Hol a legjobb dolgozni a világon?

Ha a dolgozók szemszögéből nézzük, egyáltalán nem a világ legerősebb államai a legjobb helyek. Sőt, egy friss, amerikai felmérés szerint éppenséggel egy aprócska európai országban a legjobb dolgozni a világon. Megmutatjuk a többi toplistást is!

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Hol vannak a legjobb munkalehetőségek a világon? És hol lehet a legjobban megélni a fizetésből? A felméréshez átlagkeresetként az amerikai dollárt vette alapul a The Balance, az eredmények szerint pedig a világ összes országa közül Luxemburg áll az első helyen. Ha megnézzük a listában szereplő országokat, kiderül, hogy ha nem is az átlagkereset tekintetében, de van, ahol jól állunk: a hazai éves garantált szabadságban csak a listavezető mögött maradunk le. Ugyanakkor nehéz nem észrevenni, hogy az átlagos munkaórák száma a lista minden tagjánál jelentősen kevesebb, mint a nálunk kötelező 40 óra, aminél a többség bőven többet dolgozik...

Íme a top 6 ország, ahol a legjobb dolgozni, legalábbis az alábbi szempontok szerint: átlagkereset, nyaralás, munkaszüneti napok száma, egészségügy, heti munkaórák száma.

Luxemburg
Kép:Pixabay

1.Luxemburg

Luxemburg az Európai Unió tagországa, az egyik legkisebb ország Európában. Ennek ellenére négy nyelvet használnak, a leggyakrabban beszélt a luxemburgi, majd a német, francia és angol. A gyéren lakott északi részt ellensúlyozzák a nagyvárosok, és a sűrűbben lakott deli területek. A falvakban gyakorta találkozunk borászatokkal, de legalább egy jelentősebb szőlőterület mindenhol van. Luxemburg polgárai élvezhetik az alacsony munkanélküliséget, a magas béreket és nem utolsó a nagyon alacsony bűnözési mutatót. Bár a magas megélhetési költségekkel minden itt élőnek meg kell birkóznia.

Átlagos bevétel évente: 60369 dollár

Minimálbér: 11.20 dollár óránként

Szabadság: legalább 25 nap egy évben

Ünnepnapok száma: 10

Szülői/szülési szabadság: 6 hónap teljes munkaidős fizetettként, 12 hónap részmunkaidős

Egészségügy: főként államilag támogatott, a dolgozói hozzájárulás a bruttó jövedelem 5,44 százaléka

6 óra munka, 8 óra pihenés, 10 óra szórakozás
Állandó háromnapos hétvégék? Vagy hat óra munka, nyolc óra pihenés, tíz óra szórakozás? Ki ne akarná? Azt gondolnánk, hogy a munkaadók. De nem így van. Sok cég számára megérné a négynapos, sőt, merész elképzelések szerint még az annál is rövidebb – munkahét.
Munkanélküliségi ráta: 6,5 százalék (2016 márciusi adat)

Átlagos heti munkaórák száma: 30

Top szektorok: Banki és pénzügyi szolgáltatások, építőipar, ingatlan szolgáltatások, vas, fém, és az acélipar, az informatika, a távközlés, szállítmányozás és logisztika, gumigyártás, üvegipar, a turizmus és a biotechnológia.

2.Svájc

A Svájci Államszövetség kantonokból, tartományokból áll. Az ország jól ismert a lélegzetelállító hegyi tájairól, az Alpok gyönyörű csúcsairól.  Az Alpok vonulata egy kelet-nyugati gátat alkot, amely korlátozza a hidegebb időjárási hatások áramlását az ország deli része felé, így a különböző területeken még az éghajlat is más. Hivatalos nyelvei a német, az olasz és a francia. A turizmus jelentős gazdasági ágazat Svájcban.

Átlagjövedelem: 58389 dollár

Nincs minimálbér

Szabadság: 20 nap

Ünnepnapok száma: 7-15

Szülői/szülési szabadság: 14 hetes, a fizetés 80 százaléka az ellátás

Egészségügy: magánszolgáltatók biztosítják és a magánszemélyek által fizetett

Munkanélküliségi ráta: 3,6 százalék (2016 februári adat)

Átlagos heti munkaórák: 31

Top szektorok:

Óragyártás, textilipar, precíziós műszerek gyártása, turizmus, banki és biztosítási szektor, vegyipar.

Amerikai Egyesült Államok
Kép:Pexels

3. Egyesült Államok

Oroszország és Kanada mögött, a több mint 9 826675 négyzetkilométernyi területével az Egyesült Államok a harmadik legnagyobb ország a világon. Mivel hatalmas és hosszan elnyúlik a kontinens, az éghajlata a mérsékelttől a sivatagin és mediterránon át a szubtrópusi, trópusiig terjed. Az Egyesült Államoknak nemzetközi politikai, kulturális és gazdasági befolyásának súlyát nem kell bizonygatni, nem mellesleg pedig a világ GDP-jének 25 százalékát adja.

Átlagjövedelem: 58714 dollár

Minimálbér: 7.25 dollár óránként

Szabadság: Nincs garantált minimum; átlagosan 10 -20 nap

Így nem fizetünk duplán adót
Egyre több magyar dolgozó vállal átmeneti időre, vagy hosszabb távon külföldön munkát. De vajon a külföldön megszerzett jövedelem után mely országban kell adózni? Szakértők segítségével áttekintettük a kettős adóztatás és a gazdasági munkáltató szabályait a NAV gyakorlata alapján.
Ünnepnapok: átlagosan 8, a privát szektorban dolgozóknak nincs törvényesen előírt

Szülői/szülési szabadság: 12 hetes, és nem fizetett.

Egészségügy:  Az alacsony jövedelműek támogatást kapnak, de lényegében saját biztosítás fedezi.

Munkanélküliségi ráta: 4,8 százalék (2017 januári adat)

Átlagos munkaórák: 34,4

Top szektorok:

Gépjárműgyártás, távközlés, acélipar, elektronikai ipar, élelmiszer-feldolgozás, bányászat, repülés.

4. Ausztrália

Mivel szó szerint a világ másik oldalán van, az évszakok Ausztráliában éppen ellentétesek azzal, ahogy mi megszoktuk. A tél június-augusztusban “tombol”, a tavasz szeptember-novemberben van, nyár decembertől februárig és az ősz márciustól májusig. Ausztrália hihetetlenül gazdag és változatos állatvilággal rendelkezik, több mint 378 emlősfaj, 828 madárfaj, 4000 halfaj, 300 faj gyíkok, 140 kígyó faj, két krokodil faj és mintegy 50 fajta tengeri emlős él az országban - tény, hogy itt van a legtöbb halálos faj is a közelben. Ausztráliára is jellemző a kivételes földrajzi sokszínűség, beleértve a hegyek, sivatagok, és a trópusi esőerdők váltakozását. Az ország egy sziget, ami határos mind az Indiai és a Csendes-óceánnal, valamint számos más tengerrel.

Átlagjövedelem: 50167 dollár

Minimálbér: 10.90 dollár óránként

Szabadság: legalább 20 nap

Ünnepnapok: legalább 7

Szülői/szülési szabadság: a munkavállalók jogosultak rá, legfeljebb 18 hétig, elátás a minimálbér összege. De 12 hónap fizetés nélküli szabadságra jogosultak pluszban.

Egészségügy: a kormány által finanszírozott, de jellemző, hogy magánbiztosítás is kiegészíti a kormány által biztosított egészségügyi rendszert.

Munkanélküliségi ráta: 5,7 százalék (2017januári adat)

Átlagos heti munkaórák: 32

Top szektorok:

Építőipari, ipari berendezések gyártása, közlekedési eszközök gyártása, az élelmiszer-feldolgozás, a vegyi anyagok gyártása, és az acélipar.

Norvégia
Kép:Pixabay

5. Norvégia

Norvégia gazdag ország, itt a 4. legmagasabb az egy főre jutó jövedelem a világon. Ám magasak a megélhetési költségek, ez részben a sok import élelmiszernek köszönhető, ami Norvégia életében meghatározó. Az ország egy félszigeten helyezkedik el, és az északi és keleti féltekéhez egyaránt kapcsolódik. Körülbelül az ország fele fekszik az északi sarkkör felé, ami nagyon rövid nappalokat jelent, időnként egész napos sötétséget, máskor hosszú nappalokat, beleértve éjféli napot nyáron. A világ legnagyobb lazac exportőre, bár a vagyonának jelentős része a nagy olajtartalékokból adódik, hiszen az ország a rangsorban a 10. legnagyobb olaj exportőr a világon.

Átlagjövedelem: 50908 dollár

Nincs minimálbér

Szabadság: 25 nap

Ünnepnapok: Legalább 2

Szülői/szülési szabadság: fizetett szabadságként a fizetés 80 százaléka jár 54 hétig, vagy 100 százalékos 44 hétig

Egészségügy: az egészségügyi államilag finanszírozott

Munkanélküliségi ráta: 4,4 százalék (2016 decemberi adat)

Átlagos heti munkaórák: 27,4

Top szektorok:

Kőolaj és földgáz, hajózás, halászat, élelmiszer-feldolgozás, a hajógyártás, a cellulóz- és papíripari termékek előállítása, fémmegmunkálás, fa- és fűrészáru termelés, bányászat, és a textilipar.

6. Hollandia

Hollandia rendkívül alacsonyan fekvő ország, mintegy negyede a tengerszint alatt található. Egyébként a legsűrűbben lakott ország Európában, 17.016.000 ember koncentrálódik 13086 négyzetméternyi a földterületre. Az ország híres a tulipánjairól és a világ vezető virág exportőre, a piac 40,3 százaléka a az övék, az értékesítés 3,2 milliárd dollár évente. A hivatalos nyelv a holland, de az angol nyelvet a lakosság 90 százaléka beszéli. Ez volt az első ország, amely 2000-ben legalizálta az azonos neműek házasságát.

Átlagjövedelem: 50670 dollár

Minimálbér: 9.60 dollár óránként

Szabadság: legalább 20 nap

Ünnepnapok: legalább 10

Szülői/szülési szabadság: 16 héten át jár a100 százalékos fizetés

Egészségügy: magánbiztosítás finanszírozza, a munkáltatók és a munkavállalók közösen fizetik

Munkanélküliségi ráta: 5,3 százalék (2017 januári adat)

Átlagos heti munkaórák: 27,3

Top szektorok:

Agrárszektor, fém- és gépipari termékek gyártása, elektromos gépek és berendezések gyártása, vegyi anyagok előállítása, kőolaj, építőipar, mikroelektronika, és a halászat.

 

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo