A transzferár a vámra is hatással van

A kapcsolt vállalkozásoktól importáló gazdálkodóknak a transzferár kialakítása és annak változása során a számvitel, transzferár és az importáfa kezelésén túl, figyelniük kell vámfolyamataikra is, kiemelten a vámfizetési kötelezettségekre.

Kép: Pixabay

A transzferár és az import során fizetendő vámteher kapcsolata abból adódik, hogy az import eljárás során kiszabásra kerülő vámteher (vám és importáfa ) alapja elsődlegesen a harmadik országból behozott termék ügyleti értéke, amely a vámáru vámértéke – hívta fel a figyelmet Falcsik István, az RSM Hungary vám-, jövedéki és termékdíj tanácsadás üzletágának vezetője.

Vámérték és vámteher megállapítása független felek esetén

Független felek között az import során az ügyleti érték és ezáltal a vámérték jól meghatározható, alapvetően a termékért teljesített ellenértéket és a Vámkódexben meghatározott korrekciós – növelő és csökkentő – tételek alkalmazását jelenti. A vámeljárás során a vámhatóság a vámértéket, erre irányuló vizsgálat keretében a vámkezelést követően is ellenőrizheti. Ezen vizsgálatban arra fókuszál, hogy a vámkezeléskor bevallott vámérték mennyiben felel meg a valóságnak, azaz a felek ügyleti akaratának, valamint a vámérték kialakítására vonatkozó normáknak.

A jogszabálysértően kialakított vámérték komoly szankciókat von maga után, szélsőséges esetben a vámértéket, azaz a vám alapját maga a vámhatóság is meghatározhatja. Független gazdálkodók között alapvetően az ügyleti érték elfogadható vámérték gyanánt, kiindulva abból, hogy a felek között nincs olyan kapcsolat, ami befolyásolná a kettőjük között létrejött ügyletet.

Időzített bombák ketyegnek a vállalatoknál
A kapcsolt vállalkozásokra számos jogszabály tartalmaz előírásokat, amelyek miatt számos buktatóval szembesülhetnek a cégek. Azt a néhány legfontosabb kockázati pontot mutatjuk be, amelyek a legmagasabb mulasztási bírság tétellel járhatnak, és valóságos időzített bombaként ketyegnek a cégek könyvelésében.
Vámérték és vámteher megállapítása kapcsolt vállalkozások esetén

A kapcsolt vállalkozások esetében azonban a képlet nem ilyen egyszerű. E gazdálkodók alapvetően transzferárképzés útján alakítják ki a köztük lévő gazdasági folyamatokat, ezáltal a vám alapjául szolgáló ügyleti értéket is. Mivel kapcsolt felekről van szó, fokozottabban érzékeny kérdés, hogy az általuk fizetendő vámterhet meghatározó transzferárat oly módon munkálják ki, hogy az kiállja a vámhatóság vámérték ellenőrzésére vonatkozó kontrollját. Megfeleljen a hatóság, valamint a jogszabály vámértékkel szemben támasztott elvárásainak.

A transzferár évközi változása vámteherváltozást is eredményezhet

Ezt a komplex kérdést tovább bonyolítja az a szabály, amely lehetőséget teremt a transzferár év közbeni változására. Az esetleges változás pedig hatással lehet a korábban, adott vámérteken elvégzett vámkezelésekre. A transzferár módosulása a vámérték módosulását is eredményezheti. Ennek következtében a vállalatnál pótlólagos vámteher-fizetési kötelezettség keletkezhet, vagy éppen vámteher-visszaigénylésre nyílhat lehetőség, ezért annak változását követni szükséges.

A transzferár és a vámérték kapcsolatának ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy a vállalkozás megfelelően tudja kezelni a transzferár-korrekciókat, így kizárhassa az esetleges kockázatokat, és elkerülje a szankciókat az import vonatkozásában. A transzferárral érintett importügyletet folytató gazdálkodóknak elengedhetetlen annak vizsgálata, hogy az alkalmazott transzferár milyen kapcsolatban van a vámértékkel, továbbá a transzferár változása szükségessé teszi-e utólagosan a vámérték módosítását. Amennyiben a transzferár változása következtében változik a vámérték, az érintett vámkezelés módosítása szükséges lehet.

Importáfa: ne fizessen rá!
A magyar gazdaság még mindig nagymértékben függ az importtól. Továbbra sem elhanyagolható a harmadik országból érkező import nagysága, ezért is fontos tudni azt, hogy mód van az importáfa utólagos megfizetésére. Szakértőnk cikkéből kiderül, hogyan élhet Ön is ezzel a lehetőséggel.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo