Kezdődik az ellenőrzési hajrá, ezekre ugranak az ellenőrök

A nyár közeledtével egyre több hangsúlyt fektetnek a hatóságok a balatoni kisvállalkozások ellenőrzésére. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is még a szezonkezdet előtt országos ellenőrzést indít, és a somogyi, a veszprémi és a zalai fogyasztóvédelmi felügyelőség emberei is az átlagosnál koncentráltabban látogatják majd a vendéglátóegységeket.

Megváltó vagy „csak” leváltó lehet Magyar Péter? Kihúzza az Orbán-kormány 2026-ig?
Meddig marad szankciós listán Rogán Antal? Mi lesz a régi ellenzékkel?
Online Klasszis Klub élőben Kéri Lászlóval!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a politológustól!

2025. január 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: MTI Fotó: Balázs Attila

A somogyi felügyelők évente átlagosan mintegy 300 tóparti ellenőrzést végeztek, idén nyáron is felkeresik a vendéglőket, kiskocsmákat, szálláshelyeket, és cukrászdákat. A hagyományos szezonális ellenőrzések kiterjednek a vendéglátó-ipari létesítményekre, az ott zajló tevékenységre, és az elkészített vagy forgalmazott élelmiszerekre. Az ellenőrök vizsgálják a higiéniát, az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását - ez utóbbi esetében különösen nagy jelentősége van a hőkezelésnek vagy a hűtésnek - és figyelik a személyi higiéniát is mondta Zoltai Anna a Nébih vendéglátás és étkeztetés felügyeleti osztályának vezetője.

Egyre kevesebb vendéglátóhelyen tapasztalnak szabálytalanságokat, míg pár éve még halmozottan fordultak elő szabálytalanságok, a felügyelősség emberei 2014-ben már azt tapasztalták, hogy az egyszer megbüntetett helyeken igyekeznek mindennek eleget tenni és a következő alkalommal már nem kell bírságot kiszabniuk. A szokásos tempóban ezt azt jelenti, hogy mintegy 270 üzletet járnak végig a felügyelők júliusig.

A Nébih tapasztalatai is kedvezőek, a szóvivő úgy fogalmazott az igényes vendéglátóhelyeken nyomon követhetőek a felhasznált alapanyagok, élelmiszerek. A vendéglátásban európai norma szerint kötelező a fogyasztókat figyelmeztetni az élelmiszerek allergiát okozó jellemzőire, és az erre vonatkozó jelzések egyre több étlapon vannak jelen szerencsére.

Amire minden vendéglátósnak érdemes odafigyelnie az a takarítás, mert annak hiánya azonnali bírságot vonhat maga után. Ugyanilyen körültekintéssel kell lenni a megfelelő mosogatással is, valamint, hogy a dolgozóknak legyen egészségügyi alkalmassági vizsgálata. A szűrőn persze úgy is fenn lehet akadni, ha az alkalmazott nem tartja be a személyi higiéniás szabályokat, sajnos ez is az őt alkalmazó munkáltató felelőssége. Arra azonban még a lángossütőknek is ügyelniük kell, hogy a dolgozóknak legyen készmosójuk és biztosítsanak a személyzetnek megfelelő illemhelyet.

Fontos határidő jön a vállalkozásoknak
Már elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján a 2015. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj megújult bevallási felülete. Az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjét érintő kötelezettségnek 2015. május 31-ig kell eleget tenni.

Véleményvezér

Magyar Péter ezúttal nagyon bele szállt Gulyás Gergelybe

Magyar Péter ezúttal nagyon bele szállt Gulyás Gergelybe 

Kölcsönösen árulással vádolják egymást.
A szankciók hatására beállt a Gazprom a földbe

A szankciók hatására beállt a Gazprom a földbe 

Vége a Gazprom nagyhatalmi státuszának.
Bréking, Orbán Viktor a dzsungelbe tart

Bréking, Orbán Viktor a dzsungelbe tart 

Reméljük Orbán Viktor testőrei remek dzsungelharcosok.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo