hirdetés

Nem ostorozni kell a kormányt, hanem jól lobbizni

Amíg a szakma különböző területei nem tudnak felülemelkedni az egyéni érdekeken, s nem fognak össze az egész ágazat számára fontos kérdésekben, addig nem is sikerülhet a lobbitevékenység - talán ez volt a legfontosabb konklúziója annak a kerekasztal beszélgetésnek, amelyet a Turisztikai Menedzserek Szövetsége szervezett nemrégiben, a budai Arcade Bistroban.
hirdetés

A beszélgetésen a résztvevők - a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége, a Turisztikai Tanácsadók Szövetsége, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Magyar Fürdőszövetség, a Turizmus Kft., a Turizmus Trend magazin vezető képviselői -  egyhangúlag állapították meg, hogy a turizmus a rendszerváltás óta nem képes elfoglalni a nemzetgazdaságban azt a helyet, amelyet teljesítménye szerint megérdemelne.

Ugyanakkor a korábbi kormányok és a jelenlegi kabinet ostorozása helyett a megoldást a minden eddiginél erőteljesebb lobbitevékenységben látják, aminek az előfeltétele, hogy a különböző területek képviselői mielőbb állapodjanak meg azokban a tételekben, amelyekben közösen tudnak, illetve akarnak fellépni a törvényhozás előtt. Egyetértettek abban is, hogy a gazdasági-politikai lobbi mellett az ország közvéleményét is folyamatosan tájékoztatni kell az ágazat gondjairól és eredményeiről, arról, hogy az ország turizmusának sikere nem csak azoknak fontos, akik közvetlenül érintettek benne.


Össze kell fogni a fontos kérdésekben.

A beszélgetésen kiemelten kezelték a Budapesten kialakult áldatlan helyzetet, miszerint a turizmusnak nem gazdája a fővárosi önkormányzat, az pedig példa nélküli, hogy gyakorlatilag önfenntartásra kárhoztatják a fővárosi turisztikai marketingszervezetet. Sok szó esett a vendéglátás helyzetéről is, sokadszorra kielemezve, hogy az adminisztrációs terhek az elmúlt 20 évben nem csökkentek, sőt, valamint, hogy a minden szabályt és előírást betartó vendéglők szinte törvényszerűen termelnek veszteséget.

A résztvevők szorgalmazták, hogy a kormány tegyen meg mindent egy új, nemzeti légitársaság elindításáért, ugyanis ez lenne az érdeke a magyar utazóknak, a nemzetközi repülőtérnek, valamint a magasabb kategóriájú, s így nagyobb bevételeket termelő szállodáknak, éttermeknek, rendezvényhelyszíneknek. Selmeczi Vilmos, az est házigazdája, a TMSZ gasztronómiai tagozatának elnöke zárszavában jelezte, hogy további, hasonló „Chef's Table" beszélgetésekre invitálják majd az érintetteket, mindig más és más helyszínen.

Augusztusban drágábban nyaralunk
A nyári hónapok közül augusztusban költjük a legtöbbet a nyaralásra, átlagosan 76 ezer forintot - derül ki a Szallas.hu adataiból. Idén is a fürdővárosok a legnépszerűbbek. Folyamatosan növekszik a nyár előrehaladtával az üdülésre fordított összeg a Szallas.hu statisztikája szerint. Míg a júniusi időszakra vonatkozó szállásfoglalások értéke átlagosan 34 400 forint volt, addig a júniusi nyaralások esetében átlagosan 63 400, az augusztusiaknál pedig 75 900 forintot fordítunk szállásfoglalásra. „Bár a főszezonban valamelyest emelkednek a szobaárak, a foglalások értéke nem csak emiatt növekszik. A nyár elején az iskola és a vizsgaidőszak miatt még jellemzően csak egy-egy hosszú hétvégére utazunk el, júliusban és augusztusban viszont a leállások is arra ösztönzik az embereket, hogy több szabadságot vegyenek ki" - árnyalta a képet Rácz István, a Szallas.hu csoport marketing vezetője.
hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo