hirdetés

Nyaralás két keréken

Ha belföldi nyaralásról beszélünk, sokaknak egy wellnesshétvége, néhány nap pihenés valamelyik vidéki városban, egy-két hét a Balatonnál vagy a Tisza-tónál ötlik az eszébe. Pedig hazánk természeti adottságai kimondottan alkalmasak arra, hogy két keréken barangoljuk be, a tokaji borvidéktől egészen az Alpokalja eldugott erdei falvaiig.
hirdetés

A kerékpározás amellett, hogy elsőrangú nyaralási forma, még az egészségünknek is jót tesz. Kiválóan edzi a szív- és vérkeringési rendszert, javítja a légzési funkciókat. Egyórás folyamatos, egyenletes, alacsony intenzitású kerékpározás körülbelül 300 kilokalóriát igényel, és - szemben más sportágakkal - az alacsony intenzitású, egyenletes mozgásnak köszönhetően főként a testzsírt csökkenti. Különösen a huzamosabb ideig tartó tekerésnél fontos a rendszeres folyadék- és szénhidrátbevitel.


Fotó: Fényes Gábor/PP Archív

Mielőtt útra kelnénk, néhány fontos tudnivaló és gyakorlati tanács. Magyarországon kerékpár személygépkocsin csak külön utánfutón vagy tetőcsomagtartón szállítható! A gépkocsi hátuljára felszerelhető, egy-három kerékpár szállítására alkalmas kerékpártartót a magyar szabályozás tiltja! Ha vasúton szállítjuk a biciklinket, előzetesen tájékozódjunk a MÁV-Start és a GYSEV honlapján a kerékpár-szállítási lehetőségekről. A szezonban ugyanis mind a két társaság indít kerékpárszállító vagonokat a fontosabb turisztikai célpontokra, az e célra kialakított kocsik általában a szerelvény végén vagy elején találhatók.

A két legnépszerűbb kerékpáros úti cél a Balaton és a Tisza-tó. A rövidebb, könnyű kikapcsolódást kínáló utak kedvelőinek az utóbbi körüli kiépített kerékpárút ideális lehet. Az összességében 60 kilométeres, tehát akár egy nap alatt is könnyen bejárható útvonal egész Európa leglaposabb kerékpárútja, ráadásul végig a tó körüli töltésen vezet, így kiváló rálátást kínál a 127 négyzetkilométeres páratlan természeti értékekkel bíró vízre. A Balaton körül immár tíz éve kiépült, összességében 210 kilométeres kerékpárút - bár a minősége helyenként gyalázatos - remek lehetőséget kínál többnapos túrára. A kényelmesen három-hat nap alatt teljesíthető útvonalba érdemes beiktatni az egyedülálló szépségű Kis-Balatont és a Káli-medencét.

Gyakorlati tanácsok

Válasszunk megfelelő kerékpárt!

Mindig legyen nálunk a kerékcseréhez szükséges alapvető szerszámcsomag, pumpa, tartalék belső gumik, egyebek.

Könnyű, az időjárásnak megfelelő, jól szellőző öltözékben kerékpározzunk!

Erős napfényben, a déli órákban, ha lehet, inkább húzódjunk árnyékos helyre.

Érdemes előre tájékozódni úti célunkról, beszerezni a szükséges kerékpáros-térképeket, lefoglalni a szálláshelyeket.

Biztonságosan két keréken
Lakott területen kívül éjszaka, illetve rossz látási viszonyok között kötelezően viselni kell a láthatósági mellényt vagy fényvisszaverő öltözéket! Kötelező az első (fehér) és a hátsó (piros) lámpa, valamint borostyánszínű küllőprizma az első és piros fényvisszaverő prizma a hátsó keréken! Lehetőleg csak kiépített vagy kijelölt kerékpárúton haladjunk. Fontos tudnivaló, hogy az általánosan elterjedt tévhittel szemben, a járdán tilos kerékpározni! A sisak használata felnőttek számára nem kötelező, de erősen ajánlott! A jó sisak nemcsak az életünket mentheti meg, hanem véd az erős napsütéstől vagy a gumik alól esetleg felverődő kavicsoktól is. 14 éven aluli gyermekek számára a sisak minden körülmények között kötelező! Különösen hosszabb túrák előtt fontos a kerékpárt szakszervizben ellenőriztetni. A szervizben kérjük a csapágyak lógásmentes állapotának ellenőrzését, ha kell, a bezsírozását. Nagyon fontos a kerekek ellenőrzése: centrírozás, a küllők vizsgálata feszesség és állapot szerint, a gumik átvizsgálása, a köpenyek sérülésmentességének, kopásának ellenőrzése.
hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo