Ezt várja a kormányzat a vendéglátósoktól

Abban a kormány és a szakmai szervezetek is egyetértenek, hogy drámai a munkaerőhiány mértéke a vendéglátóiparban. Abban már megosztottabbak a vélemények, hogy mi segítene ezt megoldani. A tervezett kötelező szervizdíj a szakmai szervezetek szerint kikészítené a kisebb éttermeket, az áremelést nem bírná el a piac.

Miből lesz pénz a választási osztogatásra?
Mit okoz az árrésstop?
Mit kellene tenni a költségvetéssel?

Online Klasszis Klub élőben Békesi Lászlóval!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi pénzügyminisztert!

2025. június 11. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A vendéglátás áfa-kulcsának 5 százalékra csökkentése – a munkáltatói szervezetek egyik legfontosabb elvárása –, mint az elodázhatatlan bérszínvonal emelés egyik eszköze, már szerepel a 2018. évi költségvetés tervezetében.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának a Magyar Időkben, május 23-án megjelent nyilatkozata többek között arról szól, hogy mit vár a kormányzat a vendéglátósoktól. A vezérigazgató nyilatkozatát és a szakmai szervezetek ehhez kapcsolódó állásfoglalásait a Turizmus.com szakportál szedte össze.

"Nem ördögtől való a gondolat, hogy 2018. január elsejétől a turizmusban, vendéglátásban foglalkoztatott munkavállalók átlagjövedelme megkétszereződjön" - nyilatkozta Guller Zoltán hozzátéve: "ennek érdekében tárgyalásokat folytatunk a munkaadói érdekképviseletekkel főként arról, milyen garanciákat tudnak vállalni, hogy a versenyképességet javító intézkedéseknek valóban a bérfejlesztésben legyen hatásuk, már rövidtávon. A kormány minden olyan ésszerű döntésre nyitott, amelyek abban segítik az ágazatot, hogy a mostani bérhelyzet javuljon."

Guller arról is beszélt, hogy egyelőre nem született döntés arról, hogy a vendéglátás példájából kiindulva csökkentik-e jövőre a szállásszolgáltatás után fizetendő, jelenleg 18 százalékos forgalmi adót, ahogy arról sem határoztak még, hogy kötelezővé teszik-e az éttermekben a jövedelmek fehérítésére szolgáló szervizdíjat, de úgy fogalmazott "támogatunk minden olyan javaslatot, amely ahhoz járul hozzá, hogy az ágazatban dolgozók bére jelentősen emelkedjen."

Kép: Pixabay

"A lobbi szervezetek a munkaadók érdekeit képviselik, nekünk pedig az a dolgunk, hogy alapvetően a munkavállalók érdekeit vegyük figyelembe és biztosítsuk, hogy ha valamilyen kedvező döntés születik, az utána valóban a bérfejlesztésben mutatkozzon meg" - tette hozzá Guller Zoltán. "Jelenleg a bevallott átlagos jövedelem a turizmusban a nemzetgazdasági átlag hatvan százalékát éri el, mivel sok esetben a fizetések jó része zsebbe megy. Úgy gondolom, hogy a szervizdíj kötelezővé tétele például bármilyen ijesztőnek tűnik, nem jelentene áremelést, hanem a társadalom szolidaritására alapozva kifehéríthetné az eddig nem látott jövedelmeket. Mérlegelünk minden javaslatot. Az áfa csökkentés már egy hatalmas lépés, az ebből és minden további állami kedvezményből befolyó összeget viszont a munkáltatóknak szigorúan bérekre kellene fordítaniuk. Ez azt is jelentené, hogy vállalhatóbb módon jutnának a fizetésükhöz a dolgozók, csökkenne a kiszolgáltatottságuk" - fogalmazott a vezérigazgató.

A Magyar Éttermi Szövetség (MÉSZ) tragikusnak ítéli meg a jelenlegi, munkaerőhiány miatt kialakult helyzetet. Úgy látják viszont, hogy tagjaik nem lesznek képesek kigazdálkodni a 2018-ra tervezett, 240 ezer forintos szakmunkás minimálbért. Hozzáteszik, hogy sokan, elsősorban szakácsok, már most is ennek a többszörösét várnák el és bizony sok szakács-jelentkező az erő pozíciójából tárgyal a munkáltatókkal, a napi 15-20 ezer Ft közötti nettó bér elérése érdekében. Ugyanakkor sajnos kevés szó esik a szaktudásról, a várható teljesítményről és gyakran a megígért próba-munkára sem jelennek meg a jelöltek.

Már az idén januári, kötelező béremelés is sok étterem gazdálkodását megingatta, miközben a szakácsok körében elindított egy bérsrófolási folyamatot. Irreális munkabéreket, havi nettó 400-500 ezer forintot követelnek ki maguknak, amelyek fedezete és járuléka nem építhető be az éttermi árakba, ilyen nagyságrendű áremelést ma nem bír el a piac. Sőt, gyakorlatilag semmilyen áremelést nem bír már el a hazai piac.

A MÉSZ éppen ezért, mert az áremelést a piac nem bírná el,  bár korábban támogatta, jelenleg nem ért egyet a felszolgálói díj bevezetésével sem, mert az a kisvállalkozások és a vidéki vendéglátás helyzetét rendíti meg.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) bár felvet kérdéseket, nyilatkozata szerint összességében jó iránynak tartja a Turisztikai Ügynökség által megfogalmazottakat és partnerként működik közre. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI), bár hasznosnak tartja a szervizdíjat, kötelező bevezetését mégsem javasolja, mivel elviselhetetlen adminisztratív terhet róna a kisvállalkozásokra. Ráadásul a testület szerint ezek az intézkedések sem oldanák meg a helyzetet, segítségükkel sem lehetne elérni a 100%-os béremelést.

Mentés

Véleményvezér

Bajban van a pápai kórház

Bajban van a pápai kórház 

A pápai egészségügyi ellátás megbillent.
Gyönyörű autót kapott Mészáros Lőrinc neje

Gyönyörű autót kapott Mészáros Lőrinc neje 

Van itt pénz emberek, nem mindenkinek ugyan, de akinek jut, az nem panaszkodhat.
Teljes meglepetés, rekordszinten az euró népszerűsége, még Magyarországon is

Teljes meglepetés, rekordszinten az euró népszerűsége, még Magyarországon is 

Fájdalmas, hogy még Bulgária is előbb vezeti be az eurót, mint Magyarország.
Görögországban két, háromszor olcsóbb a cseresznye és az eper

Görögországban két, háromszor olcsóbb a cseresznye és az eper 

Gigászi gyümölcsárak a piacokon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo