hirdetés

Mégiscsak sikeresen mentették Orbánék a cégeket?

Nem történt drasztikus csökkenés a vállalkozások számában a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése után – olvasható ki Központi Statisztikai Hivatal héten frissült adatsoraiból. Nemzetgazdasági ágakra lebontva néztük meg, hány társas vállalkozás volt regisztrálva a vírus által leginkább megtépázott iparágakban.
hirdetés

A koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások, a magyar és külföldi turisták elmaradása következtében az egyik legnagyobb sokkot kétségtelenül a hazai turizmus szenvedte el. De mit mutat a hivatalos statisztika a működő cégekről?

Szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén a januári adatok alapján 23 686 cég tevékenykedett ebben az iparágban. Számuk februárban némileg ugyan, de tovább nőtt, 23 699-re. A járvány márciusban jelent meg Magyarországon, ami a KSH adatsorában is meglátszik: 50-nel, 23 649-re, áprilisra már 23 572-re csökkent a regisztrált szálláshely-szolgáltatást vagy vendéglátást végző cégek száma. Mélypontnak a május számított, 23 534 társas vállalkozást tartottak számon. A lejtő nem nyúlt hosszúra, nyárra újra mérsékelt emelkedésnek indult a szektor: júniusban 23 543, míg júliusban 23 599 regisztrált cég működött ilyen formában Magyarországon.

Az újbóli növekedés nyilvánvalóan nem független a korlátozások folyamatos feloldásától sem, a gazdaság újraindulásától, valamint attól a ténytől, hogy a kormány a belföldi nyaralás előtérbe helyezését kérte a magyaroktól, akik láthatóan meg is fogadták a miniszterelnök tanácsát és a Balatont választották. A strandokra kiírható lett volna a megtelt tábla is. Még az ajánlott védőtávolságot sem sikerült sok esetben betartani. A kereslet tehát bőven megvolt arra, hogy merjenek vállalkozni az arra fogékonyak.

Szintén érdemes megnézni azt is, hány cég tudott talpon maradni a kereskedelemben. Májusban például a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az eredményt némileg torzítja, hogy a KSH friss adatsora együtt vizsgálja a kereskedelmet és gépjárműgyártást. Ezen a két területen az év elején még 114 631 társas vállalkozást regisztráltak, ez nyár közepére már csak 113 209 bejegyzés volt. 

Az idegenforgalom és a kereskedelem mellett nagy veszteségeket szenvedett el a művészeti és szórakoztatóipari szektorban is, ahol úgy tűnik, nem csak a koronavírus volt hatással. Ugyanis a KSH adataiból már az év elejétől fogva egy folyamatos csökkenés rajzolódik ki, igaz, ezen a területen sem drámai a visszaesés: az év eleji 9 901 darab bejegyzett társas vállalkozás júliusra 9 706-ra apadt.

Mindezen adatokból az látszik, a túlélésre játszhattak a cégek az elmúlt hónapokban. A megmaradáshoz persze hozzájárulhattak a kormány gazdaságvédelmi mentőcsomagjának egyes elemei is, mint többek között a hitelmoratórium, adózási könnyítések, és a jegybanki hitelprogramok.

A turizmus védelmének programjára például 600 milliárdot különítettek el. Az április elején bevezetett bértámogatás eddig több mint 200 ezer munkavállaló megtartását segítette. Itt meg kell jegyezni, hogy rossz hír, hogy a programra már csak jövő hétfőig nyújthatják be a kérelmeket a vállalkozások. (Erről bővebben ebben a cikkünkben részletesen is olvashat.) 5,2+2,12 milliárd forinttal próbálják megsegíteni a hazai könnyűzenei ágazatot is, a művészeti szférában egy körben 5,108 milliárd forintot osztanak szét a kedvezményezettek közt. (A névsorról laptársunk, a Privátbankár.hu írt.)

 

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo