Pezsgőkavalkád, meg a zsámiska
Az idei jelszó az örökség volt, ami tág fogalom, beleférnek a legpatinásabb cukrászdák, mint a Gerbeaud, csakúgy, mint az örökséget manapság ápoló modern borbutikok, elegáns bisztrók, élelmiszer-nagykereskedők, vidéki sztár éttermek és kastélyszállodák.
Nemcsak sétáltak az emberek, hanem kóstoltak is, jócskán. Ami az italokat illeti, szintén kellemes volt a választék, a belga söröktől a legkülönfélébb magyar borokig. Feltűnő volt a széles pezsgőkínálat , a világ leghíresebb francia márkái ugyanúgy jelen voltak, mint a kis tételben gondolkodó pincészetek nedűi, és persze nem hiányzott a prosecco sem.
Kár, hogy ezeket kevés helyen lehet megvásárolni – hangzott el az egyik kóstolópultnál. Hagyományos szupermarketbe nem kerülnek el a kis tételben készült, magas minőségű magyar borok és pezsgők, elsősorban helyben fogynak, illetve éttermek rendelnek belőlük.
Mi köze a sztárséfeknek egy egyszerű, hagyományos-népies magyar ételhez, amelyet néhol stercnek, másutt gánicának, zsámiskának vagy dödöllének hívnak, és amelynek receptje tájanként kicsit változik? Ez is kiderült a Gourmet Fesztivál pénteki nyitó napján.
Örökség, újra gondolva
Azt tudjuk, hogy ősidők óta kéz a kézben jár az étkezés és a közösség, és ez érvényes a világ mindegyik népére. A Gourmet Fesztivál idei jelszavát, az örökséget, ötvözte öt fiatal séf egy közösen megálmodott, kulináris élményt kínáló húsmentes fogásba, amelynek krumpli, liszt és zöldségek adták az alapját.
A METRO Gasztroakadémia kezdeményezésére és égisze alatt jött létre a közös munka, amelyhez az ország különböző részein dolgozó séfek fogtak össze. Csillag Richárd (Lokal47) Kéthelyen, Farkas Richárd (Pajta Étterem) Őriszentpéteren, Pallag Dávid (Rutin Étterem) Budaörsön, Pohner Ádám (Iszkor – Mályinka) Mályinkán, Szabó András (Villa Kabala), pedig Szigligeten öregbítik a magyar gasztronómia hírnevét. Az ételhez kínált pékáru Török András, a kővágóörsi Andriska Pékbisztró tulajdonosának munkáját dicséri.
Az új köntösbe bújtatott - mondhatnánk, fine dining - dödölle a Gourmet Fesztiválon, a METRO standján mutatkozott be a nagyközönségnek, melyhez a hozzávalókat a magyar vendéglátóipar partnereként ezúttal is a METRO biztosította.
Új fogalommal ismerkedhettünk tehát meg, és ez a közösségi étel. Az izgalmas textúrákkal rendelkező kóstoló alapját – meglepő módon - a kenyér, illetve a sodort sós-köményes kifli adta. Szó szerint mindenkinek: mert a fogás lakto-ovo és egyben vegetáriánus is. A receptúra nem vész el a fesztivál végével: elküldik a szakoktató intézményeknek is.
Ami a standok felhozatalát illeti, sokan komolyan vették az örökség szellemiségét és tipikus magyar fogásokat kínáltak, a paprikás csirkétől a nudliig, Mások újra gondolták mindezt, (ezt a vendégek egy része nem szereti, de ha nincs újra gondolás, akkor a sztárséf nem tudja kiélni kreativitását). Lehetett kapni különféle módon megbolondított hamburgereket, csakúgy, mint francia-magyar desszerteket.
Tudja milyen a riolitos libamáj?
Aki nem jut el mindegyik vidéki kastélyszállodába, az itt most megkóstolhatta, milyen is a riolitos libamáj terrine aranymazsolával, amely mellé jól illik az édeskés molnárka és a tokaji. Érdekes kontrasztot képviselt az utána következő egyszerű népi desszert, a zempléni bobajka. Erre a névre „hallgat” a nemrég felújított Andrássy Kúria és Spa étterme is. A BDPST Group egységei, mint a turai kastélyban működő Clarisse étterem főételben a „mangalica, a káposzta és gabona” alapanyagokra támaszkodott. A szálloda bárja mindehhez Tokaji Patrícius pezsgőt és egy újfajta koktélt kínált aperitifnek.
Olyan volt ez, mintha a Dining Guide-ban szereplőkhöz mennénk látogatóba – jegyezte meg az egyik vendég. A csúcsgasztronómia , mint az Arany Kaviár mellé, azért belefért kis vidéki pékség ugyanúgy, mint specialty kávézó, ahogy manapság a nívós kávézókat előszeretettel nevezik.
A magyar gasztronómia tehát érezhetően felszabadult: vendég is van már, a járvány két évét pedig mindenki mintha elfelejtette volna. A fesztiválon nem esett szó árakról – jóllehet, a hazai vendéglátás is küszködik azzal a gonddal, hogy mennyit emelhet a forintokon – de az eseményre kilátogató kör számára nyilvánvalóan nem okoz majd gondot némi áremelkedés.