Külföldi munkavállalás cikkek


Magyarországról emigrál a legtöbb magasan képzett munkavállaló

Magyarországról emigrál a legtöbb magasan képzett munkavállaló 

Magyarországon a magasan képzettek elvándorlási rátája jelenleg közel 7 százalék.
Minden nyolcadik külföldi munkavállaló magyar Ausztriában - ennyit keresnek

Minden nyolcadik külföldi munkavállaló magyar Ausztriában - ennyit keresnek 

2,5-3-szoros bérek vannak a szomszédos országban, mint Magyarországon.
1,5 millió bevándorlóra lenne szüksége Németországnak

1,5 millió bevándorlóra lenne szüksége Németországnak  

A szövetségi kormány mellett működő független gazdasági tanácsadó testület elnöke jutott erre a számra. 
Könnyebben lehetne Németországban munkát vállalni

Könnyebben lehetne Németországban munkát vállalni  

Az Európai Unión kívüli országok munkavállalóinak németországi bevándorlását megkönnyítő szabályozásra készül a berlini vezetés.
Inkább külföld: mit terveznek a dolgozó fiatalok?

Inkább külföld: mit terveznek a dolgozó fiatalok? 

Ha úgy adódna, akkor a fiatalok 36 százaléka könnyen találna magának új munkát - legalábbis ezt mondták a 19-29 éves korosztály dolgozó tagjai a K&H ifjúsági indexéhez végzett felmérésben. 11 százalékuk viszont úgy véli, nagyon nehezen lehetne új állása. Az is kiderült a kutatásból, hogy a megkérdezettek 34 százaléka külföldön próbálná ki magát: ez az egyik legmagasabb érték a felmérés közel 10 éves történetében.
Külföldre kacsintanak a magyar dolgozók

Külföldre kacsintanak a magyar dolgozók 

2021-ben átlagosan 107 nap alatt pörgött ki egy álláshirdetés, míg minden harmadik dolgozó külföldön is keresett állást. A Jófogás a HR-szolgáltató Trenkwalderrel közösen tekintette át a magyar munkaerő mobilitásával kapcsolatos érdekességeket a tavalyi évre vonatkozóan. A munkavállalók 25 százaléka egyébként évente munkahelyet vált és minden második dolgozó munkahelyváltáson gondolkozik.
Hogyan érintik az EU-ban ingázó munkavállalókat a határzárak?

Hogyan érintik az EU-ban ingázó munkavállalókat a határzárak? 

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében a legtöbb EU-tagállam lezárta a határait, ami a sokmillió, azon belül több tízezer magyar ingázó munkavállalót különösen negatívan érintett. A helyzet munkajogi hátterét a Kapolyi Ügyvédi Iroda szakértője foglalja össze, aki felhívja a figyelmet, hogy ha a be- vagy kiutazási tilalom miatt az ingázó nem dolgozhat, akkor annak az EU-tagállamnak a joga az irányadó a következményekre, amelyben a munkavállaló rendszeresen munkát végez. Amennyiben ugyanakkor az ingázó elveszti a munkáját, a saját tagállamától igényelheti a munkanélküliekre vonatkozó ellátást.
Külföldi munka: ezeket az adózási szabályokat jó, ha tudod

Külföldi munka: ezeket az adózási szabályokat jó, ha tudod 

A rövid vagy hosszú távú külföldi munkavégzés: magyarok külföldi vagy külföldiek magyarországi kiküldetésének és munkavállalásának adózási és társadalombiztosítási szabályai önmagukban is nagyon bonyolultak, ráadásul ezek egymástól sok esetben el is válnak.
Három OKJ-s képzés, amivel nem tudsz mellélőni külföldi munkánál

Három OKJ-s képzés, amivel nem tudsz mellélőni külföldi munkánál 

Sokan gondolkodnak rövid vagy hosszabb távú külföldi munkavállalásban, azonban egy ilyen kaland előtt érdemes alaposan felkészülni. Az alábbiakban a Perfekt oktatási szakértője ad néhány tippet azok számára, akik másik országban dolgoznának.
Még másfél millió magyar vándorolna ki

Még másfél millió magyar vándorolna ki 

Nagyjából 1,2 millió munkaképes korú felnőtt tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

„Néhány egyszerű kérdés után” maradhatnak az angliai magyarok 

A Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgároknak "néhány nagyon egyszerű kérdésre" kell csak válaszolniuk ahhoz, hogy a brit EU-tagság megszűnése után is változatlan jogosultságokkal, állandó letelepedési engedéllyel az országban maradhassanak - mondta csütörtökön a brit belügyminiszter.

Ne vágj bele a diákmunkába ész nélkül 

A nyári munkára készülő diákoknak van most a legnagyobb szükségük a biztosításra – hívja fel a figyelmet a CLB biztosítási alkusz cég annak kapcsán, hogy a munkaerőhiány miatt ezekben a hónapokban szinte minden területen a fiataloktól remélik a megoldást. Ebből akár baj is lehet. Legalábbis akkor, ha a diákok az egyre több pénz reményében „ész nélkül” bármibe belevágnak. Főleg külföldön.

Külföldi munka? Nem mindegy mennyit adózik 

Számos adóelőny érhető el azáltal, ha valaki átkerül egy másik ország adóztatási kör alá. Bár az, hogy egy magánszemély hol rendelkezik illetőséggel, nem választás kérdése, a személyes körülmények gondos megtervezésével alakítható, hogy valaki hol adózik. Ez pedig mindenkit érint, aki rövidebb-hosszabb ideig külföldön vállal munkát – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

A Brexit után is maradhatnak a magyarok Angliában 

Az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnése (Brexit) után is szabadon utazhatnának be a szigetországba az EU-s állampolgárok a brit belügyminisztérium készülőben lévő javaslata szerint.

A magyar egyetemista vállalkozna, a külföldi multihoz menne 

Az elsőéves hallgatók harmada próbálna szerencsét külföldön a diploma megszerzése után, míg a vidéki munkavállalás csupán a fiatalok töredéke számára ideális jövőkép – derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) legfrissebb Karrierterv kutatásából. A hazai diákok számára a saját vállalkozás létrehozása a legvonzóbb lehetőség, míg a külföldiek inkább ismert multinacionális cégeknél vagy nemzetközi szervezeteknél dolgoznának. A diplomázástól az elsőévesek idehaza elsősorban magasabb jövedelmet és biztos megélhetést, a külföldiek a tudás és műveltség megszerzését várják.

Hazatérnének a külföldön dolgozó magyarok? 

A kivándorlás valószínűleg elérte a csúcspontját, a közeljövőben megkezdődhet a külföldön dolgozó közép-európaiak hazaköltözése – derült ki a Colliers International legfrissebb tanulmányából.

A nyugati országrészből mennének leginkább külföldre a fiatalok 

Az állásban lévő 19-29 évesek 35 százaléka tervez külföldi munkavállalást, utoljára két éve volt ilyen magas a külföldre vágyók aránya. A nyugati országrészben élők közül pedig a fiatalok több mint fele számol ezzel a lehetőséggel, és itt érzik a legtöbben úgy, hogy könnyen találnának új állást – derült ki a K&H fiatalok jóléti indexéből. A diákok mintegy 46 százaléka próbálna szerencsét külföldön. 10-ből mindössze 4 dolgozó fiatal érzi magát megbecsültnek a munkahelyén, és bár arányuk nőtt, még mindig hasonlóan kevesen, a dolgozó fiatalok 36 százaléka lát előrelépési lehetőséget a jelenlegi helyükön.

Megvan, mennyi magyar dolgozik Nagy-Britanniában 

A brit statisztikai hivatal (ONS) legújabb, visszatekintő becslése szerint az évtized közepén 1,3 millió közép- és kelet-európai EU-állampolgár tartózkodott életvitelszerűen Nagy-Britanniában, és közülük a mintegy 80 ezernyi magyar foglalkoztatottsági rátája volt a legmagasabb.

Brexit: kilépés után is maradhatnak az uniós munkavállalók 

Theresa May brit kormányfő megígérte, hogy az Egyesült Királyság kilépése után is az országban maradhatnak azok az uniós állampolgárok, akik még a kiválás előtt érkeztek - közölték brit kormányzati források az uniós vezetők csütörtöki brüsszeli találkozóján.

Vezetni igen, megvezetni nem hagyják magukat a fiatalok 

Rengeteg fiatal munkavállaló megy külföldre, de ez a legtöbb esetben kényszer. A megfelelő munkakörülmények, a fizetés, a nyílt kommunikáció mind segíthet a hazai munkáltatóknak, hogy megszerezzék és megtartsák az Y generációt – derült ki a Piac & Profit konferenciáján.

Hol a legjobb dolgozni a világon? 

Ha a dolgozók szemszögéből nézzük, egyáltalán nem a világ legerősebb államai a legjobb helyek. Sőt, egy friss, amerikai felmérés szerint éppenséggel egy aprócska európai országban a legjobb dolgozni a világon. Megmutatjuk a többi toplistást is!

A diákok fele külföldre menne 

A fiatalok 51 százaléka szerint az elmúlt egy évben nehezebbé vált a továbbtanulás - derül ki a K&H fiatalok jóléti indexéből. A felmérés szerint az aktív keresők sem látják pozitívabban a jövőjüket: mindössze 26 százalékuk lát előrelépési lehetőséget jelenlegi munkahelyén, 43 százalékuk szerint azonban ez nem reális forgatókönyv. A külföldi munkavállalásról a diákok és az aktívan dolgozók véleménye jelentősen eltér: míg a diákok 54 százaléka, addig a dolgozók mindössze 19 százaléka fogadna el határon túli pozíciót.

Kiküldetés: érdemes lehet kipróbálni 

Nem kell csapot-papot hátrahagyva belevágni a külföldi munkakeresésbe: létezik olyan foglalkoztatási forma, amely biztonságosabb, és évtizedek óta alkalmazzák a magyar cégek.

A saját vállalkozást akarnak a tanulók 

A végzős hallgatók ötöde külföldre menne dolgozni, míg az itthon maradók töredéke vállalna vidéken munkát – derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Karrierterv kutatásából. A megkérdezett egyetemisták többsége a saját vállalkozás létrehozását tartja a legvonzóbb jövőképnek.

Berlin is kettős mércét alkalmazna a munkavállalókkal szemben 

Németországban drasztikusan szűkítik az uniós bevándorlók jogosultságát a szociális támogatásokra, az erről szóló törvényjavaslatot a jövő héten fogadja el a kormány - írta pénteken a Berliner Morgenpost című német lap.

Így nem fizetünk duplán adót 

Egyre több magyar dolgozó vállal átmeneti időre, vagy hosszabb távon külföldön munkát. De vajon a külföldön megszerzett jövedelem után mely országban kell adózni? A Bán és Karika Ügyvédi Társulás segít áttekinteni a kettős adóztatás és a gazdasági munkáltató szabályait a NAV gyakorlata alapján.

Magyar nyugdíj Floridából? 

Egyszerűsödnek az amerikai munkavállalás feltételei. A munkavállalókra ezentúl a fogadó állam jogszabályai vonatkoznak, az 5 évnél rövidebb ideig a tengerentúlon dolgozók azonban kérhetik a magyarországi biztosítotti jogviszony fenntartását. A nyugdíjaknál össze kell számítani a biztosítási időket.

Maradhatnak a magyarok a britek többsége szerint 

A brit választók nagy többségének nincs kifogása az ellen, hogy a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok az országban maradhassanak a brit EU-tagság megszűnése után is - ez derül ki egy friss, helyi kutatásból.

Munkavállalás Angliában a Brexit után 

A sokkoló eredménnyel záruló Brexit népszavazás számos kérdést vet fel. A magyarok számára különösen fontos lehet, hogy mi lesz a kint dolgozókkal?

Komoly adóváltozásokat hoz a Brexit 

Leginkább az áfaszabályok változhatnak a Brexittel, céget alapítani továbbra is jó lesz Angliában – vélik a szakértők.

A magyar GDP is megsínyli a Brexitet, komoly harc lesz az uniós forrásokért 

Közel fél százalékponttal lassulhat a magyar növekedés is a Brexit miatt - erősítette meg Szijjártó Péter a nemzetgazdasági miniszter korábbi becslését. Komoly harcok lesznek a következő uniós költségvetési ciklus pénzeinek elosztásakor is, hiányozni fog a brit befizetés. A miniszter azt mondta, a kormány figyelni fog a kint dolgozó magyarok érdekeire a tárgyalások során, de egyébként sem valószínű, hogy mindenkit hazaküldenének.

20. századi módszerekkel próbálunk túlélni 

A motivációhiány a céges növekedés nagy kerékkötője. És a munkaerőhiány. A magyar gazdaság versenyelőnye, hogy itt olcsóbb a munkaerő, nem lesz tartható, 21. századi leadership módszerekre kell váltanunk mielőbb - mondták szakértők a Piac & Profit által szervezett Cégvezetők Csúcstalálkozóján.

Külföldön dolgozna? Egy szakma azért nem árt 

Továbbra is vonzó a magyarok körében a külföldi munkavállalás. Habár a statisztikai adatok szerint legnagyobb arányban felsőfokú végzettséggel vágnak neki a nagyvilágnak a munkakeresők, közülük csak kevesen tudnak saját szakmájukban elhelyezkedni. Ennek a fő oka, hogy az elméleti tudás helyett Európa-szerte nagyobb igény mutatkozik a jól képzett, gyakorlatias szaktudással rendelkező munkaerőre.

Bevándorló magyarok: mi vár rájuk Nyugaton? 

Nem csak a hozzánk érkező menekültek száma nő lendületesen, de azoké a magyar munkavállalóké is, akik inkább határon túl próbálnak szerencsét. De mire számíthatnak hazánk fiai gazdasági bevándorlóként?

Hogyan élnek a magyarok Angliában? 

Penészes, lepukkant lakás bérelhető Angliában havi 1200 fontért. Mármint az olcsóbb vidékeken. A brit fővárosban még ennél is drágább az élet. A kint élő magyarok tapasztalatai szerint nyelvtudás nélkül szinte esélytelen munkát találni, de ha találnak, akkor sem biztos, hogy telik luxusra.

Munkahelyi baleset külföldön – ki fizeti a számlát?  

Sok ponton találni hibát élet írta példamesénkben, ahol külföldi munka során szenvedett sérülést egy építkezésen dolgozó. Mindenki hibás, de ki fizeti a számlát?

Többszáz magyar cég dolgozott tavaly Németországban 

Tavaly mintegy 600 magyar vállalkozás 14 ezer alkalmazottja dolgozott Németországban vállalkozási szerződés keretében - közölte felmérése eredményét az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) hétfőn az MTI-vel.

Így fest, aki külföldre menne dolgozni 

Körvonalazódott a külföldre vágyó munkás képe: a legtöbben nők, nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel (74.16%), egyedülállók, és a legtöbben Budapestről mennének világgá.

Nyelvtudás nélkül dolgoznánk külföldön 

A munkaképes korú magyar lakosság nagyjából ötöde tervez egy-két éven belül hosszabb-rövidebb időtartamú külföldi munkavállalást. Kevesebb szó esik viszont arról, hogy ezeknek az embereknek mekkora része rendelkezik az ehhez szükséges képességekkel, mekkora esélyük van ténylegesen munkát találni.

Így nyer a magyar gazdaság is a külföldön dolgozókon 

A külföldi munkavállalás nyilván jelentős kockázatot is jelent, főleg, ha már a határon túl kezd valaki munkát keresni. Ebben segíthetnek a kölcsönző cégek, amelyeken keresztül valójában magyar alkalmazott marad a munkavállaló – uniós fizetésért.

Készségútlevél segít a külföldi munkában 

Az Európai Bizottság útjára indította az európai vendéglátói készségútlevelet, amely azt a célt szolgálja, hogy az európai álláskeresők és munkaadók könnyebben egymásra találjanak a vendéglátásban és az idegenforgalomban.

Mindenképpen sokk külföldön dolgozni 

Amikor az ember külföldre utazik nyaralni, sokszor elviszi magával a fél patikát, aztán kiderül, hogy éppen a nyaraló mellett van a gyógyszertár. Ismeretlen helyre utazni még két hétre sem egyszerű, hát még hosszú távon munkát vállalni külföldön vagy külföldiként Magyarországon.

Hova mehet dolgozni a magyar? 

Dubajban a világ egyik vezető légitársasága személyzetének az ápolására, Angliában pedig ruházati világmárkák cégeihez toboroznak Magyarországról munkavállalókat. Németország is várja a szakembereket.

Külföldi munka? Hol fizessük a TB-t? 

Szűkös hazai és vonzó külföldi lehetőségek állnak azon munkavállalók döntésének a háttérben, akik úgy döntenek, hogy külföldön folytatják munkájukat. Ám az adózás szempontjából nem mindegy, hogy a munkavállaló hol fizeti be az egészségügyi járulékot.

A nőknek jobban bejön a külföldi munka 

Jellemzően Nógrád megyéből pályázik külföldre a legtöbb nő, míg Békés megyéből inkább a férfiak mennének. A hölgyek elsősorban a brit, míg az urak inkább a német álláslehetőségeket böngészik.

Brüsszel segíti a munkaerővándorlást 

Megjelenik a szakmai képesítést igazoló virtuális kártya, amelynek segítségével európai szakemberek kevesebb papírmunkával vállalhatnak munkát más uniós országban - döntött az Európai Parlament szerdán.

Külföldön dolgozna? Erre ügyeljen a betegbiztosításnál! 

A külföldi munkavállalás sok kockázata közül a legjelentősebbek azok, amelyeket egy esetleges betegség, baleset vagy munkanélküliség hoz magával, ezért érdemes előre megismerkedni a célország társadalombiztosítási rendszerével a külföldi munkavállalás előtt.

Végre tudni, valójában hány magyar él külföldön  

A 18-49 éves, Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok 7,4 százaléka, 335 ezer ember tartózkodik tartósan külföldön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézetének új módszertanon alapuló gyorsbecslése szerint.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere

A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere 

Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Adózás

Egyszeri amnesztiát hirdetett a NAV, soha többé nem lesz ilyen

Egyszeri amnesztiát hirdetett a NAV, soha többé nem lesz ilyen 

Ilyen nem lesz többet - a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlása 2024. évben.

Cégblog

21 termékből 20 elbukott a Nébih tesztjén

21 termékből 20 elbukott a Nébih tesztjén  

Nem feleltek meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak.

Klímablog

Beépült az ingatlan árába az energiahatékonyság

Beépült az ingatlan árába az energiahatékonyság  

Egyelőre nem látni pontosan, az energetikai tanúsítvány mekkora hatással lesz a későbbiekben az ingatlan értékekre.

Társadalom

Példátlan botrány Németországban, az oroszok sikeresen hallgattak le német főtiszteket

Példátlan botrány Németországban, az oroszok sikeresen hallgattak le német főtiszteket 

Ukrajnai háború - Német védelmi miniszter: a lehallgatási ügy Putyin információs háborújának részét képezi.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo