hirdetés

Külföldre kacsintanak a magyar dolgozók

2021-ben átlagosan 107 nap alatt pörgött ki egy álláshirdetés, míg minden harmadik dolgozó külföldön is keresett állást. A Jófogás a HR-szolgáltató Trenkwalderrel közösen tekintette át a magyar munkaerő mobilitásával kapcsolatos érdekességeket a tavalyi évre vonatkozóan. A munkavállalók 25 százaléka egyébként évente munkahelyet vált és minden második dolgozó munkahelyváltáson gondolkozik.
hirdetés

A Jófogás a felületén 2021-ben publikált csaknem 18 ezer álláshirdetést tekintette át, hogy big data elemzés segítségével kapjon pontosabb képet a hazai munkaerőpiacon végbemenő folyamatokról.

Az adatok szerint egy álláshirdetés átlagosan 107 nap alatt „pörgött ki”: a leghamarabb Zala megyében (66 nap), a leglassabban pedig Győr-Moson, illetve Komárom-Esztergom megyékben (122 nap). Álláshirdetések számában a Jófogáson Budapest (6918) és Pest megye (2769) vezetett, őket Hajdú-Bihar (888) és Bács-Kiskun megye (652) követte.

Úgy látjuk, hogy a legkevesebb álláshirdetést Nógrád, Tolna és Békés megyékben adták fel, míg az álláskeresők száma és a kínálkozó munkalehetőségek közti legnagyobb eltérést Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben láttuk. Ezekben a megyékben akár kétszer-háromszor többen kerestek állást, mint amennyi lehetőség helyben elérhető” – mondta Draskovits Tímea, a Jófogást üzemeltető Adevinta Classified Media Hungary Kft. apróhirdetési és ügyfélkapcsolati vezetője.
A szakmunkás, a fizikai és segédmunkás, a mezőgazdaság, valamint a szállítás/logisztika területeken elérhető álláshirdetések megtekintéseit összesítve az érdeklődők csaknem egyharmada külföldi álláshirdetések után is érdeklődött.

Külföldi munka sincs kizárva (Fotó: Pixabay)

A Trenkwalder eközben úgy látja, hogy éves szinten csaknem 800 ezer munkavállaló vált munkahelyet Magyarországon, de ezen felül is van még 2-300 ezer fő, akik ugyan nincsenek jelen a nyílt munkaerőpiacon, de szintén folyamatos mozgásban vannak.

A legmagasabb mobilitási indexszel rendelkező Csongrád, Somogy, Heves, Zala és Nógrád megyékben a külföldre költözési hajlandóság is sokkal magasabb. 2021-be is egyre csak nőtt a külföldi elszívóerő, míg a versenyszférában, 2000 fős mintán készített felmérésünk szerint a magyar munkavállalók is sokkal mobilisabbak, mint 5 éve. A megkérdezett munkavállalók közül a keleti országrészen a legelégedetlenebbek, de a megélhetéssel kapcsolatos problémák terén a Dél-Dunántúl dominál. Ezért abban a térségben is kiemelt figyelmet kell fordítani a munkaerő helyben tartására” – hangsúlyozta Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója.
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo