majd működni.
Most túlél a vendéglátó- és szállodaipar, aztán jön a krónikus munkaerő-hiány?
A vírusválság és a lezárások egyértelműen a szálloda- és vendéglátóipart sújtják leginkább. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének trendriportja szerint a vendégéjszakák száma országosan közel 40 százalékkal esett vissza 2020-ban a megelőző évhez képest, míg tavaly novemberben a visszaesés még drámaibb, közel 90 százalékos volt az egy évvel korábbi teljesítményhez viszonyítva. Rengeteg a pályaelhagyó, akik kényszerűségből más területeken keresnek boldogulást, és nagy kérdés, hogy ők később visszatérnek-e. A gondok mellet az iparág már a nyitásra és újraindulásra készül. Mindezt hogyan tervezik? Erre a kérdésre igyekezett választ találni a WHC Csoport vezető szakemberek segítségével a HR Fest konferenciasorozat márciusi eseményén.
Ennyi volt? Végelszámolás alatt a patinás I. kerületi étterem
Nagyjából egy évvel azután, hogy új kézbe került Ákos egykori I.kerületi borozója és étterme, az új tulajdonosok megszüntetik a céget.
Így nyitnának újra a vendéglátósok
Az éttermek készülnek az újraindulásra, de legalább másfél-két hét kell, mire a korábbi formában ki tudnak nyitni.
Tragikus helyzetben a vendéglátás – az átírt bértámogatás sem elég
Komoly segítséget jelent a kivérzett vendéglátóipari szektornak az állami bértámogatás módosítása, hiszen mára teljesen kifogytak a tartalékaikból. További segítségben is reménykednek, mert félő, az idei nyár is olyan lesz, mint a tavalyi.
Tönkrement vendéglátósok - sokan máig nem kapták meg a bértámogatást
Szerkesztőségünk több forrásból is úgy értesült, hogy a vendéglátósok közül többen vannak olyanok, akik a mai napig nem kapták meg a kérvényezett bértámogatást. Pedig a papírokkal is rendben volt minden és a kérelmet is befogadta a hatóság. Az ipartestület szerint sem szórványos esetről van szó, az Innovációs és Technológiai Minisztérium viszont hallgat.
Nem döntötte be a járvány a vendéglátóipari cégeket
Miközben a koronavírus tavalyi megjelenése a vendéglátóipari szektort sújtotta a leginkább, az érintett cégpopuláció nagysága nem változott. A járvány hatása más mutatók alakulásában érhető tetten.
Drámai év van a vendéglátósok mögött - 2021 sem lesz egyszerű?
2020 elveszett a vendéglátás számára, de már most azzal is kell számolni, hogy a jövő év kezdete sem lesz könnyű.
Semmire sem elég az Orbán-kormány mentőcsomagja
A regisztrált szálláshelyek kétharmada egy fillér támogatást sem kap a kormánytól. A kiosztott 15 milliárd forint pedig a fele annak, amennyit például az osztrák-módszer alapján ki kellett volna osztania.
Fontos rendelet jelent meg a vendéglátósok számára
A vendéglátósok számára különösen fontos rendelet jelent meg péntek éjjel a Magyar Közlönyben.
Egy fizetési szint felett már nem kérhető a bértámogatás
Bár a vonatkozó kormányrendelet már kedden éjjel megjelent, a részletszabályok tartalmaztak még fontos tudnivalókat a 30 napos lezárás idejére szóló bértámogatással kapcsolatban.
Kegyelemdöfés a vendéglátóhelyeknek a maszkviselés
Állami vagy önkormányzati segítséget remélnek.
A budapesti szállodapiacot sem kíméli a járvány
A budapesti hotelek tetszhalottként várják a külföldi turizmus feltámadását. A pillanatnyi helyzet ellenére a szállodákra lenne kereslet a befektetők részéről, de érdemi kínálat szinte egyáltalán nincs. A jelenlegi tulajdonosok inkább kitartanak, ameddig lehet, pedig nem biztos, hogy ez a legjobb stratégia. Minél előbb kell lépnie azoknak, akik nem akarnak finanszírozni egy, akár évekig tartó kilábalást.
Így mentenék meg a fővárosi turisztikai cégeket Karácsonyék
A turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díját 70 százalékkal, a teraszok után fizetendő díjat 90 százalékkal csökkentik. A taxisok 70 százalékos engedményt kaphatnak a jövő évi drosztdíjból - írja a Népszava.
Kivégezték az őszt a vendéglátásban – elkerülhetetlen a csődhullám
Komoly csődhullám elé néz a hazai vendéglátószektor, hiszen az itt dolgozó vállalkozások a tartalékaik végén járnak, és a kormányzat részéről sem látnak semmiféle hajlandóságot arra, hogy segítséget kapjanak. Nyitott kérdés még, mi lesz az esküvőkkel.
Boldog békeidők – ilyen volt a magyar turizmus a járvány előtt
Tavaly több mint 2 milliárd forintot hagytak nálunk az országba látogató külföldi turisták. Amikor még senki sem tudta mi az a koronavírus, a magyarok is egyetlen év alatt 25 millió alkalommal látogattak külföldre. 2019 óta nagyot változott a világ, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök is fogalmazott, az idei turisztikai szezonnak kampó. Hogy milyen volt a hazai vendéglátás és turizmus helyzete a koronavírus járvány előtt? Számok tavalyról.
Mégiscsak sikeresen mentették Orbánék a cégeket?
Nem történt drasztikus csökkenés a vállalkozások számában a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése után – olvasható ki Központi Statisztikai Hivatal héten frissült adatsoraiból. Nemzetgazdasági ágakra lebontva néztük meg, hány társas vállalkozás volt regisztrálva a vírus által leginkább megtépázott iparágakban.
Ez lehet a megoldás a munkaerőhiányra a vendéglátásban
Évről évre egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány a vendéglátásban világszerte, amit a koronavírus-járvány csak felerősít Magyarországon is. Miközben a magyar gasztronómia folyamatosan fejlődik, jó felszolgálót nehéz, jó szakácsot még nehezebb találni napjainkban. Pataky Péter kreatív séf arról beszélt, a világjárvány miatt kialakult bizonytalanság a magas szinten elkészített, úgynevezett sous vide termékekkel könnyen kiküszöbölhető, hiszen a kényszerkényelmi kínálattal nemcsak munkaidőt lehet megtakarítani, de úgy növelhető a hatékonyság, hogy tökéletesen adagolható és tervezhető. Éppen ezért a sous vide termékek már lakossági használatban is nagy népszerűségnek örvendenek.
Nem jönnek a külföldiek, nagyot buknak a vendéglősök
Június első harmadában 36 százalékos volt a visszaesés.