Az ünnepek idején különleges ételekkel bővült a mátraverebély-szentkúti Szent Jakab étterem kínálata, miután a helyi ferences szerzetesek elárulták kedvenc ételeiket.
Négy ferences szerzetes él és teljesít szolgálatot a Mária-kegyhelyen, akikről talán elmondhatjuk, igazi gurmanok lehetnek, mert nem akármilyen fogásokat szeretnek. Akkor lássuk a listát.
Sütőtök krémleves, amely a Remeték eledele nevet kapta.
Aszalt szilvával és sajttal töltött pulykamell, édesburgonyapürével, amelyet ferencesek kedvence névre kereszteltek.
Mákos guba, ahogy Szentkúton szeretik fantázianévvel.
A csúcsétel azonban a Szerzetesek titka nevű fogás, amely a Novohrad-Nógrád Geoparktól Geofood védjegyet is elnyerte. Alapanyagai 60%-ban helyi termelőktől származnak. Ez az étel egész évben elérhető a vendégek számára. A fűszeres, kolbászos, gombás raguval töltött tócsni, házi készítésű savanyúsággal tálalva már most a vendégek egyik kedvence.