Jogi kisokos cikkek

hirdetés

A terhes munkavállaló is kirúgható

A terhes munkavállaló is kirúgható

Az Alkotmánybíróság döntése nyomán a védelem akkor is megilleti a munkavállalót várandóssága ideje alatt, ha nincs tisztában állapotával. A munkáltatónak - diszkréten – nyilatkoztatnia kell a munkavállalót terhességéről a felmondás előtt – javasolják jogi szakértők.
3 dolog, ami mindenképp legyen benne a munkaszerződésben

3 dolog, ami mindenképp legyen benne a munkaszerződésben

Egy munkaszerződés annyit ér, amennyit betartanak belőle – mondta egy mikrovállalkozás újdonsült alkalmazottja, miközben olvasás nélkül, aláírta a dokumentumot. A hozzáértők többsége úgy tartja, inkább az a fontos, hogy a munkáltató mennyit tud betartatni a leírtakból. Az alábbiakban összefoglaltunk néhány olyan tartalmi elemet, amelyet feltétlenül érdemes rögzíteni az alkalmazottak munkaszerződésében.
Meddig tart a szabadság a társasági jogban?

Meddig tart a szabadság a társasági jogban?

Az új Ptk. egyik legnagyobb újítása, hogy a társasági jogszabályok eltérést engedővé, azaz diszpozitívvá váltak, vagyis a tagok a társaság alapító dokumentumában módosíthatnak a Ptk. szabályai adta kereteken. De meddig terjed a szabadság?
Könnyebb lehet kártérítést kapni kartell esetén

Könnyebb lehet kártérítést kapni kartell esetén

Átfogó változások történnek a július 1-től hatályos versenytörvényben, többségük azonban a bevált gyakorlatot és a nemzetközi trendeket ülteti át a hazai jogba.
Új módszer a kartellek ellen

Új módszer a kartellek ellen

A kartellügyek gyorsabb lezárhatóságát elősegítő új lehetőség, az egyezség júliusi hatálybalépésével az eljárások eredményesebbé tételét ösztönző elemek sorát bővíti, új kedvezményt kínál a GVH-val együttműködő vállalkozások számára.
hirdetés
Döntött az Alkotmánybíróság, átírják a Munka Törvénykönyvét

Döntött az Alkotmánybíróság, átírják a Munka Törvénykönyvét

A várandós nőknek nem kell bejelenteni állapotukat a munkáltatójuk felé: a Munka Törvénykönyvének ez az előírása alkotmányellenes, mert sérti az emberi méltósághoz való jogot – közölte az Alkotmánybíróság.
A BKIK nem rajong a kötelező tagságért

A BKIK nem rajong a kötelező tagságért

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) csak feltételekkel támogatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) előterjesztését a kötelező kamarai tagság bevezetéséről. A BKIK küldöttgyűlése egyhangúlag mondott nemet az MKIK reformterveire.
5 éves elbirtoklással is tulajdonos lehet

5 éves elbirtoklással is tulajdonos lehet

Az elbirtoklás ismert lehetőség a tulajdonszerzésre. Az új Ptk. viszont az eddigi opciók mellett egy újabb lehetőséget is bevezet, amellyel már 5 év alatt is tulajdont lehet szerezni.
Nem az ügyvezetőt kell védeni, hanem a pozíciót

Nem az ügyvezetőt kell védeni, hanem a pozíciót

Az új Ptk.-ban rögzített ügyvezetői felelősség alól nehéz lesz kibújnia a vezető tisztségviselőknek, a legtöbb kárigény várhatóan mégsem fog eljutni a bíróságokig – hangzott el a BKIK és a Piac & Profit KKV Akadémia rendezvényén.
Az átverés-mentesítés 4 szabálya

Az átverés-mentesítés 4 szabálya

Áprilisban újabb cégeket károsító csalás ütötte fel a fejét. Most azonban hivatalos szervnek tüntette fel magát a cég, hogy így pénzt szedjen ki hazai vállalkozások zsebéből. Az „agyafúrt” ötletgazda cégét Magyar Kereskedelmi Nyilvántartó Intézetnek nevezte el. Mi történt és hogyan védhetjük meg cégünket hasonló esetben? Szakértőnk segít!
hirdetés

Keményen az asztalra csaphat a vevő

Az új Polgári Törvénykönyv szavatossági szabályai főként az igényérvényesítési határidőket érintik; illetve jelentős újítás, hogy a fogyasztók a hibás termék kijavítását illetve kicserélését a termék forgalmazójától és gyártójától közvetlenül is követelhetik. Ez többlet jogokat jelent a fogyasztók részére, illetőleg megváltozott felelősségi rendszert a terméket gyártók és értékesítők számára.

Földtörvény: még maradtak kérdések

Jelentős változásokat hozott az új földforgalmi törvény második részének hatályba lépése. Immár büntethetővé válik a zsebszerződések megkötése és már a magyar állampolgárok is csak nehezen szerezhetnek termőföldet. Ugyanakkor még bőven maradtak kérdéses részek a jogszabályban.

Ráutaló magatartással is elismerhető a tartozás

Az új Polgári Törvénykönyv közvetve és közvetlenül is érintette a követeléskezelés szabályozását is. A legfontosabb változások az elévülést, a kezességet, a tartozáselismerést, a vezető tisztségviselők felelősségét és a késedelmes fizetés következményeit érintik.

Futhatnak a cégek a pénzük után

Mintegy 1000 milliárd forintos kintlévőséget érintenek az elévülést érintő szabályok az új Ptk.-ban. Az új kódex értelmében ugyanis már nem elegendő a megszakításhoz, ha csak egyszerűen írásban felszólítják a cégek adósaikat a fizetésre.

Vége a szóbeli egyezségeknek!

Jelentősen felértékelődik az írásban rögzített szerződések, nyilatkozatok jelentősége, vége a szóbeli egyezségeknek, megállapodásoknak- hangzott el a BKIK és a Piac & Profit közös rendezvényén.

Az ügyvezetőn is behajtható a tartozás, ha…

Az új Ptk. különösen ügyel arra, hogy egy tartozásokat hátrahagyó, fizetésképtelenné vált cég ügyvezetőjén is be lehessen hajtani a tartozásokat, ám csak bizonyos feltételek teljesülése esetén – hangzott el a Piac & Profit és a BKIK közös konferenciáján.

Nem forgatják ki vagyonukból az ügyvezetőket

Számos téves elképzelés kering az új Ptk-ban meghatározott ügyvezetői felelősséggel kapcsolatban, bár a szabályozás valóban szigorodott, annyira nem eszik forrón a kását – hangzott el a BKIK és a Piac & Profit által szervezett KKV Akadémián.

Így kerülhetjük el az üzletre leselkedő egyik legnagyobb veszélyt

Sok cégvezető nem is számol a legnagyobb veszéllyel, ami az üzletre leselkedik, vagy csak későn eszmél, ha már megjelent egy komoly versenytárs a piacon. A tapasztalatok ráadásul azt mutatják, hogy éppen a korábbi alkalmazottakból lesz a legveszélyesebb kihívó.

Sorvezető szerződésekhez az új Ptk.-ban

Az új Ptk. az egyes nevesített szerződések között több olyan szerződés típusra tartalmaz szabályozást (forgalmazási szerződés, faktoring szerződés, pénzügyi lízingszerződés, franchise szerződés), melyek tartalmát korábban a piaci szereplők alakították ki, nagyrészt a nemzetközi mintákat alkalmazva a hazai jogszabályi környezetben. Szakértők szerint azért továbbra is a gyakorlat dönt majd.

A bérlőknek kedvez a Ptk.

Az új Polgári Törvénykönyv a költségviselés, a használat, a használat ellenőrzése, a bérleti díj és a törvényes zálog kapcsán nagyrészt fenntartja a korábbi szabályokat, emellett azonban komoly változásokat is végrehajt, amelyekre érdemes odafigyelni.

Rehabilitációs járulékot fizet? Ne tegye!

A tavaly életbe lépett jogszabály változások több munkaadót ösztönöznek a rehabilitációs foglalkoztatáshoz szükséges akkreditáció megszerzésére, hiszen így az évente felmerülő fix költség helyett adókedvezménnyel számolhatnak.

Feleslegessé válik a fizetési felszólítás?

Hazánkban a számla kifizetésekkel még mindig sokan hadilábon állnak. Gyakori, hogy a cégek számlaköveteléseiket csak késve, vagy egyáltalán nem fizetik ki, mely nehéz helyzetbe hozza a működő vállalkozásokat, gyakran lánctartozásokat generálva. A probléma hosszú évek óta fennáll, elsőként az építőiparban harapódzott el olyan mértékben, mely szinte ellehetetlenítette a szektor működését. Az új Ptk. elévüléssel kapcsolatos rendelkezései talán tovább nehezítik a helyzetet? Vagy éppen a követelés érvényesítésének előmozdítását célozza? Mi változott, mely hatással lehet a behajtásokra? Kiket érint a változás?

A plázastop miatt is ránk piríthat Brüsszel

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a múlt héten az Európai Bizottság a plázastopot elrendelő törvény miatt - derül ki a brüsszeli testület honlapján csütörtökön közzétett információkból.

Munka Törvénykönyve: semmi sem változott?

Két éve lépett érvénybe az új Munka Törvénykönyve, amely lényegesen egyszerűsítette a rugalmas foglalkoztatási formákat. Egy friss felmérés szerint a cégvezetők többsége nem észlel könnyebbséget a szabályozás megváltozása miatt – igaz a legtöbben nem is alkalmazzák az új lehetőségeket.

Jobban védi a fogyasztókat az új Ptk.

Az új Ptk. hatálybalépésével szigorodtak a fogyasztóvédelmi szabályok, amelyek elsősorban a kiskereskedőkre vonatkoznak. A Ptk. rendelkezései mellett egy 2014. június 13-án hatályba lépő kormányrendelet szabályainak alkalmazására is fel kell készülniük a kereskedőknek . A megváltozott szabályok elsősorban az Európai Unió fogyasztók jogairól szóló irányelvének való megfelelést szolgálják.

Szigorodnak a földcsere szabályai

A földcserénél a helyben lakó, illetve a közeli lakó- vagy telephellyel rendelkező földtulajdonos lehet csak partner - a földcsere megszigorított szabályait tartalmazó kormányrendeletek május első napján lépnek hatályba.

Akkor is jár a fizetés, ha nem fizet osztalékot a cég

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerint tévhit, hogy az új Ptk. alapján a gazdasági társaságokkal tagsági viszonyban is álló munkavállalók nem kaphatnak bért. A jogszabály szerint ugyanis a egy társaság eredménytartaléka negatív, vagyis nem fizethet osztalékot, akkor tagjainak nem teljesíthet semmilyen egyéb kifizetést sem.

Nem lehet bért fizetni az új Ptk. hibája miatt?

Az új Ptk. eddig kevesek által felfedezett új szabálya várhatóan nagy riadalmat fog okozni: ha egy társaság eredménytartaléka negatív, vagyis nem fizethet osztalékot, akkor tagjainak nem teljesíthet semmilyen egyéb kifizetést sem. Ebből az is következhet, hogy a tagok a munkaszerződés alapján járó munkabért sem vehetik fel.

Milliós bírságokkal játszanak a feledékeny cégek

A hazai vállalkozások jelentős részénél továbbra is alapvető hiányosságok vannak a kötelezően bejelentendő, közhiteles adatbázisokban tárolt céges adatokban. A hiányzó adatok miatt különböző szankciókkal és jelentős pénzbírsággal sújthatják a cégeket, illetve adott esetben a vezető tisztségviselőt is.

Van a végrendeletnél is biztosabb megoldás

Vajon hogyan tud egy cég tulajdonosa visszavonulni az aktív üzleti élettől úgy, hogy közben nem kerül veszélybe a sok év alatt felhalmozott cégvagyon? A 2014. március 15-én hatályba lépett új Polgári törvénykönyv (Ptk.) bizalmi vagyonkezelésre vonatkozó rendelkezései megoldást kínálnak a dilemmára.

Sokba kerülhet a késés a webshopoknak

Már csak két hónap van hátra a webáruházak általános szerződési feltételeinek (ÁSZF) átírására, ezzel azonban még nincs letudva a tulajdonosok előtt álló feladat. Súlyos bírságokra számíthat az, aki nem tesz eleget a változó előírásoknak.

Jobb helyzetben vannak az adósok

Az új Ptk. számtalan vonatkozásban írta át a vállalkozások életét, többek között a tartozásátvállalás szabályai is átalakultak. A felszámolási, végrehajtási eljárásokban alkalmazott ügylet új szabályaira szakértőnk világít rá.

Van egy kis gond a lízinggel

Az március közepétől hatályos új Polgári Törvénykönyv újrafogalmazza a lízing fogalmát, azonban az új definíció nyomán felmerülhet annak a veszélye, hogy egyes tartós bérleti, operatív lízingszerződések pénzügyi lízingnek minősülnek az új Ptk. rendszerében.

Károkozás, kártérítés – mire kötelezhet a munkaadó?

Ellopják a céges laptopot. A dolgozó véletlenül leveri a nyomtatót. Megsérül a céges autó. Számos oka lehet, hogy a munkáltatót kár érje. Mi a következménye a károkozó vagy érintett munkavállalóra nézve? Öt esetre ad választ dr. Sipos Márta ügyvéd, a Monster.hu munkajogi tanácsadója és dr. Újvári Melinda ügyvéd.

Három városi legenda a kft.-kről

A 2014. március 15-én hatályba lépő új Ptk. újraszabályoz számos, a kft-kel kapcsolatos dolgot is. Mivel az a legkedveltebb cégforma, számos tévhit kering vele kapcsolatban az interneten. Az Adó Online sorra vette ezeket a legvadabb városi legendákat.

Új Ptk: mégse vihetik az ügyvezető házát

Túlzott volt a pánik, semmi nem veszélyezteti a jogtisztelő ügyvezetők vagyonát a PwC ügyvédei szerint . Sőt, bizonyos szempontból még csökkent is a felelősségük.

Ezekért a hibákért százezrekre büntethetik!

A magyar vállalkozások sokszor nem is tudják, hogy az általuk követett gyakorlat, mint a próbanap, vagy a levonások a munkabérből, ütközik a munkajoggal. A tájékozatlan cégeket pedig súlyos büntetéssel sújthatja a Munkaügyi Felügyelet.

Ha olvashatatlan a jótállás, már fizethet is a cég!

Módosultak a kötelező jótállás szabályai, az új előírások egyebek mellett vonatkoznak a jótállási jegyekre, amelyeket ezentúl nem lehet elhalványuló szöveggel átadni a vásárlónak.

Brutális mennyiségű pénz kell a cégeknek – és gyorsan

Az új Ptk szerint legkésőbb 2016. március 15-ig 3 millió forintra kell emelni a kft-k tőkéjét, ehhez több mint kétszázezer cégnek összesen 490 milliárd forintra lesz szüksége – sokaknak már idén.

Jönnek az új e-cégnyomtatványok!

Az új Ptk. hatálybalépése több aspektusból is érinti a vállalkozókat, többek között 2014. március 15. napjával módosultak az elektronikus cégnyomtatványok is, azonban a korábbi e-nyomtatványokat 2014. március 31. napjáig még befogadják.

Új Ptk., de mikor alkalmazzuk?

2014. március 15-én hatályba lépett az új Polgári Törvénykönyv, de a korábbi rendelkezéseket is még évekig, sőt, akár évtizedekig alkalmazni kell. Külön törvény rendelkezik arról, hogy az új magánjogi kódex előírásaira mikor kell átérni. Sok esetben különös körültekintést fog igényelni, hogy a felek megállapítsák, jogviszonyukra melyik szabályt kell alkalmazni.

Megbízás vagy meghatalmazás - nem mindegy!

Ügyeinket nem mindig tudjuk személyesen elintézni, nem tudunk mindig és mindenütt egyidejűleg jelen lenni. Amíg nincs meg a varázslat, ami egy pillanat alatt akár a világ másik végére repít, máshogyan kell biztosítani a képviseletünket.

Felesleges pánikolni az ügyvezetői felelősség miatt?

Az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) egyik legnagyobb visszhangot kiváltó rendelkezése az ügyvezetők felelősségének drasztikus növekedése. Egyes szakértők szerint viszont korai pánikolni, mert az új szabályt vélhetőleg félreértelmezi a közvélemény. Felkészülni azonban nem árt. A vezető tisztségviselőknek a saját cégük felé fennálló belső felelősségének jelentős szigorodásáról viszont kevés szó esik.

Ne dőljünk be az előítéleteknek!

A megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazásához egyre nagyobb állami és uniós támogatás kapcsolódik. Ennek ellenére sok a félreértés és a tisztázatlan kérdés a témában. Szakértőnk segít eloszlatni ezeket!

Csoportos létszámleépítés: előnye is van?

A dolgozók jobban tartanak a csoportos létszámleépítéstől, mint az egyéni felmondástól, pedig a csoportos forma komoly előnyökkel járhat. A cég számára támadhatatlanná teszi a felmondás indoklását, míg a munkavállalók általában többletjuttatásokat kapnak az egyéni felmondáshoz képest.

Amit a fizetés nélküli szabadságról tudni érdemes!

Milyen lehetősége van a munkavállalónak, ha fizetés nélküli szabadságot szeretne igénybe venni? Mikor köteles a munkáltató azt engedélyezni, és mikor dönthet róla mérlegelési jogkörében? Ezek és az ezekhez hasonló kérdések merülhetnek fel a munkavállaló és a munkáltató fejében, amikor a munkavállaló jelzi igényét egy esetleges fizetés nélküli szabadságra.

Kft. hárommilliós törzstőkével? Van más megoldás!

Egy kezdő vállalkozásnak gondot okozhat az új Ptk.-ban meghatározott magasabb törzstőke-követelmény. A Piac & Profit szakértője szerint viszont van egyszerűbb és olcsóbb megoldás is!

Hogyan maradhat a vagyon a családban?

Gyakorlatilag megérett a nyugdíjra az a vállalkozói kör, akik húsz évvel ezelőtt kezdtek vállalkozni. Ezek az üzletemberek már jól működő kis-és középvállalkozásokat birtokolnak, és most már azon kell tűnődniük, hogyan tudják ezt a vagyont a családjuk számára továbbörökíteni.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés
Így tanulható a beszállítóvá válás

Így tanulható a beszállítóvá válás

Közel háromezer hazai cég vett részt abban az országos programban, amelynek keretében pénzügyi-, beszállítói-, exportfejlesztési és fenntarthatósági témákban cseréltek tapasztalatot.

Költségkímélés

Még nagy a szakadék a tettek és a szándék között, ha a fenntarthatóságról van szó

Még nagy a szakadék a tettek és a szándék között, ha a fenntarthatóságról van szó

A gazdasági nehézségek ellenére a hazai közepes és nagyvállalatok fontosnak tartják a fenntarthatóság ügyét.
Tartós, kiszámítható árak a változó körülmények között - Innovatív, előre mutató fejlesztések a dm-nél

Tartós, kiszámítható árak a változó körülmények között - Innovatív, előre mutató fejlesztések a dm-nél

A négy hónapon át nem emelkedő tartós áraknak, a jó ár-érték arányú dm márkás termékeknek, az online szolgáltatások fejlesztésének és a törzsvásárlóknak szóló kedvező ajánlatoknak is fontos szerepe van abban, hogy a dm az idei évet is sikeresen, forgalmi növekedéssel tudta zárni.

Pénzszerzés

Minden tizedik magyarnak van nyugdíjbiztosítása

Minden tizedik magyarnak van nyugdíjbiztosítása

Magyarországon mintegy 445 ezer nyugdíjbiztosítási szerződés jut a közel 4,9 milliós aktív korú népességre, így a lakosság körülbelül 10 százaléka rendelkezik nyugdíjbiztosítással.

Klímablog

Még nagy a szakadék a tettek és a szándék között, ha a fenntarthatóságról van szó

Még nagy a szakadék a tettek és a szándék között, ha a fenntarthatóságról van szó

A gazdasági nehézségek ellenére a hazai közepes és nagyvállalatok fontosnak tartják a fenntarthatóság ügyét.

Gazdaság

Szárnyra kapott a légi közlekedés - mi történt Ferihegyen?

Szárnyra kapott a légi közlekedés - mi történt Ferihegyen?

Az utazási kedv ismételt erősödésével tavaly az európai légi úton közlekedők száma megközelítette a 373 milliót.

Társadalom

Sorban kapja a pofonokat Donald Trump

Sorban kapja a pofonokat Donald Trump

Se a világnak, se Magyarországnak nem mindegy, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Az ellenzék által rendkívüli módon lesajnált Joe Biden elnök csapata a félidős választásokon minden várakozást felülmúlóan szerepelt.

Infokom

Veszélyesek lehetnek az okosjátékok

Veszélyesek lehetnek az okosjátékok

Az okoseszközök működtetése is rejthet adatvédelmi kockázatokat az ESET tanulmánya szerint.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo