hirdetés

Programajánló: Bor, sajt, pálinka, Balaton

Indul a szezon a Balatonon, Pálinka és Hungarikum napok Tihanyban Borfesztivál Szegeden - bővelkedik kulináris élvezetekben a hosszú hétvége szombati napja.,
hirdetés

Indul a szezon a Balatonon

 

Sűrűbben jár a komp
Szombattól sűrűbben és tovább közlekedik a balatoni komp Szántód és Tihany között. A következő, pünkösdi hétvégén pedig több hajót indítanak, mint ami az aktuális tavaszi menetrendben szerepel. A pünkösdi hétvége három napján a Siófok-Balatonfüred-Tihany, a Balatonföldvár-Tihanyrév-Tihany, valamint a Fonyód-Badacsony útvonalakon közlekedő menetrendszerinti hajók az érvényben lévő tavaszi menetrend helyett az előszezoni, illetve a főszezoni menetrend szerint, több járatszámmal fognak közlekedni, továbbá 9 kikötőből indulnak sétahajók. Május 27-én, gyermeknapon a szülőkkel együtt utazó gyerekek 14 éves korig ingyen hajózhatnak majd.

Aki ellátogat a Pünkösdi Ünnepek hetében a Balatonhoz, a Balaton7 keretében számos programon vehet részt. Ezek között vannak városi rendezvények és fesztiválok, mint például a badacsonyi Pünkösdi eljegyzés vagy a balatongyöröki Pünkösdi fesztivál, de más kulturális programok is várják a látogatókat. A vendégek megismerhetik a középkori várak titkait, megkóstolhatják a régió borvidékeinek kiváló borait és a régió éttermeinek kulináris különlegességeit. Az aktív időtöltés kedvelőinek szakvezetett kirándulásokat, Balatont kerülő, hévízi és zalakarosi szervezett kerékpártúrákat, vagy akár lovas programokat, balatoni sétahajózást is kínál az előszezoni programsorozat.

Összesen 68 szálláshely és 20 étterem jelentkezett a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának felhívására. A szálláshelyek többségében minimum 20%-os kedvezményt adnak, az éttermek pedig egységesen 10% kedvezményt biztosítanak minden vendégüknek.

Idén is igénybe vehető a Balaton Mix kedvezményes jegy, ugyanazzal a feltétellel, mint tavaly. A Balatoni Hajózási Zrt. és a MÁV-START Zrt. együttműködésében a május 18. és 28. között megrendezésre kerülő Balaton7 rendezvény alatt a Balaton Mix kombinált vasúti és hajójeggyel rendelkező utasok egy nappal tovább élvezhetik a korlátlan számú díjmentes utazást a Balaton körüli vasútvonalakon és a Balatonon közlekedő hajójáratokon.

A régió kedvezményes szezonális és Balaton7-es csomagajánlatai, valamint bővebb információ a Balaton7 programjairól és a pünkösdi rendezvényekről a www.balaton.itthon.hu weboldalon érhető el.

Tihany

Pálinka-és hungarikum napokat rendez a pálinkaház és az önkormányzat Tihanyban: szombattól pünkösd hétfőig kulturális, szórakoztató és gasztronómiai programok várják a látogatókat.

Szombaton Pálinka nappal kezdődik a rendezvénysorozat: a Pálinka-falu megnyitása után a Tihanyi Asszonykórus ad műsort, majd Túl az óperencián címmel Tóth Éva és Leblanc Győző operett és nosztalgia dalokat énekel, kívánságműsorral. Ha zene szól címmel a Tihanyi Musical Stúdió, majd Kocsis Tibor, Gyurcsik Tibor, végül a Balkán Fanatik lép színpadra, este nyolckor Retro disco zárja a napot.

Nyitott pincék

Pünkösd idején - 2012. május 26-28. között - országszerte 144 pince tárja szélesre kapuit, és kínál számos kedvezményt a Nyitott Pince Napok akció keretében. A Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió és a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében megvalósuló akcióban részt vevő pincék listája és további részletek elérhetők a www.itthon.hu valamint a www.nyitottpince.hu oldalakon.

Szegedi Borfesztivál

A borrendek felvonulásával kezdődik el pénteken a XVII. Szegedi Borfesztivál és a Szeged Napját köszöntő ünnepségsorozat, melyen másfél héten át több mint kétszáz program várja a helybélieket és a csongrádi megyeszékhelyre látogatókat.

A tíz napig tartó borfesztiválon százhúsz pincészet nemes nedűiből kóstolhat a több tízezer látogató. A kiváló borok mellett a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt komoly- és könnyűzenei, valamint dzsesszkoncertek is szórakoztatják az egybegyűlteket.

A borászok mellett vendéglátósok, sajt-, pálinka-, lepény-, lángos- és édességárusok gondoskodnak a változatosságról. Újdonságként a Gasztroudvar a Klauzál téren épül föl, itt az étkek mellett szintén kóstolhatnak bort és pálinkát is az arra járók, sőt itt lehetőség nyílik a házilag készített, kézműves sörök ízvilágának megismerésére is. Szombaton itt rendezik a nyolc ország versenyzőit felvonultató Miss Carpatica nemzetközi szépségverseny döntőjét, a fesztivál május 27-i zárónapján pedig a Nemzetiségi Folklórtalálkozót.

 

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo