álláskeresés cikkek

hirdetés

Látványosan csökkentek egyes szakmákban a meghirdetett állások

Látványosan csökkentek egyes szakmákban a meghirdetett állások

Magyarország minden vármegyéjében emelkedett a meghirdetett állásokra leadott jelentkezések száma tavaly a negyedik negyedévben.
Romlik a munkaerőpiaci helyzet: lészámcsökkentésre készül a hazai cégek harmada

Romlik a munkaerőpiaci helyzet: lészámcsökkentésre készül a hazai cégek harmada

2023 első negyedévében a hazai munkáltatók 32 százaléka tervezi csökkenteni munkaerő-állományát, miközben csupán 22 százalékuk jelez előre bővítést.
Kapkodnak a cégek az informatikusok után

Kapkodnak a cégek az informatikusok után

Évek óta kongatják a vészharangot a szakmai szervezetek.
Beragadt az EU-s munkanélküliségi ráta

Beragadt az EU-s munkanélküliségi ráta

Novemberben nem változott a rekordalacsony munkanélküliségi ráta.
Mennyire könnyen találnak munkát a magyar fiatalok?

Mennyire könnyen találnak munkát a magyar fiatalok?

Reprezentatív kutatásban vizsgálta meg a Profession.hu, hogy mi igaz az álláspiacon legaktívabb három generáció egymásról alkotott sztereotípiáiból.
hirdetés
Többen dolgoznak, mint egy éve

Többen dolgoznak, mint egy éve

A munkanélküliek  száma 176 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék volt. 
A munkahelyek megmentésével még nem foglalkozik a kormány

A munkahelyek megmentésével még nem foglalkozik a kormány

A foglalkoztatásban még nem történtek drasztikus változások.
Elege van a németeknek - ha lehetne, azonnal otthagynák a munkahelyüket

Elege van a németeknek - ha lehetne, azonnal otthagynák a munkahelyüket

Németországban egyre többen veszítik el a kedvüket a munkától a Yougov közvélemény-kutató intézet felmérése szerint.
Hány magyar dolgozott a nyár közepén? Kijöttek a friss adatok

Hány magyar dolgozott a nyár közepén? Kijöttek a friss adatok

4 millió 714 ezer foglalkoztatott mellett 3,5 százalékos volt a munkanélküliség júliusban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Nem elég egy jó üzenet: ismerni kell a hívószavakat a sikeres toborzáshoz

Nem elég egy jó üzenet: ismerni kell a hívószavakat a sikeres toborzáshoz

A munkanélküliség trendje néhány éve ellenkezőjére billent, ma már sokkal inkább munkaerőhiányról beszélhetünk, a cégek nehezen tudnak megfelelő, tehetséges, képzett munkaerőhöz jutni. A magas foglalkoztatási szintnek, illetve az álláshirdetések tömkelegének köszönhetően nem tehetik meg a munkáltatók, hogy beállnak a sorba, hiszen sikert csak úgy érhetnek el, ha kommunikációs stratégiájukkal kitűnnek a tömegből.
hirdetés

Komoly gondban vannak a cégvezetők

Magyarországon jelenleg a munkaképes korú emberek közel 75 százaléka rendelkezik munkahellyel, a munkaerő 70 százalékát a kis- és közepes vállalkozások foglalkoztatják. Míg hosszú évekig, évtizedekig azt hallottuk, hogy a gazdasági szektor egyik legjelentősebb problémája a munkanélküliség, ma a munkaerőhiány okozza a legtöbb fejtörést a vezetők számára.

Hány magyarnak nincs munkája? Megjelentek a friss adatok

Májusban a munkanélküliek száma 169 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék volt, a foglalkoztatottak száma pedig elérte 4 millió 686 ezer főt.

Intő jel a cégeknek: rengeteg magyar készül munkahelyet váltani

A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban. Több mint egyharmaduk tervezi, hogy fizetésemelést kér, az anyagi elismerés mellett azonban a munkahelyi kiteljesedést is ugyanolyan fontosnak tartják. A képzett munkavállalók nagyobb valószínűséggel kérnek előléptetést és fizetésemelést. A PwC 44 ország több mint 52 000 munkavállalója körében végzett kutatásából - mely során 500 fős magyar mintát is vizsgáltak - az is kiderül, hogy a hazai munkavállalók mindössze 33 százaléka elégedett a munkájával, míg globális szinten ez az arány 71 százalék.

Segítséget kapnak az elbocsátott Tungsram-dolgozók

Támogatott képzéseket indítanak számukra.

Iszonyúan keresik a vendéglátósokat és a szakmunkásokat Magyarországon

Továbbra is tart az álláshirdetések számának növekedése, folyamatosan keresik az új munkavállalókat a cégek az ország minden megyéjében – mutat rá a Profession.hu első negyedéves jelentése. A tavalyi év azonos időszakához képest idén 66 százalékkal több állást hirdettek meg a portálon keresztül.

Létszámbővítésben gondolkodnak a hazai cégek, de a háború még bezavarhat

Egy friss kutatás szerint a következő negyedévben a hazai munkáltatók 32 százaléka jelez előre bővülést jelenlegi munkaerő-állományában, miközben csökkentést 19 százalékuk tervez. Az álláskeresők különösen az IT, technológia, távközlés, kommunikáció és média, illetve a nagy- és kiskereskedelmi szegmensekben számíthatnak élénk munkaerőkeresletre.

Ezek most a legkeresettebb szakmák

51. alkalommal rendezik meg a Műegyetemi Állásbörzét, itt villamosmérnököt és gépészmérnököt keresnek a legtöbben.

Pesszimisták a cégek: súlyos munkaerőhiányra számítanak

Egy friss felmérés szerint munkaerőhiányra számít a vállalkozások többsége, nagy részük szerint még súlyosabb is lesz a helyzet.

A pénz minden - ezért váltanak munkahelyet a magyarok

Az új állás keresésének legerősebb indoka a nem megfelelő fizetés - derül ki a Műegyetemi Állásbörze szervezői által készített friss közvélemény-kutatásból. A válaszadók jelenleg nagyjából fele-fele arányban gondolkoznak munkahelyváltáson. A főként fiatalok által kitöltött felmérésből az is kirajzolódik, a munkavállalók igénylik az innovatív megoldásokat, átlagosan leginkább a négynapos munkahétnek és a rendszeres közösségépítő programoknak örülnének.

Külföldre kacsintanak a magyar dolgozók

2021-ben átlagosan 107 nap alatt pörgött ki egy álláshirdetés, míg minden harmadik dolgozó külföldön is keresett állást. A Jófogás a HR-szolgáltató Trenkwalderrel közösen tekintette át a magyar munkaerő mobilitásával kapcsolatos érdekességeket a tavalyi évre vonatkozóan. A munkavállalók 25 százaléka egyébként évente munkahelyet vált és minden második dolgozó munkahelyváltáson gondolkozik.

Egyre durvább a munkaerőhiány ebben a szektorban

A járványhelyzet hatása számos más ágazatban visszaszorulni látszik, azonban a munkaerőhiány még mindig aktuális probléma. A koronavírus erőteljes hatással volt a munkaerőpiacra minden szektorban, a logisztikában is. A logisztikai dolgozóknál egyre magasabb a munkaerőhiány, egyre több raktári dolgozót keresnek. Járványtól függetlenül mindemellett még szigorúbb biztonsági intézkedéseket kezdenek bevezetni a cégek. A QLM kitekintése.

Soha nem látott mozgások a munkaerőpiacon – miért váltanak a magyarok?

A dolgozók megéléseiből táplálkozó „nagy felismerés" jelenség következményeként újabb jelentős mozgás indulhat be világszerte a munkaerőpiacokon – mutat rá a Randstad Workmonitor 2021-es második felmérése. A több mint 27 ezer dolgozó megkérdezésével 34 piacon, köztük Magyarországon végzett kutatás eredményei azt mutatják, hogy globálisan és itthon is egyre többen fontolgatják új munkahely keresését. Igaz, míg a nemzetközi adatok arra utalnak, hogy e mögött sok esetben a pandémia hatására átértékelt professzionális és személyes célok és a felülvizsgált munkaerőpiaci pozíció állhat, addig nálunk továbbra is – globális összehasonlításban is kiugróan magas léptékben – a bérezés és a juttatások vezetnek a karrierdöntések során.

Fokozódik a verseny: hogyan tudják megszerezni és megtartani a legjobb munkavállalókat a cégek?

Áprilistól a járványügyi korlátozások feloldásával több ágazat is újraindult, a vállalatok bátrabban mertek tervezni, így erős munkaerőhiány alakult ki a piacon. A verseny a munkavállalókért a járványhelyzet előtti, 2019-es évnél is erősebb. Ezzel párhuzamosan a munkakeresési kedv is növekedett, a dolgozók – miután érzékelték a lehetőségeik bővülését – bátrabban vágtak bele a munkahelyváltásba – derül ki a Profession.hu HR-körkép 2021 című friss, reprezentatív kutatásából. Egy ilyen versenyhelyzetben kulcsfontosságú kérdés a cégek számára, hogy hogyan tudják megszerezni a számukra legalkalmasabb munkavállalókat és megtartani a dolgozóikat.

Ezekkel a szakmákkal könnyen lehet boldogulni

Rengeteg olyan szakma van, amivel könnyen építhető karrier akár diploma nélkül, jól fizet, és nem kell éveket rászánnod arra, hogy pályát módosíts.

Bővül a program: így segítenék tovább az álláskeresők elhelyezkedését

Napokon belül bővül az álláskeresők elhelyezkedését ösztönző program - jelentette be Bodó Sándor az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

Komoly gonddal néznek szembe a webáruházak – ezt a vevők is megérzik

A munkaerőhiány visszafogja az e-kereskedelmet, sok webshopnak le kell állítania az online hirdetéseket, mert nem tudnák kiszolgálni a megnövekedett keresletet. Minden eddiginél fontosabbá vált a munkaszervezés, a legtöbben ugyanis nem ismerik fel, hogy milyen nagy munka és költség új embert találni egy adott pozícióba.

Egyre kevesebben keresnek állást Magyarországon

Egyre kevesebben keresnek állást Magyarországon

Most csak az nem tud elhelyezkedni, aki nem akar – állásdömping a munkaerőpiacon

A belföldi turizmus és vendéglátás munkerőhiánya rekordokat döntöget, és a kereskedelem is élénk évre számíthat. Mindezekhez munkaerő szükséges. A munkaerő toborzás a munkanélküliek magas száma ellenére sem könnyű feladat. Szezonális munkákra pedig nehéz jó munkaerőt találni. A 2021-es nyár munkaerőpiaci helyzetéről és a növekvő állásdömpingről Nemes-Nagy Szilvia, a Performia Hungary ügyvezető-tulajdonosa beszélt.

Mennyire szűkmarkú a kormány, ha a munkanélküliekről van szó?

A koronavírus-járvány a hazai munkanélküli ellátási rendszer sok hiányosságát felfedte.

Vége a korlátozásoknak – újra munkaerőhiány van

Az elmúlt időszakban a világjárvány átalakította a munkaerőpiacot, nyár elejére azonban visszarendeződött a pandémia előtti évhez hasonló állapotra: ismét munkaerőhiány mutatkozik, csakúgy, mint 2019-ben. A Profession.hu saját adatbázisa alapján készített friss felméréséből jól látszik, hogy bár az egy hirdetésre jelentkezők száma egyelőre a világjárvány előtti állapotokhoz képest valamelyest növekedett, közben folyamatos a visszarendeződés. Az elmúlt másfél évet az álláskeresők kiugróan nagy száma jellemezte, egy-egy meghirdetett pozícióra a megszokottnál jelentősen többen jelentkeztek, azonban ez a hullám lecsengeni látszik.

Hány ember vesztette el az állását az előző hónapban? Kijöttek a friss adatok

A munkanélküliség 4,4 százalékos volt áprilisban.

Hány embernek nem volt munkája márciusban? Megjelentek a friss adatok

A munkanélküliségi ráta 4 százalékon állt.

Hány ember veszítette el az állását a járvány miatt? Kijöttek a friss adatok

2021 februárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 550 ezer fő volt, ami – jórészt a koronavírus okozta járvány gazdasági következményeként – 104 ezer fővel kevesebb az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor 14 ezerrel több, mint az előző hónapban - közölte a KSH.

A világjárvány ellenére rengetegen fontolgatják a munkahelyváltást

A globális koronavírus-járvány következtében a munkavállalók 35 százaléka fontolgat munkahelyváltást a következő 12 hónapban, derül ki a Kaspersky jelentéséből. A karrierváltás válaszadók által említett két legfőbb mozgatórugója az adott körülmények között teljesen természetes és érthető is: az egyik a magasabb fizetésre való törekvés, a másik pedig a munka és a magánélet közötti megfelelő egyensúly kialakítása.

Szerdán nyit az ország egyik legnagyobb online állásbörzéje

Közel 1000 állás és több, mint 700 foglalható interjú időpont várja az álláskeresőket az ország legnagyobb múltú állásbörzéjén két napon át. Ezúttal a legtöbb állásajánlat villamosmérnököknek szól, de a legkeresettebbek között vannak az informatikusok és a gépészmérnöki végzettséggel rendelkezők is. Az esemény ingyenes és nyitott minden hallgató, pályakezdő és felsőfokú végzettséggel rendelkező tapasztalt munkavállaló számára.

Új álláskereső oldalt indított a kormány

A kormány a munkát keresők és a vállalkozások közötti kapcsolatok erősítése érdekében kedden elindítja a karrierm.hu oldalt – jelentette be Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint.

3+1 tipp, ami megkönnyíti az álláskeresést

Bár az utóbbi időben munkát találni különösen stresszes folyamat, jó hír, hogy a sikeres munkakeresés receptje tanulható, és csak pár alapvető készséget kell hozzá elsajátítani és gyakorolni. 

Ezekben a szakmákban érezhetjük most biztosnak az állásunkat

A programozók és a számviteli tudással rendelkező szakemberek iránt jelentős volt a kereslet a hazai munkaerőpiacon az elmúlt öt hónap során – mutat rá a Profession.hu és az EY elemzése. Az állásportál adatai szerint a szoftverfejlesztés és a könyvelés a koronavírus-járvány okozta válság alatt is stabil szakmának bizonyul Magyarországon.

Furcsa verseny zajlik a magyar munkaerőpiacon

Ma Magyarországon a foglalkoztatottság jóval nagyobb a férfiak, mint a nők körében, a fiatal nők – beleértve a kismamákat is – továbbra is kevésbé mobilisek a munkavállalás terén, mint a férfiak. A kismamákat, kisgyermekes anyukákat hagyományosan nem szokás a munkakereső fiatalok közé sorolni. Egy friss kutatásból ugyanakkor kiderült: sokszor hasonló kérdésekkel és problémákkal küzdenek, mint pályakezdő vagy frissdiplomás társaik. 

Hány ember veszítette el a munkáját a jávány miatt? Kjöttek a friss adatok

A második negyedévben 103 ezerrel dolgoztak kevesebben, mint egy évvel ezelőtt.

Felmérték, milyenek a magyar munkanélküli fiatalok

Hazánkban a koronavírus-járvány előtti időszakban kb. 15 százalékra volt tehető a 15-34 év közötti nem dolgozó, de nem is tanuló, ún. NEET fiatalok száma. Miközben a foglalkoztatottság folyamatosan növekedett az elmúlt években, felmerül a kérdés: kik azok a NEET fiatalok ma Magyarországon, és hogyan lehet segíteni nekik, kiváltképp a koronavírus-járvány utáni időszakban?

Hányan veszítették el állásukat? Kijöttek a legfrissebb adatok

A munkanélküliek száma 187 ezer fő volt áprilisban.

Gyenge lábakon álló cégek - hol a legnagyobb a munkanélküliség?

Márciusban a legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében veszítették el az állásukat.

Már több százezren keresnek állást a koronavírus hatásai miatt

Ígéretesen alakult az év eleje a munkaerőpiacon a veszélyhelyzet kihirdetéséig. Március 11-e után helyzet azonban drasztikusan megváltozott.

Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a magyar munkavállalók több mint fele

Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6 százaléka ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60 százalékuk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Így találhatak egymásra a munkanélkülivé vált emberek és a cégek

A „B” terv nevű mozgalom azoknak a munka nélkül maradt, de dolgozni akaró embereknek szeretne segíteni, akik a kialakult járványügyi helyzet hatására veszítették el napi megélhetésüket.

Hirtelen rengetegen elkezdtek állást keresni Magyarországon

Intenzív évet zárt tavaly az álláshirdetési és - keresési piac. A jelentkezők száma közel tizedével emelkedett az előző évhez képest, míg a cégek automatizálási szándéka magasabb fordulatszámra kapcsolt. Az év jellemző tendenciáinak markáns eleme, hogy a munkáltatók nyitottabbá váltak az atipikus foglalkoztatási formákra.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Adózás

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Cégblog

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Infokom

Kevesebb mobil és számítógép fogy

Kevesebb mobil és számítógép fogy

A személyi számítógépek, táblagépek és mobiltelefonok kiszállítása az idén várhatóan 4,4 százalékkal, 1,7 milliárdra csökken globálisan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo