Ez lehet a megoldás a munkaerőhiányra a vendéglátásban

Évről évre egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány a vendéglátásban világszerte, amit a koronavírus-járvány csak felerősít Magyarországon is. Miközben a magyar gasztronómia folyamatosan fejlődik, jó felszolgálót nehéz, jó szakácsot még nehezebb találni napjainkban. Pataky Péter kreatív séf arról beszélt, a világjárvány miatt kialakult bizonytalanság a magas szinten elkészített, úgynevezett sous vide termékekkel könnyen kiküszöbölhető, hiszen a kényszerkényelmi kínálattal nemcsak munkaidőt lehet megtakarítani, de úgy növelhető a hatékonyság, hogy tökéletesen adagolható és tervezhető. Éppen ezért a sous vide termékek már lakossági használatban is nagy népszerűségnek örvendenek.

Megváltó vagy „csak” leváltó lehet Magyar Péter? Kihúzza az Orbán-kormány 2026-ig?
Meddig marad szankciós listán Rogán Antal? Mi lesz a régi ellenzékkel?
Online Klasszis Klub élőben Kéri Lászlóval!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a politológustól!

2025. január 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Világtendencia, hogy az éttermek, szállodák egyre jobb minőségű étellel szeretnék kiszolgálni a vendégeiket a bérköltség jelentős emelkedése nélkül. Ez a törekvés egyrészt becsülendő és hasznos, másrészt nehéz feladat, mert a hozzáadott értéket jellemzően csak emberi munkával lehet előállítani. A probléma ráadásul a koronavírus-járvánnyal csak súlyosbodott, hiszen nehezen megbecsülhető, hogy mekkora forgalom várható és milyen alapanyagból mekkora mennyiségre lesz majd szükség.

Pataky Péter

Pataky Péter kreatív séf, a Matusz-Vad fagyasztott élelmiszer nagykereskedelem szakmai partnere arról beszélt, a sous vide eljárással készült alapanyagok jól adagolhatóak és tervezhetőek.

A lényege pedig pont abban rejlik, hogy alaposan elő lehet készíteni a termékeket, szerviz közben pedig már a kevésbé képzett szakácsok is boldogulnak akár több száz fős vendégsereggel is, akik csak annyit tapasztalnak, hogy egészen különleges élményben volt részük.

„A technológiának számos olyan előnye van, amellyel kiküszöbölhető a vendéglátásban uralkodó súlyos munkaerőhiány és a járványt követően tapasztalható teljes bizonytalanság is mérsékelhető. A sous vide termékek állandó minőséget szavatolnak, a kimért adagok pedig könnyű kalkulációt eredményeznek rejtett költségek nélkül. Így nem kell attól sem tartani, hogy az alapanyagokat ki kell dobni, egyszerűen lehet velük tervezni. Az eljárásnak köszönhetően rengeteg munkaórát spórolhatunk meg a konyhákban, és valójában szakértelemre sincs szükség, hiszen a minőségi alapanyagokkal egyszerű dolgozni” – fogalmazott Pataky Péter, aki Angliában Michelin csillagos séfekkel közösen tökéletesítette sous vide tudását.

Hangsúlyozta, a sous vide eljárás nem kizárólag a top éttermeknek és szállodáknak jelent nagy segítséget, sőt. A technológiát előszeretettel használják már balatoni büfék, kisvendéglők is, és a járvány utáni kilábalási időszakban ez a tendencia csak tovább fog erősödni a kényelmi szempontok miatt. A termékekkel emellett például olyan ételeket is fel tudnak tenni az étlapokra a tulajdonosok, melyek igazán vendégcsalogatók, és így gyakorlatilag új szintre tudnak vele lépni anélkül, hogy nagyobb beruházást kellene eszközölniük.

„Ezzel az eljárással megakadályozható az élelmiszerek oxidációja és jelentősen megnő az eltarthatóságuk, a baktériumok szaporodásának megakadályozása által. A sous vide eljárással készíített húsokról elmondható, hogy tökéletesek mind ízben, mind állagban, illetve az elkészítési idejük több óráról néhány percre csökken. Az eljárás évtizedek óta ismert, és mára alig akad olyan Michelin csillagos étterem, ahol ne használnák a sous vide technológiát napi szinten” – magyarázta.

Pataky Péter kiemelte azt is, hogy a sous vide termékekre egyre nagyobb igény mutatkozik a lakossági használatban is, hiszen otthon ugyanúgy idő spórolhatnak meg az előkészített húsokkal, zöldségekkel a háziasszonyok, mint egy konyhaséf, és az árakban sem mutatkozik jelentős különbség.

 

Véleményvezér

Magyar Péter ezúttal nagyon bele szállt Gulyás Gergelybe

Magyar Péter ezúttal nagyon bele szállt Gulyás Gergelybe 

Kölcsönösen árulással vádolják egymást.
A szankciók hatására beállt a Gazprom a földbe

A szankciók hatására beállt a Gazprom a földbe 

Vége a Gazprom nagyhatalmi státuszának.
Bréking, Orbán Viktor a dzsungelbe tart

Bréking, Orbán Viktor a dzsungelbe tart 

Reméljük Orbán Viktor testőrei remek dzsungelharcosok.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo