Július 1-jéig kérhető támogatás az erdészeti potenciál helyreállításához

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja az erdőgazdálkodók figyelmét, hogy július 1-jéig lehet pályázni támogatásra a katasztrófasújtott erdészeti potenciál helyreállításához.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: SXC

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdészeti potenciál helyreállítására nyújtandó támogatások igénybevételének részletes szabályairól szóló  32/2008. (III. 27.) FVM rendelet értelmében az erdőgazdálkodók támogatási kérelmeiket a természeti katasztrófával sújtott erdőrészlet szerint területileg illetékes kormányhivatal erdészeti igazgatóságához nyújthatják be.

Az erdők állományának, termőképességének helyreállítását segítő pályázat célja, hogy megkönnyítse az erdőket érő természeti károk (tűz, jég, belvíz, aszály stb.) felszámolását, az erdők rekonstruálását (például a károsodott faállomány pótlását) és a másodlagos veszteségek megelőzését.

Az erdészeti potenciál helyreállítását szolgáló támogatás alap- és kiegészítő támogatásból áll. Előbbi az erdőfelújítást megelőző terület-előkészítési munkát, a károsodott faállomány letermelését; az első kivitelt vagy pótlást; illetve  tőre vágást vagy sarjaztatást támogathatja. Az utóbbi csoportba tartozó támogatások bakhátak; a 10 fokot meghaladó lejtésű területen padka; a 15 fokot meghaladó lejtésű területen rőzsefonat vagy talajfogó gát létesítésére adhatók. Ugyanarra a területre csak egy alaptámogatás vehető igénybe, kivéve az erdőfelújítást megelőző terület-előkészítési és a károsodott faállomány letermelésére való alaptámogatást, amely az első kiviteli vagy pótlási alaptámogatással együtt is igényelhető.

A legkisebb támogatható terület nagysága olyan egybefüggő 0,5 hektár, amely egy erdőrészleten belül vagy a szomszédos erdőrészleteket érintően helyezkedik el. A támogatás igénybevételére a kérelmező – a folyamatos erdősítés esetét kivéve – csak akkor jogosult, ha rendelkezik az adott területre vonatkozó erdőterv-határozattal. Természeti katasztrófa által sújtott ugyanazon erdőterületre egy adott természeti katasztrófa káreseménye után csak egyszer vehető igénybe támogatás. Egy pályázó hektáronként legfeljebb 685 ezer forintot (2365 eurót) igényelhet.

Támogatást azok az erdőgazdálkodók kérhetnek, akiket az erdészeti hatóság nyilvántartásba vett. A támogatási kérelemhez csatolni kell a károsodott terület elhelyezkedését ábrázoló erdészeti nyilvántartási térképet és egyedi blokktérképet; továbbá a padka, rőzsefonat, talajfogó gát, valamint a bakhát pontos hosszának és elhelyezkedésének leírását, és az ezekkel érintett terület határvonalainak feltüntetésével kiegészített egyedi blokktérképet, de csak abban az esetben, ha ezen kiegészítő intézkedések a károsodott területnek csak bizonyos részét érintik.

A támogatásról bővebb információk a 90/2013. (VI. 04.) számú MVH közleményben érhetők el.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo