Üvegházzal is bekerülhetünk az agrárkár-enyhítési rendszerbe

A 2015. kárenyhítési évtől már az üvegházi és fóliás termesztéssel foglalkozó mezőgazdasági termelők is tagjai lehetnek a 2012-ben megreformált agrárkár-enyhítési rendszernek. Erre a termelői körre is ugyanazon – Európai Bizottság által engedélyezett – szabályok vonatkoznak, mint az agrárkár-enyhítésben régebb óta részt vevő gazdákra.

Kép: Pixabay

Az agrárkár-enyhítési rendszerben jelenleg közel 78 ezer termelő vesz részt mintegy 4 millió hektárral. A kedvezőtlen időjárási jelenségek által okozott mezőgazdasági károkat kompenzáló rendszer kárenyhítési alapját az éves termelői befizetések és az azokkal megegyező összegű állami forrás jelenti. Az alapból az agrárkár-megállapító szerv által igazolt, uniós szabályok alapján elszámolható termelői károkhoz nyújtható kárenyhítő juttatás.

A 2015. kárenyhítési évtől kezdődően már az őszi fagy is része az agrárkár-enyhítési rendszernek, valamint üzemi szinten a 15 százalékos hozamérték-csökkenés (~bevételkiesés) felett részesülhet a termelő kárenyhítő juttatásban (a korábbi években ez utóbbi limit még 30%-os volt). A kárbejelentések és a kárenyhítő juttatás iránti kérelmek beadása pedig már elektronikus úton történik, amelyben a falugazdászok segítik a termelőket. Így a gazdák helyett az elektronikus rendszer végzi el a kárenyhítési eljáráshoz kapcsolódó összetett számításokat.

Az üvegházi és fóliás termesztéssel kibővült rendszer további részletei itt olvashatók!

A kockázatkezelési rendszer I. pillérét alkotó szabályozás szerint a kárenyhítési hozzájárulás beérkezésének határideje a tárgyév szeptember 15-e. Fontos szem előtt tartani, hogy ez a határidő a kárenyhítési hozzájárulás MVH-hoz történő beérkezésére, a kárenyhítési lebonyolítási számlán történő jóváírására vonatkozik. A befizetés elmaradása, vagy a határidőn túli teljesítése a kárenyhítő juttatás igénybevételére való jogosultság elveszítését eredményezi.

A kárenyhítési hozzájárulást kizárólag átutalási megbízással, a befizető azonosítására alkalmas módon (a regisztrációs szám, illetve az adószám vagy adóazonosító jel megadásával) lehet befizetni az agrárkár-enyhítési szerv által vezetett 10032000-00281629-00000017 „Kárenyhítési lebonyolítási” számlára.

A kárenyhítési hozzájárulásról, valamint a támogatott mezőgazdasági biztosításról itt olvashat bővebben!

A termelőknek is jut bőven forrás
Még mindig alulfinanszírozottnak számít a több mint félmillió mezőgazdasági vállalkozás és cég, dacára az állami támogatásoknak és az uniós forrásoknak. Pedig a mezőgazdaságban érdekeltek jó adósnak számítanak, de az ágazat sajátosságaiból fakadóan sokan küzdenek forráshiánnyal. Összegyűjtöttünk néhányat a lehetőségek közül, amelyek segítségével a termelők átvészelhetik a nehéz időszakokat.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo