hirdetés

Ez az áfacsökkentés nonszensz

Ésszerűtlennek tartja az éttermi áfacsökkentést a Hír TV-nek nyilatkozó adószakértő. Angyal József szerint a Nemzeti Adó és Vámhivatal olyan mérlegelési irányelvet tett közzé, amelyből az derül ki: ha a vendéglátó egységek el akarják kerülni az esetleges büntetést, akkor jobban járnak, ha nem érvényesítik a kedvezményes, 18%-os kulcsot.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: Pixabay

Sok kérdés merül fel az év elejétől érvényes éttermi áfacsökkentés kapcsán. A Parlament döntésének értelmében az éttermi étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra a vendéglátás áfakulcsa két lépcsőben csökken, 2017-től 18 százalékra, majd 2018-tól 5 százalékra. Problémát okoz, hogy az áfacsökkentés csak a kereskedelmi vendéglátásra vonatkozik, a közétkeztetésre pedig nem, ami 2018-ra jelentős különbségekhez vezet, komoly versenyhátrányt okoz például a munkahelyi étkeztetésben, akár annak teljes leépülése is bekövetkezhet.

„Ha egy nagyvárosban több étterem ugyanabban az utcában, egymás mellett helyezkedik el, ott nem várható, hogy ez megjelenjen az árakban is. Ahogy említettem a fennmaradó többletet általában fejlesztésre, energetikai hatékonyság-növelésre, és bérek fejlesztésére használják, tehát a szakmánk nem várja azt, hogy változik az eladási ár. Akadhatnak azonban kis települések, ahol például a déli menüs étkeztetés egy versenyhelyzetet jelent két-három étterem között, egy 10-15 ezer lélekszámú településen, ott elképzelhető, hogy az árak esetleg elindulnak lefelé” – nyilatkozta Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke.

A Hír TV által megkérdezett adószakértő szerint jogi nonszensz a mostani áfacsökkentés. Ugyanis csak akkor lehet alacsonyabb az áfa, ha az ételt felszolgálják, elvitelre már a magasabb áfakulccsal értékesítik. „Ez egy alkalmat ad az adóhatóságnak arra, hogy bemenjen egy étterembe és azt mondja, hogy nincs szalvéta az asztalon, akkor ez innentől kezdve ez nem szolgáltatás, hanem termékértékesítés és megbünteti. Az is lehet, hogy az éttermek úgy védekeznének, hogy maradunk a 27%-os áfánál, jobb a békesség. Akkor meg a fogyasztóvédelem fogja megbüntetni az éttermeket, hogy túlszámláznak, tehát megkárosítják a fogyasztót. Ez arra lesz jó, hogy a revizorok rendszeresen vendéglátóhelyekre járjanak, ott egyenek, és sorra büntessék a helyeket” – véli Angyal József, okleveles adószakértő.

Nem mindegy, hogy gépi vagy üveges a kóla
Megjelent a NAV állásfoglalása, hogy milyen feltételek mellett alkalmazható januártól a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtása során. Egyszerűbb nem lett a szabály, de legalább van mihez igazodni.
hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo