hirdetés

Ezt várja a kormányzat a vendéglátósoktól

Abban a kormány és a szakmai szervezetek is egyetértenek, hogy drámai a munkaerőhiány mértéke a vendéglátóiparban. Abban már megosztottabbak a vélemények, hogy mi segítene ezt megoldani. A tervezett kötelező szervizdíj a szakmai szervezetek szerint kikészítené a kisebb éttermeket, az áremelést nem bírná el a piac.
hirdetés

A vendéglátás áfa-kulcsának 5 százalékra csökkentése – a munkáltatói szervezetek egyik legfontosabb elvárása –, mint az elodázhatatlan bérszínvonal emelés egyik eszköze, már szerepel a 2018. évi költségvetés tervezetében.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának a Magyar Időkben, május 23-án megjelent nyilatkozata többek között arról szól, hogy mit vár a kormányzat a vendéglátósoktól. A vezérigazgató nyilatkozatát és a szakmai szervezetek ehhez kapcsolódó állásfoglalásait a Turizmus.com szakportál szedte össze.

"Nem ördögtől való a gondolat, hogy 2018. január elsejétől a turizmusban, vendéglátásban foglalkoztatott munkavállalók átlagjövedelme megkétszereződjön" - nyilatkozta Guller Zoltán hozzátéve: "ennek érdekében tárgyalásokat folytatunk a munkaadói érdekképviseletekkel főként arról, milyen garanciákat tudnak vállalni, hogy a versenyképességet javító intézkedéseknek valóban a bérfejlesztésben legyen hatásuk, már rövidtávon. A kormány minden olyan ésszerű döntésre nyitott, amelyek abban segítik az ágazatot, hogy a mostani bérhelyzet javuljon."

Guller arról is beszélt, hogy egyelőre nem született döntés arról, hogy a vendéglátás példájából kiindulva csökkentik-e jövőre a szállásszolgáltatás után fizetendő, jelenleg 18 százalékos forgalmi adót, ahogy arról sem határoztak még, hogy kötelezővé teszik-e az éttermekben a jövedelmek fehérítésére szolgáló szervizdíjat, de úgy fogalmazott "támogatunk minden olyan javaslatot, amely ahhoz járul hozzá, hogy az ágazatban dolgozók bére jelentősen emelkedjen."

Kép: Pixabay

"A lobbi szervezetek a munkaadók érdekeit képviselik, nekünk pedig az a dolgunk, hogy alapvetően a munkavállalók érdekeit vegyük figyelembe és biztosítsuk, hogy ha valamilyen kedvező döntés születik, az utána valóban a bérfejlesztésben mutatkozzon meg" - tette hozzá Guller Zoltán. "Jelenleg a bevallott átlagos jövedelem a turizmusban a nemzetgazdasági átlag hatvan százalékát éri el, mivel sok esetben a fizetések jó része zsebbe megy. Úgy gondolom, hogy a szervizdíj kötelezővé tétele például bármilyen ijesztőnek tűnik, nem jelentene áremelést, hanem a társadalom szolidaritására alapozva kifehéríthetné az eddig nem látott jövedelmeket. Mérlegelünk minden javaslatot. Az áfa csökkentés már egy hatalmas lépés, az ebből és minden további állami kedvezményből befolyó összeget viszont a munkáltatóknak szigorúan bérekre kellene fordítaniuk. Ez azt is jelentené, hogy vállalhatóbb módon jutnának a fizetésükhöz a dolgozók, csökkenne a kiszolgáltatottságuk" - fogalmazott a vezérigazgató.

A Magyar Éttermi Szövetség (MÉSZ) tragikusnak ítéli meg a jelenlegi, munkaerőhiány miatt kialakult helyzetet. Úgy látják viszont, hogy tagjaik nem lesznek képesek kigazdálkodni a 2018-ra tervezett, 240 ezer forintos szakmunkás minimálbért. Hozzáteszik, hogy sokan, elsősorban szakácsok, már most is ennek a többszörösét várnák el és bizony sok szakács-jelentkező az erő pozíciójából tárgyal a munkáltatókkal, a napi 15-20 ezer Ft közötti nettó bér elérése érdekében. Ugyanakkor sajnos kevés szó esik a szaktudásról, a várható teljesítményről és gyakran a megígért próba-munkára sem jelennek meg a jelöltek.

Már az idén januári, kötelező béremelés is sok étterem gazdálkodását megingatta, miközben a szakácsok körében elindított egy bérsrófolási folyamatot. Irreális munkabéreket, havi nettó 400-500 ezer forintot követelnek ki maguknak, amelyek fedezete és járuléka nem építhető be az éttermi árakba, ilyen nagyságrendű áremelést ma nem bír el a piac. Sőt, gyakorlatilag semmilyen áremelést nem bír már el a hazai piac.

A MÉSZ éppen ezért, mert az áremelést a piac nem bírná el,  bár korábban támogatta, jelenleg nem ért egyet a felszolgálói díj bevezetésével sem, mert az a kisvállalkozások és a vidéki vendéglátás helyzetét rendíti meg.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) bár felvet kérdéseket, nyilatkozata szerint összességében jó iránynak tartja a Turisztikai Ügynökség által megfogalmazottakat és partnerként működik közre. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI), bár hasznosnak tartja a szervizdíjat, kötelező bevezetését mégsem javasolja, mivel elviselhetetlen adminisztratív terhet róna a kisvállalkozásokra. Ráadásul a testület szerint ezek az intézkedések sem oldanák meg a helyzetet, segítségükkel sem lehetne elérni a 100%-os béremelést.

Mentés

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo