hirdetés

DJ-k és vendéglátósok is bukhatnak a jogdíjon

A DJ-k és a vendéglátóhelyek a másolt hangfelvételekért is büntetés kapnak, ha nem fizetik be a jogdíjat.
hirdetés

A DJ-k többsége tiszteli az alkotók és a producerek munkáját, és méltányos, megfizethető díjak mellett többnyire éves átalánydíj formájában használják a hangfelvételeket. Néhányan azonban akadnak, akik úgy hiszik, megússzák az ellenőrzést, vagy különböző trükköket alkalmaznak. Borsod és Békés megyében, sőt, Budapesten is van olyan romkocsma, amelyikben a tulaj semmibe vette a díjfizetést. Ilyenkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövedéki bűncselekmény miatt indít eljárást. Rendezvények és vendéglátóhelyek számára kötelező a törvény betartása. Érdeklődni lehet a NAV honlapján és a www.legalisdj.hu weboldalon.

A 2007-től bevezetett, éves átalány-jogdíj, másolási jogdíj megfizetése törvényben előírt kötelezettség, a DJ Szövetség szerint is vállalható, baráti összeg mindössze havi ötezer forintért korlátlan mennyiségben lehet érte kiírni zenéket, bármilyen formátumban, bármilyen eszközre (CD, DVD, számítógép, final scratch., sb.).

Mikor nem kell a másolt hangfelvétel után jogdíjat fizetni?

Kép:sxc

Ha a zenét ingyen kapja a kiadótól

• Mivel a hangfelvétel többszörözése a jogtulajdonos engedélyéhez kötött, amennyiben ő ehhez hozzájárul s ezt a felhasználó igazolni tudja, nem köteles jogdíjat fizetni. • Vagyis a gyakorlatban: ha egy kiadó a DJ számára másolt CD-n odaad egy zenét, vagy internetes letöltési hozzáférést biztosít, úgy azután az egy írott lemez vagy másolt hangfelvétel után nem kell másolási jogdíjat fizetni. • Ilyenkor is szükség van azonban a hologramos matricára, épp a DJ saját érdekében: egy esetleges ellenőrzésnél az eljáró hatóság ugyanis csak az alapján tud mérlegelni, hogy van-e hologramos matrica vagy nincs, az "én a kiadótól kaptam a lemezt" című, igazolhatatlan indokot - érhető módon - egyetlen rendőr sem tudja értelmezni. • A hologramos matrica épp a jogtisztaságot igazolja, s a lemezlovasok helyzetét könnyíti meg. Ha tehát valakinek olyan másolt lemeze van, amely másolat a kiadó jóváhagyásával történt, fontos, hogy kérjen rá matricát vagy maga a kiadó, vagy a lemezlovas, bemutatva a MAHASZ-nál a kiadó igazolását. Ilyen esetekben a hologramos matricát a MAHASZ ingyen ragasztja fel a lemezre. • FONTOS! A hangfelvétel jogtulajdonosa a hangfelvétel-előállító (kiadó), nem pedig az előadó - a kettő nagyon ritkán egy és ugyanaz! Ha tehát az előadó ad egy írott lemezt a DJ-nek, hogy játssza, ez még nem jogszerű, így a "zenekartól kaptam a CD-t!" felkiáltás sem mentesíti a felhasználót a törvényi következmények alól. A hologramos matrica KIZÁRÓLAG a hangfelvétel-előállító engedélye alapján adható ki. Ezt az engedélyt adott esetben az előadó (zenekar) is beszerezheti a kiadótól, ebben az esetben a DJ számára kiadható az ingyenes hologramos matrica.
Ha legális internetes forrásból töltötte le a lemezre kiírt hangfelvételt
• Ebben az esetben hitelt érdemlően igazolni kell a vásárlás tényét, a fizetést, és azt, hogy ahonnan a zené(ke)t letöltötte, valóban legálisan működő internetes zenebolt. • Amennyiben ingyenesen letölthető zenéről van szó, be kell mutatni, hogy milyen oldalról töltötte le, illetve bizonyossá kell válnia annak, hogy az oldal valóban legális, s az ott ingyenesen letöltésre kínált zene valóban a tényleges jogtulajdonos engedélyével elérhető a nyilvánosság számára. • Fenti feltételek teljesülése esetén a hologramos matricát a MAHASZ szintén ingyenesen adja ki a felhasználó részére.
Forrás: DJ Szövetség
hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo