Turista cikkek


A lakosság többségének csak néhány napos nyaralásra futotta

A lakosság többségének csak néhány napos nyaralásra futotta 

A hazai turizmus júliusban ugyan túlszárnyalta az egy évvel korábbi teljesítményt, ám a vendégéjszakák száma még a belföldi viszonylatban is elmarad a 2019-es számoktól.
Javul a helyzet: helyreállt a magyarországi turizmus?

Javul a helyzet: helyreállt a magyarországi turizmus? 

A nehezén már túl van a belföldi turizmus.
Új honlappal segítenének a munkát kereső turisztikai dolgozóknak

Új honlappal segítenének a munkát kereső turisztikai dolgozóknak 

Díjmentes turisztikai állásportált fejlesztett a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány.
Óriási bukást hozott a turisták hiánya

Óriási bukást hozott a turisták hiánya 

Tavaly 15,5 milliárd euró bevételkiesést szenvedett el Párizs és környékének vendéglátó- és szállodaipara a járvány miatt lecsökkent forgalom következtében a regionális turisztikai hivatal hétfői jelentése alapján.
Újabb elbukott szezon - rosszak a turizmus kilátásai

Újabb elbukott szezon - rosszak a turizmus kilátásai 

Az oltások lassú terítése és a fertőzési esetszám növekedése miatt az idei nyári turisztikai szezon is kimaradhat Európában, ami nagy csapást mérhet az olasz, spanyol, portugál és görög gazdaságokra a Morgan Stanley pénzintézet szerint.
Így tűntek el a turisták az országból

Így tűntek el a turisták az országból 

A belföldi turisták vendégéjszakáinak száma is csökkent, de az csak 2,1 százalékkal.
Nesze neked, Budapest! Mit hozott a fővárosi turizmusban a járvány?

Nesze neked, Budapest! Mit hozott a fővárosi turizmusban a járvány? 

Míg korábban pezsgő turisztikai központ volt a magyar főváros, addig idén erről egyáltalán nem beszélhetünk. Sőt olyan súlyos a helyzet, hogy a budapesti turizmus gyakorlatilag egy nyelvi oximoron lett. Még a szezonnak legjobb kilátásokkal nekifutó Balatonnál is óriási problémák vannak.
Ez még nem az igazi: sokkal kevesebb turista fordul meg a reptéren

Ez még nem az igazi: sokkal kevesebb turista fordul meg a reptéren 

Hiába éledezik a turizmus, egyelőre még kifejezetten messze vagyunk a megszokott szinttől.
A koronavírus adta meg az utolsó döfést a becsődölt utazási irodának

A koronavírus adta meg az utolsó döfést a becsődölt utazási irodának 

Már 2019-ben is félmilliárd forintos veszteség jött össze a májusban becsődölt Robinson Tours utazási irodánál, így a koronavírus-járvány csak megfejelte az amúgy is kulmináló anyagi problémákat.
Hogyan támogatnák meg a turizmust? Új részletek

Hogyan támogatnák meg a turizmust? Új részletek 

A koronavírus turizmusban mért káros hatásainak enyhítésére induló Széchenyi Turisztikai Kártya Programról érkeztek részletek a legfrissebb Magyar Közlönyben.

Beint Amerikának az Európai Unió 

A kiszivárgott információk szerint az Egyesült Államok nem került rá a biztonságos országok listájára.

Élet a koronavírus után: mi lesz a magyar turizmussal, ha nem jönnek a külföldiek? 

A szakemberek szerint is még néhány hónapot várni kell a külföldi turistákra, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag a teljes nyár kiesik. Mit jelent mindez a hazai idegenforgalom számára, képes lehet-e a belföldi turizmus mindezt ellensúlyozni?

Hamarosan már indulnak a repülők a nyaralóhelyekre 

Az utazási irodák az egészségügyi és adminisztratív szabályokat figyelembe véve, július elején tervezik elindítani a közvetlen charterjáratokat a mediterrán tengerparti üdülőhelyekre, áll a Magyar Utazási Irodák Szövetsége közleményében.

Még mindig érkeznek a külföldi turisták Magyarországra 

Decemberben a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőházakban, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 13 százalékkal nőtt, a belföldi vendégek által eltöltötteké 3,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Egy rossz lépés és több millió a kár 

A K&H Biztosító szakértői szerint egyre tudatosabbak a magyar turisták, többen kötnek utasbiztosítást a külföldi utak előtt, amelyek átlagos díja tavaly 6 775 forintot tett ki.

Felturbózza a luxuslakásbérlést az Airbnb 

Az Airbnb azokat a turistákat szeretné magához édesgeti, akik úgy érzik, a rövidtávú lakásbérlés nem kínál olyan kényelmet és luxust, mint a hotelek. Több honlap is van, mely már évek óta közvetít luxuslakóhelyeket, így az Airbnb kicsit későn kapott észbe.

Nyaralás alatt sem kapcsolunk ki 

A hazai üzletemberek 43 százaléka idén nyáron sem fogja kipihenni magát igazán, hisz napi egy-három óra munkát igyekszik beszúrni a nyaralás programjai közé - állítja a Regus felmérése. A kikapcsolni képtelenek 17 százaléka súlyos munkamániás: szeretteiket elhanyagolva a nyaralás alatt is naponta több mint három órát dolgoznak.

Védjegyprogram indult Gyulán 

-"Gyulai Termék" védjegyprogramot vezetett be a gyulai önkormányzat, Görgényi Ernő  polgármester szerdán 12 helyi termelőnek adta át a védjegyhasználati jogot a városi piacon.

Hatmilliárdos pályázati forrás nyílt meg 

Július 1-től 6 milliárd forintra pályázhatnak az 5000 fő alatti lakosságszámú és a legfeljebb 100 fő/km2 népsűrűségű (viszonylag gyéren lakott) településeken működő turisztikai vállalkozások. A kérelmeket a LEADER Helyi Akciócsoportokhoz (HACS) kell eljuttatni július 31-ig.

Alacsonyak a szállodaárak Budapesten 

Szobafoglaltságban jól teljesített áprilisban Budapest, de a magas szállodai kihasználtság ellenére az átlag szobaárakat tekintve a 28. helyen végzett a vizsgált 31 város közül - derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) a nemzetközi és hazai szállodaipar 2012. január-áprilisi teljesítményéről szóló értékeléséből.

Nem ostorozni kell a kormányt, hanem jól lobbizni 

Amíg a szakma különböző területei nem tudnak felülemelkedni az egyéni érdekeken, s nem fognak össze az egész ágazat számára fontos kérdésekben, addig nem is sikerülhet a lobbitevékenység - talán ez volt a legfontosabb konklúziója annak a kerekasztal beszélgetésnek, amelyet a Turisztikai Menedzserek Szövetsége szervezett nemrégiben, a budai Arcade Bistroban.

Csak óvatosan az autópályákon! 

A magyarországi autópályákon a nyári hónapokban a legnagyobb a forgalom, ami fokozott odafigyelést igényel a gépjárművezetőktől. Hosszabb utazás előtt érdemes útitervet készíteni - szükség esetére alternatív lehetőséggel -, indulás előtt és a pihenőkben történő megálláskor pontos forgalmi információt kérni, valamint mind a gépjárművet, mind az utazókat megfelelően felkészíteni a több órás, akár egész napos eseményre.

Augusztusban drágábban nyaralunk 

A nyári hónapok közül augusztusban költjük a legtöbbet a nyaralásra, átlagosan 76 ezer forintot - derül ki a Szallas.hu adataiból. Idén is a fürdővárosok a legnépszerűbbek.

A külföldiek húzzák a hazai turizmust 

A külföldi vendégeknek köszönhetően a vendégéjszakák számának élénkülése a forgalom több mint 80%-át kitevő szállodákban folytatódott, melyben a négycsillagos házak szerepe volt meghatározó. Az ötcsillagos szállodák forgalma az előző hónapok visszaesése után újból emelkedett. Összességében a kereskedelmi szálláshelyeken a szállásdíjbevétel 14%-kal nőtt.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Pénzszerzés

Ne hagyja veszni a 150 ezer forintot!

Ne hagyja veszni a 150 ezer forintot! 

Itt az év vége, így most kell résen lenniük azoknak, akik szeretnének élni a nyugdíj- és egészségpénztári tagság után igénybe vehető 20 százalékos személyijövedelemadó-visszatérítés lehetőségével.

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Cégblog

Kihirdették a Klasszis TopDesign 2023 győzteseit: íme a nyertes hotelek, éttermek, tervezők

Kihirdették a Klasszis TopDesign 2023 győzteseit: íme a nyertes hotelek, éttermek, tervezők 

A napokban megnyílt ötcsillagos pesti belvárosi Hotel Dorotheában átadták a győzteseknek a díjakat a Klasszis Csoport által meghirdetett Klasszis TopDesign 2023 gálaestjén.

Klímablog

Ebben is beelőztek a románok

Ebben is beelőztek a románok  

Elindult Romániában az italcsomagolásra használt műanyagflakonok, üvegpalackok és fémdobozok visszaváltását ösztönző betétdíjas rendszer.

Gazdaság

Fogamzásgátlókkal tör be a kínai piacra a Richter

Fogamzásgátlókkal tör be a kínai piacra a Richter 

A Richter és a Mithra kötelező erejű szándéknyilatkozatot írt alá estetrol tartalmú készítmények forgalmazásáról Kínában.

Társadalom

Elszabadultak a politikusok

Elszabadultak a politikusok 

Új dimenzióba került a világ. Az eddigi helyi összecsapásokon túl immár három nagy ország áll valóságos háborúban. Kettő közülük atomnagyhatalom. Az egyik Európát is megfenyegette atomcsapásokkal. Mi történt, mi változott, ami olyan mértékben felturbózta a hadviselést, hogy bár a fegyvergyárak csúcsüzemben termelnek, mégis egyes frontokon lőszerhiány van.

Infokom

Minden, amit a munkavállalóknak tudniuk kell, mielőtt használni kezdik a ChatGPT-t

Minden, amit a munkavállalóknak tudniuk kell, mielőtt használni kezdik a ChatGPT-t 

Az elmúlt hónapok során felerősödtek a mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó eszközökről szóló viták.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo