hirdetés

Januártól nem mindegy, hogy gépi vagy üveges a kóla

Megjelent a NAV állásfoglalása, hogy milyen feltételek mellett alkalmazható januártól a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtása során. Egyszerűbb nem lett a szabály, de legalább van mihez igazodni.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

27 százalékról 18 százalékra csökken az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után fizetendő áfa 2017. január 1-jétől. A Parlament által fél évvel ezelőtt elfogadott módosítás alkalmazása nem a legegyszerűbb, ezért döntött végül a NAV a részletes állásfoglalás kiadása mellett, amelyet itt talál. (Az áfacsökkentés miatt kieső bevételek pótlására 2018. január 1-jétől bevezeti a kormány a turizmusfejlesztési hozzájárulást. Az érdekképviseleteknek tetszik a különadó.)

Kép:Pixabay

A módosítást az teszi bonyolulttá, hogy a kedvezményes adókulcs alkalmazásához több feltételnek kell megfelelni: 1. az áfatörvény szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia; 2. a szolgáltatásnak a KSH Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerinti SZJ 55.30.1 alá kell tartoznia; 3. a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia. Ha a feltételek közül bármelyik nem teljesül, az adott ügyletre nem alkalmazható a kedvezményes áfakulcs.

Nem volt egyértelmű például, hogy mi számít helyben készített italnak, de a szakma képviselői számos más problémát is láttak. A NAV állásfoglalásában pontosan kiderül például, hogy nem az étel-ital elkészítésével lesz az adott ügylet termékértékesítés helyett étkezési szolgáltatás, hanem attól, hogy azt az azonnali fogyasztást lehetővé tévő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérik, és az ügyletben ez utóbbi szolgáltatáselemek dominálnak - ezért nem tartozik a kedvezményes áfakulcs alá az elvitelre történő értékesítés. Illetve kiderült például az is, hogy a NAV szerint teljesen elképzelhető, hogy ugyanazt a kávét és szendvicset két szomszédos üzlethelyiségben más áfakulccsal kell eladni.

Egyszerűbb nem lett a szabály, de legalább van mihez igazodni.

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo