hirdetés

Kellenek a vendéglátásnak a külföldről visszatérők

A turizmus-vendéglátás területén tapasztalható szakemberhiány elsősorban a szakácsoknál és felszolgálóknál érezhető, a felsőfokú végzettséget igénylő munkaköröknél kevésbé. A friss pályakezdőktől a kiváló angol nyelvtudás mellett elsősorban pontosságot, megbízhatóságot és kreativitást várnak el, míg a kereskedelmi vállalatok az eredményorientált szemléletet és a mobilitást értékelik.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép:Flickr/audi-luci-store

Több mint 40 vállalat ‒ köztük meghatározó hotelek, hajózási társaságok, kereskedelmi és szolgáltató cégek, vezető étterem és utazási iroda ‒ várta szakmai gyakorlati helyekkel, részmunkaidős pozíciókkal és álláslehetőségekkel a hallgatókat, frissdiplomás pályakezdőket a BGF KVIK napokban megrendezett Karrier Napján.

Rieger Márta, a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest HR menedzsere a rendezvény kapcsán kiemelte: bár a turizmus-vendéglátás területén valóban jelentős szakember-hiány tapasztalható, ez elsősorban a szakácsoknál és felszolgálóknál érezhető. A felsőfokú végzettséget igénylő munkaköröknél kevésbé, hiszen ezekbe a pozíciókba jellemzően a gyakornoki programokban részt vevő, jól teljesítő frissdiplomásokat veszik fel a cégek. Bándoli Attila, a Gundel étterem ügyvezető igazgatója hozzátette, ebben a szegmensben egyre inkább elvárják a pályakezdőktől, hogy külföldön is gyakorlatot szerezzenek, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a szerencsét próbálók jelentős része egy idő után hazaköltözik, hogy itthon, de már magasabb szinten folytassa karrierjét. A külföldön elsajátított szakértelem és fejlett munkakultúra pedig jótékonyan hat a hazai piacra. Hozzátette, a cél nem a kivándorlás megállítása, hanem a szakma presztízsének, társadalmi elismertségének növelésével lehetővé tenni, hogy mind többen költözzenek haza.

Ugyanakkor a kereskedelmi szektort kifejezetten hátrányosan érinti a szakemberhiány, amely főleg az ország nyugati részében okoz problémákat, emelte ki Tálos Szilvia, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. személyzetfejlesztési vezetője.

Nincs más megoldás, emelni kell a béreket
Komoly problémák jelentkeznek a turizmusban és a vendéglátásban a szakemberhiány miatt – figyelmeztettek a szakemberek, akik szerint itthon már elfogytak a munkaerőpiac tartalékai, nincs kikből válogatni. A munkavállalók szerint érthető, hogy magasabb fizetésért külföldre mennek a dolgozók, hiszen itthon a magyar átlagbér felét is alig kapják meg. A megoldást adócsökkentés jelenthetné.
Péter Adrienn, a Danubius Hotels Group emberi erőforrások igazgatója a frissdiplomásokkal szembeni céges elvárások kapcsán kiemelte: a magas szintű angol nyelvtudás alapfeltétel, e mellett fontos készség a rugalmasság, a gyors gondolkodás, a megbízhatóság, a pontosság és a kreativitás, valamint, hogy képesek legyenek a jelentkezők csapatban gondolkodni. Tálos Szilvia elmondta, a kereskedelemben nagyra értékelik a kezdeményezőkészséget, az eredményorientált szemléletet, valamint a mobilitást ‒ ez utóbbi hiánya gyakran jelent problémát. Csakúgy, mint a pályakezdők olykor nagyon magas karrierelvárásai. Tapasztalatuk szerint a pályakezdők többsége szeretne rövidebb idő alatt vezetői pozícióba kerülni, sok esetben kihagyva mindazokat a lépcsőfokokat, amelyekkel megalapozhatják a biztos szakmai tudást.

Mérnökök esetében előfordul, hogy a szakemberhiány ellenére a munkaadók irreális elvárásokat támasztanak.

A turizmus-vendéglátás terén ugyanakkor ezzel ellentétesen azt emelték ki a szakemberek, hogy míg korábban valóban irreális elvárásokkal érkeztek a munkaerőpiacra a jelentkezők, mára tisztábban látják a lehetséges karrierutakat. A jelentkezők többsége tudja, hogy egy olyan „sokszakmás” környezetben, mint a turizmus-vendéglátás, karrierjük elején kell megismerniük az egyes, a recepciótól a háttér irodai munkákig terjedő részterületeket. Emellett fizetési elvárásaik is közelebb kerültek a valósághoz, amihez nagyban hozzájárulhat az is, hogy a frissdiplomások többsége már tanulmányai mellett is részmunkaidős állást vállal.

Kezelhetetlen probléma lesz a munkaerőhiány
A munkaképes lakosság fogyása az évszázad közepére kritikus munkaerőhiányhoz vezethet Európában: 2050-re kontinensünk lesz a legöregebb régió, a GDP 15 százalékát fogja kitenni a nyugdíj. A Randstad elemzése szerint a rugalmas foglalkoztatási formák jelenthetik az egyik megoldást, ráadásul a feketegazdaság visszaszorítását is segíthetik. Itt olvashat minderről bővebben.
hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo