Kerékpár cikkek


Biztosítás biciklire, de hogyan?

Biztosítás biciklire, de hogyan? 

Noha a hazai lakosság 40 százaléka használ legalább heti gyakorisággal kerékpárt, e járművekre továbbra sem egyszerű az igényeknek megfelelő biztosítást találni.
Bécs új rekord felállítására készül

Bécs új rekord felállítására készül  

Soha nem látott nagyságrendű bicikliút-építési programot hirdetett tavaly az osztrák főváros.
Újabb iparág került bajba a chiphiány miatt

Újabb iparág került bajba a chiphiány miatt 

Nemcsak az autóipar szenved a hiánytól.
Két év kihagyás után újraindul a határon átnyúló kerékpártúrákat támogató pályázat

Két év kihagyás után újraindul a határon átnyúló kerékpártúrákat támogató pályázat 

Ötven-hatvan szervező nyerhet akár félmillió forint vissza nem térítendő forrást a környezetbarát, egészséges közlekedési módot népszerűsítő túrák megrendezéséhez. A határmenti térségek kulturális, történelmi, építészeti és természetvédelmi értékeinek megismertetését is szolgáló kezdeményezés a járványhelyzet miatt tavaly és tavalyelőtt szünetelt. 2022-ben minden korábbinál nagyobb, 28 millió forintos keretösszegből valósulhatnak meg biciklis programok.
Elektromos teher kerékpár: indul a pályázat, itt vannak a részletek

Elektromos teher kerékpár: indul a pályázat, itt vannak a részletek 

Február 7-én indul a klíma- és természetvédelmi akciótervhez kapcsolódó 400 millió forint keretösszegű pályázat első szakasza, amely a városi térségekben szállítási tevékenységet vagy gyakori utazásokat igénylő szolgáltatást végző cégeknek, gazdasági társaságoknak, valamint civil szervezeteknek nyújt segítséget elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok beszerzéséhez.
Holnaptól újra lehet pályázni elektromos kerékpárok támogatására

Holnaptól újra lehet pályázni elektromos kerékpárok támogatására 

Folytatódik a klíma- és természetvédelmi akcióterv elektromos kerékpárok vásárlását segítő pályázata.
A kerékpárgyártást is lassítja a járvány

A kerékpárgyártást is lassítja a járvány 

Miközben egyre többen ülnek biciklire, főleg Budapesten.
Megint lehet pályázni elektromos kerékpárokra - itt vannak a részletek

Megint lehet pályázni elektromos kerékpárokra - itt vannak a részletek 

A második körében január 4-8. között várják a pályázatokat.
Felkészültek a hókotrók a kerékpárutakra – Bécsben

Felkészültek a hókotrók a kerékpárutakra – Bécsben 

Mivel a bécsi biciklisek negyede hóban, fagyban is ragaszkodik a kerékpárjához, az osztrák főváros köztisztasági vállalata mintegy 300 kilométernyi kerékpárutat kiemelten kezel a hideg évszakban. Akárcsak a főutakat, hóeséskor ezeket is folyamatosan takarítják, síkosságmentesítik.
Honorálnák a brit autósokat, ha figyelnek a kerékpárosokra

Honorálnák a brit autósokat, ha figyelnek a kerékpárosokra 

Olcsóbbá tennék a gépjárműbiztosítást a brit autósoknak, ha elvégeznek egy tanfolyamot, amitől nagyobb odafigyeléssel viseltetnének az utakon közlekedő kerékpárosok iránt. A brit közlekedési minisztérium egyúttal szigorúbban kezelné a kerékpársávban parkolást is. 

Féklámpával, kamerával felszerelt csodasisak védi a bicajost 

Sokrétű kerékpáros sisak jelent meg – kamerákkal, féklámpával és irányjelzővel. A digitális eszközök sokkal biztonságossá teszik a közlekedést.

Jobb a stressz ellen, mint a súlyok emelgetése 

A kerékpározás előnyeiről egészségünk megőrzésében már sokat tudunk. Osztrák tudósok vizsgálatai most azt mutatják, lelkiállapotunkon is sokat segít, ha két keréken közlekedünk.

Már rollerezhet is az Uberrel 

Az Uber az autó- és a kerékpár után most beszállt elektromos rollerek kölcsönzésébe is, amitől nem csak a közlekedési eszközöknél, hanem más területeken is remél eladásokat.

Ennyire egyszerű - egy tükörrel megelőzhető a baj 

Évente 28 kerékpárost gázolnak halálra Németországban jobbra eléjük kanyarodó teherautók, amelyek vezetői nem figyelik, vagy nem látják a közeledő kétkerekűt. A veszély elhárítására több megoldás is született már.

Ezekben az európai fővárosokban a legtisztább a levegő 

Budapesten a jó tömegközlekedés ellenére igen magas a légszennyezettség – derül ki a Greenpeace tanulmányából. Az is bizonyossá vált, hogy jobb azoknak a városoknak a levegője, ahol könnyebb lehet biciklire váltani.

Holnap hagyd otthon az autót, pattanj bringára 

Holnap a bringásoké lesz a főváros. Az I bike kerékpáros felvonulás 15 órakor a Tabánból indul, innen az Erzsébet hídon tekernek át Pestre – közölte a Kerékpáros Klub.

P+R parkoló nyílt kerékpárosoknak Bécsben 

Kerékpárok számára létesítettek P+R parkolót Bécsben, jelezte a város külképviseleti irodája. A liesingi pályaudvarnál található zárt kerékpártárolóban 28 bringának van hely; egy napra 70 centért lehet letenni a biciklit.

Sisak helyett légzsák védi a kerékpárost 

Egy malmöi cég több évig tartó kutatás és fejlesztés eredményeképpen innovatív fejvédő légzsákkal állt elő. A kerékpárosoknak bukósisak helyett egy diszkrét gallért kell csak hordaniuk. Ez utóbbiban van elhelyezve az összehajtott légzsák, mely balesetkor villámgyorsan felfújódik.

Bécs megelégelte a széthagyott bicajokat 

Bécs megelégelte, hogy szanaszét hevernek a kölcsönkerékpárok a városban és szigorú szabályozásra szánta el magát. A kölcsönzőcégeknek megadott határidőn belül el kell szállítaniuk a meghibásodott, vagy rossz helyen leállított kerékpárokat, különben akár 700 euró bírság is kiszabható rájuk.

Kicsi, kényelmetlen - és még csak nem is a mienk... 

Távol-keleti kerékpárkölcsönző cégek torlaszolják el német nagyvárosok utcáit. A hatóságok tehetetlenek, a polgárok pedig ráülnek az olcsón kínált bringákra – pedig azok kicsik és kényelmetlenek.

Ingyen lehet teherbiciklit bérelni Bécsben 

Bécsben mostantól bárki ingyen kölcsönözhet magának teherbiciklit. Egyelőre hét cargobike áll a lakosok rendelkezésére, de szeptembertől tizenegy teherbringából áll majd a flotta. Az üzemeltetők olyan üzletek, lokálok és irodák, amelyek a város támogatásával jutottak az új szállítóeszközhöz.

Na, akkor evezzünk át a Balatonról a Dunára! 

A műszaki felmérésekkel elkezdődött a Sió idegenforgalmi fejlesztése. A tervek szerint kajakkal, kenuval járható lesz a Balatont a Dunával összekötő folyó 85 kilométeres szakasza, mellette pedig kerékpárút épül.

Teker a magyar, főleg ha pesti 

Az elmúlt néhány évben Magyarország felsorakozott a legnagyobb biciklis nemzetek sorába. Felmérések szerint rendszeres kerékpárhasználatban európai szinten a harmadik helyet foglaljuk el a legendásan sokat kerékpározó hollandok és dánok mögött. Míg a két másik dobogós nemzet polgárainak 36, illetve 23 százaléka választja első számú napi közlekedési eszközként a biciklit, Magyarországon a válaszadók 22 százaléka indul minden nap kerékpárral munkába vagy iskolába. A Vatera adatelemzéséből többek között az is kiderül, hogy 36 százalékban hegyi kerékpárt választunk, a „legbringásabb” magyar város címe pedig nem meglepő módon Budapesté, öt év alatt 8.793 darab eladott kerékpárral.

Külföldre húznak a magyar bicikligyártók 

Túl van a válságon a hazai kerékpárgyártás, de a pozitív eredmények elsősorban az exportnak köszönhetőek – nyilatkozza Hantos Zoltán az Opten céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

A gyerekek miatt pattannak nyeregbe a magyarok 

A leggyakrabban gépkocsival közlekednek a magyarok, a megkérdezettek 60 százaléka ül hetente többször a volán mögé. Azonban, ha van gyerek a családban, akkor többször váltanak két kerékre: a szülők 40 százaléka szeretne többet biciklizni, míg a gyermektelen felnőtteknek csak 27 százaléka tervezi ezt. A közlekedési eszközök közül a legbiztonságosabbnak a vonatot tartjuk.

Uber-hatás: konkurenciát kapnak a bringásfutárok 

Új szolgáltatás jelent meg a megosztás gazdaságában, most a kerékpáros futárok aggódhatnak a bevételeik miatt. Az új szolgáltatás a városi kerékpározókat vonzza be a futárszolgálatba.

Kezdődik a bringaszezon! Mire ügyeljünk, hogy túl is éljük? 

Ahogy beköszönt a jó idő, egyre többen veszik elő kerékpárjaikat. Azonban sajnos ilyenkor a balesetek is megszaporodnak. Mire ügyeljünk, hogy túléljük a bringaszezont?

Könnyű eszköz, komoly bírság 

Egyre többen és többen pattannak kerékpárra, a lakosság jelentős része már télen sem mond le a kétkerekűek használatáról, pláne ragyogó napsütésben. Körültekintésre azonban itt is szükség van. A jó karban lévő biciklivel a saját épségünket óvjuk, a KRESZ betartásával pedig emellett a bírságoktól is megmenekülhetünk.

Aranykorban a drótszamár 

Egyre többen és többen pattannak kerékpárra, a lakosság jelentős része már télen sem mond le a kétkerekűek használatáról, pláne ragyogó napsütésben. Közhelynek számít, hogy a magyar kerékpárpiac hatalmas felívelésének lehetünk szemtanúi, igaz, arra csak becslésekre szorítkozhatunk, hogy mekkorára is nőtt ez a piac.

Kerékpárosbarát munkahelyek kerestetnek! 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hetedik alkalommal hirdeti meg a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely pályázatokat. Idén egyszerűsödik a pályázati eljárás, az adatlapot internetes felületen is ki lehet tölteni. A korábbi években indulóknak a már megküldött dokumentumokat nem kell ismételten beadniuk, a regisztrációnál kapott kóddal adataikat könnyen csatolhatják új jelentkezésükhöz.

Reggelit kaptak a bringás dolgozók 

Országszerte huszonhat helyszínen több mint 4000 kakaóscsigát és üdítőt osztott szét a Magyar Kerékpárosklub 200 aktivistája a kerékpárral munkába igyekvőknek csütörtökön reggel, a Bringázz a munkába (Bam!) kampány félidejénél.

A biciklis közlekedés is lehet szolgálati út 

A kerékpárral megtett szolgálati utakért is lehet kilométerenkénti térítést - 114 forint/km - igényelni Bécsben. A szolgálati bicikli emellett adómentes juttatás, ám a megtett kilométerekről útnyilvántartást kell vezetni.

Százmilliós fejlesztés a Neuzer esztergomi gyárában 

Az esztergomi Neuzer Kft., az ország legnagyobb, magyar tulajdonú, független kerékpárgyára 110 millió forintból korszerűsítette üzemét, a cég a beruházásokhoz közel 40 millió forint támogatást kapott az Európai Uniótól és a magyar államtól.

A 20 legszebb között a Balaton körüli biciklis út 

Európa legszebb kerékpáros túraútvonalai közé választotta a Balaton körüli kerékpárutat egy nívós némnet kiadó. A müncheni székhelyű Bruckmann Verlag ( http://www.bruckmann.de/), amely a Duna menti biciklis útról már több könyvet is kiadott, 2012. július végén jelentette meg újabb kerékpáros könyvét „Die schönsten Radtouren in Europa" címmel. A színes fotókkal illusztrált, 168 oldalas kötet Európa 20 legszebb kerékpáros útját mutatja be, egy-egy túrát 6-8 oldalban leírva.

Biciklin is tilos lehet a mobil 

Kiterjesztenének bizonyos, az autósokra is vonatkozó tilalmakat Bécsben a kerékpárosokra: elfelejthetnék a mobilt és az alkoholt. Ahogy az európai városokban egyre több ember számára a bicikli napi közlekedési eszközzé válik, a szabályozás szempontjából is nagyobb figyelem fordul a kétkerekű közlekedés felé.

Nyaralás két keréken 

Ha belföldi nyaralásról beszélünk, sokaknak egy wellnesshétvége, néhány nap pihenés valamelyik vidéki városban, egy-két hét a Balatonnál vagy a Tisza-tónál ötlik az eszébe. Pedig hazánk természeti adottságai kimondottan alkalmasak arra, hogy két keréken barangoljuk be, a tokaji borvidéktől egészen az Alpokalja eldugott erdei falvaiig.

Újraindul a verseny a Kerékpárosbarát címekért 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hatodik alkalommal hirdeti meg a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely pályázatokat, a biciklizést bátorító helyi és munkahelyi kezdeményezések hagyományos megmérettetését.

Az ország fele szeret tekerni 

2011 szeptemberében a magyar lakosság fele ült kerékpárra több-kevesebb rendszerességgel - derült ki többek között a Magyar Kerékpárosklub által végzett, kerékpárhasználatot vizsgáló reprezentatív felmérésből.

Jó hír a pesti bringásoknak 

Új közlekedési módot honosít meg a Budapesti Közlekedési Központ a fővárosban. Az Európában már sikeres közbringa-rendszerek mintájára 2013-tól Budapest számos pontján ülhetnek közkerékpárra a közlekedők, hiszen elindul a Budapest Bicikli, azaz a BuBi.

Vegyen kerékpárjegyet! 

Civil adományokból tervez tájékoztató táblákat kihelyezni a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége a Tata és Tatabánya közötti kerékpárútra.

A gyalogos visszavág (a kerékpárosoknak is) 

Az autók és motorok kiszorítása után az olaszországi polgármesterek a kerékpárutak helyett a gyalogosoknak igyekeznek minél több teret adni a városokban. A gyalogosokat azonban csak Észak-Itáliában szeretik, délen a járművek uralják az utcákat.

Tízezer biciklis 38 millió forint benzinpénzt spórolt 

A Bringázz a munkába! kampány idén tavasszal immár 8. alkalommal mutatta meg, hogy a kerékpározás valós és egyre több közlekedő által választott alternatívája a közlekedésnek. A kampány évről évre növekvő számú résztvevője is jelzi, hogy megtörtént az áttörés, mára a kerékpárral közlekedők a közlekedés egyenrangú résztvevői lettek. Az 5 hetes, április 4-től május 8-ig tartó kampány alatt több mint 10 ezer munkába kerékpározó 1.8 millió kilométert tekert, ami 4.5 Föld- Hold távolságnak felel meg. A leggyorsabb, legolcsóbb és leginkább környezetbarát közlekedést választók összesen 338 tonna Co2 kibocsátásától kímélték meg a légkört és több mint 38 millió forintnyi benzinpénzt spóroltak meg.

Critical Mass: hol várható útlezárás? 

Szombaton délután jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani a fővárosban a Critical Mass kerékpáros felvonulás miatt, amelyre több tízezer kerékpárost várnak a rendezők.

Kell-e nekünk az elektromos kerékpár? 

A recesszió dacára is növekedett az elektromos kerékpárok eladása az elmúlt években. Egyes régiók visszalépést mutattak, de globálisan mégiscsak pozitív az összkép. De vajon szüksége van-e a világnak olyan erőforrás-igényes járműre, amit emberi erővel is meg lehet hajtani? Újabb értelmetlen luxusterméke lenne ez a nyugati világnak? 

32 millió forint benzinpénz és 135 ezer kakaóscsiga 

A szokatlanul barátságtalan időjárás miatt a tavaly őszinél ugyan kevesebben regisztráltak a Magyar Kerékpárosklub Bringázz a munkába! kampányának őszi fordulójába, azonban ők arányosan többet kerékpároztak. A résztvevők 5 hét alatt összesen 1.5 millió kilométert tekertek, ezzel 285 tonna Co2 kibocsátástól kímélték meg a légkört és 32 millió forint benzinpénzt spóroltak meg, továbbá 35 millió kalóriát égettek el, ami 135 ezer kakaós csigának felel meg.

Egyre többen ülünk kerékpárra 

Augusztusban a teljes 15 év feletti magyar lakosság 48%-a kerékpározott közlekedési vagy túrázási célból. Közlekedési eszközként országos szinten a magyar lakosság 46%-a használta kerékpárját (Budapesten 11%). A budapesti lakosságon belül a 15-29 éves korosztályban volt a legnagyobb a kerékpárral közlekedők aránya (e korosztály 19%-a használta kerékpárját közlekedésre). Az idősebb korosztályokban (40-49 éves, 60 év feletti) a férfiakra nagyobb arányban jellemző a közlekedési célú kerékpárhasználat.

Eldőlt: Bubi lesz a közbringra-rendszer neve 

A győztes BuBi 9.632 voksot kapott, s összesen 38.403 szavazat érkezett, hogy mi legyen a jövőre startoló budapesti közbringa rendszer neve. A megvalósító és üzemeltető fővárosi szakcég, a Parking Kft. augusztus elején indította el a másfél hónapos névpályázatot. Az első körben 3.727 javaslat érkezett, ezek közül választott ki ötöt egy hét tagú zsűri, amelyekre szeptember 15-én éjfélig lehetett szavazni. A befutó BuBi mögött a sorrend a következőképpen alakult: bico 9.515, kerékbár 7.351, cimbike 6.051, bérbi 5.854 szavazat. Az Európai Unió 900 millió forinttal támogatja a fővárosi kerékpáros közösségi közlekedési rendszer létrejöttét.

Vállalati kerékpárkölcsönzés a CIB-nél 

A vállalati kerékpáros infrastruktúra megteremtése hosszú évekre nyúlik vissza a CIB életében. Mára a bankcsoportnál dolgozók mintegy 10 százaléka kisebb-nagyobb rendszerességgel kerékpárral érkezik a munkahelyére.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein 

A Pénzcentrum megmutatta, hogy miként takaríthatjuk meg streaming-előfizetéseink költségeinek jelentős részét.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Most indul a kazáncsere program, érdemes igyekezni

Most indul a kazáncsere program, érdemes igyekezni 

A JóSzaki a rendszerében regisztrált 224 kazánszereléssel foglalkozó szakembert kérdezett meg arról, hogy mit gondolnak a most megjelenő energiahatékonysági támogatásról. A szakik zöme szerint a támogatási felhívásban meghatározott keretösszegek elegendők egy kazáncseréhez, a legtöbben még egy hónapon belül el tudnának végezni egy teljes kazáncserét. A szakik 34 százaléka szerint a gyártók már emelik az árakat, és sokuknál már nagy a lakossági érdeklődés.

Klímablog

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll 

Idén februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt 6000 megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény.

Társadalom

A TISZA párt igen, a KDNP repül

A TISZA párt igen, a KDNP repül 

Manfred Weber: támogatom a Tisza Párt csatlakozási kérelmét az EPP családjához.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo