Falusi turizmus cikkek

hirdetés

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
23 milliárd forint falusi turizmusra

23 milliárd forint falusi turizmusra

Többek között a falusi turizmus fejlesztését szolgálja az a mintegy 23 milliárd forint támogatás, amelyet a Miniszterelnökség első körben megítélt a Vidékfejlesztési Program nem mezőgazdasági tevékenységek támogatására meghirdetett pályázata keretében.
Markáns, helyi termékekre lenne szükség

Markáns, helyi termékekre lenne szükség

Egyelőre nem vált húzóágazattá a falusi turizmus Magyarországon, mert hiányoznak az ismert helyi márkák, termékek. Ennek ellenére egy-egy kevéssé ismert, periférikus kistérség mégis ki tudott törni az elszigeteltségből.
Öten aláírtak, de mások sincsenek kizárva

Öten aláírtak, de mások sincsenek kizárva

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) november 9-én, szombaton öt szervezettel kötött stratégiai megállapodást a jogszabályok előkészítésében való részvételről.
Jövő héttől lehet pályázni falusi turizmus fejlesztésre!

Jövő héttől lehet pályázni falusi turizmus fejlesztésre!

Több mint 13 milliárd forint áll rendelkezésre falusi szálláshelyek létrehozására, a meglévők bővítésére, turisztikai szolgáltatások fejlesztésére, a támogatásra jövő héttől beadhatóak a pályázatok - jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Vas megyei Szakonyfaluban.
hirdetés
Lehetőségek a tízmillió turista országában

Lehetőségek a tízmillió turista országában

A Világbank adatai szerint 2011-ben átléptük a bűvös határt, és a hazánkba látogató turisták száma immár eléri a teljes lakosság létszámát. Az ágazatban hosszú évek óta először nő a foglalkoztatottság, emelkednek a bevételek, sok helyütt mégis vendéghiánnyal küzdenek. A falusi turizmus nehéz éveket élt/él meg, és még mindig nincs igazi, nagy, nemzetközi konferenciaközpontunk, így az üzleti turizmusban rejlő lehetőségeket sem tudjuk maradéktalanul kihasználni.
Borturizmus? Egészségünkre!

Borturizmus? Egészségünkre!

Kezd felnőni a magyarországi borturizmus, ez látható a szaporodó programkínálatból, fesztiválokból. A nyolcvanas években már népszerűnek számító desztinációk mellett, mint a Badacsony, vagy a Tokaj-Hegyaljai borvidék, már olyan újabb, eddig viszonylag háttérbe szorult tájegységek is egyre népszerűbbé válnak, mint a legendás Hajósi pincesor, Pannonhalma, vagy a Móri borvidék.
Nyaralás két keréken

Nyaralás két keréken

Ha belföldi nyaralásról beszélünk, sokaknak egy wellnesshétvége, néhány nap pihenés valamelyik vidéki városban, egy-két hét a Balatonnál vagy a Tisza-tónál ötlik az eszébe. Pedig hazánk természeti adottságai kimondottan alkalmasak arra, hogy két keréken barangoljuk be, a tokaji borvidéktől egészen az Alpokalja eldugott erdei falvaiig.
Balatoni riadólánc: egy kiadó szobát sem talált a NAV

Balatoni riadólánc: egy kiadó szobát sem talált a NAV

Sok szabálytalansággal, mulasztással találkoznak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és az önkormányzatok adóellenőrei a Balaton parti szállásadók körében végrehajtott közös ellenőrzéseik során. Az eddigi ellenőrzések kétharmada tárt fel valamilyen szabálytalanságot, illetve hiányosságot.
A kempingek profitálnak a fesztiválokból

A kempingek profitálnak a fesztiválokból

Az emberek kétharmada látogat fesztiválokat, szállásra azonban keveset költenek: a fesztivállátogatók többsége az olcsóbb szálláshelyeket részesíti előnyben  - többek között ez derült ki a Szallas.hu felméréséből.
hirdetés

A SZÉP a falvakat is segíti

A hazai turizmus szempontjából jelentős megállapodást kötött a FATOSZ (Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége) és az OTP Pénztárszolgáltató, a Széchenyi Pihenőkártya első és legnagyobb hazai kibocsátója. Az új megállapodásnak köszönhetően potenciálisan több ezer falusi és agroturizmusban tevékenykedő vállalkozó válik képessé arra, hogy egyszerűsített módon váljon SZÉP kártya elfogadóhellyé.

Védjegyprogram indult Gyulán

-"Gyulai Termék" védjegyprogramot vezetett be a gyulai önkormányzat, Görgényi Ernő  polgármester szerdán 12 helyi termelőnek adta át a védjegyhasználati jogot a városi piacon.

Hatmilliárdos pályázati forrás nyílt meg

Július 1-től 6 milliárd forintra pályázhatnak az 5000 fő alatti lakosságszámú és a legfeljebb 100 fő/km2 népsűrűségű (viszonylag gyéren lakott) településeken működő turisztikai vállalkozások. A kérelmeket a LEADER Helyi Akciócsoportokhoz (HACS) kell eljuttatni július 31-ig.

Aratófesztivál és paraszt Forma1 Ópályiban

A régi mezőgazdasági hagyományok felelevenítésére kézi gabonabetakarító-versenyt rendeznek az ópályi aratófesztiválon július 8-án, és megfőzik a valamikori nehéz nyári munka ételeit is, a Paraszt Forma 1-en, szekérviadal szórakoztatja a nézősereget.

Alacsonyak a szállodaárak Budapesten

Szobafoglaltságban jól teljesített áprilisban Budapest, de a magas szállodai kihasználtság ellenére az átlag szobaárakat tekintve a 28. helyen végzett a vizsgált 31 város közül - derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) a nemzetközi és hazai szállodaipar 2012. január-áprilisi teljesítményéről szóló értékeléséből.

Nem ostorozni kell a kormányt, hanem jól lobbizni

Amíg a szakma különböző területei nem tudnak felülemelkedni az egyéni érdekeken, s nem fognak össze az egész ágazat számára fontos kérdésekben, addig nem is sikerülhet a lobbitevékenység - talán ez volt a legfontosabb konklúziója annak a kerekasztal beszélgetésnek, amelyet a Turisztikai Menedzserek Szövetsége szervezett nemrégiben, a budai Arcade Bistroban.

Augusztusban drágábban nyaralunk

A nyári hónapok közül augusztusban költjük a legtöbbet a nyaralásra, átlagosan 76 ezer forintot - derül ki a Szallas.hu adataiból. Idén is a fürdővárosok a legnépszerűbbek.

Nem luxus a zöld: így nyaralhatunk olcsón és környezetkímélően

A gazdasági válság ellenére folyamatos fellendülés mutatkozik a turisztikai iparágban világszinten. Ez főleg a luxusnyaralásokat érinti, azonban egyre többen vannak azok is, akiknek pénztárcájuk megóvása mellett a környezet kímélése is fontos.

Jó szezonban bíznak a Balatonnál

A balatoni előszezonban eddig 5-9 százalékkal nőtt a személyhajó- és kompforgalom az előző évhez képest, a kereskedelmi szálláshelyeken a május hozott némi javulást, de a június a korábbi évekhez hasonlóan alakult: az üdülőrégió szolgáltatói összességében bizakodóak az idei szezont illetően, amit a tavalyinál jobb időjárás reményére alapoznak.

Profitálni lehet a hosszú hétvégékből

Jól járhat a belföldi turizmus idén, több ok miatt is. Egyrész számukra áldás a sok, különböző ünnepeknek köszönhető, hosszú hétvége, de a nem túl rózsás gazdasági helyzet is. Ráadásul a SZÉP kártya is szépíti a képet.

Hatmilliárd falusi turizmusra

Július 1-31. között lehet pályázni turisztikai fejlesztésekre az 5 ezer fő alatti, viszonylag gyéren lakott településeken a kormány.hu tájékoztatása szerint.

A külföldiek húzzák a hazai turizmust

A külföldi vendégeknek köszönhetően a vendégéjszakák számának élénkülése a forgalom több mint 80%-át kitevő szállodákban folytatódott, melyben a négycsillagos házak szerepe volt meghatározó. Az ötcsillagos szállodák forgalma az előző hónapok visszaesése után újból emelkedett. Összességében a kereskedelmi szálláshelyeken a szállásdíjbevétel 14%-kal nőtt.

Várostrom, miniárvíz - Programajánló vasárnapra

Országszerte számtalan programmal várják a gyermekeket és a felnőtteket a Gyermeknap alkalmából, lesz várostrom Dunaföldváron és miniárvíz Budapesten.

Erdei vasút és bábjáték - Programajánló hétfőre

Indul a szezon a Vidámparkban, sétahajókázás és erdei vasút százéves gőzmozdonnyal Gemencben, Hungarikum-nap Tihanyban - a Pünkösd hétfő is bővelkedik családbarát programokban.

Programajánló: Bor, sajt, pálinka, Balaton

Indul a szezon a Balatonon, Pálinka és Hungarikum napok Tihanyban Borfesztivál Szegeden - bővelkedik kulináris élvezetekben a hosszú hétvége szombati napja.,

Közelre és olcsóbban utazik a magyar

A turizmus még nem tért magához a válság után, a szakmai szervezetek a következő egy-két évben nem reménykednek a látványos fellendülésben. A szállodaipar kilátásai bizonytalanok, az utazásszervezők óvatosabb üzletpolitikát követnek.

Turistacsalogatás uniós pénzből

Sikeres Európai Uniós pályázat segítségével az ipolysági székhelyű Ipoly-mente Környezetvédelmi és Kulturális Egyesület a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával közösen a térség felemelkedése érdekében a turizmust fellendítő fejlesztéseket valósított meg.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Adózás

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Cégblog

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Infokom

Kevesebb mobil és számítógép fogy

Kevesebb mobil és számítógép fogy

A személyi számítógépek, táblagépek és mobiltelefonok kiszállítása az idén várhatóan 4,4 százalékkal, 1,7 milliárdra csökken globálisan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo