hirdetés

Nincs más megoldás, emelni kell a béreket

Komoly problémák jelentkeznek a turizmusban és a vendéglátásban a szakemberhiány miatt – figyelmeztettek a szakemberek, akik szerint itthon már elfogytak a munkaerőpiac tartalékai, nincs kikből válogatni. A munkavállalók szerint érthető, hogy magasabb fizetésért külföldre mennek a dolgozók, hiszen itthon a magyar átlagbér felét is alig kapják meg. A megoldást adócsökkentés jelenthetné.
hirdetés

Kép. PIxabay

„Mindenki ismeri a történetet, hogy a szakácsok este még bepanírozzák a rántott húst, reggel viszont már csak egy sms várja az étteremtulajdonost, hogy külföldre mentek dolgozni, így sütheti ki a húst ő maga. Ez a történet nem vicc, a szakemberhiány most már a vállalkozások létét fenyegeti a turizmusban és a vendéglátásban” – mondta Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke. Az érdekképviseleti vezető szerint habár az ágazat jó makroszinten jó számokat produkál, a jövedelmezősége viszont alacsony, így a munkáltatók nem tudnak magasabb béreket kigazdálkodni, hogy megtartsák a munkavállalókat, akik viszont így külföldre mennek, ahol 3-4 szeresét keresik annak, amit itthon kaphatnának. (Idén nyáron különösen a Balaton partján szenvedtek ettől a vállalkozások.) „A megoldást az jelenthetné, hogy az állam több pénzt hagyna a munkáltatóknál, hogy meg tudják fizetni a jó munkaerőt” – vélekedett a VIMOSZ elnöke. A szakember szerint ezt az ágazatot terhelő 27 százalékos áfa, és/vagy a rendezvényszervezői piacot sújtó reprezentációs adó csökkentésével lehetne elérni.

Nincs hová nyúlni, béreket kell emelni

„Még ha hirtelen meg is emelik a béreket, a munkaadóknak már most sincs hová nyúlnia a munkaerőpiacon, a szakemberek elfogytak: vagy itthon, vagy külföldön foglaltak” – vélekedett Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke. A szakember szerint ugyanis nem új keletű jelenség a munkaerőhiány: ami először a gépgyártásban és az IT-szektorban jelentkezett és legfeljebb Nyugat-magyarországra volt jellemző, az egyre több ágazatban válik súlyos problémává immár a fővárosban és Kelet-Magyarországon is. (10-ből 6 vállalkozásnak gondjai vannak emiatt a Policy Agenda friss elemzése szerint.) „Évekkel ezelőtt azt lehetett hallani, hogy nincs hegesztő, de most már nem csak szakmunkások hiányoznak, hanem a szakképzést nem igénylő állásokra is alig-alig találni embert” – hangsúlyozta a szakember.

Megy a harc a magyar munkaerőért
A tehetséges munkaerő kivándorlása komoly feszültségeket okoz a hazai munkaerőpiacon, a magyar vállalatoknak harcba kell szállniuk európai versenytársaikkal a dolgozók megtartásáért. A munkaerőhiány különösen a központi és a nyugati országrészben jelent súlyos problémát.
Rolek Ferenc szerint a magyar munkaerőpiacon ugyanis a tartalékok kimerülőben vannak: a szakképzett munkavállalók a nem foglalkoztatottak körében nagyon kevesen vannak, a képzetlen munkaerő egy része pedig alkalmazhatatlan, tartósan inaktív. A külső munkaerőtartalékunk is alacsony: míg korábban a határon túli magyarokkal feltölthettük a kiürülő pozíciókat, az elmúlt években célországból tranzitországgá váltunk. „Rövidtávon ezért elkerülhetetlen a bérek emelése. Ez már több területen meg is indult. Ahhoz azonban, hogy a béreket emelni tudjuk, a vállalati terheket csökkenteni kell. Az MGYOSZ ezért azt támogatná, hogy a tb-járulék a jövőben reálértéken ne növekedjen” – emelte ki a MGYOSZ alelnöke.

Véleménye szerint a helyzet kulcsa az oktatás és a bevándorlás: mind az általános iskolai, mind a szakképzést át kell gondolni, és komolyabban törekedni kell a hátrányos helyzetű rétegek integrálására. „Itt komoly tartalékaink vannak, és hatalmas eredményekkel kecsegtetne, ha sikerülne valóban megmozdulni. az integráció területén, de még akkor is szükségünk lenne külső munkaerő bevándorlásra” – hangsúlyozta.

Ha lesz rendes fizetés, lesz rendes munkaerő

Az elmúlt években komoly nehézségekkel kellett szembenéznie a vendéglátásban dolgozó munkavállalóknak. „Sokak még mindig bizonytalan helyzetben vannak, csak néhány hétre, vagy hónapra iratnak alá velük szerződést. A munkáltató és a vendég elvárja a szakértelmet, a kedvességet, az odafigyelést, miközben a munkavállalók elfelejthetik a vasár- és ünnepnapokat, tizenkét órákat dolgoznak, váltott műszakban, sokszor hajnalig. Ehhez mérten az ágazatban dolgozók 49 százaléka minimálbérre van bejelentve, de a többiek sem keresnek többet, a fizetések a magyar átlagfizetés 60 százalékát is alig érik el” – mondta munkavállalói oldalról Váradi Zsuzsanna, a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet ügyvezető elnöke. Károsnak nevezte azt a gyakorlatot, hogy a munkavállalót minimálbérre jelentik be, a borravalót pedig „zsebbe kapja”.

„Ez egy mítosz, mióta bankkártya van senkinek sem csörögnek a zsebében a kétszázasok, a borravaló jelensége visszaszorulóban van” – mondta. Az érdekképviseleti vezető szerint támogatják munkavállalói oldalról, hogy adócsökkentéseken keresztül javítsák a vállalatok jövedelmezőségét, ám a számok azt mutatják, hogy bár érthető az a felfogás, ha drágulnak a bérek, akkor nő a vállalkozások költsége, de egyre inkább olyan lesz a helyzet, hogy nincs elegendő munkaerő Magyarországon. Az pedig a legdrágább költség egy vállalkozás életében, ha nem tud teljesíteni, mert nincs elegendő személyi kapacitása. „Ha lesz rendes fizetés, akkor lesz rendes munkaerő is” – mondta.

A jó fizetés sem elég a fiataloknak
Munkaválasztásnál még mindig sokat nyom a latban a jövendőbeli fizetés nagysága a Deloitte friss felmérése szerint, de a korábbiakkal ellentétben már nem első helyen áll a munkaválasztás legfőbb tényezői között. Idén az első helyen az érdekes és előremutató feladatok megléte szerepel. A fiatalok még mindig többet akarnak, mint ami reális, de mással is lehet hatni.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo