hirdetés

Linkadó? Nem is link, nem is adó

Az Európai Parlament március 26-án elfogadta a szerzői jogok digitális egységes piacon való érvényesítéséről szóló új irányelvet. Kritikusai egyrészt a mémek szabadságát féltették, másrészt attól tartottak, hogy az megadóztatná a hiperlinkelést, és akár a tartalmak Facebookon való megosztása is veszélybe kerülhet.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Szakértők szerint a linkadóval kapcsolatos félelmek alaptalannak bizonyultak, az új irányelvnek más következményei lesznek.

Linkadó? Nem is link, nem is adó

Habár a 15. cikk valóban lényeges változást hoz a digitális piacon, a „linkadóként” elhíresült rendelkezés azonban végül egyáltalán nem fog vonatkozni a hiperlinkekre, és adónak sem tekinthető. A szabály valójában arról szól, hogy az üzletszerűen működő, de érdemi szerkesztői tevékenységet nem folytató online tartalomszolgáltatóknak (jellemzően híraggregátoroknak), amelyek lényegében saját hozzáadott érték nélkül közölnek újra vagy osztanak

Az e-könyvek és a szerzői jog: van baj
Az első e-könyvek megjelenésekor többen gondolhatták, hogy leáldozott a hagyományos, papír alapú könyvek világa, mert a jövőben majd mindenki csak egyszerűen beszerezhető és könnyen tárolható elektronikus köteteket vásárol a nyomtatott példányok árának töredékéért. Azóta jó pár év eltelt, de az e-könyvek még mindig nem tudták átvenni a nekik kijáró helyet annak ellenére, hogy az értékesítésük mértéke az utóbbi időben folyamatosan növekedett.
meg mások által megjelentetett cikkeket és egyéb újságírói tartalmakat, a jövőben engedélyt kell kérniük a sajtóközlemények eredeti kiadóitól az újraközlésre.

Új jogok a kiadónak

A 15. cikk a sajtókiadványok kiadói számára új, a szerzőkéhez hasonló jogokat teremt. Ez azt jelenti, hogy a cikkek újraközléséből származó előnyöket a kiadó is élvezheti majd, miközben a szerző jogai érintetlenül maradnak. Dióhéjban, az új szabály biztosítja a kiadóknak a többszörözés és a nyilvánossághoz közvetítés engedélyezésének, illetve megtiltásának jogát. A kiadó ezáltal a megjelenést követő január első napjától számítandó kétéves időtartamra engedélyhez kötheti a mű online tartalomszolgáltatók általi újraközlését vagy nyilvánossághoz közvetítését.

A szabály a személyes, nem kereskedelmi célú felhasználásra – pl. Facebook-megosztás – nem terjed ki, tehát nem a felhasználókat, hanem csak a digitális tartalomszolgáltatókat érinti.
A cikk leszögezi, hogy pusztán a linkelés nem lesz engedélyköteles; a sajtóközleményekből vett részletek azonban már érintettek lehetnek. Mivel a hiperlinkeket az online platformokon, amelyeken megosztásra kerülnek, ún. előnézetek kísérik, amelyek általában a tartalom címét, egy rövid szövegrészletet vagy ajánlót és egy képet tartalmaznak, az ilyen előnézetek – az egyéb körülményektől függően – már az új kiadói szomszédos jogok védelme alá eshetnek.

Mik azok a nagyon rövid részletek?

Az engedélyezési jogok „egyes szavakra” és „nagyon rövid részletekre” nem terjednek ki. A német jogértelmezés szerint a „nagyon rövid részlet” legfeljebb hét szó lehet, de a fogalom hiteles értelmezését természetesen az Európai Unió Bíróságától várhatjuk majd. A testület még korábban kimondta, hogy az újságcikkek 11 szavas szövegrészleteinek közlése már részleges többszörözésnek minősül. A joggyakorlatra figyelemmel tehát előrevetíthető, hogy a „nagyon rövid részletek” kategóriába valószínűleg 7-10 szó férhet majd bele.

Felmerül a kérdés, hogy ha ilyen sok kivételt építettek a jogszabályba, mire fog az vonatkozni egyáltalán. A linkelésre önmagában biztosan nem, hiszen a hiperlinkeket kifejezetten kivették a hatóköréből. Magánszemélyek közösségi oldalakon való megosztásaira és hobbiból írt blogjaira szintén nem, hiszen ezek a tevékenységek nem kereskedelmi jellegűek. De valószínűleg még az üzletszerűen működő tartalomszolgáltatók is szabadon felhasználhatják a máshol megjelent sajtóközleményeket, ha azt az általuk előállított tartalom keretében, ismertetési, elemzési vagy kritikai céllal teszik: az idézés szabadsága ugyanis az új kiadói jogokkal érintett sajtóközleményekre is vonatkozni fog.

Úgy tűnik, az új szabály kizárólag sajtóközlemények üzletszerűen működő digitális tartalomszolgáltatók általi, hozzáadott érték nélküli teljes vagy részleges újraközlésére vagy megosztására fog vonatkozni – véli Dr. Novák Zoltán, a Taylor Wessing Budapest szellemi tulajdon csapatának vezetője.

Az irányelv kihirdetése után a tagállamoknak 24 hónapjuk lesz arra, hogy átültessék a szabályozást tagállami jogukba. Mindaddig azonban, amíg az Európai Bíróság nem erősíti meg az irányelv kérdéses pontjainak helyes értelmezését, a tartalomszolgáltatók jogi helyzetének bizonytalanságát akár az egyszerű hírfogyasztók is megérezhetik.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo