Vám cikkek

hirdetés

Vámkezelt csomagok: fontos információkat osztott meg a Magyar Posta

Vámkezelt csomagok: fontos információkat osztott meg a Magyar Posta 

Július 1-jén elindult a posta váminformatikai rendszere, amely az első napok tapasztalatai alapján ugyan összességében jól működik, de kisebb korrekcióra szükség volt. Amennyiben bármely ügyfélnek ebből kára származott, kártalanítják - közölte a Magyar Posta.
Változik egy postai szolgáltatás díja

Változik egy postai szolgáltatás díja 

A Magyar Posta megújítja vámügynöki szolgáltatásának díjazását július 1-től, mert ekkortól megszűnik az Európai Unión kívülről rendelt, 22 eurónál kisebb értékű termékek áfamentessége és vámeljárás, valamint áfafizetési kötelezettség lép fel - közölte a társaság.
Néhány hét múlva drágulnak a Kínából rendelt csomagok

Néhány hét múlva drágulnak a Kínából rendelt csomagok 

Július 1-jével a harmadik országból, azaz az Európai Unión kívülről érkező minden termék után áfát kell fizetni, függetlenül annak értékétől. De hogyan is néz majd ki ez a gyakorlatban? Milyen változások várnak ránk az e-kereskedelemben a vám és áfa területén?
Hogyan érinti a magyar cégeket a Brexit?

Hogyan érinti a magyar cégeket a Brexit? 

Az Egyesült Királyság 2020. február 1-jén kilépett az Európai Unióból és 2021. január 1-jén elhagyta az EU vámunióját is, ezért a magyar kereskedők, vállalkozások és állampolgárok is jelentős változásokat tapasztalhatnak a brexit miatt - hívja fel a figyelmet az adóhatóság. 
Egy hétre is leállhat a vámügyintézés a Brexit után!

Egy hétre is leállhat a vámügyintézés a Brexit után! 

Az EU-ból való kilépés precedens nélküli, míg az EU-ba belépésre már több hullámban is volt példa. Mégis Magyarország 2004-es uniós csatlakozásakor egy hétig szünetelt a vámügyintézés. Hatalmas fennakadásokra kell tehát számítani, ha október 31-én megtörténik a Brexit, de akkor is, ha később valósul meg a kilépés. Jobban teszik a cégek, ha az Anglián keresztül vásárolt készleteiket feltöltik, sőt túltöltik a kilépés dátuma előtt, hogy egy-két hetes leállás ne okozzon fennakadást a termelésükben és az üzletvitelükben, hangzott el a Piac & Profit Brit-Magyar Üzleti Fórum: A Brexit előnyös is lehet! című konferencián.
hirdetés
Megdobták a vámbevételt a kínai áruk

Megdobták a vámbevételt a kínai áruk 

A Magyarországra érkező kínai áruforgalomnak köszönhetően jelentősen nőtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elvégzett vámeljárások, és az ebből befolyó vámbevételek összege 2018-ban. A vám szakterületet kiszolgáló IT rendszerek továbbfejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy a folyamatosan növekvő áruforgalom vámkezelése gyorsan megtörténhessen – hangzott el egy szakmai konferencián.
Óriási lehetőség jön a magyar vállalkozásoknak

Óriási lehetőség jön a magyar vállalkozásoknak 

Február 1-jén hatályba lép az EU és Japán közötti gazdasági partnerségi megállapodás. Ezzel a világ legnagyobb nyitott kereskedelmi övezete jön létre, mely 635 millió embert foglal magában, és a világ teljes GDP-jének csaknem egyharmadát termeli meg. Az új szabadkereskedelmi övezet létrejöttének az európai és japán vállalkozások és fogyasztók egyaránt hasznát fogják látni.
Ezen a helyzeten csak a fogadóirodák nyernek

Ezen a helyzeten csak a fogadóirodák nyernek 

Lassan minden napra jut egy szavazás az angol alsóházban Brexit ügyben. A szavazásdömpinggel egyedül a fogadóirodák járnak jól, ugyanis nehéz megtippelni, hogy mikor, mi fog történni, melyik politikai erőnek mi az elképzelése, ha van egyáltalán ilyen.
A vámosok készülnek a Brexitre, a kisvállalkozások tanácstalanok

A vámosok készülnek a Brexitre, a kisvállalkozások tanácstalanok 

Alig kereken 100 nap, és Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót. A brit gazdaság pang, miközben az uniós országok kiépítik vámszolgálataikat.
Trump nem ezt ígérte: egymás után zárják be a GM gyárait

Trump nem ezt ígérte: egymás után zárják be a GM gyárait 

Donald Trump amerikai elnök a hazai autóipar fellendülését ígérte, ám a General Motors most hét üzemét zárja be, és 15 000 embert küld el.
hirdetés

Kedvező változások a vámigazgatásban 

Az októberben megjelent adócsomag-tervezet a vámszabályokban is több ponton módosítást kezdeményez. A gazdálkodók számára kedvező változás, hogy a vámügyi biztosíték korábban felszabadulhat és változhatnak a vámjogi képviselet szabályai – írja az RSM szakportál.

Adózás EU-n kívüli import után 

Hogyan kell bevallani a harmadik országból közvetett vámjogi képviselő útján megejtett importot? Erre a kérdésre válaszoltak az Írisz Office adószakértői.

Erre érdemes figyelni, ha online rendel karácsonyra 

A karácsony előtti hetekben kiemelkedő a csomagforgalom, illetve a nemzetközi bejövő küldemények száma. A Magyar Posta arra figyelmeztet, hogy az online vásárláskor figyelembe kell venni a webáruház által jelzett szállítási időt és a vámszabályokat. 

Így lehet áfamentes az import 

Az áfa mértéke világszerte Magyarországon a legmagasabb. Ezen belül speciális szabályok vonatkoznak az importáfára - ezt a témát járta körül az RSM Hungary szakértője.

USA-EU-vámháború: minden autóipari védővámot eltörölhetnek 

Egy-két hónapja még 20 százalékos vámokról volt szó, most az EU kereskedelmi biztosa szerint minden autókra vonatkozó tarifát eltörölhetnek az EU és az USA között. Ezzel Trump tulajdonképpen elérné, amit akart.

Jóváhagyták az EU-tagállamok az amerikai importvámokat 

Egyhangúlag jóváhagyták az európai uniós kormányok képviselői az ellenintézkedéseket az importált acélra és alumíniumra kivetett amerikai védővámokra - közölték csütörtökön brüsszeli diplomáciai források.

Nem könnyű bejutni a kínai piacra, de nagyon megéri 

A csődtől nem menti meg a céget a Kínába történő exportálás és akármire nem vevő a piac. De akinek összejön és hosszútávú kapcsolatokat épít ki, annak a piac méreténél fogva nagyon jövedelmező tud lenni a kereskedelem. Nem árt tájékozódni a keresletről és a kínálatról előzetesen.

Amerikai exportvámok: ezek az áruk drágulhatnak Magyarországon is 

Az USA által kivetett, elsősorban acél- és alumíniumárukra vonatkozó védővámokra válaszul Brüsszel hasonló mértékű terhek bevezetéséről döntött. Az intézkedés többek között élelmiszerek, italok és járművek árát befolyásolhatja.

Derült égből villámcsapásként éri majd a Brexit a briteket 

A Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) hétfőn ismertetett felmérése szerint az Európai Unióval kereskedő brit cégek harmada tejesen felkészületlen a brit EU-tagság megszűnése után várható vámeljárások kezelésére.

Újra divatba jöhet a protekcionizmus 

Donald Trump amerikai elnök protekcionista lépései alapjaiban változtathatják meg a jelenlegi világkereskedelmet – írja elemzésében Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Szerinte nagy kérdés, hogy milyen válaszlépések lesznek, de egy kiteljesedő kereskedelmi háború Magyarországot is kedvezőtlenül érintheti.

Újabb országok kapnak mentességet a Trump-féle védővámok alól 

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter pénteken egy interjúban kijelentette: akár több ország is mentesülhet a csütörtökön Donald Trump elnök által aláírt védővámok kivetése alól, Kanada és Mexikó már biztosan mentesül.

K&H: A vámháborúnak csak vesztesei lehetnek 

A tavalyi év látványos piaci emelkedése után a tőzsdék tartósan lefelé vehetik az irányt, legalábbis akkor biztosan, ha beindul a Donald Trump által kezdeményezett vámháború – figyelmeztet a K&H Alapkezelő.

Trump is megszívhatja a vámháborút, ha tovább keménykedik 

Az Európai Unió kész reagálni, ha az Egyesült Államok valóban vámot vet ki az importált acélra és alumíniumra, de még bízik abban, hogy ez elkerülhető – jelentette ki Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos. "Egy kereskedelmi háborúnak nincsenek győztesei" – hangsúlyozta Malmström az Európai Bizottság heti ülése után.

Egyes EU-útmutatások megállapodás nélküli Brexitből indulnak ki 

A Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint az Európai Unió egyes intézményei olyan útmutatásokat adnak az üzleti szektornak, amelyek nem számolnak azzal, hogy London és az EU megállapodásra jut a brit EU-tagság megszűnése utáni időszak kapcsolatrendszeréről.

Vigyázat! Nem minden webes ajándék áfa- vagy vámmentes 

Karácsonyi ajándékot rendelne az EU más tagállamaiból vagy akár EU-n kívüli országokból? Az RSM blog összegezi, mire figyeljen a rendelés leadása során, milyen értékhatárokkal kell számolnia és milyen esetben kell vámot fizetnie.

Mától csak elektronikusan kérelmezhetőek a vámengedélyek 

Október 2-ával néhány kivétellel valamennyi, az Uniós Vámkódex hatálya alá eső engedélyt a korábbi papír alapú ügyintézés helyett kizárólag elektronikus úton intézhetnek a gazdálkodók. A benyújtott kérelmekkel és az engedélyezési eljárással kapcsolatosan ettől kezdve csak a rendszeren keresztül kaphatnak információt a vállalkozások – figyelmeztetnek az EY szakértői.

Ezért szívás a szabadkereskedelmi egyezmény 

A szabadkereskedelmi egyezmények lehetővé teszik a multinacionális nagyvállalatok számára, hogy akár dollármilliárdokra pereljék a kormányokat, ha környezetvédelmi törvény tiltásai miatt beruházásaik elakadnak, vagy nem kapnak engedélyt. Ez elveheti a nemzetállamok kedvét attól, hogy szigorú környezetvédelmi törvényeket hozzanak, illetve betartassák azokat . Kiárusította az Európai Bizottság alapvető jogaink egy részét. A GDP fontosabb Brüsszelnek.

Létrejött az ország egyetlen vámszabad területe 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vámszabad területté jelölt ki egy, a záhonyi szabad vállalkozási zónában lévő 17 400 négyzetméteres területet. Az engedély nyomán az ország jelenleg egyetlen vámszabad területe jött létre, amely jelentősen fellendítheti a térség iparvonzó képességét és kulcsfontosságú ahhoz, hogy a záhonyi térség nemzetközi áruforgalmi és logisztikai csomóponttá válhasson - hívta fel a figyelmet az MLSZKSZ.

Most milliókat lehet spórolni a vámon 

Jelentős vámmegtakarítást érhet el az a gazdálkodó, aki időben él a vámfelfüggesztés lehetőségével. A legközelebbi határidő 2017. augusztus vége, eddig terjeszthető elő a vámfelfüggesztés iránti kérelem a Vámtarifa Bizottságnál.

Vámot vetne ki Trump a napelemekre 

Csökkenhet a napenergia versenyképessége és kétharmadával is visszaeshet a nagy naperőművek építésének tempója az Egyesült Államokban, ha két csődbe ment szolárcég követelésére az USA Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága és Trump vámot ró ki a külföldi napenergiás eszközök importjára.

Túlzott terheket jelentenek a vám- és adóhatározatok 

A vám területén érintett hazai gazdálkodók körében elvégzett felmérés eredménye azt mutatja, a vám és adókötelezettségekhez kapcsolódó szankciók és azok jogorvoslati költségei túlzott terheket rónak a cégekre. A jogorvoslathoz kapcsolódó illetékek mellett a bírság a pótlólagosan kiszabott vámot és adót tartalmazó határozat jogerőre emelkedése előtt befizetendő, amely akár a vitatott összeg 2-5-szörösét is kiteheti. Az RSM Hungary felmérése, mely több iparági szakmai szövetséggel együttműködve készült, ugyanakkor arra is rámutat, hogy a cégek kétharmada annak ellenére sem végez legalább félévente önellenőrzést vám, és a termékek vámtarifális besorolása terén, hogy tudja, a vámszankció önellenőrzéssel elkerülhető.

A transzferár a vámra is hatással van 

A kapcsolt vállalkozásoktól importáló gazdálkodóknak a transzferár kialakítása és annak változása során a számvitel, transzferár és az importáfa kezelésén túl, figyelniük kell vámfolyamataikra is, kiemelten a vámfizetési kötelezettségekre.

Mi tesz Trump az adózással? 

A világ óriási meglepetésére Trump győzedelmeskedett az elnökválasztáson. Az új elnök meglepő - és sokak számára ijesztő tervei mellett, amelyekkel jócskán átalakíthatja az adózást, komoly botrányokkal is "büszkélkedhet". Az ado.hu szakportál segít feleleveníteni adópolitikai ígéreteit és adóbotrányait!

Vámbírság: így lehet csökkenteni 

Május elsejétől változik a vámtörvény, megszűnik a korrekciós pótlék rendszere, változnak a vámbírságok tételei is. Veszprémi István, a Deloitte partnere segítségével összefoglaltuk a legfontosabb változásokat és hogy hogyan csökkenthetőek a bírságtételek.

Már most rendelni kell, hogy karácsonyra itt legyen az ajándék 

Ha Kínából rendelne valamit karácsonyra, már most tegye meg, úgy sem biztos hogy megérkezik Szentestére, mert a vámon átlagosan 30-40 napig vizslatják a küldeményeket. Ha drága ajándékot veszünk, még áfát és vámot is fizethetünk utána.

Apróságnak tűnik, de sokat bukhatunk rajta 

Sok kis és közepes vállalkozás követi el azt a hibát, hogy vámügyintézését nem szakemberre, hanem egy éppen ráérő alkalmazottra bízza. Pedig a vámolás nem csak papírmunka, komoly szakmai felkészültséget igényel.

Trükköznek a bioetanollal? 

Az európai bioetanol-termelők panaszt tettek az USA ellen a Norvégián keresztül történő behozatal miatt. Az északi országba importált etanol mennyisége ugyanis az elmúlt egy év során megtízszereződött és messze aláássa az európai gyártók árait.

Bátrabbak lehetnek a magyar exportőrök 

Még decemberben döntött úgy az indonéziai Balin a Világkereskedelmi Szervezet (WTO), hogy a vámeljárások egyszerűbbé és átláthatóbbá tételével lehetővé teszi a nemzetközi áruforgalom fellendülését.

Kerüljük el a meglepetéseket online vásárlásnál! 

Az internetes áruházak forgalma az ünnepek előtt ugrásszerűen megnő, ugyanakkor a vásárlásokkal összefüggő kötelezettségekkel, buktatókkal sokan nincsenek tisztában. Érdemes tisztában lenni a szabályokkal – a vásárlás és az eladás terén egyaránt – annak érdekében, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket.

A siker kulcsa lehet a minősítés 

A vámhatóság adataiból kiderül, hogy az engedélyezett gazdálkodói (AEO) minősítéssel rendelkező vállalkozások hatékonyan használják ki a minősítéssel járó előnyöket. A hír azért is érdekes, mert azok a vállalkozások, melyek ilyen minősítéssel rendelkező vámjogi képviselőt bíznak meg, szintén részesülhetnek az AEO által felmerülő előnyökből.

Éjféltől megszűnik a vámellenőrzés a horvát határon 

2013. július 1-jén hétfőn 0.00 órától a Horvát Köztársaság csatlakozik az Európai Unióhoz. A leglényegesebb változást a vámhatár megszűnése jelenti.

Új vámhatósági szabályozásról döntött Brüsszel 

A vámhatósági fellépés hatékonyságának növelését és az intézkedések egyszerűsítését célozza az új szabályozás, amelyről június 11-ei szavaztak az Európai Parlament képviselői. 2011-ben mintegy 115 millió darab hamis terméket állítottak meg az Európai Unió határain a vámhatóságok. A lefoglalt termékek jelentős része, különösen a hamisított gyógyszerek és elektronikai cikkek potenciálisan veszélyesek a fogyasztókra nézve.

Postai csomagokban érkeznek hazánkba a hamis gyógyszerek 

Egy 2012-es EU vámhatósági jelentés szerint többszörösére növekedett a kisméretű postai küldeményekben talált hamis termékek száma, melyeknek 36%-a hamis gyógyszer volt. Magyarországon mi a helyzet? Hogyan ellenőrzik a reptéri és cargo szállítmányokat? Valóban léteznek elrejtett hamis gyógyszerek?

Örülnek a büntetővámnak a magyar bioetanolosok 

A Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ) üdvözli az Európa Tanács által hozott rendeletet, mely vámteherrel sújtja az Amerikai Egyesült Államokból az Európai Unióba importált bioeanolt.

Hatékonyabbá tenné a vámszerveket Brüsszel 

Az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága (IMCO) a napokban jóváhagyta az Európai Unió Tanácsa rendeletjavaslatát, amely növelné az uniós vámszervek hamis termékek elleni eljárásainak hatékonyságát.

Egyszerűsödő vámügyintézés az adóhatóságnál 

Január 1-jével elindult az egységes ügyfélnyilvántartás a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), elsődleges célja az ügyfelek adminisztrációs terheinek csökkentése, az adó- és vámeljárásokkal kapcsolatos ügyintézés egyszerűsítése - tette közzé a hatóság honlapján.

Vámgondjai támadtak az EU-nak 

A Világkereskedelmi Szövetség azt szeretné, ha az EU maradéktalanul megfelelne az 1996-ban született nemzetközi vámtarifa-egyezményben foglaltaknak, miszerint minden IT-termékkörre nulla százalékos importvám vonatkozik.

Nem kell már sokat várni az egyablakos vámügyintézésre 

Egy hét múlva zárul az egyablakos vámügyintézés megvalósítására indított projekt. A hivatalos záró rendezvényt 2010. június 22-én tartják, addig mindenki átáll az éles üzemre.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny!

Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny! 

Október 16-ig jelentkezhetnek a technikumok és szakképző iskolák négyfős csapatai.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Pénzszerzés

Óriási innovációs támogatási program indul

Óriási innovációs támogatási program indul 

Lezárult a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, megjelent a három fő területre koncentráló pályázat.

Jogi kisokos

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők 

Kibertámadás érte a Nemzetközi Büntetőbíróság számítógépes rendszerét.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Társadalom

Ördögi kört lát Szijjártó Péter

Ördögi kört lát Szijjártó Péter 

Szijjártó: a terrorizmus és az illegális bevándorlás egyfajta ördögi kört alkot egymással.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo