Kárenyhítés cikkek


 Megemelték a kárenyhítési alap forrásait

Megemelték a kárenyhítési alap forrásait 

Négyszeresére.
Aszálykárra ment a legtöbb támogatás

Aszálykárra ment a legtöbb támogatás 

Idén mintegy 5800 termelő részesült összesen 11,3 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban.
Az export helyzete hullámszerűen hat ki a gazdaság minden szereplőjére

Az export helyzete hullámszerűen hat ki a gazdaság minden szereplőjére 

A koronavírus-járvány világszerte rendkívüli gazdasági helyzetet teremtett. A negatív hatások ellensúlyozására és a hazai gazdasági szereplők kárenyhítése céljából az EXIM Kárenyhítő Programcsomagot indított az exportáló, a nekik beszállító, valamint az exportra készülő vállalkozások számára. A részletekről Szabó István Attila üzleti-vezérigazgató helyettest kérdeztük.

Több pénzt kap vissza, aki agrárbiztosítást kötött 

A gazdák 2018-ban 13,3 milliárd forintnyi növénybiztosítási díjat fizettek be, amelyből több mint 9,8 milliárd forint után igényelhető díjtámogatás. A szövetség pénteki közleménye szerint a kifizetések december 15-én indulnak, a mezőgazdasági biztosítások díjtámogatását a Magyar Államkincstár (MÁK) intézi.
Március 15-ig kérhetnek támogatást a fóliás termelők

Március 15-ig kérhetnek támogatást a fóliás termelők 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére a Földművelésügyi Minisztérium (FM) jövedelempótló támogatást nyújt a 2017. októberi viharban kárt szenvedett fóliás termelőknek. A viharkárokról a NAK falugazdászai állítják ki az igazolást.
Közeleg a támogatott biztosítás igénylés határideje

Közeleg a támogatott biztosítás igénylés határideje 

Az idei díjtámogatásban mindazok a gazdálkodók részesülhetnek, akik május 31-ig az egységes támogatási kérelem kitöltése során külön jelzik, hogy a támogatott növénybiztosítást igénybe kívánják venni.
Könnyebb lesz kártérítéshez jutni a mezőgazdaságban

Könnyebb lesz kártérítéshez jutni a mezőgazdaságban 

Könnyebb lesz kártérítéshez jutni a mezőgazdaságban, ha a parlament elfogadja a törvénymódosítást. Így kifizethetővé válna a kárenyhítési alapban évről évre bennmaradó pénz is.
Alkalmazkodnia kell a gazdáknak

Alkalmazkodnia kell a gazdáknak 

A klímaváltozás hatására egyre szaporodnak a szélsőséges időjárási események, hamarosan megnyílhat az európai piac az amerikai termékek előtt, munkaerőhiány, új technológiák: csak néhány a mezőgazdaságban most kritikus fontosságú tényezőkből. De mit tehetnek a magyar gazdálkodók, hogyan javíthatják a versenyképességüket és milyen támogatásra számíthatnak a köztestületüktől? Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével beszélgettünk.
Holnapig kell befizetni a kárenyhítési hozzájárulást

Holnapig kell befizetni a kárenyhítési hozzájárulást 

Az agrár kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-éig kell befizetniük a rendszerben lévő gazdáknak - hívta fel a figyelmet Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke.
Enyhe tél, sok a kártevő

Enyhe tél, sok a kártevő 

Nehéz szezonjuk van idén a hazai szőlőtermesztőknek. Az enyhe telet követően szőlőbetegségek sora jelent meg, tavasszal fagyok, nyáron pedig jégverések keserítették meg az ország több területén a gazdálkodók életét. A szüretig hátralévő időben nagyon kell figyelni a szőlőbetegségek megelőzésére és kezelésére, különösen a szürkerothadásra, amely hatalmas károkat okozhat a fejlődés utolsó szakaszában.

Húszmilliárddal többet kapnak a borászatok 

A kormány megduplázta a jelenlegi EU-s költségvetési ciklus vidékfejlesztési programjának keretében eredetileg előirányozott 20 milliárd forintos összeget, így most negyvenmilliárdos forrás áll rendelkezésre a borágazat fejlesztésére.

Üvegházzal is bekerülhetünk az agrárkár-enyhítési rendszerbe 

A 2015. kárenyhítési évtől már az üvegházi és fóliás termesztéssel foglalkozó mezőgazdasági termelők is tagjai lehetnek a 2012-ben megreformált agrárkár-enyhítési rendszernek. Erre a termelői körre is ugyanazon – Európai Bizottság által engedélyezett – szabályok vonatkoznak, mint az agrárkár-enyhítésben régebb óta részt vevő gazdákra.

Gazdálkodók! Ideje fizetni! 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a kockázatkezelési közösségben kötelező tagsággal rendelkező, illetve az egységes kérelemben nyilatkozatukkal önkéntes tagságot vállaló mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy szeptember 15-én lejár a kárenyhítési hozzájárulás beérkezésének határideje.

A kasszához kérik a gazdálkodókat 

Szeptember 15-ig be kell érkeznie a kárenyhítési hozzájárulásnak az MVH számlájára, különben a gazdálkodók az idén nem részesülnek kárenyhítésben, ami komoly kiesést jelenthet az aszálykárokat szenvedetteknek.

A mezőgazdaságban több mint kétmilliárd lesz az árvízszámla 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal- a megyei Földművelésügyi Igazgatóságok falugazdászainak bevonásával - elkészítette mind az árvíz alatti kárbecslést, mind az azt követő kárfelmérést. A szakemberek a megadott határidőn belül elvégezték a munkálatokat.

Július 1-jéig kérhető támogatás az erdészeti potenciál helyreállításához 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja az erdőgazdálkodók figyelmét, hogy július 1-jéig lehet pályázni támogatásra a katasztrófasújtott erdészeti potenciál helyreállításához.

Megkezdődött a tavalyi kárenyhítések kifizetése 

Összesen 7,4 milliárd forint, 2012-re vonatkozó kárenyhítési juttatás kifizetését kezdte meg 4400 kérelmező részére a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Gazdaság

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak 

A fogyasztói élmény és a színvonalas szoftveres támogatás is fontos szempont lett a vásárlók körében a KPMG kutatása szerint.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo