Kezdődik az ellenőrzési hajrá, ezekre ugranak az ellenőrök

A nyár közeledtével egyre több hangsúlyt fektetnek a hatóságok a balatoni kisvállalkozások ellenőrzésére. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is még a szezonkezdet előtt országos ellenőrzést indít, és a somogyi, a veszprémi és a zalai fogyasztóvédelmi felügyelőség emberei is az átlagosnál koncentráltabban látogatják majd a vendéglátóegységeket.

Kép: MTI Fotó: Balázs Attila

A somogyi felügyelők évente átlagosan mintegy 300 tóparti ellenőrzést végeztek, idén nyáron is felkeresik a vendéglőket, kiskocsmákat, szálláshelyeket, és cukrászdákat. A hagyományos szezonális ellenőrzések kiterjednek a vendéglátó-ipari létesítményekre, az ott zajló tevékenységre, és az elkészített vagy forgalmazott élelmiszerekre. Az ellenőrök vizsgálják a higiéniát, az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását - ez utóbbi esetében különösen nagy jelentősége van a hőkezelésnek vagy a hűtésnek - és figyelik a személyi higiéniát is mondta Zoltai Anna a Nébih vendéglátás és étkeztetés felügyeleti osztályának vezetője.

Egyre kevesebb vendéglátóhelyen tapasztalnak szabálytalanságokat, míg pár éve még halmozottan fordultak elő szabálytalanságok, a felügyelősség emberei 2014-ben már azt tapasztalták, hogy az egyszer megbüntetett helyeken igyekeznek mindennek eleget tenni és a következő alkalommal már nem kell bírságot kiszabniuk. A szokásos tempóban ezt azt jelenti, hogy mintegy 270 üzletet járnak végig a felügyelők júliusig.

A Nébih tapasztalatai is kedvezőek, a szóvivő úgy fogalmazott az igényes vendéglátóhelyeken nyomon követhetőek a felhasznált alapanyagok, élelmiszerek. A vendéglátásban európai norma szerint kötelező a fogyasztókat figyelmeztetni az élelmiszerek allergiát okozó jellemzőire, és az erre vonatkozó jelzések egyre több étlapon vannak jelen szerencsére.

Amire minden vendéglátósnak érdemes odafigyelnie az a takarítás, mert annak hiánya azonnali bírságot vonhat maga után. Ugyanilyen körültekintéssel kell lenni a megfelelő mosogatással is, valamint, hogy a dolgozóknak legyen egészségügyi alkalmassági vizsgálata. A szűrőn persze úgy is fenn lehet akadni, ha az alkalmazott nem tartja be a személyi higiéniás szabályokat, sajnos ez is az őt alkalmazó munkáltató felelőssége. Arra azonban még a lángossütőknek is ügyelniük kell, hogy a dolgozóknak legyen készmosójuk és biztosítsanak a személyzetnek megfelelő illemhelyet.

Fontos határidő jön a vállalkozásoknak
Már elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján a 2015. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj megújult bevallási felülete. Az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjét érintő kötelezettségnek 2015. május 31-ig kell eleget tenni.

Véleményvezér

Svédország gazdasági csodája

Svédország gazdasági csodája 

A svédek nem másokra mutogatnak, hanem csak egyszerűen jól teljesítenek.
A szlovák kormány meggondolta magát, mégis támogatják Ukrajnát katonai eszközökkel

A szlovák kormány meggondolta magát, mégis támogatják Ukrajnát katonai eszközökkel 

Magyarország egyre jobban elszigetelődik Ukrajna ellenes álláspontjával.
Kormányváltás lesz Csehországban, de Ukrajna támogatása marad

Kormányváltás lesz Csehországban, de Ukrajna támogatása marad 

Babis célja egypárti kormány létrehozása, amelyet más pártok kívülről támogatnának.
Hadházy Ákos szerint luxusutakra jártak a köztévé vezetői az adófizetők pénzéből

Hadházy Ákos szerint luxusutakra jártak a köztévé vezetői az adófizetők pénzéből 

Az adófizetők pénze könnyen vihető préda.
Egy magyar szervezet is részt vett egy olyan gyűlésen, amelynek célja az Orosz Birodalom helyreállítása

Egy magyar szervezet is részt vett egy olyan gyűlésen, amelynek célja az Orosz Birodalom helyreállítása 

Az Orosz Birodalom helyreállítása sok ember álma Keleten.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo