Kegyelemdöfés az éttermeknek?

Az elmúlt egy évben reálértéken kevesebb pénzt költöttek a magyarok vendéglátóhelyi étkezésre, mint 2009-ben, legtöbben étterembe és gyorsétterembe járnak. A csökkenő reáljövedelmek mellett az utolsó tőrdöfés lehet a hivatalos vendéglátásnak az úgynevezett lakáséttermek esetleges legalizálása.

Tudjon meg mindent az EU vadonatúj Omnibus-csomagjáról, a szabályozás aktualitásairól, az MNB elvárásairól!
Hallgasson meg tapasztalt cégvezetőket az ESG-kihívások leküzdéséről!
Inspirálódjon, networkingeljen és szerezzen versenyelőnyt a fenntarthatóság terén!

Klasszis Talks & Wine Fenntarthatóság2025. február 26. Budapest

Részletek és jelentkezés >>

 


Antalffy Gábor
Forrás:KISOSZ

Reálértéken kevesebb pénzt költöttek a magyarok vendéglátóhelyi étkezésre, mint 2009-ben, legtöbben étterembe és gyorsétterembe járnak - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet. A hazai lakosság étkezési szokásait 1989 óta vizsgáló piackutató cég felmérése szerint az egy főre eső költések reálértéken számolva csökkentek 2009-hez képest, viszont nem változott a legalább alkalmanként otthonukon kívül étkezők aránya, négyből három megkérdezett legalább alkalmanként étkezik otthonán kívül is.

A vendéglátósokra nehezedő nehézségek között egy újabb is feltűnőben van, a külföldön már népszerű lakáséttermek hazai megjelenése. Ezeken a helyeken főzni szerető emberek a saját, vagy épp valaki más lakásában tartanak gourmet vacsorákat, elsősorban természetesen ismerősöknek és ismerősök ismerőseinek.

A területet a turizmusról és vendéglátásról szóló, készülőben lévő törvény szabályozza majd - bár egyelőre nem tudni mikor és hogyan. Dr. Antalffy Gábor a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) ügyvezető elnöke a Piac&Profit kérdésére kifejtette, a lakásétterem mint kategória megjelenése a vendéglátásról szóló jogszabályban egy, a feketegazdasághoz tartozó terület elismerését jelenti. Bár a törvény működési-végrehajtási rendelete egyelőre nem ismert, az érdekképviselet azt javasolta, amennyiben a lakásétterem hivatalos vendéglátási kategória lesz, úgy az éttermekhez hasonlóan szigorú szabályozás alá essen mind adózási, mind népegészségügyi szempontból.

A szakember véleménye szerint a fő probléma ugyanis, hogy míg a vendéglőkre számos szigorú előírás (HACCP minősítés, élelmiszer biztonság, munkaügyi ellenőrzések stb.) terhe nehezedik, addig az interneten meghirdetett „baráti hangulatú vacsorák" szervezői ezen terhektől mentesen, így sokszor jóval a vendéglői ár alatt kínálják szolgáltatásaikat. Ez az igazságtalan versenyelőnyből induló konkurencia pedig Antalffy szerint egy újabb tőrdöfés a reáljövedelmek csökkenése miatt amúgy is nehéz helyzetben lévő vendéglátóiparnak.

Az igazságtalan versenyelőny újabb tőrdöfés az amúgy is nehéz helyzetben lévő vendéglátóiparnak

A lakásétterem fogalmának törvénybe iktatásával Antalffy szerint hasonló a helyzet, mint az ún. „falusi vendégasztal" fogalmának bevezetésével. Ez a borászatok számára teremtett volna lehetőséget a tervek szerint, hogy italaik mellé engedékenyebb szabályoknak megfelelve kínálhassanak kóstolót, valójában azonban teljes éttermi szolgáltatássá terebélyesedett, a lakásétteremmel együtt hátrányt okozva azoknak a vállalkozóknak, akik minden szabályozást betartva a hivatalos vendéglátás keretei között kívánnak érvényesülni.

Ugyanakkor a Gfk felmérése szerint az elmúlt egy évben egy alkalommal legtöbbet a hagyományos étteremben, vendéglőben költöttek a megkérdezettek, átlagosan 2.400 forintot. Büfékben, pizzériákban hasonlóan alakult az egy alkalommal regisztrált költés értéke, míg a gyorséttermekben 1.200 forintot hagytak a kasszánál. A megkérdezettek 53 százaléka nyilatkozott arról, hogy járt hagyományos étteremben, vendéglőben az elmúlt egy évben. Ők inkább tartoznak a 40-49 éves korosztályba, az átlagnál magasabban kvalifikáltak és ezzel együtt jellemzően magasabb a havi nettó jövedelmük is.

A lakosság körében a büfék és pizzériák egyaránt népszerűek, minden második megkérdezett jelezte, hogy volt ilyen típusú vendéglátó egységekben az elmúlt egy évben. A büféket és pizzériákat jellemzően inkább férfiak látogatják. Gyorsétterembe az elmúlt időszakban saját bevallása szerint a megkérdezettek 46 százaléka tért be. Közöttük legnagyobb arányt a fiatalabb korosztály képviseli.

A válaszadók egyharmada az otthoni étkezésen túl az iskolában, illetve munkahelyen működő étkezdében eszik. Tíz megkérdezettből az otthoni főzést négyen tartják nyűgnek, míg hatan szívesen készítik el saját menüjüket. A felmérés azt is kimutatta, hogy a főzés továbbra is inkább a nők elfoglaltsága.

 

Véleményvezér

Rendszeres bevásárló buszjárat indul Romániába

Rendszeres bevásárló buszjárat indul Romániába 

Bevásárlóturizmusra spekulál egy román vállalkozó.
Újabb uniós pénzből épült fideszes luxusvillára lelt Hadházy Ákos, fedőneve borászat

Újabb uniós pénzből épült fideszes luxusvillára lelt Hadházy Ákos, fedőneve borászat 

Nincs következménye az uniós pénzek széthordásának.
Bealudt a nemzeti egészségbiztosító, 2017-es díjakkal próbálnak orvost találni

Bealudt a nemzeti egészségbiztosító, 2017-es díjakkal próbálnak orvost találni 

Nyolc éve nem veszik észre az egészségbiztosítónál az inflációt.
Bayer Zsolt is kapott a guruló dollárokból

Bayer Zsolt is kapott a guruló dollárokból 

Becsapott a villám a Fideszbe.
A lengyelek féláron mobilozhatnak hozzánk képest

A lengyelek féláron mobilozhatnak hozzánk képest 

Szomorú statisztika a mobilpiacon.
Egy fideszes polgármester bepöccent a kormányra

Egy fideszes polgármester bepöccent a kormányra 

Meglepetésre ébredt egyik reggel a polgármester.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo