Vendéglátás cikkek


A külföldiek mentik meg a hazai turizmust

A külföldiek mentik meg a hazai turizmust  

A vendégek száma 5,8, a vendégéjszakáké 9 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál.
Van SZÉP-kártyája? Fontos határidő közeleg

Van SZÉP-kártyája? Fontos határidő közeleg 

Május 31. után 15 százalékos díj terheli a bennragadt összegeket.
A külföldiek mentik meg a hazai turizmust

A külföldiek mentik meg a hazai turizmust  

A vendégéjszakák száma 0,4 százalékkal csökkent 2022 februárjához képest.
Káosz a repoharaknál: szakmai ajánláscsomagot kapnak a vendéglátóipari vállalkozások

Káosz a repoharaknál: szakmai ajánláscsomagot kapnak a vendéglátóipari vállalkozások  

A repoharak használata összhangban van a szórakozóhelyek vendégeinek környezetvédelmi igényeivel, ugyanakkor a jelenlegi repohár-rendszeren sokan változtatnának.
Kezdenek megtelni a szállodák húsvétra

Kezdenek megtelni a szállodák húsvétra  

A húsvéti, négynapos hosszú hétvégére 17 százalékkal nőttek az előfoglalások az előző évhez képest.
Optimisták lettek a turisztikai cégek

Optimisták lettek a turisztikai cégek  

Jelentősen javultak a turisztikai cégek várakozásai februárban.
Ellenáll a turizmus a bizonytalanságoknak

Ellenáll a turizmus a bizonytalanságoknak 

Az idegenforgalom helyreállását tükrözve kiemelkedően, 18 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma januárban.
Robbanással kezdte az évet a hazai turizmus

Robbanással kezdte az évet a hazai turizmus  

A vendégéjszakák száma 18 százalékkal nőtt 2022 januárjához képest.
Könnyítést kaphatnak a vendéglősök az italoknál

Könnyítést kaphatnak a vendéglősök az italoknál  

A Gazdasági Versenyhivatal jogszabályi könnyítést javasol a nehéz helyzetben lévő vendéglátóipari vállalkozások érdekében.
Pörgött a SZÉP-kártya, kiderült, melyik volt a legkedveltebb alszámla

Pörgött a SZÉP-kártya, kiderült, melyik volt a legkedveltebb alszámla  

Jelentősen megnőtt a SZÉP-kártya forgalom tavaly, a kártyabirtokosok a legtöbbet a vendéglátás zsebből költötték.

Nagy kérdés, mi lesz idén a turizmussal  

A reálbérek csökkenése miatt várható keresletcsökkenés ellenére 7,8 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.

A hotelek és éttermek 39 százaléka tervez elbocsátást 

2,8 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalma.

Fontos változás jön a SZÉP-kártyáknál 

Megjelent a Magyar Közlönyben a Széchenyi Pihenő Kártya alszámláinak megszüntetését szabályozó rendelet.

Durva jövő vár a vendéglátó szektorra 

2,1 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalma.

Elhunyt Magyarország egyik leghíresebb vendéglátósa, a rántott húsok királya 

Magyarország egyik leghíresebb szakácsa volt Bábel István, akinél szinte naponta fordultak meg az újságírók.

Veszélyben a magyarországi vendéglátás 

5,8 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalma.

A turisztikai cégek nem hárították át teljesen megnövekedett költségeiket vendégeikre, ennek ellenére további romlást várnak 

A turizmus minden alágazatára kiterjedő, reprezentatív turizmus konjunktúra index (tki) augusztusban mínusz 13 ponton állt.

A belföldi turizmusban még nem érezni az inflációt és a rezsiváltozást 

Bíztatóan indul az őszi szezon a szálláshelyeken.

Magyar találmány az Ausztriában üzemelő kriptovalutás szendvicsező 

A komoly üzleti befektetés mellett életeket hivatott menteni a LAMEA Sandwich Corner által indított kriptovaluta. A tokennel az innsbrucki székhelyű szendvicsező minden éttermében lehet már fizetni, a vállalat célja pedig az, hogy az emberek tudatosan vásároljanak és a termékek összetevőire nagyobb figyelmet szenteljenek világszerte. Szalkai Tímea, a cég vezérigazgatója arról beszélt, éttermük koncepciója eddig is egyedülálló volt, hiszen itt egyszerre tudnak egy társaság vegán, vegetáriánus, húsevő, laktózérzékeny, búzaliszt allergiás és candida problémával küzdő tagjai enni, amelynek létjogosultságát Google értékelések is alátámasztanak.

Lassan áll helyre a turizmus 

Az egy évvel ezelőtti fokozatos nyitás miatt emelkedő bázishoz képest júniusban 14,7 százalékkal  nőtt a vendéglátás forgalmának volumene a májusi 34,3 százalékos növekedés után, míg 35,3 százalékkal emelkedett az árbevétele.

Fontos gazdasági mutató javult Magyarországon 

Az egy évvel ezelőtti fokozatos nyitás miatt emelkedő bázishoz képest májusban 34,3 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene az áprilisi 89,3 százalékos növekedés után, míg 55,8 százalékkal emelkedett az árbevétele.

Bekövetkezett a régen várt pillanat 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja. Júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet.

Nagyot ugrott a vendéglátás forgalma 

Kétszámjegyű infláció várható a vendéglátás területén.

Bajban vannak a balatoni éttermek 

A Balatonra utazó turisták sokszor csak mérgelődnek, hogy milyen drágák a balatoni éttermek, amihez képest a szolgáltatás se valami egetrengető. A helyzetet szakemberek elemezték.

Éledezik a szállodapiac, de a munkarőhiány komoly gondot fog okozni 

Noha a még továbbra is jelenlévő koronavírus mellett az elhúzódó ukrajnai konfliktus is kockázatokat hordoz az iparág számára, az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) továbbra is kitart az előrejelzése mellett, amely a globális turizmus átlagosan 55 százalékos növekedését vetítik előre 2022-re, ami világszinten 645 millió turistaérkezést jelent. Az újrainduló szállodaipar egyik legnagyobb kihívása idén a munkaerőhiány – derül ki a Moore Global legújabb nemzetközi iparági elemzéséből.

Ínyencparadicsom az örökség jegyében – Egy tál dödölle, avagy milyen is a közösségi étel? 

Mi szem-szájnak ingere, bemutatkozott a hétvégén a Millenárison: a Gourmet Fesztivál két év szünet után ismét felvonultatta a magyar gasztronómia színe-javát. Már pénteken élénk volt az érdeklődés, bár ekkor még inkább a szakmabeliek jöttek, hogy meglessék, hol tartanak, mit kínálnak a kollegák, míg a többi napon a nagyközönségé volt a főszerep.

Nagy mennyiségű élő csótányt találtak egy pizzériában 

Egy budapesti pizzéria ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek által feltárt hibák és hiányosságok, például az általános takarítatlanság, a nagy mennyiségű élő csótány jelenléte a főzőtérben, a szakosított tárolás hiánya, az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták.

Rácz Jenő és a Stand a sztár – Pajtától a koktél bárig – Cukrászda helyett pastry és patisserie? 

Lépni sem lehetett tegnap a Várkert Bazárban, de ezúttal nem valamilyen NER rendezvény várta az ide érkezőket, hanem az év gasztronómiai gálája.  A magyar Michelin – ahogy valaki tegnap este aposztrofálta a Dining Guide-ot – a szokottnál is nagyobb izgalmakat hozott, Mintha Oscar díjátadón lennénk: a kelleténél nagyobb „behangoló” várakoztatás, elegáns ruhák, ováció, vastaps, sporteseményekhez illő zajos- kikiáltós felvezetés - jóllehet, a vörös szőnyegen ezúttal séfruhában léptek fel a nagyágyúk. Akik közül volt, aki a valódi Oscar gálára is főzött a világhírű filmszínészeknek…

Újra járnak étterembe a magyarok 

Változtak az éttermi és az étel házhoz szállítási szokások.

Élményvásárlók vagyunk, nemcsak vendégek – Melyek a legjobb éttermek Magyarországon? – Ismét fellendül a bárkultúra 

Egy hét múlva kiderül, melyek lesznek Magyarország 2022-es legjobb éttermei, bárjai, cukrászdái. 2005 óta minden évben megrendezik a gálát, ahol bemutatják az adott évre vonatkozó éttermi minősítését tartalmazó kiadványt, az Audi - Dining Guide TOP100 Étteremkalauzt.

A nap híre: ingyen sör lesz 

Országos, ingyenes program keretében sörkóstolókkal, főzdebemutatókkal és színes programokkal várják a magyar kisüzemi sörfőzdék május 21-én, szombaton a sörkultúra iránt érdeklődőket. A Nyitott Főzdék Napjához eddig 21 magyar sörfőzde csatlakozott.

Bajban a vendéglátóipar 

Lehet tudni, hogy hány étterem jelentett csődöt? Hányan, hogyan bírják majd idén? – ezekkel a kérdésekkel kerestük meg Kovács Lászlót, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökét.

Gigarekord, 306 milliárd forintot költöttünk SZÉP kártyáról 

A járványban különösen súlyos csapásokat elszenvedett hazai turizmusnak és vendéglátásnak mentőövet jelentett az OTP SZÉP kártya. A kártyatulajdonosok 2021-ben 306 milliárd forintot költöttek, ami 60 százalékkal magasabb az előző évhez képest. A termék növekvő népszerűségét jelzi, hogy az OTP Pénztárszolgáltató adatai szerint az elmúlt évben az új ügyfelek és elfogadóhelyek száma, a feltöltések és költések összege egyaránt dinamikusan emelkedett.

A hét bombaüzlete - étlapon a szerzetesek kedvenc étele 

A Szerzetesek titka nevű palóc fogás, amely a Geofood védjegyet is megkapta, egész évben fennmarad a mátraverebély-szentkúti Szent Jakab étterem étlapján.

Munkaerőhiány a turizmusban és vendéglátásban: új módszer segíthet a cégeknek 

A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.

Aggodalmat is hoz a karácsonyi időszak a hazai kisvállalkozásoknak 

Egy friss kutatás szerint a vendéglátósok fele, de összességében is minden harmadik magyar kisvállalkozó aggódik az idei év végi ünnepek bevételei miatt. Az aggodalom különösen azokban az iparágakban van jelen, ahol az éves bevétel jelentős hányadát ebben az időszakban realizálják.

Nagy a baj a vendéglátásban - tízezrek hiányoznak a szektorból 

Továbbra is nagyon nehezen találnak munkaerőt a vendéglátósok, a pályát elhagyó munkavállalók többsége ugyanis egyelőre nem akar visszatérni, hanem a biztosabb megélhetést választja.

Újabb feladattal nehezítik meg a vendéglátósok életét 

Novembertől a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén.

Meghátrált a kormány: kijött a vendéglátósokat ellehetetlenítő rendelet módosítása 

Mégsem kell szakképesítés egyes konyhai feladatok ellátásához.

Átírja a kormány a vendéglátósokat sújtó új rendeletet 

Pedig az ITM szerint azt előzetes egyeztetések után dolgozták ki.

Elképesztő szabállyal nehezítették meg a vendéglátósok életét 

Szeptember elseje óta él az a rendelet, amely szakképesítéshez köt több konyhai munkát is.

Mit hozott a nyár a vendéglátósoknak? 

174 milliárdot hozott a vendéglősök konyhájára az augusztus.

A vendéglátók legnagyobb része most is a létfenntartásért küzd 

Júniusban a vendéglátóhelyek forgalma már megközelítette a válság előtti, 2019. júniusi szintet, és a várakozások szerint júliusban és augusztusban is kiemelkedő forgalomra lehet számítani.

Drágább lesz a kanapén enni – az éhes emberek nyelik le az emelkedő áfát 

Július 31-ig volt érvényes az elvitelre vagy házhozszállítással értékesített étel- és alkoholmentesital-forgalomra vonatkozó kedvezményes áfa. A kormány tavaly év végén döntött az áfakulcs 27 százalékról 5 százalékra történő csökkentéséről. Abban mindenki egyetért, az áfacsökkentés nagy segítéséget jelentett a vendéglátósoknak, becslések szerint 100 milliárd forinttal kevesebb áfát kellett befizetni a vállalkozásoknak az elmúlt háromnegyed évben. Viszont nagyon is valószínű, hogy a nehéz helyzetben lévő szektor a növekvő áfát a fogyasztókra fogja hárítani.

Fájdalmas év van a magyar turizmus mögött 

A koronavírus okozta járvány és az ezzel összefüggő korlátozó intézkedések 2020 jelentős részében markáns visszaesést okoztak a magyarországi turizmus és vendéglátás szinte minden szegmensében, ennek hatására a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás bruttó hozzáadott értéke az előzetes becslések alapján 32 százalékkal csökkent az előző évhez képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, Helyzetkép a turizmus, vendéglátás ágazatról 2020 című kiadványából.

Fontos változásra készülhetnek a vendéglátósok 

Augusztus 1-től új szabályok alakítják a vendéglátóhelyek italbeszerzéseire vonatkozó szerződéseket, illetve a beszállítók kiválasztását, ezért a Gazdaság Versenyhivatal (GVH) arra hívja fel az érintett vendéglátósok figyelmét, hogy időben készüljenek fel a jogszabályi változásokra.

Nyitás után: megugrott a feladott álláshirdetések száma a turizmusban 

Áprilisra több, mint háromszorosára nőtt a meghirdetett pozíciók száma a hazai vendéglátó és turisztikai szektorban a márciusihoz képest. A nyitás következtében pedig májusban is hasonló ütemben folytatódott a tendencia: a márciusihoz képest több, mint ötszörösére emelkedett a területen feladott hirdetések száma, az elkövetkezendő hónapokban pedig fokozatos helyreállás várható az iparágban – derül ki a Profession.hu által publikált friss adatokból és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének állásfoglalásából.

Kezd magához térni a turizmus Magyarországon – megtriplázódott a forgalom? 

Jelentős a javulás a tavaly májusi számokhoz képest.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Növekedés, nem túlélés: Hogyan segít a Demján Sándor Tőkeprogram a magyar vállalkozásoknak?

Növekedés, nem túlélés: Hogyan segít a Demján Sándor Tőkeprogram a magyar vállalkozásoknak? 

Egy hitel gyakran komoly kihívást jelent a cégek.

Költségkímélés

Nagy bajban vannak a magyarok, ha otthon vészhelyzet történik

Nagy bajban vannak a magyarok, ha otthon vészhelyzet történik  

A magyarok harmada nem tud bejáratott, megbízható szakemberhez fordulni otthoni műszaki probléma vagy egyéb váratlan javítást, szerelést igénylő helyzet esetén.

Pénzszerzés

Ezentúl nem mindegy, hogy mikor halnak meg a nyugdíjasok

Ezentúl nem mindegy, hogy mikor halnak meg a nyugdíjasok 

A 13. havi nyugdíj kifizetésének módosítása emberiességi aggályokat is felvet.

Cégblog

Újabb pofátlan csalások jelentek meg

Újabb pofátlan csalások jelentek meg  

Csalók élnek vissza a KiberPajzs és egy élelmiszeráruház-lánc nevével.

Klímablog

Fontos pályázat rajtol: így szerezhet cégének akár 1 milliárd forintot energiatárolásra

Fontos pályázat rajtol: így szerezhet cégének akár 1 milliárd forintot energiatárolásra 

Hamarosan elindul a pályázat a vállalkozásoknak a Jedlik Ányos Energetikai Programon belül.

Gazdaság

Több, mint egy jelentés: így működik az ESG egy nagyvállalatnál

Több, mint egy jelentés: így működik az ESG egy nagyvállalatnál 

Az elmúlt években a vállalatok életében is fontossá vált a fenntarthatósági szemlélet.

Infokom

Gigabefektetés a Google-nél

Gigabefektetés a Google-nél  

A technológiai óriás 5 milliárd fontot fektet be Nagy-Britanniában a következő két évben.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo