hirdetés

Lehetőségek a tízmillió turista országában

A Világbank adatai szerint 2011-ben átléptük a bűvös határt, és a hazánkba látogató turisták száma immár eléri a teljes lakosság létszámát. Az ágazatban hosszú évek óta először nő a foglalkoztatottság, emelkednek a bevételek, sok helyütt mégis vendéghiánnyal küzdenek. A falusi turizmus nehéz éveket élt/él meg, és még mindig nincs igazi, nagy, nemzetközi konferenciaközpontunk, így az üzleti turizmusban rejlő lehetőségeket sem tudjuk maradéktalanul kihasználni.
hirdetés

Sok vendéglátó jelentősen csökkenteni kényszerül az árait. Van olyan hazai négycsillagos hotel, amelyik kevesebb mint 10 ezer forintért kínál szállást egy éjszakára all inclusive ellátással, ám még így is rendkívül alacsony a szálláshelyek kihasználtsága. Miközben sok vendégszoba kong az ürességtől, számos hazai célcsoport nem talál az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő szállásajánlatot, és emiatt gyakran nem is utazik.

Új szelek fújnak az utazásban is! Mutatjuk a legfrissebb trendeket!

Kép:Regus

Éledezik a turizmus
Magyarországra érkező külföldiek száma

2007: 8,3 millió 2011: 10 millió Forrás: Világbank

Szálláshelyek kihasználtsága

éves szinten: 50% 2013. május: 80%

Kihasználatlan piacok

Nyáry Gusztáv, a vendegszerzo.hu kis szálláshelyek marketingjét segítő szakembere a vendéghiány okát részben abban a rossz beidegződésben látja, hogy a szállásajánlatok az átlagembernek, a tömegnek szólnak, az attól eltérő igényű és lehetőségű célszegmenseket meg sem szólítják.

– Az egyik leghűségesebb, de elhanyagolt szegmens, a nagycsaládosok, amelyek főként a falusi szállásokat, apartmanokat, kiadó házakat, kis részben a panziókat keresik. Nem mindenképp a kiemelkedően gyerekbarát szolgáltatások és felszerelések a vonzók, viszont nagy segítség a rugalmasság, a természetes vendégszeretet, különösen a gyermekek szeretete, amellyel ebben a piaci résben sok hűséges vendéget lehet szerezni és a szálláshelyi bevételeket növelni.

Felfuthat az üzleti turizmus, ha…

– Sorban jönnek a felkérések, telt házasok a konferenciák, így az ágazat fellélegezhet. A tavalyihoz képest idén jobb évre számítunk, mint amit a Malév csődje és a gazdasági válság miatti visszaesés után remélni lehetett – összegez Ferenczy Anikó, a Magyar Kongresszusi Igazgatóság igazgatója.

A szakember szerint komoly lehetőségek vannak a magyarországi üzleti turizmusban. Szép desztináció vagyunk, gyönyörűek a helyszíneink, az ország biztonságos, az ételek kiválóak, a szakembereink felkészültek. – A legtöbb hozzánk látogató a „wow effektussal” tér haza, azaz nem is gondolta volna, hogy ilyen jól érzi majd magát – hangsúlyozza Ferenczy.

Ijesztgetős városnézés, szextúra és bolhapiac-látogatás
Egyre növekszik az igény a nem hagyományos városnéző túrákra, különleges élményt kínáló egy-két napos kirándulásokra. A kereslet megjelenésével már Budapesten is elérhetőek olyan alternatív szórakozási formák, amelyek még néhány évvel ezelőtt is elképzelhetetlenek lettek volna. Szerveznek például ijesztgetős horrorvárosnézést, ahol a leghíresebb bűnügyek vagy történelmi tragédiák helyszíneit mutatják be, de indul erotikus kirándulás is, ahol a századfordulós vigalmi negyed történelmét ismerhetik meg az érdeklődők. Bécsi kezdeményezés az ócskaságok szerelmeseinek, hogy a város bolhapiacaira viszik szervezett formában a vásárolni vágyó turistákat.
A lehetőségeink kihasználásához azonban két alapvető dolog hiányzik. Kellene egy valóban nagy, nemzetközi színvonalú konferenciaközpont, a legtöbbször ugyanis komoly gond az 500-600 fős konferenciák elhelyezése. Ilyen méretű rendezvényre nemigen van megfelelő magyar helyszín. Támogatásra – és nem feltétlenül pénzbelire – is szükség lenne. Ferenczy együttműködéseket látna szívesen az állammal vagy az önkormányzatokkal a hazai konferenciaturizmus versenyképességének javítása érdekében. Ha például Béccsel versenyzünk egy nagy konferenciáért, akkor Bécs olykor ingyenesen adja a helyszínt. Más városokban a konferenciák résztvevői ingyenesen használhatják a tömegközlekedési eszközöket. Ilyen csalogató ajánlatokkal mi is élhetnénk, adhatnánk például ingyenes belépőket a fürdőkbe.
200 000 plusz vendég, DE komoly visszaesés a költésben, csökkent a hosszabb időt nálunk töltő turisták száma, nőtt az egy-két napra érkezők aránya Forrás: KSH
Online jelenlét kérdőjelekkel

Magyarországon nem divat az online szállásfoglalás. A Kutatópont közvélemény-kutatásából kiderül, hogy a magyar internetezők alig 22 százaléka él rendszeresen ezzel a lehetőséggel, miközben az internetezők 60 százaléka mindig online tájékozódik a lefoglalni kívánt szálláshelyről. Ez a kettősség részben azzal magyarázható, hogy a magyarországi szálláshelyek többségének weboldala nem alkalmazkodik a kor kihívásaihoz. Sokukon nem is lehet szállást foglalni, de megjelenésük is gyakran hagy maga után kívánnivalót. – Fontos, hogy legyenek pozitív vélemények, aktuális és vonzó ajánlatok, jó minőségű saját fotók, rendszeresen frissített hasznos információk, a szállodáról szóló üzenetek. A feladat a bizalom kialakítása és minél több elérhetőség megszerzése, valamint különleges események szervezése. Vonzó például a vendégekkel készült riport vagy egy olvasmányos szállodatörténet. A közönséget kor, ország, város és téma szerint érdemes megcélozni, felépítve egy saját külső adatbázist – mondta el Lévai Richárd, az RG Stúdió marketingvezetője egy konferencián.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo