hirdetés

Alacsonyak a szállodaárak Budapesten

Szobafoglaltságban jól teljesített áprilisban Budapest, de a magas szállodai kihasználtság ellenére az átlag szobaárakat tekintve a 28. helyen végzett a vizsgált 31 város közül - derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) a nemzetközi és hazai szállodaipar 2012. január-áprilisi teljesítményéről szóló értékeléséből.
hirdetés

A turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság legfrissebb felmérése alapján készített elemzés szerint áprilisban a szobafoglaltság szempontjából Budapest a 15. helyet szerezte meg 70,2 százalékkal. A szövetség szerint emellett feltűnő, hogy a magas szállodai kihasználtság ellenére az áprilisban elért 63,2 euró nettó átlag szobaár csak a 28., és a 44,3 euró nettó revpar (az egy kiadható szállodai szobára  
jutó árbevétel) a 26. helyhez volt elég.

 Az STR riportban szereplő 31 város között az első négy hónapban Budapest szállodái szobafoglaltságban a 27., nettó átlag szobaárban a 29., és nettó revparban ugyancsak a 29. helyen végeztek.


Jó a kihasználtság, alacsonyak az árak

A közleményben megjegyzik: az idén az első négy hónapban a hazai szállodák foglaltsága csak minimális mértékben javult az előző év azonos időszakához képest, és a revpar erősödése is elmaradt a forint árfolyamának euróhoz viszonyított gyengülésétől. A szövetség szerint az első négy hónapban döntően a külföldi kereslet dinamikus erősödése határozta meg a szállodák teljesítményének javulását.

Egyre többen fizetnek SZÉP-kártyával
Országos szinten a belföldi vendégéjszakák száma az idén az első négy hónapban 3,9 százalékkal nőtt 2011 hasonló időszakához képest. A hazai vendégek összesen 10,8 milliárd forintot fordítottak szállásdíjra, amelyből üdülési csekkel és SZÉP-kártyával együttesen 1,8 milliárd forintot egyenlítettek ki. Az összesítés szerint a SZÉP-kártya felhasználása dinamikusan nő: az első négy havi, összesen 353,3 millió forintos forgalmából 184,2 millió, tehát 52,1 százalék áprilisban realizálódott a hazai hotelekben.

Hozzáteszik: áprilisban országos szinten és a fővárosban is az idei első negyedévnél nagyobb mértékben javult az átlagár és a revpar, az országos eredményeket a budapesti hotelek, illetve vidéken a gyógyszállodák kiemelkedő javulása határozta meg.

 A vizsgált öt közép-kelet-európai ország (Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) között az idén az első négy hónapban a legjobb teljesítményt Ausztria szállodái nyújtották, a második helyen a csehországi szállodák szerepeltek.

 2012. január-április között a magyarországi szállodák átlagos szobafoglaltságban a 4., nettó átlag szobaárban az 5., nettó revparban szintén a 4. helyen végeztek a vizsgált 5 ország között. A január-április közötti időszakban országos szinten a szállodák bruttó szoba-árbevétele 33,2 milliárd forint volt, ami 12,5 százalékkal nagyobb a múlt évinél, az öt évvel korábbi, 2007-es bevételt viszont csak 4,4 százalékkal haladta meg. Ugyanebben az időszakban Budapesten a szállodák összes bruttó szoba-árbevétele 17,4 milliárd forint volt, az előző évinél 15 százalékkal, a 2007. évinél viszont csak 1,3 százalékkal nagyobb.

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo