hirdetés

Készségútlevél segít a külföldi munkában

Az Európai Bizottság útjára indította az európai vendéglátói készségútlevelet, amely azt a célt szolgálja, hogy az európai álláskeresők és munkaadók könnyebben egymásra találjanak a vendéglátásban és az idegenforgalomban.
hirdetés

Kép: Pixabay

A készségútlevél segít a munkaerő-közvetítésnél fennálló nyelvi akadályok kiiktatásában, és megkönnyíti a vállalkozásoknak Európa-szerte, hogy összehasonlítsák az állásra jelentkezők képesítését és készségeit. Az uniós munkaerő-közvetítő portálon, az EURES-en megtalálható készségútlevél az EU összes hivatalos nyelvén rendelkezésre áll, és hamarosan más ágazatokban is bevezetésre kerül – írta a Turizmus Panoráma.

Készségútlevélre vonatkozó kezdeményezését a bizottság a vendéglátóiparban tevékeny munkáltatói és munkavállalói szervezetekkel, a szállodákat, éttermeket, kávézókat és hasonló létesítményeket egybefogó HOTREC és az élelmiszer-ipari, mezőgazdasági és idegenforgalmi szakszervezetek európai szövetsége, az EFFAT együttműködésével valósította meg.

A készségútlevélben a munkavállalók jól áttekinthető, rendszerezett formában feltüntethetik mindazokat a készségeket és kompetenciákat, amelyekre tanulmányaik, szakmai képzésük során, illetve előző munkahelyeiken szert tettek. Az európai készségútlevél kiegészíti a hagyományos szakmai önéletrajzot, és lehetővé teszi a munkaadóknak, hogy a nyelvi akadályok kiküszöbölésével rátaláljanak az elvárásaiknak leginkább megfelelő jelentkezőkre. Ezért fontos eszköze annak, hogy EU-szinten egymáshoz igazítsuk a munkaerő-piaci keresletet és kínálatot.

A vendéglátói készségútlevél az első azoknak a hasonló kezdeményezéseknek a sorában, melyeket a bizottság bevezetni készül azokban a gazdasági ágazatokban, ahol a munkavállalói mobilitás a leginkább jellemző.

Önkénteseknek is
Az „európai készségútlevél” az önkéntesek számára is rendelkezésre áll. Biztosítja a szakmai képesítések EU-szintű elismerését, az önkéntesek pedig e dokumentummal igazolhatják az önkéntesség alkalmával szerzett készségeiket és kompetenciáikat. Az útlevél alapjául az Europass (európai online önéletrajz) szolgál, hogy a kompetenciákat átlátható és összehasonlítható módon rögzíthessék.
 

 

hirdetés

Véleményvezér

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo