hirdetés

Borturizmus? Egészségünkre!

Kezd felnőni a magyarországi borturizmus, ez látható a szaporodó programkínálatból, fesztiválokból. A nyolcvanas években már népszerűnek számító desztinációk mellett, mint a Badacsony, vagy a Tokaj-Hegyaljai borvidék, már olyan újabb, eddig viszonylag háttérbe szorult tájegységek is egyre népszerűbbé válnak, mint a legendás Hajósi pincesor, Pannonhalma, vagy a Móri borvidék.
hirdetés

A szüreti mulatságok nem veszítettek a bájukból, az évszázadok alatt kiforrott népszokások, a látványos programok és persze a jó borok a mai napig kiváló turistacsalogatónak számítanak. A magyarországi borturizmus mégis hosszú évtizedeken keresztül csak néhány kiemelt tájegység „futtatásáról" szól, míg más borvidékek háttérbe szorultak. Az elmúlt két évtizedben - nem utolsósorban odaadó helyi borászok és lelkes lokálpatrióták tevékenységének köszönhetően - újabb és újabb történelmi borvidékeink kapnak mind szélesebb nyilvánosságot. A borturizmus pedig szépen fejlődik mind a belföldi turistáknak, mind az idelátogató külföldieknek egyre csábítóbb program a pincelátogatás. Főként úgy, hogy a borvidékek nem csak borkostolókat, hanem komplex, aktív pihenéssel, vagy kulturális programokkal egybekötött szórakozást kínálnak.


Feljövőben a borturizmus

Nem is csoda, hiszen amellett, hogy a mértékkel fogyasztott, jó minőségű bor kedvező hatással van az egészségre, a borkóstolást az aktív pihenés más formáival is összeköthetik a látogatók. Népszerű program például a Balaton felvidéken a kerékpártúrákkal összekötött pincelátogatás és kevés tiszai kenutúra képzelhető el egy Tokajban eltöltött délután nélkül. Persze nem kell versenysportolónak lenni egy pincelátogatáshoz, a Hajósi pincesoron például gyalog is érdemes végigsétálni, be- betérve a vendégmarasztaló pincékbe.

A bor fogyasztása mellett a helyi élelmiszereket is végigkóstolhatjuk: Keszthely közelében ízes házi tejtermékeket, juh- és kecskesajtot, kiváló bioélelmiszereket kóstolhatunk, Tokaj és Zemplén mellett a nyírségi gyümölcsösökből főzött utolérhetetlen lekvárokkal kényeztethetjük a gyomrunkat, és a Hajós-Vaskúti borvidéken, aki kihagyja a messze földön híres dunai halászlevet (amit akár bajai módra tésztával is készítenek), főbenjáró vétséget követ el.


Tihanyban őrzik az egyik legrégibb magyar nyelvemléket - Kép: SXC

A híres borok és ízes ételek mellett a kultúráról sem kell lemondanunk: Pannonhalmán az ezeréves apátságban a híres kerengő mellett a rendkívüli ritkaságokkal büszkélkedő könyvtárat is megtekinthetjük, Tihanyban az apátság alapítólevelében az egyik legelső magyar nyelvemléket találjuk, nem is beszélve az apátságból nyíló utolérhetetlen balatoni panorámáról. Egerben a Szépasszony völgyben tett látogatás mellett érdemes megtekintenünk a helyi múzeumok tárlatát is.

Tokaj a világ legjobb helyei között
A világ 10 legjobb borturisztikai desztinációja közé választotta az amerikai Wine Enthusiast Magazin Tokajt. A szaklap szerint azonban nem csak a borok, de a gasztronómia és a számos programlehetőség miatt is érdemes felkeresni a térséget.

A magyar borvidékek tehát amellett, hogy kiváló borokat kínálnak, számtalan lehetőséget kínálnak a kikapcsolódásra, aktív pihenésre is. Több iroda ajánlatában elérhetőek egy-két-három napos bortúrák, amelyeket kimondottan a belföldi keresletre szabtak, a tájegységek pedig fesztiválokkal, szüreti mulatságokkal, rendezvényekkel csábítják a magyar turistákat.

A hajósi pincefalu

Hajós Magyarország déli részén, Kalocsától 20 km-re fekszik, mely az év bármely szakában kellemes kikapcsolódást nyújt az ide látogatóknak. A falutól kb. 3 km-re, a Duna menti löszhátra szőlőt telepítettek, az alatta húzódó löszpartba borospincéket vájtak. A pincék átlagosan 20-70 méter hosszúak, a hőmérsékletük évszaktól függetlenül 10-14 Celsius-fok, ezért kiváló borok érlelődnek bennük. Az Európában egyedülálló pincefalu 24 utcából és 1200 pincéből áll. Hangulatos utcáiban sétálva lehetőség van pincelátogatásra és a pincében érlelődő borok kóstolására.

A Móri borvidék

A Móri borvidék Magyarország 22 borvidéke közül méretében az egyik legkisebb, de a híresebb borvidékek közé tartozik. A Vértes és Bakony völgyében fekvő települések életében a múltban meghatározó szerepet játszott a szőlő- és bortermelés. A borvidéken, Móron és Csákberényben minden évben, októberben rendeznek bornapokat. A bor ünnepét a településeken látványos szüreti felvonulással, zenei programokkal, táncbemutatókkal, bálokkal és mulatozással kötik össze.

Pannonhalma

A Pannonhalmi-dombság, avagy a Sokoró az egyik legkisebb, ugyanakkor legősibb borkultúrával rendelkező borvidéke hazánknak. Győr-Moson-Sopron megye területén helyezkedik el. A borvidékhez jelenleg 13 település tartozik, a legnépszerűbb úti cél a Pannonhalmi ezeréves apátság.

Minőségi fejlesztés kell a turisztikai iparban
A Regionális Operatív Programok keretében harmincnégy új kiemelt turisztikai beruházás támogatásáról döntött a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság. Fejlesztik többek között a Bajai Halfőző Fesztivál infrastruktúráját, jut pénz a Szegedi Dómra, a Pécsi Állatkert funkcióbővítésére és megvalósulhat a szolnoki interaktív repülőmúzeum is. A fejlesztések kapcsán új munkahelyek jöhetnek létre, a helyi kis- és középvállalatok bízhatnak a beszállítói kereslet élénkülésében valamint a fellendülő turizmus kapcsán nyíló új piacokban.
hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo