Élményvásárlók vagyunk, nemcsak vendégek – Melyek a legjobb éttermek Magyarországon? – Ismét fellendül a bárkultúra

Egy hét múlva kiderül, melyek lesznek Magyarország 2022-es legjobb éttermei, bárjai, cukrászdái. 2005 óta minden évben megrendezik a gálát, ahol bemutatják az adott évre vonatkozó éttermi minősítését tartalmazó kiadványt, az Audi - Dining Guide TOP100 Étteremkalauzt.

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az újdonságokról tartott sajtótájékoztatót hétfőn a Dining Guide lapigazgatója, Herczeg Zoltán, a Matild Palace-ban. Az elmúlt 18 évben az éttermi tesztelési metódusok és szempontrendszerek folyamatosan változtak. Ahogy az igazgató fogalmazott: ma, ha beülünk egy jobb helyre, nemcsak ebédelünk, vacsorázunk, hanem élményt vásárolunk, amelyben benne van a hely lokációja, enteriőrje, hangulata  is – természetesen az innováció, az alapanyagok minősége és a technológia magas szinte alapkövetelmény.

Újdonság, hogy nem csak az éttermek, cukrászdák, alternatív vendéglátóhelyek mérettetnek meg, de jelentkeznek a legjobb hazai bárok listájával is. A kiadvány az idei évben külön fejezetben, egy TOP 10-es listával és az Év Cocktail Bárja címmel ad hangsúlyt az elmúlt években tapasztalható hazai bárélet fejlődésének. E vendéglátós műfaj iránt nemcsak a külföldi, hanem a belföldi, a műfajjal most ismerkedő közönség is élénken érdeklődik. (Persze egy újszülöttnek minden vicc új: évtizedekkel ezelőtt, a múlt század derekán nagyon népszerűek voltak a táncos-zenés bárok és szórakozóhelyek Budapesten.)

A másik friss hír, hogy új díjkategóriát vezetnek be, a Best of Best-et, amelyet a több évben a legjobb minősítést elnyerő, kimagasló és kiegyensúlyozott teljesítményt felmutató vendéglátóhelyek érdemelnek ki. Ez a besorolás az éttermek tekintetében az elmúlt 3 évet illetően, az Év Étterme díjat elnyerő Stand Restaurant-ra, a cukrászdák tekintetében pedig az elmúlt 4 évben, az Év Cukrászdája díj birtokosára, a Mihályi Patisserie-re vonatkozik.

Kép: Pixabay

A címet az adott vendéglátóhely addig birtokolhatja, amíg a szakmai vezetés és a helyszín változatlan marad, valamint a teszteléseken mutatott teljesítménye a pontozási rendszerben 90 pont feletti számot mutat.

Herczeg Zoltán érintette a világ és a hazai gasztronómia állapotát is. Köztudomású, hogy az időszakos étterembezárások különösen rossz helyzetbe hozták az ágazatot. A világjárvány okozta negatív hatások és az ukrajnai háború ma is anagy problémát okoznak  vendéglátás számára.

Ugyanakkor örvendetes, hogy időközben a hazai topéttermek száma növekedett. Leginkább a a magas minőségű szolgáltatást nyújtó, valamint a közkedvelt vendéglátóhelyek és bárok szerezték vissza a pozícióikat. A tavalyi év második felében számos hely forgalma elérte, vagy meghaladta a 2019-es év rekordszámait.

Hamvas Zoltán a magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke arról beszélt, hogy a gálán milyen mesterfogásokat kóstolhatnak meg a résztvevők. Az idei évben két zajos sikerrel is büszkélkedhet a magyar vendéglátás: a Bocuse d’Or európai döntőjét hazánkban rendezték tavasszal, amikor is a magyar csapat az előkelő második helyezést szerezte meg. Ételremekeiket, a versenyszabályzatnak megfelelően akkor csak a zsűri kóstolhatta. Most az ezüstérmes csapat először készítik el a magyar csapat hústálját, pontosabban annak egy kicsit egyszerűbb változatát - összesen 500 adagban.

Örömteli hír volt az is, hogy az idei Oscar díjátadót követő fogadáson egy magyar séf prezentálhatott négy fogást. Az Oscar gálákat követő vacsorák gasztronómiai kínálatát évtizedek óta Wolfgang Puck határozza meg, Ezúttal úgy döntött, hogy budapesti éttermének séfjét is bevonja a munkálatokba.

Maga Wolfgang Puck és a Spago Budapest séfje, Szántó István is ott lesznek a gálán, és mind a négy emlékezetes fogást - a vadast, a csirkepaprikást “Hortobágyi” módra, a somlói galuskát és az Eszterházy-tortát elkészítik a vendégeknek.

Véleményvezér

Legyen 65 év helyett 60 a nyugdíjkorhatár

Legyen 65 év helyett 60 a nyugdíjkorhatár 

Az ember azt hinné, hogy az emberek a végtelenig vezethetők ígéretekkel.
Minisztériumi dolgozókat vezényeltek ki Orbán Viktor ünnepi beszédére

Minisztériumi dolgozókat vezényeltek ki Orbán Viktor ünnepi beszédére 

Nagyon vonzóak az ingyenes étkezések.
Egy volt gazdasági főnyomozót sikerült letartóztatniuk a hatóságoknak Orbán Viktor ünnepi rendezvényén

Egy volt gazdasági főnyomozót sikerült letartóztatniuk a hatóságoknak Orbán Viktor ünnepi rendezvényén 

Mindenhol szabad a véleménynyilvánítás, vagy csak a Facebookon?
Argentínában beszántják az adóhivatalt

Argentínában beszántják az adóhivatalt 

Nem Orbán Viktort követik.
Összeomlott a kubai gazdaság

Összeomlott a kubai gazdaság 

Fidel Castro öröksége a csőd.
Kitalálja, a Lehel Csarnokban vagy New Yorkban olcsóbb a gyümölcs?

Kitalálja, a Lehel Csarnokban vagy New Yorkban olcsóbb a gyümölcs? 

Megéri gyümölcsért is Amerikába menni. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo