Szerzői jog cikkek

hirdetés

Hazai startup - amerikai gigacég: 1:0

Hazai startup - amerikai gigacég: 1:0 

A közelmúltban a magyar sajtóban is megjelent annak a startupnak az esete, amelyet egy amerikai multi perelt be többek között a trademarkhoz és brandhez fűződő jogok megsértésének és a vásárlók megtévesztésének vádjával. A per a magyar cég győzelmével végződött, az esküdtszék döntése nyomán a bíróság minden pontban nekik adott igazat.
Van hatékony módszer a jogsértő internetes megjelenés ellen

Van hatékony módszer a jogsértő internetes megjelenés ellen 

Az interneten szerzői jogot sértő módon közzétett tartalmak eltávolítására szolgáló, a napi gyakorlatban is igen jól működő ún. értesítési–eltávolítási eljárás menetét az act legal | Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője részletezi.
Tényleg betiltja Brüsszel a mémeket?

Tényleg betiltja Brüsszel a mémeket? 

Az Európai Parlament március 26-án annak ellenére fogatta el a szerzői jogi reformot, hogy annak számos ellenzője akadt és főként Nyugat-Európában nagy felzúdulást keltett az internethasználók körében. Március 21-én még a Wikipédia német nyelvű oldala is elsötétült tiltakozásul, az azt követő napokban pedig tízezrek tüntettek Németország-szerte az új irányelv ellen, ami szerintük veszélyt jelent a szabad internetre nézve és hátrányosan befolyásolhatja a véleménynyilvánítási, művészi és a sajtószabadságot. Tényleg ez a helyzet?
Linkadó? Nem is link, nem is adó

Linkadó? Nem is link, nem is adó 

Az Európai Parlament március 26-án elfogadta a szerzői jogok digitális egységes piacon való érvényesítéséről szóló új irányelvet. Kritikusai egyrészt a mémek szabadságát féltették, másrészt attól tartottak, hogy az megadóztatná a hiperlinkelést, és akár a tartalmak Facebookon való megosztása is veszélybe kerülhet.
Az e-könyvek és a szerzői jog: van baj

Az e-könyvek és a szerzői jog: van baj 

Az első e-könyvek megjelenésekor többen gondolhatták, hogy leáldozott a hagyományos, papír alapú könyvek világa, mert a jövőben majd mindenki csak egyszerűen beszerezhető és könnyen tárolható elektronikus köteteket vásárol a nyomtatott példányok árának töredékéért. Azóta jó pár év eltelt, de az e-könyvek még mindig nem tudták átvenni a nekik kijáró helyet annak ellenére, hogy az értékesítésük mértéke az utóbbi időben folyamatosan növekedett.
hirdetés
Salamoni ítélet: az étel ízét nem lehet levédetni

Salamoni ítélet: az étel ízét nem lehet levédetni 

Egy élelmiszer íze nem részesülhet szerzői jogi védelemben – mondta ki az Európai Bíróság. A szerzői joggal kapcsolatos talán legérdekesebb ítéletre egy holland zöldfűszeres krémsajt kapcsán került sor.
Így változik a szerzői jog

Így változik a szerzői jog 

Az Európai Parlament még szeptember közepén szavazta meg a digitális egységes piac szerzői jogi szabályainak frissítését. Kötelező lesz a jogvédett anyagok cenzúrázása, azonban a kis és nem üzleti célű platformok mentességet kapnak.
Ennyi zenei jogdíjat fizetünk

Ennyi zenei jogdíjat fizetünk 

1,3 milliárd forintot osztott ki az Az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) magyar és külföldi jogtulajdonosoknak a médiában, üzlethelyiségekben lejátszott zenékért.
Ennek sokan nem fognak örülni: itt az új EU-s szerzői jogi szabályozás

Ennek sokan nem fognak örülni: itt az új EU-s szerzői jogi szabályozás 

Nagy többséggel megszavazta vitatott szerzői jogi szabályozási tervezetét szerdán az Európai Parlament plenáris ülése, szigorúbb cenzúra jöhet a nagy megosztóoldalakon a jogvédettnek tűnő tartalmakkal szemben.
Európai Bíróság: nem közölhető újra egy nyilvános Facebook-fotó sem

Európai Bíróság: nem közölhető újra egy nyilvános Facebook-fotó sem 

Az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy a szerző engedélyével online hozzáférhetővé tett fotó nem használható fel a szerző újabb engedélye nélkül egy másik honlapon, azonban kiskaput jelenthet ez alól a kattintható hiperlinkek használata.
hirdetés

Nem tiltja be a mémeket az EU 

Leszavazta az Európai Parlament az internetes tartalmakat szabályozó törvényjavaslatot. Mégsem kell automatikus szerzői jogi szűrésre kötelezni a szolgáltatókat.

Ha filmet forgatna Robin Hoodról, van egy jó hírünk 

Január 1-jétől szabadon felhasználhatóvá válnak a Robin Hood történetét is jegyző Evelyn Charles Vivian művei vagy a Dr. Dolittle írója, Hugh Lofting alkotásai is. A magyar szerzők közül például Czóbel Minka és Orczy Emma munkássága válik közkinccsé az újévtől.

Kevés pénzből is lehet jó a honlap 

Akár éttermünk van, akár egyéni vállalkozóként keressük a megbízásokat, egy honlap segít abban, hogy megismerjék cégünket, megismerjenek minket. Az online jelenlét még mindig sok vállalkozónak idegen téma, vagy ami rosszabb, egy kötelező rossz, amennyiben nem látja meg az ezzel járó előnyöket. Ennek két eredménye szokott lenni: vagy nagyon sok pénzt fizetünk egy erre szakosodott cégnek, vagy nagyon kevés pénzből választunk egy összecsapott megoldást. Mondani se kell, hogy egyik sem jó. Ha programozni nem is tanulunk meg, már azzal, hogy a koncepciót magunk találjuk ki, sok pénzt spórolhatunk meg, és a végeredmény is nagyságrendekkel jobb lehet. De hogyan kezdjünk hozzá?

Kell engedély az átlinkeléshez? 

Az internet és a szerzői jog kapcsolata számtalan jogi kérdést vet fel, amelyek egy részét a meglévő jogi szabályozás alapján nem egyszerű megválaszolni, mivel a jogszabályok megalkotásakor még nem lehettek tekintettel az internet rohamos fejlődésével előtérbe kerülő egyre újabb kérdésekre..

Hogyan lehetséges egy-egy vállalkozói ötletet megvédeni, akár közhiteles oltalom alá helyezni? 

Rendhagyó írásokkal jelentkezik mától kezdve hétvégenként Pázmándi Péter jogász és fejlesztési referens. Képzelt tudósítás egy magyar vállalkozói kerekasztalról: ez lehetne alcíme a cikkeknek, amelyek egy-egy bonyolult és nehéz témát járnak körbe szakértői hitelességgel és irodalmi igénnyel. A dolgozat szereplői egymással beszélgetve, vitatkozva igyekeznek kibontani az igazság minden részletét.

Kell-e engedély egy netes cikk linkeléséhez? 

Az internet és a szerzői jog kapcsolata számtalan jogi kérdést vet fel, amelyek egy részét a meglévő jogi szabályozás alapján nem egyszerű megválaszolni, mivel e jogszabályok megalkotásakor még nem lehettek tekintettel az internet rohamos fejlődésével előtérbe kerülő egyre újabb kérdésekre. E kérdések közül szakértőnk most az interneten megjelent cikkekre mutató linkekkel, és az ilyen cikkek újraközlésének kérdéseivel foglalkozik.

A brand is segíthet a törzstőke emelésben 

Nem feltétlenül kell a tagok pénzbeli forrásait kimeríteni vagy a cég tartalékait felhasználni a kötelező törzstőke emelés teljesítésére. Az apport is lehet megoldás.

Ez még Trumptól is ciki - no meg jogszabályba is ütközik 

Obama 2009-es beiktatásán készült képpel frissítette a hivatalos elnöki Twitter fiók háttérképét Donald Trump - vagy a stábja. Bár a frissen beiktatott amerikai elnök sok mindent megengedhet magának, ez azért tőle is túlzás. Ebből okulva lássuk, honnan lehet, és honnan nem képeket szerezni saját weboldalunkra.

Mától ingyenes a Happy Birthday 

Január 1-jétől az Európai Unióban közkincsbe kerül minden idők legtöbbet játszott születésnapi dala, a Happy Birthday. 2017 elejétől szabadon felhasználhatóvá válnak más olyan alkotók munkái is, akik 1946-ban hunytak el – mint Moholy-Nagy László vagy H.G. Wells.

Fügét mutatott a Microsoftnak a bíróság 

Egy számítógépi program korlátlan használati engedéllyel ellátott példányának eredeti megszerzője jogosult e használt példányt és engedélyét egy későbbi vásárlónak eladni – mondta ki az Európai Bíróság. Ugyanakkor a program biztonsági másolatát a jogosult engedélye nélkül nem adhatja át e későbbi vásárlónak, ha a részére először átadott eredeti fizikai adathordozó megsérült, megsemmisült vagy elveszett.

A boltos nem felelős azért, mit szednek le a wifijén 

Nem tehető felelőssé a felhasználók által elkövetett szerzői jogi jogsértésekért az a boltvezető, aki ingyenes wifit biztosít a nyilvánosság számára, de kötelezhető arra, hogy jelszóval védje hálózatát – döntött az Európai Unió Bírósága.

Ki felel a weblapon lévő linkekért? 

A weboldalak egymásra mutató linkjei mára az alapvető nethasználat részei és a SEO fontos elemei is. De felelősek vagyunk-e azért, hogy a link, amit beágyazunk az oldalunkra, jogszerű tartalomra mutat-e? Szakértőnk segít!

A hakni nem elég: az ingyenes tartalmakért is fizettetnének 

Eddig példátlan összefogásban forrtak egybe az alkotók, akik a digitális piac kiegyensúlyozottá tételét és az alkotók méltányos javadalmazását sürgetik nyílt levelükben az Európai Bizottságnál.

Mit tehetünk, ha ellopják a videónkat? 

A digitális térben folytatott tartalommarketing egyik legfontosabb elemét képezik a videós tartalmak, amelyeket viszont nem könnyű – és legfőképpen nem olcsó – előállítani, ellopni viszont annál egyszerűbb. Horváth Katalin, a Sár és Társai Ügyvédi iroda szakértőjének segítségével tanácsokat adunk arra nézve, mit tehetünk, ha valaki nemes egyszerűséggel ellopja a videónkat.

Jó kép kell? Csak óvatosan a Pinteresttel! 

Azt már minden vállalkozás tudja, hogy a vásárlók megfogásához szükség van kiváló képekre és videókra a weboldalon. Ezeket előállíttatni nem egyszerű és nem olcsó, sokan tehát úgy döntenek, jó lesz a "közösségi forrás". Ez azonban rejt jogi veszélyeket - hívja fel a figyelmet szakértőnk.

Koppintás: a legnagyobbak sem hagyják ki 

A divattervezésben homályos a szerzői jog fogalma, amiből számos bonyodalom – per és kártérítés – származik. Másolják egymást a sztártervezők, a másod-, harmadvonalbeli márkák pedig ontják a nagyok által ihletett konfekciót. A hamisítás is virágzó iparág. A gagyi Chanel- és LV-táskákat vagy a márkásnak látszó parfümöket főleg a harmadik világban állítják elő.

Kockázatkerülési kisokos webshopoknak 

A webáruházaknak amellett, hogy állandóan optimalizálni kell a működésüket, hogy elérjék és aktivizálják a potenciális vásárlókat, azért nem szabad elfeledkezniük arról sem, hogy számos jogszabálynak kell megfelelniük. Dr. Ormos Zoltán az OrmosNet ügyvezetője az E-Commerce Expón tartott előadásában egy olyan rangsort állított fel, melynek alapján könnyebben eldönthető, hogy melyik szabály mekkora büntetési kockázatot jelent a cégeknek.

Mások fotóin gazdagszik a „lusta művész” 

Mások Instagram-képeiről készített másolatokat állít ki, és ad el igen sok pénzért a műkritikusok által „zseniális trollnak” vagy „lusta művésznek” nevezett Richard Prince. De hogy teheti?

Így lesz jogszerű a honlapunk tartalma 

A jogszerű tartalom a jó tartalom alapja. Hiába bármennyire kreatív az online megjelenésünk, ha jogilag nem tiszta, nagyot bukhatunk. A Piac & Profit KKV-Akadémiáján szakértő foglalta össze a lényeget.

Idén már tao-kedvezmény is jár új szoftverekre 

2014-ben már nemcsak az adózó tulajdonában álló, szerzői jogvédelemben részesülő szoftvertermékek értékével, hanem ezek felhasználási jogának a bekerülési értékével is csökkenthető az adózás előtti eredmény.

Mekkora gazdasági súlya van a szellemi tulajdonnak? 

Először készült tanulmány annak számszerűsítésére az Európai Unióban, hogy a szellemitulajdon-intenzív ágazatok milyen mértékben járulnak hozzá az uniós gazdasághoz a GDP, a foglalkoztatás, a bérek és a kereskedelem tekintetében. Magyarországon az uniós átlag feletti ezen ágazatok gazdasági súlya.

Így változott a szellemi tulajdon védelme 

Április 1-jén lépett hatályba az a törvénycsomag, amely átfogó változtatásokat hozott a szellemi tulajdon védelmét szabályozó törvényeken. A módosítás elsődleges apropóját az a 2011-es EU-irányelv adta, amelynek fő célja az előadó-művészi teljesítmények védelmi idejének 50 évről 70 évre emelése. Emellett azonban számos, az eljárásokat egyszerűsítő, illetve a védelem tartalmát érintő egyéb rendelkezést is tartalmaz. Erre hívja fel a figyelmet a Piac&Profit jogi szakértőjének írása.

Már lehet vitatkozni szellemi tulajdonjogról Kínában 

Szellemi tulajdont érintő jogvitákban nyújtana segítséget az a mediációs központ, amelynek létrehozását az Információs és Technológiai Minisztérium jelentette be Kínában.

DJ-k és vendéglátósok is bukhatnak a jogdíjon 

A DJ-k és a vendéglátóhelyek a másolt hangfelvételekért is büntetés kapnak, ha nem fizetik be a jogdíjat.

Újra eladható az internetről letöltött „használt" licensz 

A számítógépi program megalkotója nem tiltakozhat az internetről letöltött programjainak használatát lehetővé tévő „használt" licencek újraeladása ellen A számítógépi program példányának e licenc szerinti kizárólagos terjesztési jogát az első eladás kimeríti - áll az Európai Bíróság ítéletének indoklásában.

Jogsegély munkáltatóknak és munkavállalóknak 

A honlap üzembe helyezésével elindul vasárnap a munkaadói és munkavállalói szervezetek közösen működtetett országos jogsegély szolgálata, a Jogpont+ program.

Tízmilliárdokra perli a képcsenőt a sztárfotós 

Drága mulatság lehet az AFP hírügynökségnek, hogy a Twitterről is szerzett képeket a 2010-es Haiti földrengésről. A képek tulajdonosa ugyanis 120 millió dolláros kártérítést követel az ügynökségtől.

Fizetés nélkül: tízből hat fiatal tölt le albumokat 

Két százalékkal csökkent a zenéket illegálisan letöltő fiatalok száma Angliában egy felmérés szerint. A tízen- és huszonévesek hatvanegy százaléka szokott albumokat beszerezni az internetről fizetés nélkül a szigetországban.

Szeptemberben dől el a netezők sorsa 

A francia parlament július végén döntött volna elvileg a törvény új verziójáról, mely bizonyos esetekben szabadságvesztéssel büntetné a jogvédett tartalmakat fizetés nélkül letöltő, a bíróság által is bűnösnek talált személyeket.

Nagyon sok magyar károsítja a gazdaságot 

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) a közelgő húsvéti bevásárlásra tekintettel országos kampányba kezdett, hogy tájékoztassa a vásárlókat az illegális szoftver, zene és film felhasználás veszélyeiről. A HENT „Le Nyúl" kampányban Budapesten és vidéki nagyvárosokban szórólapokon keresztül próbálja meggyőzni az embereket: figyeljenek oda, hogy a megvásárolt készülékekre csak eredeti szoftver, film és zene kerüljön fel.

Fél év internetmegvonás illegális letöltésért? 

A francia kormány egy új törvényjavaslata egy éves internet-megvonással büntetné azokat, akik nem hajlandók felhagyni az illegális letöltésekkel.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny!

Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny! 

Október 16-ig jelentkezhetnek a technikumok és szakképző iskolák négyfős csapatai.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Pénzszerzés

Óriási innovációs támogatási program indul

Óriási innovációs támogatási program indul 

Lezárult a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, megjelent a három fő területre koncentráló pályázat.

Jogi kisokos

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők 

Kibertámadás érte a Nemzetközi Büntetőbíróság számítógépes rendszerét.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Gazdaság

Korlátozták az üzemanyagkivitelt, amitől árcsökkenését várnak az oroszok

Korlátozták az üzemanyagkivitelt, amitől árcsökkenését várnak az oroszok  

Az orosz kormány csütörtökön ideiglenes korlátozást vezetett be a benzin és a gázolaj exportjára a belföldi üzemanyagpiac stabilizálása érdekében.

Társadalom

Ördögi kört lát Szijjártó Péter

Ördögi kört lát Szijjártó Péter 

Szijjártó: a terrorizmus és az illegális bevándorlás egyfajta ördögi kört alkot egymással.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo