áfaszabályok cikkek


Behajthatatlan követelése van a cégének? Fontos változás történt januártól

Behajthatatlan követelése van a cégének? Fontos változás történt januártól 

Módosult az adóalap-csökkentés feltételei és a behajthatatlan követelés fogalma.
Ebből már nem lesz soft Brexit: azonnal lépnie kell a cégeknek

Ebből már nem lesz soft Brexit: azonnal lépnie kell a cégeknek 

Azok a brit vállalkozások, amelyek Magyarországon csupán adószámmal rendelkeznek, azaz nincs Magyarországon bejelentett székhelyük, telephelyük, de itt terméket, vagy szolgáltatást értékesítenek, 2019. március 29. után csak pénzügyi képviselet útján folytathatják gazdasági tevékenységüket belföldön, no-deal Brexit esetén!
Reggeli egyperces: fontos kérdés az áfás számla kiállításáról

Reggeli egyperces: fontos kérdés az áfás számla kiállításáról 

Amennyiben olyan partnernek állítunk ki számlát, aki nem jogosult az ÁFA visszaigénylésére, akkor is kötelező számunkra az online adatszolgáltatás a NAV felé?
Terjedőben a megosztott áfafizetés

Terjedőben a megosztott áfafizetés 

Az EU-n belül egyre népszerűbb megoldásnak bizonyul a megosztott áfafizetés. Az olasz sikereken felbuzdulva Románia és Lengyelország is tervezte a módszer bevetését az áfacsalás elleni harcban. Az újítás azonban nagy terhet rótt a pénzintézetekre, több időre van szükségük a felkészülésre és a szükséges belső fejlesztések elvégzésére.
Áfareform: 46 ezer milliárd a tét

Áfareform: 46 ezer milliárd a tét 

Akár jelentős pénzforgalmi teher is hárulhat a külkereskedelemben érintett cégekre néhány éven belül, mivel az Európai Bizottság tervei alapján az Unió területén történő értékesítés után az eladónak a célország szerinti külföldi áfát kell felszámítania a számláin, amelyet a vevő visszaigényelhet, hívta fel a figyelmet Crowe FST.
Erre figyeljünk, ha felmondjuk a lízingszerződést

Erre figyeljünk, ha felmondjuk a lízingszerződést 

A Lombard Ingatlan Lízing Zrt. 2006 és 2008 között ingatlanokat adott lízingbe más cégeknek. Az ügylet futamideje során a számára fizetendő teljes lízingdíjat az ingatlanoknak a lízingbevevők részére történő átadásakor leszámlázta, annak áfavonzatát pedig az adóhatóság számára megfizette.
Brüsszel szemét csípi a magyar áfaszabály

Brüsszel szemét csípi a magyar áfaszabály 

Az Európai Bizottság úgy határozott szerdán, hogy az októberi kötelezettségszegési eljárási csomag keretében felszólító levelet küld Magyarországnak, amiért az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerben (ekáer) megkövetelt feltételekkel megsértette az áfára vonatkozó uniós szabályokat.
Áfaköteles lesz az ezeregyéjszaka

Áfaköteles lesz az ezeregyéjszaka 

Kevesen tudják, hogy a Perzsa-öböl Menti Együttműködési Tanács tagállamai, azaz Szaúdi Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Kuvait, Katar és Omán közös vámuniót vezettek be a Perzsa-öböl térségében 2015-től. Az áruk szabad áramlásának biztosítását követően a következő logikus lépés a közös harmonizált áfarendszer bevezetése. 
Hiába az egy év plusz, el kell kezdeni a felkészülést

Hiába az egy év plusz, el kell kezdeni a felkészülést 

Váratlanul kitolták egy évvel a számlákról való kötelező online adatszolgáltatás bevezetésének határidejét, a szakértők szerint viszont így is el kell kezdeni a cégeknek a felkészülést. Valójában szükség is van a plusz időre a bonyolult rendszerek miatt, ráadásul a jogszabály változtatás sem történt még meg.
Adószabály miatt ítélte el Magyarországot az uniós bíróság

Adószabály miatt ítélte el Magyarországot az uniós bíróság 

Több ponton is ellentétes az uniós joggal a fordított adózásra vonatkozó magyar szabályozás és adóhatósági gyakorlat - mondta ki szerdai ítéletében az Európai Unió Bírósága.

Se lenyelni, se kiköpni nem tudják a vendéglátósok az új áfát 

A vendéglátósok egyharmada ismeri csak az új áfakulcsot, alkalmazni pedig még ennél is jóval kevesebben tudják a Falatozz.hu portál felmérése szerint.

Hat nyalánkság az idei áfaszabályokban 

A sokat emlegetett áfacsökkentés mellett az idei évre vonatkozó új áfaszabályokban találni néhány igazi érdekességet is. Tudta, hogy egyes esetekben az autó alvázszámát is be kell írnia az áfabevallásba? Vagy hogy a kávét 18, az ír kávét viszont csak 27 százalékos áfával lehet árusítani? Hogy a friss tej 5, míg az dobozos tej 27 százalékkal adózik? Összeszedtük a legérdekesebb szabályokat az új áfatörvényből.

A transzferár a vámra is hatással van 

A kapcsolt vállalkozásoktól importáló gazdálkodóknak a transzferár kialakítása és annak változása során a számvitel, transzferár és az importáfa kezelésén túl, figyelniük kell vámfolyamataikra is, kiemelten a vámfizetési kötelezettségekre.

Januártól nem mindegy, hogy gépi vagy üveges a kóla 

Megjelent a NAV állásfoglalása, hogy milyen feltételek mellett alkalmazható januártól a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtása során. Egyszerűbb nem lett a szabály, de legalább van mihez igazodni.

A kölcsön is lehet áfaköteles 

Áfakötelesnek minősítette ítéletében az Európai Bíróság a mezőgazdasági integrátori együttműködés részét képező kölcsönnyújtást. A magyar ügyben hozott ítéletében a testület szerint ezeket az ügyleteket a forgóeszközök beszerzésével egységesen kell kezelni.

Új adószabályokat szabna az online értékesítésre Brüsszel 

Új adószabályozást javasol az unión belüli elektronikus kereskedelem és az online vállalkozások támogatására az Európai Bizottság. Az áfát a célországban kell majd befizetni az online értékesítés után, illetve egyszerűbbé válik az ezzel kapcsolatos ügyintézés is.

Módosuló áfaszabályokat hozhat a Brexit 

A 2016. június 23-i referendum eredményeképp az Egyesült Királyság szavazói lerakták a voksukat amellett, hogy kilépnének az EU kötelékéből. Várhatóan 2020-ig nem történik változás az áfa rendszerében ennek hatására, de már most érdemes a következményeket számba venni.

Uniós szabályt kapnak az utalványok 

Az Európai Unió Tanácsa egységes szabályozás alá vonja a vásárlási utalványok és utalványi rendszerek áfakezelését. A közelgő változás miatt az eladóknak mindenképpen érdemes lehet áttekinteni a jelenlegi gyakorlatukat, hogy a jövőben a lehető legjobban ki tudják használni az új irányelvből fakadó kedvező áfakezelés.

Csak óvatosan a "továbbszámlázással" 

Az áfa szempontjából a közvetített szolgáltatások és a járulékos költségek kezelése számos kérdést vet fel, és meglepően sok hibalehetőséget rejt – derül ki a MAZARS legfrissebb jelentéséből. A nemzetközi könyvvizsgáló és adótanácsadó vállalat szerint a sok cégvezető fejében csak egyszerű „továbbszámlázásként” élő ügyletek áfakezelése – különösen a külföldi tranzakciók esetében – rendkívül összetett lehet, és emiatt ellenőrzési kockázatot is hordoz.

Újabb módosítások az áfaszabályokban 

Új teljesítésiidőpont-szabályok lesznek az időszakos elszámolású ügyletekre – derül ki az Országgyűlés elé benyújtott tervezetből. Az új javaslat szerint a korábbi úgynevezett „harmincnapos szabály” „hatvannapos szabályra” módosul, amennyiben a javaslatot elfogadják.

Az alanyi mentesség sem óv meg az áfától 

Az alanyi áfamentes vállalkozók sem ússzák meg minden esetben az áfázást. Ha a vállalkozás külföldi céggel van kereskedelmi kapcsolatban, akkor évi hatmillió forintos bevétel alatt sem úszhatja meg az áfabevallás benyújtását.

Az áfát sem hagyták érintetlenül a nyári változások 

A tavaly év végén elfogadott adócsomag hatására 2015. július 1-től változtak a határozott idejű elszámolás szabályai a könyvviteli, könyvvizsgálati és adótanácsadási szolgáltatások esetében – figyelmeztetett a LeitnerLeitner adótanácsadó cég.

Mindenkit érint a most életbe lépő áfaváltozás 

2015. július 1-től hatályba lépő áfa törvény-változások egyelőre csak a könyvviteli, könyvvizsgálati és adótanácsadási szolgáltatást végzőket érintik, de az új előírások 2016. január 1-től minden adóalanyra kiterjesztésre kerülnek – figyelmeztet az RSM-DTM szakértője.

Csak óvatosan az előleggel 

A 2015-től hatályos módosítás megváltoztatta az előleg fogalmát mégpedig oly módon, hogy az értékesítés ellenértékébe beszámítható vagyoni előny juttatása tekintendő előlegnek - figyelmeztet az Adó Online szakértői cikke.

Erre nagyon ügyelni kell júliustól 

A tavaly év végén elfogadott törvénymódosítás alapjaiban változtatja meg az időszakos elszámolású ügyletek teljesítési időpontjára vonatkozó szabályokat. Célszerű az előírásokat már most áttekinteni, nehogy a júliusi bevezetés után kellemetlen meglepetés érjen bennünket.

Már most készülni kell az áfaszabályok változására 

Érdemes felkészülni az áfatörvény 2015. július 1-jétől hatályos módosítására, mely értelmében új szabály fog vonatkozni a könyvviteli, könyvvizsgálati és adó-tanácsadási szolgáltatások teljesítési időpontjának meghatározására.

Mit kezdenek a devizás számlákkal a könyvelők júliustól? 

A tavaly év végén elfogadott törvénymódosítás alapjaiban változtatja meg az időszakos elszámolású ügyletek teljesítési időpontjára vonatkozó szabályokat. Célszerű az előírásokat már most áttekinteni, nehogy a júliusi bevezetés után kellemetlen meglepetés érjen bennünket.

Önnek betett az új uniós áfa-szabály? 

2015 január elsejétől az új EU-szintű áfa-szabályzás minden olyan vállalkozást érint, ami az EU bármely tagállamába ad el terméket vagy nyújt szolgáltatást. Egyelőre kérdés, hogy valójában hány kisvállalkozásnak okoz ez gondot. Kérdőívvel vizsgálják, töltse ki Ön is!

Bürokráciával az adócsalás ellen 

Az online pénztárgépek, az e-útdíj és az EKÁER mind olyan rendszerek, melyek a valós gazdasági folyamatokról szolgáltatnak hatalmas mennyiségű információt az állam és az adóhatóság részére. A 2015-ös adócsomag ezen a téren is változást hozott.

7 fontos áfaváltozás 2015-ben 

Az áfa szabályok nem tartoznak a legegyszerűbben követhető jogszabályok közé, ráadásul évről évre változtatnak rajtuk. Összeszedtünk 7 fontos változást, ami 2015-től hatályos.

Már élnek az új szabályok az elektronikus szolgáltatásokra 

2015-től a magánszemélyek részére nyújtott rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatási, telekommunikációs, valamint az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások adózása az értékesítő vállalkozás székhelyének tagállamában történik, függetlenül a szolgáltatás igénybevételének helyétől.

Tönkreteheti a kisebb cégeket az új uniós áfa szabály? 

Jelentős többletteherrel kell számolniuk a jövő évtől azoknak a vállalkozásoknak, amelyek külföldre nyújtanak elektronikus szolgáltatásokat. A rendelkezés főként azokat a kisebb vállalkozásokat fogja sújtani, amelyek nem rendelkeznek kiterjedt nemzetközi hálózattal.

Fordított áfát fizetnek a diákszövetkezetek és a munkaerőkölcsönzők 

A munkaerő-kölcsönzésre és az iskolaszövetkezetekre is kiterjeszti a fordított áfázást a kedden elfogadott adócsomag egy kormánypárti módosítás nyomán. Az iparági szakértők üdvözlik a döntést, amitől a piac tisztulását várják.

Döntott a Parlament: így adózunk jövőre 

Elfogadták az új adótörvényeket, számos ponton komoly változások lépnek életbe januártól. Változik a cafeteria szabályozása, jön a szappanadó és megjelenhet a földadó, különadót kapnak az élelmiszerkereskedők és a dohányipar, illetve a befektetési alapok.

Új áfaszabályok: kihívás a cégeknek és a NAV-nak is 

Az áfa-törvény módosítása következtében 2015. január 1-jétől változnak az Európai Unióban nyújtott egyes szolgáltatások teljesítési helyei. Az új szabályok nehéz helyzet elé állítják a szolgáltatókat, aminek enyhítésére számos egyszerűsítő rendelkezést már elfogadtak. Utolsó lépésként október 1-jétől elérhetővé vált az egyablakos ügyintézés, így a szolgáltatóknak nem kell minden egyes országba bejelentkezniük, ahol szolgáltatást teljesítenek.

Áfaszabályok: mi rotyog a brüsszeli boszorkánykonyhában? 

Az jelenlegi áfa rendszer hiányosságai több szereplőnél elérték az ingerküszöböt: a 20 éve ideiglenesnek szánt, azóta toldozott-foldozott rendszer valóban megérett a verziófrissítésre.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

Sorra dőlnek a negatív rekordok, évek óta nem épült ennyire kevés lakás

Sorra dőlnek a negatív rekordok, évek óta nem épült ennyire kevés lakás 

Bár az év fordulóján már az újraéledés határozott jeleit mutatta a hazai lakáspiac, a lakásépítések esetében még nem volt nyoma a kedvező fordulatnak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Klímablog

Megrohamozták a napenergiás pályázatot

Megrohamozták a napenergiás pályázatot  

Meghaladta a tízezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a modern napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton.

Infokom

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél?

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél? 

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo